(2011/516/UE)(Dz.U.UE L z dnia 24 sierpnia 2011 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 292,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Przyjęto szereg środków w ramach ogólnej strategii ograniczania obecności dioksyn, furanów i PCB w środowisku, paszy i żywności.
(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy dla dioksyn, sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli dioksynopodobnych określono w odniesieniu do paszy dyrektywą 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie niepożądanych substancji w paszach zwierzęcych(1) oraz w odniesieniu do żywności rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych(2).
(3) Zaleceniem Komisji 2006/88/WE z dnia 6 lutego 2006 r. w sprawie ograniczenia obecności dioksyn, furanów i dioksynopodobnych PCB w paszach i środkach spożywczych(3) ustanowiono progi podejmowania działań dla dioksyn i polichlorowanych bifenyli dioksynopodobnych w żywności w celu zachęcenia do proaktywnego podejścia do zmniejszania obecności dioksyn i polichlorowanych bifenyli dioksynopodobnych w żywności. Progi podejmowania działań są narzędziem dla właściwych organów i podmiotów gospodarczych umożliwiającym wyodrębnienie przypadków wymagających zidentyfikowania źródła zanieczyszczeń i podjęcia odpowiednich działań, aby je zredukować lub zlikwidować. Ponieważ źródła dioksyn i polichlorowanych bifenyli dioksynopodobnych są różne, należy ustalić odrębne progi podejmowania działań z jednej strony dla dioksyn, a z drugiej strony dla polichlorowanych bifenyli dioksynopodobnych.
(4) Progi podejmowania działań dla dioksyn i polichlorowanych bifenyli dioksynopodobnych w paszy określono dyrektywą 2002/32/WE.
(5) W dniach 28-30 czerwca 2005 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przeprowadziła warsztaty ekspertów dotyczące ponownej oceny wartości współczynników toksyczności (TEF) ustalonych przez WHO w 1998 r. Zmieniono szereg wartości TEF, między innymi dla PCB, oktachlorowanych kongenerów i pentachlorowanych furanów. Dane dotyczące skutków usta-lenia nowych wartości TEF oraz najnowszego występowania zgromadzono w sprawozdaniu naukowym Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) "Wyniki monitorowania poziomów dioksyn w żywności i paszy"(4). Należy zatem dokonać przeglądu progów podejmowania działań z uwzględnieniem nowych wartości TEF.
(6) Doświadczenie pokazało, iż w przypadku przekroczenia progów podejmowania działań w odniesieniu do niektórych środków spożywczych prowadzenie badań nie jest konieczne. W takich przypadkach przekroczenie progu podejmowania działań nie jest związane z konkretnym źródłem zanieczyszczenia, które można ograniczyć lub zlikwidować, lecz z ogólnym zanieczyszczeniem środowiska. Nie ma zatem potrzeby określenia progów podejmowania działań w odniesieniu do tych środków spożywczych.
(7) W tych okolicznościach zalecenie 2006/88/WE należy zastąpić niniejszym zaleceniem,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ZALECENIE:
1. Państwa członkowskie powinny, proporcjonalnie do swojej produkcji, zużycia i konsumpcji paszy i żywności, przeprowadzić wyrywkowe monitorowanie obecności dioksyn, polichlorowanych bifenyli dioksynopodobnych oraz polichlorowanych bifenyli niezaliczanych do grupy dioksyn w paszy i żywności.
2. W przypadkach braku zgodności z przepisami dyrektywy 2002/32/WE i rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 oraz w przypadkach wykrycia poziomów dioksyn lub polichlorowanych bifenyli dioksynopodobnych, przekraczających progi podejmowania działań określone w załączniku do niniejszego zalecenia w odniesieniu do żywności oraz w załączniku II do dyrektywy 2002/32/WE w odniesieniu do paszy, państwa członkowskie, we współpracy z podmiotami gospodarczymi:
a) prowadzą badania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia;
b) podejmują działania w celu ograniczenia lub zlikwidowania źródła zanieczyszczenia.
3. Państwa członkowskie powinny poinformować Komisję i pozostałe państwa członkowskie o swoich ustaleniach, wynikach badań oraz działaniach podjętych w celu ograniczenia lub zlikwidowania źródła zakażenia.
Zalecenie 2006/88/WE niniejszym traci moc z dniem 1 stycznia 2012 r.
Sporządzono w Brukseli dnia 23 sierpnia 2011 r.
|
W imieniu Komisji |
|
John DALLI |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 140 z 30.5.2002, s. 10.
(2) Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5.
(3) Dz.U. L 42 z 14.2.2006, s. 26.
(4)EFSA Journal 2010; 8(3):1385, http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1385.pdf