Rozporządzenie 205/2009 zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Riso Nano Vialone Veronese (ChOG))

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 205/2009
z dnia 16 marca 2009 r.
zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Riso Nano Vialone Veronese (ChOG))

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 zdanie drugie,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 9 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 510/2006 i na mocy art. 17 ust. 2 tego rozporządzenia Komisja przeanalizowała wniosek Włoch w sprawie zatwierdzenia zmiany elementów specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Riso Nano Vialone Veronese" zarejestrowanego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96(2), zmienionym rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1263/96(3).

(2) Wniosek ma na celu zmianę specyfikacji w zakresie opisu produktu. Pierwsza zmiana wskazuje, że używany materiał siewny musi należeć do odmiany Vialone Nano. Druga zmiana dotyczy cech biometrycznych ziaren ryżu i ustala wartości minimalne lub maksymalne zamiast wartości średnich podawanych dotychczas. Trzecia zmiana dotyczy właściwości fizykochemicznych (amyloza, żelatynizacja, konsystencja, lepkość).

(3) Komisja przeanalizowała przedmiotowe zmiany i stwierdziła, że są one uzasadnione. W związku z tym, że są to zmiany nieznaczne w rozumieniu art. 9 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, Komisja może je zatwierdzić bez odwoływania się do procedury określonej w art. 5, 6 i 7 wymienionego rozporządzenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Riso Nano Vialone Veronese" wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Streszczenie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 marca 2009 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

(2) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, s. 1.

(3) Dz.U. L 163 z 2.7.1996, s. 19.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Riso Nano Vialone Veronese" zatwierdza się następujące zmiany:

"Opis produktu":

1) w art. 4 ust. 5:

zamiast: "Używany materiał siewny Vialone Nano nie może być zakażony grzybami pasożytniczymi, między innymi: pyricularia oryzae, fusarium moniliforme, drechslera oryzae. Materiał siewny musi być certyfikowany przez ENSE.",

powinno być: "Używany materiał siewny musi należeć do odmiany Vialone Nano i być certyfikowany przez ENSE.";

2) w art. 6 ust. 1, jeśli chodzi o cechy biometryczne ziaren:

zamiast: "długość: 5,7 mm;

szerokość: 3,5 mm;

grubość: 2,1 mm;

kształt (długość/szerokość): 1,6",

powinno być: "długość: 5,6-5,8 mm;

szerokość: 3,4-3,6 mm;

grubość: 2,0-2,2 mm;

kształt (długość/szerokość): 1,5-1,7";

3) w art. 6 ust. 4, jeśli chodzi o właściwości fizykochemiczne:

zamiast: "amyloza: powyżej 23 % masy suchej;

czas żelatynizacji: 15,5-16,5 minut;

wskaźnik konsystencji: powyżej 0,90 kg/cm2;

wskaźnik lepkości: poniżej 1,1 g/cm",

powinno być: "amyloza: nie mniej niż 21 % suchej masy;

czas żelatynizacji: zawarty w przedziale 15-20 minut;

wskaźnik konsystencji: nie mniej niż 0,85 kg/cm2;

wskaźnik lepkości: nie więcej niż 2,5 g/cm".

ZAŁĄCZNIK  II

STRESZCZENIE

Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

"RISO NANO VIALONE VERONESE"

NR WE: IT-PGI-0117-1529-16.2.2001

ChNP ( ) ChOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego

Nazwa: MINISTERO DELLE POLITICHE AGRICOLE E FORESTALI

Adres: Via XX Settembre n.20 - 00187 ROMA

Telefon: 06-4819968

Faks: 06-42013126

E-mail: qtc3@politicheagricole.it

2. Grupa składająca wniosek

Nazwa: Consorzio Tutela Riso Vialone Nano Veronese IGP

Adres: Via Mazzini, 2b - 37063 Isola della Scala (VR)

Telefon: 045 6630815

Faks: 045 7300397

E-mail: -

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ( )

3. Rodzaj produktu

Klasa 1.6 - Owoce, warzywa i zboża

4. Specyfikacja produktu

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa

"Riso Nano Vialone Veronese"

4.2. Opis produktu

Gatunek o średnio wczesnym okresie wegetacji, średnim wzroście, drobnych, gładkich ziarnach w kształcie perły.

Pochodzenie: Nano x Vialone;

Odmiana: Japonica;

Rok wprowadzenia do produkcji: 1937;

Okres wegetacji: 155 dni;

Długość pędu: 95,2 cm;

Barwa węzłów: fioletowa;

Barwa międzywęźli: fioletowa prążkowana;

Blaszka liściowa: barwa fioletowa prążkowana, pokrój zwieszony;

Barwa pochwy: fioletowa;

Barwa uszek: fioletowa;

Barwa kolanka: fioletowa;

Języczek: długość 17,0 mm, rozdwojony, barwy fioletowej; ułożenie liści: chorągiewkowate, zwisające;

Wiecha: długość 17,8 cm; pokrój zwieszony, typ: prosta; rozpierzchła; ości brak;

Barwa znamienia: zabarwione;

Barwa plewy: fioletowo-brązowa;

Barwa plewki: żeberka fioletowo-brązowe; łuska fioletowo-brązowa; wierzchołek fioletowo-brązowy;

Kłosek: bródki brak; średnio owłosiony; długość 8,1 mm, szerokość 4,1 mm; masa 1.000 kłosków wynosi 37,9 g;

Ziarniak: okrywa owocowo-nasienna barwy białej, długość 5,6-5,8 mm, szerokość 3,4-3,6 mm, grubość 2,0-2,2 mm, kształt (długość/szerokość) 1,5-1,7; masa 1.000 ziaren wynosi 31,1 g;

Odporność na zimno: sadzonek: wysoka, podczas kwitnienia: średnia; odporność na głębokość zanurzenia (40-50): wysoka;

Tempo rozwoju sadzonek: wysokie; wymagany stopień płodności: średni; wydajność: 55%.

W celu lepszego odróżnienia "Riso Vialone Nano Veronese":

w przypadku zanieczyszczeń innymi odmianami - dopuszczalną maksymalną wartość wynoszącą 2 %; ponadto należy przestrzegać następujących właściwości fizykochemicznych:

– amyloza: nie mniej niż 21 % suchej masy,

– czas żelatynizacji: zawarty w przedziale 15-20 minut,

– wskaźnik konsystencji: nie mniej niż 0,85 kg/cm2,

– wskaźnik lepkości: nie więcej niż 2,5 g/cm.

4.3. Obszar geograficzny

Południowa część prowincji Werony: gminy: Mozzecane, Nogarole Rocca, Vigasio, Trevenzuolo, Erbč, Sorgŕ, Nogara, Gazza Veronese, Salizzole, Isola della Scala, Buttapietra, Sanguinetto, Concamarise, Casaleone, Cerea, San Pietro di Morubio, Bovolone, Roverchiara, Isola Rizza, Oppeano, Ronco All'Adige, Palů, Zevio i Povegliano Veronese.

4.4. Dowód pochodzenia

Każdy etap procesu produkcji jest monitorowany dzięki rejestracji produktów wchodzących i produktów wychodzących. W ten sposób, a także przez wpisanie producentów i przedsiębiorstw pakujących do odpowiednich rejestrów prowadzonych przez właściwy organ kontrolny oraz dzięki natychmiastowemu zgłaszaniu organowi kontrolnemu wyprodukowanych ilości, zagwarantowana jest identyfikowalność produktu. Wszystkie osoby fizyczne lub prawne wpisane do tych rejestrów podlegają kontroli prowadzonej przez organ kontrolny.

4.5. Metoda produkcji

Używany materiał siewny musi należeć do odmiany Vialone Nano i być certyfikowany przez ENSE.

Ponieważ w porównaniu do innych, nowszych odmian ryżu Riso Vialone Nano jest mało wydajny, podatny na zarazę ryżową i wyleganie, jego uprawa wymaga szczególnych zabiegów.

Gleba regionu Werony, na określonym wyżej obszarze, woda źródlana, klimat i płodozmian stanowią zrównoważone czynniki, które umożliwiają przejście całego okresu wegetacji bez trudności, z wytworzeniem pełnego, grubego ziarniaka z dużą perłą w środku, co nie zawsze ma miejsce w innych regionach produkcji ryżu.

Należy przypomnieć, że ze względu na obecność skał wapiennych gleba regionu Werony, lekka i czysta, charakteryzuje się na ogół pH wynoszącym co najmniej 7,5 i że wody są zawsze alkaliczne.

Właśnie wyraźna alkaliczność charakteryzuje i wyróżnia środowisko pól ryżowych regionu Werony w stosunku do innych obszarów produkcji ryżu we Włoszech, na których gleba jest zasadniczo kwaśna i często brakuje w niej wapienia.

Jeśli chodzi o przetwórstwo, trzeba przypomnieć, że odbywa się ono w lokalnych gospodarstwach ryżowych, wywodzących się bezpośrednio z pile da riso, które licznie powstały w tym regionie w ciągu XVI w., a kilka z nich działa do dziś. Ryż był w nich łuskany przy użyciu hydraulicznych moździerzy. Nawet jeśli obecnie w większości przypadków proces przetwórczy przeprowadza się przy użyciu nowoczesnych maszyn, przestrzega się zasad i osiąga wyniki, które są owocem wielowiekowej tradycji. Procesy obłuskiwania i wybielania ziarna nigdy nie są doprowadzane do końca. Ziarno pozostaje częściowo pokryte owocnią, co nadaje mu optymalne właściwości do przygotowania typowych werońskich risotto.

4.6. Związek z obszarem geograficznym

Produkcja "Riso Vialone Nano Veronese" może odbywać się na ograniczonym obszarze, gdyż charakteryzuje się on jednolitymi warunkami klimatycznymi. Przyczynia się do tego jakość słodkawej wody źródlanej, dość typowej dla regionu. Na obszarach tych uprawę ryżu prowadzi się w systemie płodozmianu, co znacznie zmniejsza zużycie środków ochrony roślin i nawozów sztucznych.

Charakterystyka gleby w regionie Werony wyróżnia się na tle innych regionów uprawy ryżu następującymi czynnikami:

– pH, które zawsze jest alkaliczne,

– woda źródlana pochodząca ze skał wapiennych, a więc również alkaliczna,

– tradycja uprawy, która po dziś dzień utrzymuje dziedzictwo związane z uprawą ryżu.

4.7. Organ kontrolny

Nazwa: Ente Nazionale Risi

Adres: Piazza Pio XI, 1 - 20123 MILANO

Telefon: 02 8855111

Faks: 02 861372

E-mail: info@enterisi.it

4.8. Etykietowanie

Ryż jest pakowany w papierowe torebki noszące etykietę i znak chronionego oznaczenia.

Na etykiecie uwypuklone są słowa "Riso Nano Vialone Veronese IGP".

Logo przedstawia Cangrande della Scala na białym koniu, żółtą wiechę ryżu na czarnym tle; w dolnej części znajduje się herb Werony z czerwoną drabiną na żółtym polu.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2009.71.15

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 205/2009 zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Riso Nano Vialone Veronese (ChOG))
Data aktu: 16/03/2009
Data ogłoszenia: 17/03/2009
Data wejścia w życie: 06/04/2009