Rozporządzenie wykonawcze 2017/1145 w sprawie wycofania z obrotu niektórych dodatków paszowych dopuszczonych na podstawie dyrektyw Rady 70/524/EWG i 82/471/EWG oraz uchylenia nieaktualnych przepisów dopuszczających te dodatki paszowe

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/1145
z dnia 8 czerwca 2017 r.
w sprawie wycofania z obrotu niektórych dodatków paszowych dopuszczonych na podstawie dyrektyw Rady 70/524/EWG i 82/471/EWG oraz uchylenia nieaktualnych przepisów dopuszczających te dodatki paszowe
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń. W szczególności art. 10 ust. 2 w związku z art. 10 ust. 7 tego rozporządzenia przewidują szczegółowe procedury przeprowadzania ponownej oceny dodatków dopuszczonych na podstawie dyrektywy Rady 70/524/EWG 2  i dyrektywy Rady 82/471/EWG 3 .

(2) Art. 10 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 nakłada na Komisję obowiązek przyjęcia rozporządzenia w sprawie wycofania z obrotu dodatków paszowych, które zostały wpisane do wspólnotowego rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty i w odniesieniu do których nie złożono żadnych wniosków zgodnie z art. 10 ust. 2 i 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 przed upływem terminu przewidzianego w tych przepisach lub w odniesieniu do których złożono wniosek, ale następnie go wycofano. W związku z tym takie dodatki paszowe powinny zostać wycofane z obrotu. Zważywszy, że art. 10 ust. 5 nie wprowadza rozróżnienia między zezwoleniami wydawanymi na czas określony a zezwoleniami wydawanymi bez ograniczeń czasowych, w celu zachowania przejrzystości należy zapewnić wycofanie z obrotu dodatków paszowych, których ograniczone okresy zezwolenia na podstawie dyrektywy 70/524/EWG już upłynęły.

(3) 4  W wyniku wycofania z obrotu dodatków paszowych należy uchylić przepisy dopuszczające te dodatki. W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenia Komisji (WE) nr 2316/98 5 , (WE) nr 1353/2000 6 , (WE) nr 2188/2002 7 , (WE) nr 261/2003 8 , (WE) nr 1334/2003 9 , (WE) nr 1259/2004 10 , (WE) nr 1288/2004 11 , (WE) nr 1453/2004 12 , (WE) nr 2148/2004 13 , (WE) nr 255/2005 14 , (WE) nr 358/2005 15 , (WE) nr 521/2005 16 , (WE) nr 600/2005 17 , (WE) nr 943/2005 18 , (WE) nr 1206/2005 19 , (WE) nr 1458/2005 20 , (WE) nr 1810/2005 21 , (WE) nr 1811/2005 22 , (WE) nr 2036/2005 23 , (WE) nr 252/2006 24 , (WE) nr 773/2006 25 , (WE) nr 1284/2006 26 , (WE) nr 1443/2006 27  i (UE) nr 1270/2009 28  oraz uchylić rozporządzenia Komisji (WE) nr 937/2001 29 , (WE) nr 871/2003 30 , (WE) nr 277/2004 31 , (WE) nr 278/2004 32 , (WE) nr 1332/2004 33 , (WE) nr 1465/2004 34 , (WE) nr 833/2005 35 ,(WE) nr 1459/2005, (WE) nr 492/2006 36 , (WE) nr 1743/2006 37 , (WE) nr 757/2007 38  i (WE) nr 828/2007 39 .

(4) W przypadku dodatków paszowych, w odniesieniu do których wnioski zostały złożone jedynie dla niektórych gatunków zwierząt lub kategorii zwierząt lub wnioski zostały wycofane jedynie dla niektórych gatunków zwierząt lub kategorii zwierząt, wycofanie z obrotu powinno dotyczyć wyłącznie tych gatunków i kategorii zwierząt, dla których nie złożono wniosku lub wycofano wniosek.

(5) W odniesieniu do dodatków paszowych, na które zezwolenia nadal obowiązują w momencie wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, należy ustalić okres przejściowy dla zainteresowanych stron, w którym istniejące zapasy przedmiotowych dodatków oraz premiksów, mieszanek paszowych i materiałów paszowych wyprodukowanych z zastosowaniem tych dodatków będą mogły zostać zużyte, przy czym należy wziąć pod uwagę długość okresu przechowywania niektórych rodzajów paszy zawierających przedmiotowe dodatki.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wycofanie

1. 
Dodatki paszowe określone w załączniku I wycofuje się z obrotu w odniesieniu do gatunków zwierząt lub kategorii gatunków zwierząt określonych w tym załączniku.
2. 
Dodatki paszowe określone w załączniku II wycofuje się z obrotu w odniesieniu do gatunków zwierząt lub kategorii określonych w tym załączniku.
Artykuł  2

Środki przejściowe

1. 
Istniejące zapasy dodatków paszowych wymienionych w załączniku I mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu i stosowane do dnia 19 lipca 2018 r.
2. 
Premiksy wyprodukowane z użyciem dodatków, o których mowa w ust. 1, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane do dnia 19 października 2018 r.
3. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe wyprodukowane z użyciem dodatków, o których mowa w ust. 1, lub premiksów, o których mowa w ust. 2, mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane do dnia 19 lipca 2019 r.
Artykuł  3  40

Uchylenie

Rozporządzenia (WE) nr 937/2001, (WE) nr 871/2003, (WE) nr 277/2004, (WE) nr 278/2004, (WE) nr 1332/2004, (WE) nr 1465/2004, (WE) nr 833/2005, (WE) nr 1459/2005, (WE) nr 492/2006, (WE) nr 1743/2006, (WE) nr 757/2007 i (WE) nr 828/2007 tracą moc.

Artykuł  4

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 2316/98

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 2316/98 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w pozycji E4 Miedź-Cu skreśla się słowa "Metioninian miedzi" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do metioninianu miedzi;
2)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Tlenek manganowy" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do tlenku manganowego;
3)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Węglan manganowy" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do węglanu manganowego;
4)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Kwaśny fosforan manganu, trzywodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do kwaśnego fosforanu manganu, trzywodnego;
5)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Siarczan manganowy, czterowodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do siarczanu manganowego, czterowodnego;
6)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Węglan cynku" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do węglanu cynku;
7)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Mleczan cynku, trójwodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do mleczanu cynku, trójwodnego;
8)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Chlorek cynku, jednowodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do chlorku cynku, jednowodnego.
Artykuł  5

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1353/2000

W rozporządzeniu (WE) nr 1353/2000 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1;
2)
uchyla się załącznik I.
Artykuł  6

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 2188/2002

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2188/2002 w pozycji 11 "Endo-1,4-beta-glukanaza WE 3.2.1.4 Endo- 1,3 (4)-beta-glukanaza WE 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-ksylanaza WE 3.2.1.8" skreśla się słowa "Kury nioski" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do kur niosek.

Artykuł  7

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 261/2003

W rozporządzeniu (WE) nr 261/2003 wprowadza się następujące zmiany:

1)
art. 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Zezwala się na stosowanie preparatu określonego w załączniku I, należącego do grupy »Enzymy«, jako dodatku stosowanego w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tym załączniku.";

2)
uchyla się załącznik II.
Artykuł  8  41

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1334/2003

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1334/2003 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w pozycji E1 Żelazo-Fe skreśla się słowa "Chlorek żelaza (II), tetrahydrat" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do chlorku żelaza (II), tetrahydratu;
2)
w pozycji E1 Żelazo-Fe skreśla się słowa "Cytrynian żelaza (II), heksahydrat" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do cytrynianu żelaza (II), heksahydratu;
3)
w pozycji E1 Żelazo-Fe skreśla się słowa "Mleczan żelaza (II), trihydrat" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do mleczanu żelaza (II), trihydratu;
4)
w pozycji E4 Miedź-Cu skreśla się słowa "Metioninian miedzi" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do metioninianu miedzi;
5)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Tlenek manganowy" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do tlenku manganowego;
6)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Tlenek manganu (II), tlenek manganu (III)" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do tlenku manganu (II), tlenku manganu (III);
7)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Węglan manganowy" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do węglanu manganowego;
8)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Kwaśny fosforan manganu, trzywodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do kwaśnego fosforanu manganu, trzywodnego;
9)
w pozycji E5 Mangan-Mn skreśla się słowa "Siarczan manganowy, czterowodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do siarczanu manganowego, czterowodnego;
10)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Węglan cynku" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do węglanu cynku;
11)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Mleczan cynku, trójwodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do mleczanu cynku, trójwodnego;
12)
w pozycji E6 Cynk-Zn skreśla się słowa "Chlorek cynku, jednowodny" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do chlorku cynku, jednowodnego.
Artykuł  9

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1259/2004

W rozporządzeniu (WE) nr 1259/2004 wprowadza się następujące zmiany:

1)
art. 2 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 2

Dopuszcza się bez ograniczeń czasowych preparaty należące do grupy »Enzymy« zgodnie z załącznikami III i VI do wykorzystania jako dodatki w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tych załącznikach.";

2)
uchyla się załącznik V.
Artykuł  10

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1288/2004

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1288/2004 wprowadza się następujące zmiany:

1)
skreśla się pozycję E 161(z) "Phaffia rhodozyma bogata w astaksantynę (ATCC 74219)";
2)
skreśla się pozycję E 1704 "Saccharomyces cerevisiae CBS 493.94" w odniesieniu do cieląt.
Artykuł  11

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1453/2004

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1453/2004 wprowadza się następujące zmiany:

1)
skreśla się pozycję E 1609 "Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Endo-1,4-beta-glucanase EC 3.2.1.4";
2)
skreśla się pozycję E 1610 "Endo-1,4-beta-glucanase EC 3.2.1.4 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8";
3)
skreśla się pozycję E 1611 "Endo-1,3(4)-beta-glucanase EC 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Poligalacturonase EC 3.2.1.15".
Artykuł  12

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 2148/2004

W rozporządzeniu (WE) nr 2148/2004 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 3, 4 i 5;
2)
w załączniku I w pozycji E 567 "Klinoptylolit pochodzenia wulkanicznego" skreśla się wyraz "Króliki" i całą treść odnoszącą się wyłącznie do królików;
3)
w załączniku II skreśla się pozycję E 1706 "Enterococcus faecium DSM 7134, Lactobacillus rhamnosus DSM 7133";
4)
uchyla się załączniki III, IV i V.
Artykuł  13

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 255/2005

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 255/2005 skreśla się pozycję E 1618 "Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8".

Artykuł  14

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 358/2005

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 358/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
skreśla się pozycję E 1619 "Alfa-amylaza EC 3.2.1.1 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6";
2)
skreśla się pozycję E 1622 "Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8".
Artykuł  15

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 521/2005

W rozporządzeniu (WE) nr 521/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1;
2)
uchyla się załącznik I.
Artykuł  16

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 600/2005

W rozporządzeniu (WE) nr 600/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1 i 2;
2)
uchyla się załączniki I i II;
3)
w załączniku III skreśla się pozycję E 1709 "Enterococcus faecium ATCC 53519 Enterococcus faecium ATCC 55593 (w stosunku 1/1)".
Artykuł  17

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 943/2005

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 943/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
skreśla się pozycję E 1630 "Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8 Subtilizyna EC 3.4.21.62";
2)
skreśla się pozycję E 1631 "Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8".
3)
skreśla się pozycję E 1632 "3-fitaza CE 3.1.3.8".
Artykuł  18

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1206/2005

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1206/2005 skreśla się pozycję E 1633 "Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8 Subtilizyna EC 3.4.21.62".

Artykuł  19

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1458/2005

W rozporządzeniu (WE) nr 1458/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1;
2)
uchyla się załącznik I;
3)
w załączniku II do rozporządzenia skreśla się pozycję 60 "Endo-1,4-beta-ksylanaza WE 3.2.1.8 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza WE 3.2.1.6".
Artykuł  20

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1810/2005

W załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 1810/2005 skreśla się pozycję 15 "Enterococcus faecium NCIMB 11181".

Artykuł  21

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1811/2005

1)
W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1811/2005 skreśla się pozycję E 1635 "Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6";
2)
w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1811/2005 skreśla się pozycję 63 "Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6".
Artykuł  22

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 2036/2005

W rozporządzeniu (WE) nr 2036/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 2;
2)
uchyla się załącznik II.
Artykuł  23

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 252/2006

W rozporządzeniu (WE) nr 252/2006 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 2;
2)
uchyla się załącznik II;
3)
w załączniku III skreśla się pozycję 28 "3-fitaza EC 3.1.3.8".
Artykuł  24

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 773/2006

W rozporządzeniu (WE) nr 773/2006 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 3;
2)
uchyla się załącznik III.
Artykuł  25

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1284/2006

W rozporządzeniu (WE) nr 1284/2006 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1 i 3;
2)
uchyla się załączniki I i III.
Artykuł  25a  42

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1443/2006

Uchyla się art. 1 oraz załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1443/2006.

Artykuł  26

Zmiana w rozporządzeniu (UE) nr 1270/2009

W rozporządzeniu (UE) nr 1270/2009 wprowadza się następujące zmiany:

1)
uchyla się art. 1;
2)
uchyla się załącznik I.
Artykuł  27

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 czerwca 2017 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I  43

Dodatki, o których mowa w art. 1 ust. 1.

CZĘŚĆ  A

Dodatki paszowe, które mają zostać wycofane w odniesieniu do wszystkich gatunków i kategorii zwierząt

Numer identyfikacyjny Dodatek Gatunki lub kategorie zwierząt
Konserwanty
E 201 Sorbinian sodu Wszystkie gatunki
E 203 Sorbinian wapnia Wszystkie gatunki
E 261 Octan potasu Wszystkie gatunki
E 283 Propionian potasu Wszystkie gatunki
E 333 Cytryniany wapnia Wszystkie gatunki
E 334 Kwas L-winowy Wszystkie gatunki
E 335 L-winiany sodu Wszystkie gatunki
E 336 L-winiany potasu Wszystkie gatunki
E 337 L-winian sodowo-potasowy Wszystkie gatunki
E 507 Kwas chlorowodorowy Wszystkie gatunki
E 513 Kwas siarkowy Wszystkie gatunki
Przeciwutleniacze
E 308 Syntetyczny gamma-tokoferol Wszystkie gatunki
E 309 Syntetyczny delta-tokoferol Wszystkie gatunki
E 311 Galusan oktylu Wszystkie gatunki
E 312 Galusan dodecylu Wszystkie gatunki
Substancje wiążące, przeciwzbrylające i koagulanty
E 330 Kwas cytrynowy Wszystkie gatunki
Barwniki wraz z pigmentami
Inne barwniki
Odpowiedni numer Substancje barwiące dopuszczone przepisami wspólnotowymi w celu barwienia środków spożywczych z wyjątkiem: barwników karmelowych E150b, E150c i E150d; kompleksu miedziowego chlorofiliny E 141; tlenku żelaza czerwonego, czarnego i żółtego E 172; ditlenku tytanu (struktura anatazu i rutylu) E 171; węgla roślinnego E 153 Wszystkie gatunki
E 142 Zieleń S (zieleń brylantowa BS) Wszystkie gatunki
Środki emulgujące i stabilizujące, środki zagęszczające i żelatynujące
E322 Lecytyny (wyłącznie jako środki stabilizujące, środki zagęszczające i żelatynujące) Wszystkie gatunki
E 400 Kwas alginowy Wszystkie gatunki
E 402 Alginian potasu Wszystkie gatunki
E 404 Alginian wapnia Wszystkie gatunki
E 405 Alginian 1,2-dihydroksypropanu (alginian glikolu propylenowego) Wszystkie gatunki
E 432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu Wszystkie gatunki
E 434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu Wszystkie gatunki
E 435 Monostearynian polioksyetylenosorbitolu Wszystkie gatunki
E 436 Tristearynian polioksyetylenosorbitolu Wszystkie gatunki
E 465 Etylometyloceluloza Wszystkie gatunki
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (estry sacharozy i jadalnych kwasów tłuszczowych) Wszystkie gatunki
E 474 Sacharoglicerydy (mieszanina estrów sacharozy oraz mono- i diglicerydów jadalnych kwasów tłuszczowych) Wszystkie gatunki
E 475 Estry poliglicerolu i niespolimeryzowanych jadalnych kwasów tłuszczowych Wszystkie gatunki
E 477 Monoestry propano-1,2-diolu (glikolu propylenowego) i jadalnych kwasów tłuszczowych, same lub w mieszaninie z diestrami Wszystkie gatunki
E 480 Kwas stearoilo-2-mlekowy Wszystkie gatunki
E 481 Stearoilomleczan sodu Wszystkie gatunki
E 482 Stearoilomleczan wapnia Wszystkie gatunki
E 483 Winian stearylu Wszystkie gatunki
E 486 Dekstrany Wszystkie gatunki
E 491 Monostearynian sorbitolu Wszystkie gatunki
E 492 Tristearynian sorbitolu Wszystkie gatunki
E 494 Monooleinian sorbitolu Wszystkie gatunki
E 495 Monopalmitynian sorbitolu Wszystkie gatunki
E 496 Glikol polietylenowy 6000 Wszystkie gatunki
E 497 Polimery polioksypropyleno-polioksyetylenu (M.W. 6 800-9 000) Wszystkie gatunki
Pierwiastki śladowe
E 1 Żelazo - Fe, Czterowodny chlorek żelaza Wszystkie gatunki
E 1 Żelazo - Fe, Sześciowodny cytrynian żelaza Wszystkie gatunki
E 1 Żelazo - Fe, Trzywodny mleczan żelazawy Wszystkie gatunki
E 2 Jod - I, Sześciowodny jodan wapnia Wszystkie gatunki
E 2 Jod - I, Jodek sodu Wszystkie gatunki
E 4 Miedź - Cu, Metioninian miedzi Wszystkie gatunki
E 5 Mangan - Mn, Tlenek manganowy Wszystkie gatunki
E 5 Mangan - Mn, Tlenek manganu (II), tlenek manganu (III) Wszystkie gatunki
E 5 Mangan - Mn, Węglan manganowy Wszystkie gatunki
E 5 Mangan - Mn, Kwaśny fosforan manganu, trzywodny Wszystkie gatunki
E 5 Mangan - Mn, Siarczan manganowy, czterowodny Wszystkie gatunki
E 6 Cynk - Zn, Węglan cynku Wszystkie gatunki
E 6 Cynk - Zn, Chlorek cynku, jednowodny Wszystkie gatunki
E 6 Cynk - Zn, Trójwodny mleczan cynku Wszystkie gatunki
E 7 Molibden - Mo, Molibdenian amonu Wszystkie gatunki
E 8 Selen - Se, selenian sodu Wszystkie gatunki
Witaminy, prowitaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu
Betaina Wszystkie postacie z wyjątkiem bezwodnej betainy i chlorowodorku betainy Wszystkie gatunki
Biotyna Wszystkie postacie z wyjątkiem D- (+)-biotyny Wszystkie gatunki
Karnityna Wszystkie postacie z wyjątkiem L-karnityny i L-winianu L-karnityny Wszystkie gatunki
Cholina Wszystkie postacie z wyjątkiem chlorku choliny Wszystkie gatunki
Folian Wszystkie postacie folianu z wyjątkiem kwasu foliowego Wszystkie gatunki
Niacyna Wszystkie postacie niacyny z wyjątkiem niacyny 99 % i niacynoamidu Wszystkie gatunki
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 Wszystkie gatunki
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 (wszystkie z wyjątkiem kwasu oktadekadienowego) Wszystkie gatunki
Kwas pantotenowy Wszystkie postacie z wyjątkiem d-pantotenianu wapnia i d-pantenolu Wszystkie gatunki
Kwas para-amino-benzoesowy (PABA) Wszystkie gatunki
Tiamina Wszystkie postacie z wyjątkiem chlorowodorku tiaminy i monoazotanu tiaminy Wszystkie gatunki
Witamina A. Wszystkie postacie z wyjątkiem octanu retinylu, palmitynianu retinylu i propionianu retinylu Wszystkie gatunki
Witamina B6 Wszystkie postacie z wyjątkiem chlorowodorku pirydoksyny Wszystkie gatunki
Witamina C. Wszystkie postacie z wyjątkiem kwasu askorbinowego, soli sodowej fosforanu askorbylu, soli sodowo-wapniowej fosforanu askorbylu Wszystkie gatunki
Witamina E. Wszystkie postacie z wyjątkiem octanu all-rac-alfa-tokoferylu, octanu RRR-alfa-tokoferylu i RRR-alfa tokoferolu Wszystkie gatunki
Witamina K. Wszystkie postacie witaminy K z wyjątkiem witaminy K3 jako wodorosiarczynu nikotynoamidomenadionu i jako wodorosiarczynu sodowego menadionu Wszystkie gatunki zwierząt
Aminokwasy, ich sole i podobne produkty
3.1.3. Metionina/sól cynkowa metioniny, czysta technicznie Wszystkie gatunki
3.2.1. Lizyna/L-Lizyna, czysta technicznie Wszystkie gatunki
3.4.2. DL-Tryptofan, czysty technicznie Wszystkie gatunki
Dodatki do kiszonki
Enzymy
Ksylanaza EC 3.2.1.8 z Trichoderma longibrachiatum rifar IMI SD185 Wszystkie gatunki
Mikroorganizmy
Enterococcus faecium BIO 34 Wszystkie gatunki
Lactobacillus salivarius CNCM I-3238/ATCC 11741 Wszystkie gatunki
Pediococcus pentosaceus NCIMB 30089 Wszystkie gatunki
Substancje
Formaldehyd Wszystkie gatunki
Wodorosiarczan(VI) sodu Wszystkie gatunki
Środki aromatyzujące i wzmagające apetyt
Produkty naturalne - zdefiniowane botanicznie
Nalewka z brzozy CoE 88 Wszystkie gatunki
Produkty naturalne i odpowiadające im produkty syntetyczne
Nr CAS 16630-52-7/3-(metylotio)butanal/nr Flavis 12.056 Wszystkie gatunki
Nr CAS 2179-60-4/disiarczek metylu propylu/nr Flavis 12.019 Wszystkie gatunki
Nr CAS 36431-72-8/teaspiran/nr Flavis 13.098 Wszystkie gatunki
Nr CAS 3738-00-9/1,5,5,9-tetrametylo-13-oksatricyklo [8.3.0.0.(4.9)]tridekan/nr Flavis 13.072 Wszystkie gatunki
Nr CAS 40789-98-8/3-merkaptobutan-2-on/nr Flavis 12.047 Wszystkie gatunki
Nr CAS 43040-01-3/3-metylo-1,2,4-tritian/nr Flavis 15.036 Wszystkie gatunki
Nr CAS 495-62-5/1,4(8),12-bisabolatrien/nr Flavis 01.016 Wszystkie gatunki
Nr CAS 516-06-3/D,L-walina/nr Flavis 17.023 Wszystkie gatunki
Nr CAS 5756-24-1/tetrasiarczek dimetylu/nr Flavis 12.116 Wszystkie gatunki
Nr CAS 6028-61-1/trisiarczek dipropylu/nr Flavis 12.023 Wszystkie gatunki
Nr CAS 689-67-8/6,10-dimetylo-5,9-undekadien-2-on/nr Flavis 07.216 Wszystkie gatunki
Nr CAS 78-98-8/2-oksopropanal/nr Flavis 7.001 Wszystkie gatunki

CZĘŚĆ  B

Dodatki paszowe, które mają zostać wycofane w odniesieniu do niektórych gatunków lub kategorii zwierząt

Numer identyfikacyjny Dodatek Gatunki lub kategorie zwierząt
Konserwanty
E 214 4-hydroksybenzoesan etylu Zwierzęta domowe
E 215 Etylo 4-hydroksybenzoesan sodu Zwierzęta domowe
E 216 4-hydroksybenzoesan propylu Zwierzęta domowe
E 217 Propylo 4-hydroksybenzoesan sodu Zwierzęta domowe
E 218 4-hydroksybenzoesan metylu Zwierzęta domowe
E 219 Metylo 4-hydroksybenzoesan sodu Zwierzęta domowe
E 222 Bisiarczyn sodu Psy; Koty
E 223 Pirosiarczyn sodu Psy; Koty
E 285 Kwas metylopropionowy Przeżuwacze przy rozpoczęciu przeżuwania
Regulatory kwasowości
E 210 Kwas benzoesowy Tuczniki
E 340(iii) Ortofosforan tripotasowy Koty; Psy
E 350(i) Jabłczan sodu (sól kwasu DL- lub L-jabłkowego) Koty; Psy
E 507 Kwas chlorowodorowy Koty; Psy
E 513 Kwas siarkowy Koty; Psy
Substancje wiążące, przeciwzbrylające i koagulanty
E 567 Klinoptylolit pochodzenia wulkanicznego Króliki
E 598 Syntetyczne gliniany wapnia Krowy mleczne; Bydło opasowe; Cielęta; Jagnięta; Koźlęta; Drób; Króliki; Świnie
Barwniki wraz z pigmentami
Karotenoidy i ksantofile
E 161b Luteina Koty i psy
E 160c Kapsantyna Indyki
E 161c Kryptoksantyna Drób
E 160e Beta-apo-8'-karotenal Drób
E 161 g Kantaksantyna Wszystkie gatunki i zastosowania z wyjątkiem:

- Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (ii)

- Drób nieśny i drób odchowywany na nioski - do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (ii)

- Ptaki ozdobne i ryby ozdobne - do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (iii)

E161j Astaksantyna Wszystkie gatunki z wyjątkiem:

- Ryby i skorupiaki do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (ii)

- Ryby ozdobne do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (iii)

E 161z Phaffia rhodozyma bogata w astaksantynę (ATCC 74219) Łosoś; Pstrąg
Inne barwniki
E 155 Brąz HT Psy i koty
E 104 Żółcień chinolinowa Wszystkie gatunki z wyjątkiem zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności, do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (i)
E 122 Azorubina (karmoizyna) Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (i)
Odpowiedni numer Substancje barwiące dopuszczone przepisami wspólnotowymi w celu barwienia środków spożywczych z wyjątkiem:
Tartrazyny E 102 Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Biksyny E 160b Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Żółcieni pomarańczowej FCF E 110 Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Kwasu karminowego (WSP 50 %) E 120 Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Czerwieni koszenilowej 4 R E 124 Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Erytrozyny E 127 Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów, kotów i gadów
Czerwieni allura E 129 Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Indygotyny E 132 Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
Błękitu brylantowego FCF E 133 Wszystkie gatunki z wyjątkiem psów i kotów
E 160b Biksyna jako barwnik Ryby ozdobne
E102 Tartrazyna jako barwnik Wszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych, żywiących się ziarnem ptaków ozdobnych i małych gryzoni
E131 Błękit patentowy V jako barwnik Wszystkie gatunki z wyjątkiem zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności, do zastosowań należących do grupy funkcjonalnej 2 a) (i)
E 124 Czerwień koszenilowa 4 R jako barwnik Wszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych
E127 Erytrozyna jako barwnik Wszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych
E132 Indygotyna jako barwnik Wszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych
E 141 Kompleks miedziowy chlorofiliny jako barwnik Wszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych, żywiących się ziarnem ptaków ozdobnych i małych gryzoni
E110 Żółcień pomarańczowa FCF jako barwnik Wszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych, żywiących się ziarnem ptaków ozdobnych i małych gryzoni
E 153 Węgiel roślinny jako barwnik Wszystkie gatunki z wyjątkiem ryb ozdobnych
Środki emulgujące i stabilizujące, środki zagęszczające i żelatynujące
E 401 Alginian sodu Wszystkie gatunki z wyjątkiem ryb; Zwierzęta domowe i inne zwierzęta, od których ani z których nie pozyskuje się żywności (zwierzęta futerkowe, od których ani z których nie pozyskuje się żywności)
E 403 Alginian amonu Wszystkie gatunki lub kategorie zwierząt z wyjątkiem ryb akwariowych
E 406 Agar Wszystkie gatunki z wyjątkiem zwierząt domowych i innych zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności (zwierzęta futerkowe, od których ani z których nie pozyskuje się żywności)
E 407 Karagen Wszystkie gatunki z wyjątkiem zwierząt domowych i innych zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności (zwierzęta futerkowe, od których ani z których nie pozyskuje się żywności)
E 418 Guma gellan Psy; koty
E 488 Polioksyetylowany gliceryd kwasów tłuszczowych łoju Cielęta
E 489 Eter poliglicerolu i alkoholi otrzymanych w drodze redukcji kwasu oleinowego i palmitynowego Cielęta
E 498 Częściowe estry poliglicerolu i poliskondensowanych kwasów tłuszczowych oleju rycynowego Psy
Enzymy
E 1600 3-fitaza/EC 3.1.3.8 wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 114.94) Prosięta; Tuczniki; Lochy; Kurczęta rzeźne; Kury nioski
E 1600 3-fitaza/EC 3.1.3.8 wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 114.94) Indyki rzeźne
E 1605 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 520.94) Kurczęta rzeźne
E 1608 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8/endo-1,4-beta-glukanaza/EC 3.2.1.4 wytwarzane przez Humicola insolens (DSM 10442) Kurczęta rzeźne
E 1609 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8/endo-1,4-beta-glukanaza/EC 3.2.1.4 wytwarzane przez Aspergillus niger (CBS 600.94) (postać powlekana, stała i płynna) Kurczęta rzeźne; Indyki rzeźne; Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1609 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8/endo-1,4-beta-glukanaza/EC 3.2.1.4 wytwarzane przez Aspergillus niger (CBS 600.94) (postać granulowana) Kurczęta rzeźne; Indyki rzeźne; Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1610 Endo-1,4-beta-glukanaza/EC 3.2.1.4/endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 600.94) Kurczęta rzeźne
E 1611 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106)/endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135)/poligalakturonaza/EC 3.2.1.15 wytwarzana przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) Tuczniki
E 1614 6-fitaza/EC 3.1.3.26 wytwarzana przez Aspergillus oryzae (DSM 11857) Kurczęta rzeźne; Kury nioski; Indyki rzeźne; Prosięta; Tuczniki; Lochy
E 1615 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (CNCM MA 6-10 W) Kurczęta rzeźne
E 1618 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 270.95) Kurczęta rzeźne; Indyki rzeźne
E 1619 Alfa-amylaza/EC 3.2.1.1/endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzane przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553) Kurczęta rzeźne
E 1622 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6/endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzane przez Trichoderma longibrachiatum (CBS 357.94) Kurczęta rzeźne
E 1623 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i subtylizyna/EC 3.4.21.62 wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) Kurczęta rzeźne
E 1624 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135) i alfa-amylaza/EC 3.2.1.1 wytwarzana przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553) Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1625 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135), alfa-amylaza/EC 3.2.1.1 wytwarzana przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553) i poligalakturonaza/EC 3.2.1.15 wytwarzana przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1626 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i subtylizyna/EC 3.4.21.62 wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1627 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) i endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) Tuczniki
E 1628 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) Prosięta (odsadzone od maciory); Tuczniki; Kurczęta rzeźne
E 1629 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) Kurczęta rzeźne
E 1630 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i subtylizyna/EC 3.4.21.62 wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) Kurczęta rzeźne
E 1631 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) i endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135) Kurczęta rzeźne
E 1632 3-fitaza/WE 3.1.3.8) wytwarzana przez Trichoderma reesei (CBS 528.94) Kurczęta rzeźne; Prosięta (odsadzone od maciory); Tuczniki
E 1633 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i subtylizyna/EC 3.4.21.62 wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) Kurczęta rzeźne
E 1634 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Aspergillus niger (MUCL 39199) Kurczęta rzeźne
E 1635 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) Kurczęta rzeźne
E 1636 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza wytwarzana przez Trichoderma reesei (CBS 526.94/EC 3.2.1.6) Prosięta (odsadzone od maciory); Kurczęta rzeźne
E 1637 Endo-1,4-beta-ksylanaza wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105)/EC 3.2.1.8 i endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553)/EC 3.2.1.1; Subtylizyna wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107)/EC 3.4.21.62 i poligalakturonaza wytwarzana przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94)/EC 3.2.1.15 Kurczęta rzeźne
E 1638 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i alfa-amylaza/EC 3.2.1.1 wytwarzana przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553) Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1639 3-fitaza wytwarzana przez Hansenula polymorpha (DSM 15087) Kurczęta rzeźne; Indyki rzeźne; Kury nioski; Prosięta; Tuczniki; Lochy
E 1640 6-fitaza wytwarzana przez Schizosaccharomyces pombe (ATCC 5233)/EC 3.1.3.26 Kurczęta rzeźne
E 1641 Endo-1,4-beta-ksylanaza wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (MUCL 39203)/EC 3.2.1.8 Kurczęta rzeźne
Mikroorganizmy
E 1704 Saccharomyces cerevisiae CBS 493.94 Cielęta
E 1706 Enterococcus faecium DSM 7134, Lactobacillus rhamnosus DSM 7133 Prosięta (odsadzone od maciory)
E 1709 Enterococcus faecium ATCC 53519, Enterococcus faecium ATCC 55593 (w stosunku 1/1) Kurczęta rzeźne
E 1714 Lactobacillus farciminis CNCM MA 67/AR Prosięta (odsadzone od maciory)
Chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu biologicznym co witaminy
3a900 Inozytol Wszystkie gatunki z wyjątkiem ryb i skorupiaków
- Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 (jako kwas oktadekadienowy) Wszystkie gatunki z wyjątkiem tuczników; Maciory do reprodukcji; Maciory przeznaczone do karmienia; Krowy do reprodukcji; Krowy mleczne przeznaczone na produkcję mleka
3a370 Tauryna Wszystkie gatunki z wyjątkiem psowatych, kotowatych, łasicowatych i ryb mięsożernych
E 670 Witamina D2 Świnie; Prosięta; Bydło; Owce; Cielęta; Koniowate; Inne gatunki lub kategorie zwierząt z wyjątkiem drobiu i ryb
Mocznik i jego pochodne
2.1.2. Biuret, czysty technicznie Przeżuwacze od rozpoczęcia przeżuwania
2.1.3. Fosforan mocznikowy, czysty technicznie Przeżuwacze od rozpoczęcia przeżuwania
2.1.4. Izobutylidenodimocznik, czysty technicznie Przeżuwacze od rozpoczęcia przeżuwania
Środki aromatyzujące i wzmagające apetyt
Produkty naturalne i odpowiadające im produkty syntetyczne
Nr CAS 134-20-3/antranilan metylu/nr Flavis 09.715 Gatunki ptaków
Nr CAS 85-91-6/N-metyloantranilan metylu/nr Flavis 09.781 Gatunki ptaków
Nr CAS 93-28-7/octan eugenylu/nr Flavis 09.020 Drób i ryby
Nr CAS 97-53-0/eugenol/nr Flavis 04.003 Ryby
Nr CAS 107-85-7/3-metylobutyloamina/nr Flavis 11.001 Kury nioski
Nr CAS 75-50-3/trimetyloamina/nr Flavis 11.009 Kury nioski
Nr CAS 6627-88-9/4-allilo-2,6-dimetoksyfenol/nr Flavis 04.051 Ryby i drób
Nr CAS 593-81-7/chlorowodorek trimetyloaminy/nr Flavis 11.024 Kury nioski

ZAŁĄCZNIK  II

Dodatki paszowe, o których mowa w art. 1 ust. 2.

Numer identyfikacyjny Dodatek Gatunki lub kategorie zwierząt
Enzymy
11 Endo-1,4-beta-glukanaza/EC 3.2.1.4/endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 i endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzane przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 74 252) Kury nioski
28 3-fitaza/WE 3.1.3.8) wytwarzana przez Trichoderma reesei (CBS 528.94) Kury nioski
30 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6/endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Penicillium funiculosum (IMI SD 101) Prosięta (odsadzone od maciory); Kaczki rzeźne
37 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i subtylizyna/EC 3.4.21.62 wytwarzana przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) Kury nioski
51 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Bacillus subtilis (LMG S-15136) Tuczniki
60 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) i endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) Indyki rzeźne
63 Endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Trichoderma reesei (CBS 529.94) i endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Trichoderma reesei (CBS 526.94) Indyki rzeźne; Kurczęta rzeźne
64 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza/EC 3.2.1.6 wytwarzana przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) i endo-1,4-beta-ksylanaza/EC 3.2.1.8 wytwarzana przez Aspergillus oryzae (DSM 10287) Kurczęta rzeźne; Prosięta (odsadzone od maciory)
Mikroorganizmy
15 Enterococcus faecium BIO 11181 Kurczęta rzeźne
24 Kluyveromyces marxianus var. lactis K1 BCCM/MUCL 39434 Krowy mleczne
25 Lactobacillus acidophilus DSM 13241 Koty, psy
Kokcydiostatyki i inne substancje lecznicze
E 764 Wodorobromek halofuginonu 6 g/kg (Stenorol) Kurczęta odchowywane na kury nioski
E 766 Salinomycyna - sól sodowa 120 g/kg (Sacox 120) (posiadacz zezwolenia: Huvepharma NV) Króliki rzeźne
E 766 Salinomycyna - sól sodowa 120 g/kg (Salinomax 120G) (posiadacz zezwolenia: Zoetis Belgium SA) Kurczęta rzeźne
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
3 Dyrektywa Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotycząca niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz.U. L 213 z 21.7.1982, s. 8).
4 Motyw 3 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2018/353 z dnia 9 marca 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.68.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
5 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2316/98 z dnia 26 października 1998 r. dotyczące zezwolenia na nowe dodatki i zmieniające warunki zezwolenia na stosowanie niektórych dodatków już dopuszczonych do stosowania w paszach (Dz.U. L 289 z 28.10.1998, s. 4).
6 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1353/2000 z dnia 26 czerwca 2000 r. dotyczące stałego zezwolenia na dodatek i tymczasowego zezwolenia na nowe dodatki, nowe zastosowania dodatków i nowe preparaty w paszach (Dz.U. L 155 z 28.6.2000, s. 15).
7 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2188/2002 z dnia 9 grudnia 2002 r. dotyczące tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowania dodatków paszowych (Dz.U. L 333 z 10.12.2002, s. 5).
8 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 261/2003 z dnia 12 lutego 2003 r. dotyczące tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowania dodatków paszowych (Dz.U. L 37 z 13.2.2003, s. 12).
9 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1334/2003 z dnia 25 lipca 2003 r. zmieniające warunki zezwolenia na kilka dodatków paszowych, należących do grupy pierwiastków śladowych (Dz.U. L 187 z 26.7.2003, s. 11).
10 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1259/2004 z dnia 8 lipca 2004 r. w sprawie stałego dopuszczenia niektórych dodatków już dopuszczonych w paszach (Dz.U. L 239 z 9.7.2004, s. 8).
11 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2188/2004 z dnia 20 grudnia 2004 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1615/2000 wprowadzające odstępstwo od rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 w odniesieniu do definicji pojęcia produktów pochodzących, używanej do celów planu ogólnych preferencji taryfowych w celu uwzględnienia szczególnej sytuacji Nepalu dotyczącej wywozu niektórych wyrobów włókienniczych do Wspólnoty (Dz.U. L 373 z 21.12.2004, s. 180).
12 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1453/2004 z dnia 16 sierpnia 2004 r. dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 269 z 17.8.2004, s. 3).
13 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2148/2004 z dnia 16 grudnia 2004 r. w sprawie stałego i tymczasowego dopuszczenia niektórych dodatków oraz dopuszczenia nowych zastosowań dodatku już dopuszczonego do użycia w paszach (Dz.U. L 370 z 17.12.2004, s. 24).
14 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 255/2005 z dnia 15 lutego 2005 r. w sprawie stałego dopuszczenia niektórych dodatków paszowych (Dz.U. L 45 z 16.2.2005, s. 3).
15 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 358/2005 z dnia 2 marca 2005 r. dotyczące bezterminowego zezwolenia na niektóre dodatki i zezwolenia na nowe wykorzystanie już dopuszczonych dodatków paszowych (Dz.U. L 57 z 3.3.2005, s. 3).
16 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 521/2005 z dnia 1 kwietnia 2005 r. dotyczące stałego zezwolenia na dodatek oraz tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowanie niektórych dodatków już dozwolonych do stosowania w paszach (Dz.U. L 84 z 2.4.2005, s. 3).
17 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 600/2005 z dnia 18 kwietnia 2005 r. w sprawie ponownego dopuszczenia do użytku na okres dziesięciu lat kokcydiostatyku jako dodatku paszowego, tymczasowego dopuszczenia do użytku jednego dodatku paszowego oraz stałego dopuszczenia do użytku niektórych dodatków paszowych (Dz.U. L 99 z 19.4.2005, s. 5).
18 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 943/2005 z dnia 21 czerwca 2005 r. dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 159 z 22.6.2005, s. 6).
19 Zapisz element Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1206/2005 z dnia 27 lipca 2005 r. dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 197 z 28.7.2005, s. 12).
20 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1458/2005 z dnia 8 września 2005 r. w sprawie stałego i tymczasowego dopuszczenia niektórych dodatków paszowych oraz tymczasowego dopuszczenia nowych zastosowań niektórych już dopuszczonych dodatków paszowych (Dz.U. L 233 z 9.9.2005, s. 3).
21 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1810/2005 z dnia 4 listopada 2005 r. w sprawie nowego dopuszczenia na dziesięć lat dodatku paszowego, stałego dopuszczenia niektórych dodatków paszowych oraz tymczasowego dopuszczenia nowych zastosowań niektórych już dopuszczonych dodatków paszowych (Dz.U. L 291 z 5.11.2005, s. 5).
22 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1811/2005 z dnia 4 listopada 2005 r. w sprawie stałego i tymczasowego dopuszczenia niektórych dodatków paszowych oraz tymczasowego dopuszczenia nowych zastosowań dodatku już dopuszczonego do użycia w paszach (Dz.U. L 291 z 5.11.2005, s. 12).
23 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2036/2005 z dnia 14 grudnia 2005 r. w sprawie stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe oraz tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowanie niektórych już dopuszczonych dodatków paszowych (Dz.U. L 328 z 15.12.2005, s. 13).
24 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 252/2006 z dnia 14 lutego 2006 r. w sprawie stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe oraz tymczasowych zezwoleń na nowe zastosowanie niektórych już dopuszczonych dodatków paszowych (Dz.U. L 44 z 15.2.2006, s. 3),
25 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 773/2006 z dnia 22 maja 2006 r. w sprawie tymczasowego i stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe oraz tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowanie już dopuszczonego dodatku paszowego (Dz.U. L 135 z 23.5.2006, s. 3).
26 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1284/2006 z dnia 29 sierpnia 2006 r. dotyczące stałych zezwoleń na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 235 z 30.8.2006, s. 3).
27 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1443/2006 z dnia 29 września 2006 r. dotyczące stałych zezwoleń na stosowanie niektórych dodatków paszowych oraz dopuszczenia kokcydiostatyku do użytku na okres dziesięciu lat (Dz.U. L 271 z 30.9.2006, s. 12).
28 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1270/2009 z dnia 21 grudnia 2009 r. dotyczące stałych zezwoleń na stosowanie niektórych dodatków paszowych (Dz.U. L 339 z 22.12.2009, s. 28).
29 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 937/2001 z dnia 11 maja 2001 r. dotyczące zezwolenia na nowe zastosowania dodatków, nowe preparaty dodatków, przedłużenia tymczasowego zezwolenia i 10-letniego zezwolenia na dodatek do pasz (Dz.U. L 130 z 12.5.2001, s. 25).
30 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 871/2003 z dnia 20 maja 2003 r. bezterminowo dopuszczające stosowanie tlenku manganowego jako nowego dodatku paszowego (Dz.U. L 125 z 21.5.2003, s. 3).
31 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 277/2004 z dnia 17 lutego 2004 r. dotyczące zezwolenia bezterminowego na dodatki paszowe (Dz.U. L 47 z 18.2.2004, s. 20).
32 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 278/2004 z dnia 17 lutego 2004 r. dotyczące tymczasowego zezwolenia na nowe zastosowanie już zatwierdzonego dodatku paszowego (Dz.U. L 47 z 18.2.2004, s. 22).
33 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1332/2004 z dnia 20 lipca 2004 r. dotyczące stałego zezwolenia na użycie niektórych dodatków paszowych (Dz.U. L 247 z 21.7.2004, s. 8).
34 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1465/2004 z dnia 17 sierpnia 2004 r. dotyczące stałego zezwolenia na dodatek do stosowania w paszach (Dz.U. L 270 z 18.8.2004, s. 11).
35 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 833/2005 z dnia 31 maja 2005 r. dotyczące stałego zezwolenia na dodatki paszowe (Dz.U. L 138 z 1.6.2005, s. 5).
36 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 492/2006 z dnia 27 marca 2006 r. dotyczące tymczasowego i stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 89 z 28.3.2006, s. 6).
37 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1743/2006 z dnia 24 listopada 2006 r. dotyczące stałego zezwolenia na dodatek paszowy (Dz.U. L 329 z 25.11.2006, s. 16).
38 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 757/2007 z dnia 29 czerwca 2007 r. dotyczące stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 172 z 30.6.2007, s. 43).
39 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 828/2007 z dnia 13 lipca 2007 r. dotyczące stałego i tymczasowego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe (Dz.U. L 184 z 14.7.2007, s. 12).
40 Art. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2018/353 z dnia 9 marca 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.68.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
41 Art. 8 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr (UE) 2018/353 z dnia 9 marca 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.68.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
42 Art. 25a dodany przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 2018/353 z dnia 9 marca 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.68.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.
43 Załącznik I zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr (UE) 2018/353 z dnia 9 marca 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.68.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2017.166.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2017/1145 w sprawie wycofania z obrotu niektórych dodatków paszowych dopuszczonych na podstawie dyrektyw Rady 70/524/EWG i 82/471/EWG oraz uchylenia nieaktualnych przepisów dopuszczających te dodatki paszowe
Data aktu: 08/06/2017
Data ogłoszenia: 29/06/2017
Data wejścia w życie: 19/07/2017