KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 78 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W swoim komunikacie z dnia 20 maja 2020 r. zatytułowanym "Strategia »od pola do stołu« na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego" 2 Komisja zapowiedziała między innymi, że dokona przeglądu norm handlowych, aby zapewnić upowszechnienie i podaż zrównoważonych produktów rolnych oraz wzmocnić rolę kryteriów zrównoważonego rozwoju, z uwzględnieniem ewentualnego wpływu tych norm na straty i marnotrawienie żywności.
(2) W części VI załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 określono definicje, nazwy i opis handlowy jaj kur z gatunku Gallus gallus.
(3) Rozporządzenie (UE) nr 1308/2013 zezwala na znakowanie jaj w miejscu produkcji lub w pierwszym zakładzie pakowania, do którego dostarcza się jaja. Wiąże się to z pewnym ryzykiem fałszywego znakowania, niezamierzonego lub zamierzonego, ponieważ jaja z różnych gospodarstw i systemów produkcji mogą się pomieszać i zostać błędnie oznakowane. Ponadto w przypadku incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności może to prowadzić do problemów w zakresie identyfikowalności. W świetle rosnącego zapotrzebowania konsumentów należy zaostrzyć przepisy dotyczące identyfikowalności. Dzięki postępowi technicznemu udostępniono szeroką gamę technologii znakowania na poziomie gospodarstw rolnych.
(4) Znakowanie jaj powinno zatem odbywać się wyłącznie w miejscu produkcji. Należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że kilka państw członkowskich opracowało już skuteczne systemy znakowania na poziomie zakładów pakowania. W związku z tym państwa członkowskie powinny mieć możliwość wprowadzenia wyłączenia w odniesieniu do obowiązku znakowania jaj w miejscu produkcji, w przypadku gdy znakowanie to odbywa się w pierwszym zakładzie pakowania, do którego dostarcza się jaja, o ile wyłączenie to jest proporcjonalne, niedyskryminujące i nie podważa celu jakim jest identyfikowalność jaj.
(5) Aby dać państwom członkowskim wystarczająco dużo czasu na dostosowanie przepisów krajowych, niniejsze rozporządzenie powinno zacząć obowiązywać dopiero 12 miesięcy po jego opublikowaniu.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 1308/2013,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 17 sierpnia 2023 r.