Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) |
Kod CN (1) |
Podpozycja TARIC |
Państwo pochodzenia |
Zagrożenie |
Częstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych (%) |
- Orzeszki ziemne w łupinkach |
- 1202 41 00 |
|
Argentyna (AR) |
Aflatoksyny |
5 |
- Orzeszki ziemne łuskane |
- 1202 42 00 |
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
- 2008 11 10 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
- 2008 11 91; |
|
|
|
|
2008 11 96; |
|
|
2008 11 98 |
|
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze)
|
- 2305 00 00 |
|
|
|
|
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach |
- 0802 21 00 |
|
Azerbejdżan (AZ) |
Aflatoksyny |
20 |
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin |
- 0802 22 00 |
|
|
|
|
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny |
- ex 0813 50 39; |
70 |
|
|
|
ex 0813 50 91; |
70 |
|
|
ex 0813 50 99 |
70 |
|
- Pasta z orzechów leszczyny |
- ex 2007 10 10; |
70 |
|
|
|
|
ex 2007 10 99; |
40 |
|
|
ex 2007 99 39; |
05; 06 |
|
|
ex 2007 99 50; |
33 |
|
|
ex 2007 99 97 |
23 |
|
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki |
- ex 2008 19 12; |
15 |
|
|
|
ex 2008 97 14; |
15 |
|
ex 2008 97 16; |
15 |
|
|
ex 2008 97 18; |
15 |
|
|
ex 2008 97 32; |
15 |
|
|
ex 2008 97 34; |
15 |
|
|
ex 2008 97 36; |
15 |
|
|
ex 2008 97 38; |
15 |
|
|
ex 2008 97 51; |
15 |
|
|
ex 2008 97 59; |
15 |
|
|
ex 2008 97 72; |
15 |
|
|
ex 2008 97 74; |
15 |
|
|
ex 2008 97 76; |
15 |
|
|
ex 2008 97 78; |
15 |
|
|
ex 2008 97 92; |
15 |
|
|
ex 2008 97 93; |
15 |
|
|
ex 2008 97 94; |
15 |
|
|
ex 2008 97 96; |
15 |
|
|
ex 2008 97 97; |
15 |
|
|
ex 2008 97 98; |
15 |
|
|
ex 2008 19 12; |
30 |
|
|
ex 2008 19 19; |
30 |
|
|
ex 2008 19 92; |
30 |
|
|
ex 2008 19 95; |
20 |
|
|
ex 2008 19 99 |
30 |
|
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny |
- ex 1106 30 90 |
40 |
|
|
|
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny |
- 0802 22 00 |
|
|
|
|
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób |
- ex 2008 19 12; |
30 |
|
|
|
ex 2008 19 19; |
30 |
|
|
ex 2008 19 92; |
30 |
|
|
ex 2008 19 95; |
20 |
|
|
ex 2008 19 99 |
30 |
|
- Olej z orzechów leszczyny (Żywność)
|
- ex 1515 90 99 |
20 |
|
|
|
- Orzechy brazylijskie w łupinach |
- 0801 21 00 |
|
Brazylia (BR) |
Aflatoksyny |
50 |
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy brazylijskie w łupinach (Żywność)
|
- ex 0813 50 31; |
20 |
|
|
|
ex 0813 50 39; |
20 |
|
ex 0813 50 91; |
20 |
|
|
ex 0813 50 99 |
20 |
|
- Orzeszki ziemne w łupinkach |
- 1202 41 00 |
|
Brazylia (BR) |
Aflatoksyny |
10 |
- Orzeszki ziemne łuskane |
- 1202 42 00 |
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
- 2008 11 10 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
- 2008 11 91; |
|
|
|
|
2008 11 96; |
|
|
2008 11 98 |
|
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze)
|
- 2305 00 00 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne w łupinkach |
- 1202 41 00 |
|
Chiny (CN) |
Aflatoksyny |
20 |
- Orzeszki ziemne łuskane |
- 1202 42 00 |
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
- 2008 11 10 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
- 2008 11 91; |
|
|
|
|
2008 11 96; |
|
|
2008 11 98 |
|
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze)
|
- 2305 00 00 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne w łupinkach |
- 1202 41 00 |
|
Egipt (EG) |
Aflatoksyny |
20 |
- Orzeszki ziemne łuskane |
- 1202 42 00 |
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
- 2008 11 10 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
- 2008 11 91; |
|
|
|
|
2008 11 96; |
|
|
2008 11 98 |
|
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze)
|
- 2305 00 00 |
|
|
|
|
- Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone |
- 0904 |
|
Etiopia (ET) |
Aflatoksyny |
50 |
- Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne (Żywność - suszone przyprawy)
|
- 0910 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne w łupinkach |
- 1202 41 00 |
|
Ghana (GH) |
Aflatoksyny |
50 |
- Orzeszki ziemne łuskane |
- 1202 42 00 |
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
- 2008 11 10 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
- 2008 11 91; |
|
|
|
|
2008 11 96; |
|
|
2008 11 98 |
|
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze)
|
- 2305 00 00 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne w łupinkach |
- 1202 41 00 |
|
Gambia (GM) |
Aflatoksyny |
50 |
- Orzeszki ziemne łuskane |
- 1202 42 00 |
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
- 2008 11 10 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
- 2008 11 91; |
|
|
|
|
2008 11 96; |
|
|
2008 11 98 |
|
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze)
|
- 2305 00 00 |
|
|
|
|
- Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) |
- 0908 11 00; |
|
Indonezja (ID) |
Aflatoksyny |
20 |
(Żywność - suszone przyprawy) |
0908 12 00 |
|
|
|
|
- Liście betelu (Piper betle L.) (Żywność)
|
- ex 1404 90 00 |
10 |
Indie (IN) |
Salmonella (2) |
10 |
- Papryka (słodka lub inna niż słodka) (Capsicum spp.) |
- 0904 21 10; |
|
Indie (IN) |
Aflatoksyny |
20 |
(Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) |
- ex 0904 22 00; |
11; 19 |
|
|
|
ex 0904 21 90; |
20 |
|
|
ex 2008 99 99 |
79 |
|
- Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) |
- 0908 11 00; |
|
Indie (IN) |
Aflatoksyny |
20 |
(Żywność - suszone przyprawy) |
0908 12 00 |
|
|
|
|
- Liście curry (Bergera/Murraya koenigii) (Żywność - świeża, schłodzona, mrożona lub suszona)
|
- ex 1211 90 86 |
10 |
Indie (IN) |
Pozostałości pestycydów (3)(4) |
20 |
- Orzeszki ziemne w łupinkach |
- 1202 41 00 |
|
Indie (IN) |
Aflatoksyny |
10 |
- Orzeszki ziemne łuskane |
- 1202 42 00 |
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
- 2008 11 10 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
- 2008 11 91; |
|
|
|
|
2008 11 96; |
|
|
2008 11 98 |
|
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze)
|
- 2305 00 00 |
|
|
|
|
- Guma guar (Żywność i pasze)
|
- ex 1302 32 90 |
10 |
Indie (IN) |
Pentachlorofenol i dioksyny (5) |
5 |
- Nasiona sezamu (nasiona Sesamum) (Żywność - świeża lub schłodzona)
|
- 1207 40 90 |
|
Indie (IN) |
Salmonella (6) |
20 |
- Pistacje w łupinach |
- 0802 51 00 |
|
Iran (IR) |
Aflatoksyny |
50 |
- Pistacje bez łupin |
- 0802 52 00 |
|
|
|
|
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacje |
- ex 0813 50 39; |
60 |
|
|
|
ex 0813 50 91; |
60 |
|
|
ex 0813 50 99 |
60 |
|
- Pasta z pistacji |
- ex 2007 10 10; |
60 |
|
|
|
|
ex 2007 10 99; |
30 |
|
|
ex 2007 99 39; |
03; 04 |
|
|
ex 2007 99 50 |
32 |
|
|
ex 2007 99 97 |
22 |
|
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki |
- ex 2008 19 13; |
20 |
|
|
|
ex 2008 19 93; |
20 |
|
|
ex 2008 97 12; |
19 |
|
|
ex 2008 97 14; |
19 |
|
|
ex 2008 97 16; |
19 |
|
|
ex 2008 97 18; |
19 |
|
|
ex 2008 97 32; |
19 |
|
|
ex 2008 97 34; |
19 |
|
|
ex 2008 97 36; |
19 |
|
|
ex 2008 97 38; |
19 |
|
|
ex 2008 97 51; |
19 |
|
|
ex 2008 97 59; |
19 |
|
|
ex 2008 97 72; |
19 |
|
|
ex 2008 97 74; |
19 |
|
|
ex 2008 97 76; |
19 |
|
|
ex 2008 97 78; |
19 |
|
|
ex 2008 97 92; |
19 |
|
|
ex 2008 97 93; |
19 |
|
|
ex 2008 97 94; |
19 |
|
|
ex 2008 97 96; |
19 |
|
|
ex 2008 97 97; |
19 |
|
|
ex 2008 97 98; |
19 |
|
- Mąka, mączka i proszek z pistacji (Żywność)
|
- ex 1106 30 90 |
50 |
|
|
|
- Nasiona arbuza (Egusi, Citrullus spp.) i produkty pochodne (Żywność)
|
- ex 1207 70 00; |
10 |
Nigeria (NG) |
Aflatoksyny |
50 |
ex 1208 90 00; |
10 |
|
ex 2008 99 99 |
50 |
|
- Orzeszki ziemne w łupinkach |
- 1202 41 00 |
|
Sudan (SD) |
Aflatoksyny |
50 |
- Orzeszki ziemne łuskane |
- 1202 42 00 |
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
- 2008 11 10 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
- 2008 11 91; |
|
|
|
|
2008 11 96; |
|
|
2008 11 98 |
|
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze)
|
- 2305 00 00 |
|
|
|
|
- Suszone figi |
- 0804 20 90 |
|
Turcja (TR) |
Aflatoksyny |
20 |
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające figi |
- ex 0813 50 99 |
50 |
|
|
|
- Pasta z suszonych fig |
- ex 2007 10 10; |
50 |
|
|
|
|
ex 2007 10 99; |
20 |
|
|
ex 2007 99 39; |
01; 02 |
|
|
ex 2007 99 50; |
31 |
|
|
ex 2007 99 97 |
21 |
|
- Suszone figi, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki |
- ex 2008 97 12; |
11 |
|
|
|
ex 2008 97 14; |
11 |
|
|
ex 2008 97 16; |
11 |
|
|
ex 2008 97 18; |
11 |
|
|
ex 2008 97 32; |
11 |
|
|
ex 2008 97 34; |
11 |
|
|
ex 2008 97 36; |
11 |
|
|
ex 2008 97 38; |
11 |
|
|
ex 2008 97 51; |
11 |
|
|
ex 2008 97 59; |
11 |
|
|
ex 2008 97 72; |
11 |
|
|
ex 2008 97 74; |
11 |
|
|
ex 2008 97 76; |
11 |
|
|
ex 2008 97 78; |
11 |
|
|
ex 2008 97 92; |
11 |
|
|
ex 2008 97 93; |
11 |
|
|
ex 2008 97 94; |
11 |
|
|
ex 2008 97 96; |
11 |
|
|
ex 2008 97 97; |
11 |
|
|
ex 2008 97 98; |
11 |
|
|
ex 2008 99 28 |
10 |
|
|
ex 2008 99 34; |
10 |
|
|
ex 2008 99 37; |
10 |
|
|
ex 2008 99 40; |
10 |
|
|
ex 2008 99 49; |
60 |
|
|
ex 2008 99 67; |
95 |
|
|
ex 2008 99 99 |
60 |
|
- Mąka, mączka lub proszek z suszonych fig (Żywność)
|
- ex 1106 30 90 |
60 |
|
|
|
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach |
- 0802 21 00 |
|
Turcja (TR) |
Aflatoksyny |
5 |
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin |
- 0802 22 00 |
|
|
|
|
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny |
- ex 0813 50 39; |
70 |
|
|
|
ex 0813 50 91; |
70 |
|
|
ex 0813 50 99 |
70 |
|
- Pasta z orzechów leszczyny |
- ex 2007 10 10; |
70 |
|
|
|
|
ex 2007 10 99; |
40 |
|
|
ex 2007 99 39; |
05; 06 |
|
|
ex 2007 99 50 |
33 |
|
|
ex 2007 99 97 |
23 |
|
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki |
- ex 2008 97 12; |
15 |
|
|
|
ex 2008 97 14; |
15 |
|
ex 2008 97 16; |
15 |
|
|
ex 2008 97 18; |
15 |
|
|
ex 2008 97 32; |
15 |
|
|
ex 2008 97 34; |
15 |
|
|
ex 2008 97 36; |
15 |
|
|
ex 2008 97 38; |
15 |
|
|
ex 2008 97 51; |
15 |
|
|
ex 2008 97 59; |
15 |
|
|
ex 2008 97 72; |
15 |
|
|
ex 2008 97 74; |
15 |
|
|
ex 2008 97 76; |
15 |
|
|
ex 2008 97 78; |
15 |
|
|
ex 2008 97 92; |
15 |
|
|
ex 2008 97 93; |
15 |
|
|
ex 2008 97 94; |
15 |
|
|
ex 2008 97 96; |
15 |
|
|
ex 2008 97 97; |
15 |
|
|
ex 2008 97 98; |
15 |
|
|
ex 2008 19 12; |
30 |
|
|
ex 2008 19 19; |
30 |
|
|
ex 2008 19 92; |
30 |
|
|
ex 2008 19 95; |
20 |
|
|
ex 2008 19 99 |
30 |
|
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny |
- ex 1106 30 90 |
40 |
|
|
|
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny |
- 0802 22 00 |
|
|
|
|
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób |
- ex 2008 19 12; |
30 |
|
|
|
ex 2008 19 19; |
30 |
|
|
ex 2008 19 92; |
30 |
|
|
ex 2008 19 95; |
20 |
|
|
ex 2008 19 99 |
30 |
|
- Olej z orzechów leszczyny |
- ex 1515 90 99 |
20 |
|
|
|
(Żywność) |
|
- Pistacje w łupinach |
- 0802 51 00 |
|
Turcja (TR) |
Aflatoksyny |
50 |
- Pistacje bez łupin |
- 0802 52 00 |
|
|
|
|
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacje |
- ex 0813 50 39; |
60 |
|
|
|
ex 0813 50 91; |
60 |
|
|
ex 0813 50 99 |
60 |
|
- Pasta z pistacji |
- ex 2007 10 10; |
60 |
|
|
|
|
ex 2007 10 99 |
30 |
|
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki |
- ex 2007 99 39; |
03; 04 |
|
|
|
ex 2007 99 50; |
32 |
|
|
ex 2007 99 97; |
22 |
|
|
ex 2008 19 13; |
20 |
|
|
ex 2008 19 93; |
20 |
|
|
ex 2008 97 12; |
19 |
|
|
ex 2008 97 14; |
19 |
|
|
ex 2008 97 16; |
19 |
|
|
ex 2008 97 18; |
19 |
|
|
ex 2008 97 32; |
19 |
|
|
ex 2008 97 34; |
19 |
|
|
ex 2008 97 36; |
19 |
|
|
ex 2008 97 38; |
19 |
|
|
ex 2008 97 51; |
19 |
|
|
ex 2008 97 59; |
19 |
|
|
ex 2008 97 72; |
19 |
|
|
ex 2008 97 74; |
19 |
|
|
ex 2008 97 76; |
19 |
|
|
ex 2008 97 78; |
19 |
|
|
ex 2008 97 92; |
19 |
|
|
ex 2008 97 93; |
19 |
|
|
ex 2008 97 94; |
19 |
|
|
ex 2008 97 96; |
19 |
|
|
ex 2008 97 97; |
19 |
|
|
ex 2008 97 98; |
19 |
|
- Mąka, mączka i proszek z pistacji |
- ex 1106 30 90 |
50 |
|
|
|
(Żywność) |
|
- Liście winorośli (Żywność)
|
- ex 2008 99 99 |
11, 19 |
Turcja (TR) |
Pozostałości pestycydów (3)(8) |
20 |
- Pitahaya (smoczy owoc) (Żywność - świeża lub schłodzona)
|
- ex 0810 90 20 |
10 |
Wietnam (VN) |
Pozostałości pestycydów (3)(9) |
10 |
2. Żywność wieloskładnikowa, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (ii) |
Żywność wieloskładnikowa zawierająca poszczególne produkty wymienione w tabeli 1 niniejszego załącznika ze względu na ryzyko zanieczyszczenia aflatoksynami w ilości powyżej 20 % w pojedynczym produkcie albo łącznie w produktach wymienionych w wykazie |
Kod CN (1) |
Opis (7) |
ex 1704 90 |
Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, inne niż guma do żucia, nawet pokryta cukrem |
ex 1806 |
Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
ex 1905 |
Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby |
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony "ex". (2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w pkt 1 lit. b) załącznika III do niniejszego rozporządzenia.
(3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r.w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG(Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzeniaroślinnego lub na ich powierzchni).
(4) Pozostałości acefatu.
(5) Sprawozdanie z analizy, o którym mowa w art. 10 ust. 3 niniejszego rozporządzenia jest sporządzane przez laboratorium upoważnione zgodnie z normą EN ISO/IEC 17025 na potrzeby analizy PCPw żywności i paszy.
W sprawozdaniu z analizy określa się:
a) wyniki pobierania próbek i analizy obecności PCP przeprowadzonych przez właściwe organy państwa pochodzenia lub właściwe organy państwa, z którego przesyłka jest wysyłana, jeżeli jest ono inneniż państwo pochodzenia;
b) niepewność pomiaru odnoszącą się do wyniku analizy;
c) granicę wykrywalności odnoszącą się do metody analitycznej; oraz
d) granicę oznaczalności odnoszącą się do metody analitycznej.
Ekstrakcji przed analizą dokonuje się za pomocą zakwaszonego rozpuszczalnika. Analizę przeprowadza się zgodnie ze zmodyfikowaną wersją metody QuEChERS, określoną na stronie internetowej laboratoriów referencyjnych Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów lub zgodnie z równie wiarygodną metodą.
(6) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w pkt 1 lit. a) załącznika III do niniejszego rozporządzenia.
(7) Opis towarów jest zgodny z kolumną zawierającą opisy w Nomenklaturze scalonej ustanowionej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87. Bardziej szczegółowe informacje na temat dokładnegozakresu Wspólnej Taryfy Celnej znajdują się w ostatnim akcie zmieniającym wymieniony załącznik.
(8) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu) i metrafenonu.
(9) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu), fentoatu i kwinalfosu.".
|