a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 z dnia 29 maja 1989 r. ustanawiające ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych 3 oraz rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1014/90 z dnia 24 kwietnia 1990 r. ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dla definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych 4 okazały się skuteczne w zakresie regulacji sektora napojów spirytusowych. Jednakże w świetle zdobytych ostatnio doświadczeń zachodzi konieczność wyjaśnienia zasad mających zastosowanie do definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych, jak również ochrony oznaczeń geograficznych niektórych napojów spirytusowych z uwzględnieniem tradycyjnych metod produkcji. Rozporządzenie (EWG) nr 1576/89 należy zatem uchylić i zastąpić je nowym rozporządzeniem.
(2) Sektor napojów spirytusowych ma istotne znaczenie dla konsumentów, producentów oraz sektora rolniczego Wspólnoty. Środki mające zastosowanie do sektora napojów spirytusowych powinny przyczyniać się do osiągnięcia wysokiego poziomu ochrony konsumentów, zapobiegania oszukańczym praktykom oraz osiągnięcia przejrzystości rynku i uczciwej konkurencji. Poprzez takie działania środki te powinny chronić renomę, jaką wspólnotowe napoje spirytusowe zyskały na rynku wspólnotowym i światowym, nadal uwzględniając tradycyjne praktyki stosowane przy wytwarzaniu napojów spirytusowych oraz zwiększone zapotrzebowanie na ochronę i informowanie konsumenta. Wskazane jest również uwzględnienie innowacji technologicznych w odniesieniu do tych kategorii, w których innowacje takie służą poprawie jakości, nie naruszając tradycyjnego charakteru danego napoju spirytusowego.
(3) Wytwarzanie napojów spirytusowych tworzy znaczący rynek zbytu dla wspólnotowych produktów rolnych. W uregulowaniach prawnych powinno się podkreślić silne związki z sektorem rolniczym.
(4) W celu zapewnienia bardziej systematycznego podejścia do prawodawstwa regulującego kwestie napojów spirytusowych niniejsze rozporządzenie powinno wskazywać jasno określone kryteria dotyczące wytwarzania, opisu, prezentowania i etykietowania napojów spirytusowych, jak również ochrony oznaczeń geograficznych.
(5) W celu ochrony interesu konsumentów niniejsze rozporządzenie powinno mieć zastosowanie do wszystkich napojów spirytusowych wprowadzanych do obrotu we Wspólnocie, zarówno tych wytwarzanych we Wspólnocie, jak i w państwach trzecich. Ze względu na wywóz napojów spirytusowych wysokiej jakości oraz w celu zachowania i zwiększenia renomy wspólnotowych napojów spirytusowych na rynku światowym niniejsze rozporządzenie powinno mieć również zastosowanie do takich napojów wytwarzanych we Wspólnocie do celów wywozu. Niniejsze rozporządzenie powinno mieć również zastosowanie do użycia alkoholu etylowego lub destylatów pochodzenia rolniczego przy wytwarzaniu napojów alkoholowych oraz do stosowania nazw napojów spirytusowych przy prezentacji i etykietowaniu środków spożywczych. W wyjątkowych przypadkach, gdy wymaga tego prawo państwa trzeciego dokonującego przywozu, niniejsze rozporządzenie powinno umożliwiać przyznanie odstępstwa od przepisów załącznika I i II do niniejszego rozporządzenia zgodnie z procedurą regulacyjną połączoną z kontrolą.
(6) Zasadniczo niniejsze rozporządzenie powinno nadal koncentrować się na definicjach napojów spirytusowych, które powinny być zaklasyfikowane do poszczególnych kategorii. Definicje te powinny nadal uwzględniać tradycyjne praktyki w zakresie jakości, lecz powinny zostać uzupełnione lub uaktualnione, w przypadku gdy poprzednie definicje zawierały luki lub były niewystarczające lub gdy można je udoskonalić w związku z rozwojem technologicznym.
(7) W celu uwzględnienia oczekiwań konsumentów dotyczących surowców stosowanych do wytwarzania wódki zwłaszcza w państwach członkowskich, w których tradycyjnie produkuje się wódkę, należy zamieścić przepis dotyczący umieszczania odpowiedniej informacji o użytych surowcach, w przypadku gdy wódka jest wytwarzana z surowców pochodzenia rolniczego innych niż zboża lub ziemniaki.
(8) Ponadto, aby spełnić oczekiwania konsumentów i zachować zgodność z tradycyjnymi praktykami, alkohol etylowy stosowany do wytwarzania napojów spirytusowych i innych napojów alkoholowych powinien być wyłącznie pochodzenia rolniczego. Powinno to również zapewnić rynek zbytu dla podstawowych produktów rolnych.
(9) W związku ze znaczeniem i złożonością sektora napojów spirytusowych wskazane jest ustanowienie szczególnych środków w odniesieniu do opisu i prezentacji napojów spirytusowych wykraczających poza horyzontalne zasady ustanowione w dyrektywie 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych 5 . Te szczególne środki powinny również zapobiegać niewłaściwemu wykorzystywaniu określenia "napój spirytusowy" i nazw napojów spirytusowych w odniesieniu do wyrobów, które nie odpowiadają definicjom zawartym w niniejszym rozporządzeniu.
(10) Zapewnienie, aby zasadniczo okres dojrzewania lub wiek odnosił się wyłącznie do najmłodszego składnika alkoholowego, ma duże znaczenie, niemniej jednak niniejsze rozporządzenie powinno dopuszczać możliwość zastosowania odstępstwa od tej zasady w celu uwzględnienia tradycyjnych procesów leżakowania regulowanych przez państwa członkowskie.
(11) Zgodnie z Traktatem, stosując politykę w zakresie jakości oraz aby zapewnić wysoki poziom jakości napojów spirytusowych i zróżnicowania w danym sektorze, państwa członkowskie powinny mieć możliwość przyjęcia surowszych przepisów niż ustanowione w niniejszym rozporządzeniu, w odniesieniu do wytwarzania, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych wytwarzanych na ich własnym terytorium.
(12) Do napojów spirytusowych zastosowanie ma dyrektywa Rady 88/388/EWG z dnia 22 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych służących do ich produkcji 6 . Dlatego w niniejszym rozporządzeniu należy ustanowić jedynie przepisy, które nie zostały przewidziane w tej dyrektywie.
(13) Istotne jest, aby należycie uwzględnić postanowienia Porozumienia w sprawie handlowych aspektów praw własności intelektualnej (dalej zwanego "porozumieniem TRIPS"), w szczególności jego art. 22 i 23, oraz Układu ogólnego w sprawie taryf celnych i handlu, który stanowi integralną część Porozumienia ustanawiającego Światową Organizację Handlu zatwierdzonego na mocy decyzji Rady 94/800/WE 7 .
(14) 8 Zważywszy, że rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych 9 nie ma zastosowania do napojów spirytusowych, niniejsze rozporządzenie powinno ustanawiać przepisy dotyczące ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. W przypadku gdy daną jakość, renomę czy inne cechy napoju spirytusowego przypisuje się zasadniczo jego pochodzeniu geograficznemu, należy zarejestrować oznaczenia geograficzne wskazujące na pochodzenie napojów spirytusowych z określonego terytorium danego kraju lub regionu czy miejsca na danym terytorium.
(15) Niniejsze rozporządzenie powinno ustanowić niedyskryminacyjną procedurę rejestracji, zgodności, zmiany i ewentualnego unieważnienia oznaczeń geograficznych państw trzecich i UE zgodnie z porozumieniem TRIPS przy jednoczesnym uznaniu szczególnego statusu ustalonych oznaczeń geograficznych.
(16) Środki konieczne do wdrożenia niniejszego rozporządzenia powinny zostać przyjęte zgodnie z decyzją Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji 10 .
(17) W szczególności Komisja powinna być uprawniona do: udzielania zezwolenia na odstępstwa od niektórych części niniejszego rozporządzenia w przypadkach gdy wymagają tego przepisy państwa będącego importerem; określania maksymalnego poziomu słodzenia do dopełnienia smaku; udzielenia zezwolenia na odstępstwo od zasad dotyczących okresu dojrzewania lub wieku; przyjmowania decyzji w sprawie wniosków o rejestrację, unieważnienie i usunięcie oznaczeń geograficznych, jak również zmiany dokumentacji technicznej; zmiany wykazu definicji i wymagań technicznych, definicji napojów spirytusowych zaklasyfikowanych do poszczególnych kategorii i wykazu zarejestrowanych oznaczeń geograficznych; oraz do odstępstwa od procedury rejestracji oznaczeń geograficznych i zmiany dokumentacji technicznej. Ponieważ środki mają ogólny zasięg i mają na celu zmianę innych niż istotne elementów niniejszego rozporządzenia, między innymi poprzez usunięcie niektórych jego elementów lub poprzez uzupełnienie niniejszego rozporządzenia nowymi innymi niż istotne elementami, środki te przyjmuje się zgodnie z procedurą regulacyjną połączoną z kontrolą określoną w art. 5a decyzji 1999/468/WE.
(18) Przy przechodzeniu od przepisów ustanowionych w rozporządzeniu (EWG) nr 1576/89 do ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu mogą pojawić się trudności, których w niniejszym rozporządzeniu nie przewidziano. Środki konieczne do tego przejścia oraz środki wymagane przy rozwiązywaniu praktycznych problemów sektora napojów spirytusowych powinny być przyjęte zgodnie z decyzją 1999/468/EWG.
(19) W celu ułatwienia przejścia od przepisów przewidzianych w rozporządzeniu (EWG) nr 1576/89 wytwarzanie napojów spirytusowych zgodnie z tym rozporządzeniem powinno być dozwolone w ciągu pierwszego roku stosowania niniejszego rozporządzenia. Należy także przewidzieć wprowadzanie do obrotu istniejących zapasów do czasu ich wyczerpania,
PRZYJMUJĄ NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. C 324 z 30.12.2006, s. 12.
2 Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 19 czerwca 2007 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym) i decyzja Rady z dnia 17 grudnia 2007 r.
3 Dz.U. L 160 z 12.6.1989, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione Aktem przystąpienia z 2005 r.
5 Dz.U. L 109 z 6.5.2000, s. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/68/WE (Dz.U. L 310 z 28.11.2007, s. 11).
6 Dz.U. L 184 z 15.7.1988, s. 61. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, s. 1).
7 Dz.U. L 336 z 23.12.1994, s. 1.
8 Motyw 14 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 30 listopada 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.320.82).
10 Dz.U. L 184 z 17.7.1999, s. 23. Decyzja zmieniona decyzją 2006/512/WE (Dz.U. L 200 z 22.7.2006, s. 11).
11 Art. 5 ust. 2 lit. c) zmieniona przez art. 28 pkt 1 rozporządzenia nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.2008.354.34) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 kwietnia 2013 r.
12 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
13 Art. 5 ust. 3 lit. c) zmieniona przez art. 28 pkt 2 rozporządzenia nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.2008.354.34) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 kwietnia 2013 r.
14 Art. 9 ust. 8 zmieniony przez pkt 4 sprostowania z dnia 30 listopada 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.320.82).
1516 Rozdział III uchylony przez art. 49 ust. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/787 z dnia 17 kwietnia 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.130.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 czerwca 2019 r. Jednakże: art. 17 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 110/2008 nadal ma zastosowanie do dnia 25 maja 2021 r.; art. 20 rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz - bez uszczerbku dla stosowania innych przepisów rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 716/2013 - art. 9 tego rozporządzenia wykonawczego mają nadal zastosowanie do zakończenia procedur przewidzianych w art. 9 tego rozporządzenia wykonawczego, ale w żadnym wypadku nie dłużej niż do dnia 25 maja 2021 r.; oraz załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 nadal ma zastosowanie do momentu utworzenia rejestru, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia nr (UE) 2019/787.
17 Art. 24a dodany przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2018/1670 z dnia 23 października 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.284.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 grudnia 2018 r.
18 Dyrektywa 2007/45/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 września 2007 r. ustanawiająca zasady dotyczące nominalnych ilości produktów w opakowaniach jednostkowych, uchylająca dyrektywy Rady 75/106/EWG i 80/ 232/EWG oraz zmieniająca dyrektywę Rady 76/211/EWG (Dz.U L 247 z 21.9.2007, s. 17).
19 O którym mowa w załączniku 2-D do Umowy między Unią Europejską a Japonią o partnerstwie gospodarczym.
20 Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2009/92 z dnia 20 lipca 1992 r. określające wspólnotowe metody analiz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, wykorzystywanego w produkcji napojów spirytusowych, win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych oraz aromatyzowanych koktajli winopodobnych (Dz.U. L 203 z 21.7.1992, s. 10).
21 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1267/94 z dnia 1 czerwca 1994 r. dotyczące stosowania umów między Unią Europejską a państwami trzecimi w sprawie wzajemnego uznawania niektórych napojów spirytusowych (Dz.U. L 138 z 2.6.1994, s. 7). Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1434/97 (Dz.U. L 196 z 24.7.1997, s. 56).
22 Rozporządzenie (WE) nr 2870/2000 z dnia 19 grudnia 2000 r. ustanawiające wspólnotowe metody referencyjne dla analizy napojów spirytusowych (Dz.U. L 333 z 29.12.2000, s. 20). Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2091/2002 (Dz.U. L 322 z 27.11.2002, s. 11).
23 Załącznik I:- zmieniony przez pkt 1 i 2 sprostowania z dnia 30 listopada 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.320.82).
- zmieniony przez art. 28 pkt 3 rozporządzenia nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.2008.354.34) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 kwietnia 2013 r.
24 Dz.U. L 10 z 12.1.2002, s. 53.
25 Dz.U. L 10 z 12.1.2002, s. 47.
29 Załącznik II:- zmieniony przez pkt 2 oraz 5-11 sprostowania z dnia 30 listopada 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.320.82).
- zmieniony przez art. 28 pkt 4 rozporządzenia nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.2008.354.34) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 kwietnia 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 98/2014 z dnia 3 lutego 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.33.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 lutego 2014 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 426/2014 z dnia 25 kwietnia 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.125.55) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2014 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2015/210 z dnia 10 lutego 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.35.16) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2016/235 z dnia 18 lutego 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.44.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 lutego 2016 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2018/175 z dnia 2 lutego 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.32.48) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 lutego 2018 r.
30 Załącznik III:- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 164/2012 z dnia 24 lutego 2012 r. (Dz.U.UE.L.2012.53.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lutego 2012 r.
- zmieniony przez art. 15 pkt 3 lit. b)-e) umowy międzynarodowej z dnia 9 grudnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.2012.112.21) zmieniającej nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1065/2013 z dnia 30 października 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.289.48) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 listopada 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 98/2014 z dnia 3 lutego 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.33.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 lutego 2014 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 97/2014 z dnia 3 lutego 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.33.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 lutego 2014 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2015/210 z dnia 10 lutego 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.35.16) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2016/1067 z dnia 1 lipca 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.178.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 lipca 2016 r.
- zmieniony przez art. 1 i 2 rozporządzenia nr (UE) 2018/1098 z dnia 2 sierpnia 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.197.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 sierpnia 2018 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2018/1850 z dnia 21 listopada 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.302.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 grudnia 2018 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2018/1871 z dnia 23 listopada 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.306.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 grudnia 2018 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/335 z dnia 27 lutego 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.60.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 marca 2019 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/674 z dnia 29 kwietnia 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.114.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2019 r.