a także mając na uwadze, co następuje:(1) Zgodnie z art. 7 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 w dniu 1 kwietnia 2016 r. grupa zadaniowa ds. ABE-IT 56 przedłożyła Francji wniosek o zatwierdzenie substancji czynnej ABE-IT 56 (składniki lizatu z Saccharomyces cerevisiae szczep DDSF623) (zwanej dalej "ABE-IT 56").
(2) Zgodnie z art. 9 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009w dniu 25 maja 2016 r. Francja jako państwo członkowskie pełniące rolę sprawozdawcy powiadomiła wnioskodawcę, pozostałe państwa członkowskie, Komisję i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o spełnieniu kryteriów formalnych wniosku.
(3) W dniu 20 czerwca 2017 r. państwo członkowskie pełniące rolę sprawozdawcy przedłożyło Komisji projekt sprawozdania z oceny wraz z kopią dla Urzędu, w którym to sprawozdaniu oceniono, czy wspomniana substancja czynna ma szanse spełnić kryteria zatwierdzenia przewidziane w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.
(4) Urząd spełnił warunki określone w art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009. Zgodnie z art. 12 ust. 3 tego rozporządzenia zwrócił się on do wnioskodawcy o przedłożenie dodatkowych informacji państwom członkowskim, Komisji i Urzędowi. Ocenę dodatkowych informacji dokonaną przez państwo członkowskie pełniące rolę sprawozdawcy przedłożono Urzędowi w formie zaktualizowanego projektu sprawozdania z oceny w maju 2018 r.
(5) W dniu 26 lipca 2018 r. Urząd przedstawił wnioskodawcy, państwom członkowskim i Komisji wnioski, w których określił, czy substancja czynna ABE-IT 56 ma szanse spełnić kryteria zatwierdzenia przewidziane w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 2 . Urząd podał swoje wnioski do wiadomości publicznej.
(6) W dniu 23 października 2018 r. Komisja przedstawiła Stałemu Komitetowi ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz sprawozdanie z przeglądu dotyczące ABE-IT 56, a w dniu 22 marca 2019 r. - projekt rozporządzenia przewidującego zatwierdzenie ABE-IT 56.
(7) Wnioskodawcy umożliwiono przedstawienie uwag do sprawozdania z przeglądu.
(8) W odniesieniu do jednego lub większej liczby reprezentatywnych zastosowań co najmniej jednego środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną, o której mowa, a w szczególności w odniesieniu do zastosowań, które zostały zbadane i szczegółowo opisane w sprawozdaniu z przeglądu, ustalono, że spełnione są kryteria zatwierdzenia przewidziane w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009. Należy zatem zatwierdzić ABE-IT 56.
(9) Komisja uważa ponadto ABE-IT 56 za substancję czynną niskiego ryzyka zgodnie z art. 22 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009. ABE-IT 56 nie jest substancją potencjalnie niebezpieczną i spełnia warunki określone w pkt 5 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1107/2009. ABE-IT 56 jest produktem frakcjonowania lizatu z Saccharomyces cerevisiae szczep DDSF623. Saccharomyces cerevisiae to drożdże najczęściej stosowane w przemysłowej/handlowej produkcji żywności i napojów oraz wszechobecne w środowisku. Nie są one chorobotwórcze dla ludzi ani zwierząt, nie są też zakaźne dla ludzi. Zazwyczaj występują naturalnie i nie stanowią odrębnego zagrożenia dla żadnego elementu środowiska.
(10) Należy zatem zatwierdzić ABE-IT 56 jako substancję niskiego ryzyka na okres 15 lat.
(11) Zgodnie z art. 13 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 należy odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 3 .
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: