(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 6)(Jedynie teksty w językach fińskim i szwedzkim są autentyczne)
(2008/36/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 11 stycznia 2008 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 12 października 2004 r. przedsiębiorstwo Teriaka Ltd Paulig Group skierowało wniosek do właściwych władz Finlandii o wprowadzenie na rynek napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli jako nowej żywności lub nowych składników żywności.
(2) W dniu 12 stycznia 2005 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Finlandii wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że spożycie napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli nie stwarza zagrożenia dla ludzi.
(3) Dnia 31 stycznia 2005 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu sześćdziesięciu dni, o którym mowa w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania na rynek danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(5) W związku z tym w dniu 28 października 2005 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) W dniu 15 lutego 2006 r. EFSA przyjął "Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli jako nowej żywności".
(7) W opinii tej panel stwierdził, że nie ma żadnych powodów, aby sądzić, iż wprowadzenie napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli zwiększy ryzyko nadmiernego spożycia fitosteroli.
(8) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że napoje ryżowe z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli odpowiadają kryteriom określonym w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(9) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 608/2004 z dnia 31 marca 2004 r. dotyczące etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli(2) zapewnia konsumentowi konieczne informacje, których znajomość umożliwia zapobieganie nadmiernemu spożyciu dodatkowych fitosteroli.
(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 10 stycznia 2008 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Markos KYPRIANOU |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 97 z 1.4.2004, str. 44.