(notyfikowana jako dokument nr C(2009) 9362)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2009/864/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 1 grudnia 2009 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającą przepisy sanitarne regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 8 zdanie wprowadzające, art. 8 pkt 1 akapit pierwszy i art. 8 pkt 4 oraz art. 9 ust. 2 lit. b),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzja Komisji 2007/777/WE z dnia 29 listopada 2007 r. ustanawiająca warunki zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego oraz wzory świadectw na przywóz z krajów trzecich niektórych produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit do spożycia przez ludzi(2) określa zasady przywozu do Wspólnoty przesyłek zawierających niektóre produkty mięsne do spożycia przez ludzi. Decyzja ta ustanawia także wykazy państw trzecich i ich części, z których taki przywóz jest dopuszczony, a także wzory świadectw zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt oraz zasady dotyczące pochodzenia zwierząt i ich obróbki, wymagane dla takich produktów.
(2) Część 3 załącznika II do tej decyzji zawiera wykaz państw trzecich i ich części, z których przywóz mięsa suszonego/wędzonego w paskach lub pasteryzowanych produktów mięsnych do Wspólnoty jest dopuszczony.
(3) Zgodnie z decyzją 2007/777/WE dopuszcza się przywóz mięsa suszonego w paskach uzyskanego z mięsa bydła domowego, owiec i kóz oraz dzikich zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych w warunkach fermowych (z wyjątkiem świń), które zostało poddane specjalnej obróbce, do Wspólnoty Europejskiej z regionów Republiki Południowej Afryki, w których nie stwierdzono przypadków pryszczycy.
(4) Republika Południowej Afryki wniosła do Komisji o dopuszczenie przywozu mięsa suszonego w paskach, uzyskanego z mięsa dzikich zwierząt parzystokopytnych, do Wspólnoty z tych samych regionów Republiki Południowej Afryki, z których dopuszczono przywóz w odniesieniu do gatunków zwierząt gospodarskich.
(5) Wiele kontroli wspólnotowych przeprowadzonych w Republice Południowej Afryki wykazało, że właściwy organ weterynaryjny tego państwa trzeciego dostarczył odpowiednich gwarancji w zakresie zgodności z prawodawstwem wspólnotowym zgodnie z art. 8 ust. 1 akapit pierwszy dyrektywy 2002/99/WE.
(6) W związku z powyższym należy dopuścić przywóz do Wspólnoty mięsa suszonego w paskach uzyskanego z mięsa dzikich zwierząt parzystokopytnych (z wyjątkiem świń) z regionów Republiki Południowej Afryki, które mogą już dokonywać wywozu takich produktów uzyskanych ze zwierząt gospodarskich, pod warunkiem że mięso suszone w paskach zostało poddane specjalnej obróbce "E", określonej w części 4 załącznika II do decyzji 2007/777/WE.
(7) Dodatkowo Urugwaj jest obecnie wymieniony w części 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE. Zgodnie z tym przywóz do Wspólnoty produktów uzyskanych z mięsa bydła domowego poddanego specjalnej obróbce jest dopuszczony z tego państwa trzeciego.
(8) Urugwaj wniósł do Komisji o dopuszczenie przywozu mięsa suszonego w paskach, uzyskanego z mięsa bydła domowego poddanego specjalnej obróbce, do Wspólnoty z tego państwa trzeciego.
(9) Biorąc pod uwagę stan zdrowia zwierząt w Urugwaju, właściwe jest dopuszczenie przywozu z tego państwa trzeciego do Wspólnoty suszonego mięsa w paskach uzyskanego z mięsa bydła domowego poddanego specjalnej obróbce "E", określonej w części 4 załącznika II do decyzji 2007/777/WE.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2007/777/WE.
(11) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli dnia 30 listopada 2009 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Androulla VASSILIOU |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 18 z 23.1.2003, s. 11.
(2) Dz.U. L 312 z 30.11.2007, s. 49.