RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności 1 , w szczególności jego art. 25 ust. 1,
uwzględniając kandydatury przedłożone Radzie przez Bułgarię, Czechy i Irlandię,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Nieodzowne jest zapewnienie niezależności, wysokich standardów naukowych, przejrzystości i sprawności działania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Niezbędne jest również zapewnienie współpracy EFSA z państwami członkowskimi.
(2) Art. 25 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 wymaga, aby każde państwo członkowskie nominowało członka i zastępcę członka jako swoich przedstawicieli w zarządzie EFSA. Nominowani w ten sposób członkowie i zastępcy członków są powoływani przez Radę na okres czterech lat, z możliwością przedłużenia, i mają prawo głosu.
(3) Decyzją z dnia 7 kwietnia 2022 r. 2 Rada powołała przedstawicieli państw członkowskich na stanowiska członków i zastępców członków zarządu EFSA na okres od dnia 1 lipca 2022 r. do dnia 30 czerwca 2026 r.
(4) W dniu 1 maja 2022 r. zmarł Georgi GEORGIEV, członek z Bułgarii.
(5) Pismem z dnia 23 sierpnia 2022 r. Patricia REILLY, zastępca członka z Irlandii, złożyła rezygnację.
(6) Pismem z dnia 15 września 2022 r. Jitka GOTZOVA, zastępca członka z Czech, złożyła rezygnację.
(7) Należy zatem powołać trzech nowych przedstawicieli na okres pozostający do końca kadencji ich odpowiednich
poprzedników.
(8) Przedstawiciele nominowani przez Bułgarię, Czechy i Irlandię mają odpowiednie i bogate doświadczenie i wiedzę fachową w dziedzinie prawa i polityki łańcucha żywnościowego, w tym oceny ryzyka, a także w dziedzinie zarządzania, administracji, finansów i prawa. Ich powołanie gwarantuje zatem, że w zarządzie EFSA utrzymane zostaną najwyższe standardy kompetencji i jak najszerszy dostępny zakres odpowiedniego doświadczenia,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: