KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 15 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności. Na podstawie definicji określonej w art. 3 ust. 2 lit. c) tego rozporządzenia tradycyjną żywność z państw trzecich uznaje się za nową żywność.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.
(3) W dniu 28 marca 2019 r. przedsiębiorstwo DOMENICODELUCIA SPA ("wnioskodawca") zgłosiło Komisji zamiar wprowadzenia na rynek w Unii orzechów Canarium ovatum Engl. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wniosek dotyczy suszonych orzechów Canarium ovatum Engl. przeznaczonych do spożycia jako takich przez ogół populacji.
(4) Zgłoszenie jest zgodne z wymogami określonymi w art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. W szczególności z danych przedstawionych przez wnioskodawcę wynika, że suszone orzechy Canarium ovatum Engl. mają historię bezpiecznego stosowania żywności na Filipinach.
(5) Zgodnie z art. 15 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 13 grudnia 2021 r. Komisja przekazała ważne zgłoszenie państwom członkowskim oraz Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").
(6) W terminie określonym w art. 15 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283 państwa członkowskie ani Urząd nie powiadomiły Komisji o żadnych należycie uzasadnionych zastrzeżeniach związanych z bezpieczeństwem wobec wprowadzenia na rynek w Unii przedmiotowej żywności.
(7) W dniu 13 maja 2022 r. Urząd opublikował sprawozdanie techniczne dotyczące zgłoszenia orzechów Canarium ova- tum Engl. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego 3 . W sprawozdaniu tym Urząd stwierdził, że dostępne dane dotyczące składu i historii stosowania orzechów Canarium ovatum Engl. objętych wnioskiem nie budzą obaw co do bezpieczeństwa.
(8) Komisja powinna zatem zezwolić na wprowadzenie na rynek w Unii suszonych orzechów Canarium ovatum Engl. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego i odpowiednio zaktualizować unijny wykaz nowej żywności.
(9) W sprawozdaniu Urząd zauważył również - na podstawie ograniczonych opublikowanych dowodów na alergię pokarmową w odniesieniu do orzechów Canarium ovatum Engl. - że po spożyciu orzechów Canarium ovatum Engl można oczekiwać reakcji alergicznych. W szczególności badania in vitro wykazały reaktywność krzyżową orzechów Canarium ovatum Engl. z orzechami nerkowca i orzechami włoskimi. Ważne jest, aby informacje na temat obecności żywności, która może wywoływać reakcje alergiczne, były podawane w jasny sposób, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów, które są dla nich bezpieczne. W związku z tym orzechy Canarium ovatum Engl. udostępniane konsumentom powinny być opatrzone odpowiednią etykietą zgodnie z wymogami art. 9 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(10) Suszone orzechy Canarium ovatum Engl. należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470 jako tradycyjną żywność z państwa trzeciego. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 8 lutego 2023 r.