Szwajcarska pozycja taryfowa |
Opis |
Cło mające zastosowanie
(CHF/100 kg wagi
brutto)
|
Roczna ilość (tony wagi netto) |
0101 90 95 |
Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia) |
0 |
100 szt. pogłowia |
0204 50 10 |
Mięso kozie, świeże, chłodzone lub mrożone |
40 |
100 |
0207 14 81 |
Piersi koguta i kur gatunków domowych, mrożone |
15 |
2.100 |
0207 14 91 |
Części i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), mrożone |
15 |
1.200 |
0207 27 81 |
Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, mrożone |
15 |
800 |
0207 27 91 |
Części i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), mrożone |
15 |
600 |
0207 33 11 |
Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, mrożone |
15 |
700 |
0207 34 00 |
Wątróbki kacze, gęsie lub perlicze gatunków domowych, świeże lub chłodzone |
9,5 |
20 |
0207 36 91 |
Części i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, mrożone (z wyjątkiem wątróbek) |
15 |
100 |
0208 10 00 |
Mięso i podroby jadalne z królików lub zajęcy, świeże, chłodzone lub mrożone |
11 |
1.700 |
0208 90 10 |
Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, chłodzone lub mrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików) |
0 |
100 |
ex 0210 11 91 |
Szynki i ich części, z kością, wieprzowe (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone |
Zwolnienie |
1.000(1) |
ex 0210 19 91 |
Mięso cięte w kawałki, bez kości, w solance lub wędzone |
Zwolnienie |
|
0210 20 10 |
Suszone mięsa wołowe |
Zwolnienie |
200(2) |
ex 0407 00 10 |
Jadalne jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane |
47 |
150 |
ex 0409 00 00 |
Naturalny miód z akacji |
8 |
200 |
ex 0409 00 00 |
Inny miód naturalny (oprócz akacji) |
26 |
50 |
0602 10 00 |
Nieukorzenione sadzonki i szczepki |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
|
Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego): |
Zwolnienie |
(3) |
0602 20 11 |
- szczepione, z odkrytymi korzeniami |
|
0602 20 19 |
- szczepione, z ziemią |
|
0602 20 21 |
- nieszczepione, z odkrytymi korzeniami |
|
0602 20 29 |
- nieszczepione, z ziemią |
|
|
Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego): |
Zwolnienie |
(3) |
0602 20 31 |
- szczepione, z odkrytymi korzeniami |
|
0602 20 39 |
- szczepione, z ziemią |
|
0602 20 41 |
- nieszczepione, z odkrytymi korzeniami |
|
0602 20 49 |
- nieszczepione, z ziemią |
|
|
Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach: |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0602 20 51 |
- z odkrytymi korzeniami |
|
0602 20 59 |
- inne niż z odkrytymi korzeniami |
|
|
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z odkrytymi korzeniami: |
Zwolnienie |
(3) |
0602 20 71 |
- owoców ziarnkowych |
|
0602 20 72 |
- owoców pestkowych - inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych
|
|
0602 20 79 |
|
Zwolnienie |
Nieograniczona |
|
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią: |
Zwolnienie |
(3) |
0602 20 81 |
- owoców ziarnkowych |
|
0602 20 82 |
- owoców pestkowych - inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych
|
|
0602 20 89 |
|
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0602 30 00 |
Rododendrony i azalie, szczepione lub nie |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
|
Róże, szczepione lub nie: |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0602 40 10 |
- nieoczkowane i nieszczepione - inne niż róże nieoczkowane i nieszczepione zikie:
|
|
0602 40 91 |
- z odkrytymi korzeniami |
|
0602 40 99 |
- inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią |
|
|
Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnie |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0602 90 11 |
- sadzonki warzyw i trawnik zwijany |
|
0602 90 12 |
- grzybnie |
|
0602 90 19 |
- inne niż sadzonki roślin, trawnik zwijany i grzybnie |
|
|
Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie): |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0602 90 91 |
- z odkrytymi korzeniami |
|
0602 90 99 |
- inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią |
|
0603 11 10 |
Róże, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października |
Zwolnienie |
1.000 |
0603 12 10 |
Goździki, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października |
|
0603 13 10 |
Orchidee, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października |
|
0603 14 10 |
Chryzantemy, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października |
|
|
Kwiaty i pąki kwiatowe (inne niż goździki i róże), do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października: |
|
0603 19 11 |
- zdrewniałe |
|
0603 19 19 |
- inne niż zdrewniałe |
|
0603 12 30 |
Goździki, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0603 13 30 |
Orchidee, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia |
|
0603 14 30 |
Chryzantemy, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia |
|
0603 19 30 |
Tulipany, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia |
|
|
Kwiaty i pąki kwiatowe (inne niż tulipany i róże), do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia: |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0603 19 31 |
- zdrewniałe |
|
0603 19 39 |
- inne niż zdrewniałe |
|
|
Pomidory, świeże lub chłodzone: - pomidory wiśniowe (cherry): |
Zwolnienie |
10.000 |
0702 00 10 |
- od dnia 21 października do 30 kwietnia - pomidory Peretti (forma wydłużona):
|
|
0702 00 20 |
- od dnia 21 października do 30 kwietnia - inne pomidory o średnicy 80 mm lub więcej pomidory mięsiste):
|
|
0702 00 30 |
- od dnia 21 października do 30 kwietnia - inne:
|
|
0702 00 90 |
- od dnia 21 października do 30 kwietnia |
|
|
Sałata lodowa bez zewnętrznych liści: |
Zwolnienie |
2.000 |
0705 11 11 |
- od dnia 1 stycznia do końca lutego |
|
|
Cykorie witloofs świeże lub chłodzone: |
Zwolnienie |
2.000 |
0705 21 10 |
- od dnia 21 maja do 30 września |
|
0707 00 10 |
Ogórki na sałatkę, od dnia 21 października do 14 kwietnia |
5 |
200 |
0707 00 30 |
Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od dnia 21 października do 14 kwietnia |
5 |
100 |
0707 00 31 |
Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od dnia 15 kwietnia do 20 października |
5 |
2.100 |
0707 00 50 |
Korniszony świeże lub chłodzone |
3,5 |
800 |
|
Bakłażany, świeże lub chłodzone: |
Zwolnienie |
1.000 |
0709 30 10 |
- od dnia 16 października do 31 maja |
|
|
0709 51 00 0709 59 00
|
Grzyby, świeże lub chłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z wyjątkiem trufli |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
|
Papryki świeże lub chłodzone: |
2,5 |
Nieograniczona |
0709 60 11 |
- od dnia 1 listopada do 31 marca |
|
|
0709 60 12 |
Papryki świeże lub chłodzone, od dnia 1 kwietnia do 31 października |
5 |
1.300 |
|
Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub chłodzone: |
Zwolnienie |
2.000 |
0709 90 50 |
- od dnia 31 października do 19 kwietnia |
|
ex 0710 80 90 |
Grzyby (niegotowane lub gotowane, w wodzie albo na parze), mrożone |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0711 90 90 |
Warzywa i mieszanki warzywne, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
0 |
150 |
0712 20 00 |
Cebule, suszone, w całości, cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone |
0 |
100 |
0713 10 11 |
Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony, do żywienia zwierząt |
Obniżka o 0,9 od zastosowanego cła |
1.000 |
0713 10 19 |
Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w ziarnach, nieobrobiony (z wyjątkiem grochu do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa) |
0 |
1.000 |
0802 21 90 0802 22 90
|
Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone: - w łupinach, inne niż do żywienia zwierząt lub łoczenia oleju
- bez łupin, inne niż do żywienia zwierząt lub łoczenia oleju
|
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0802 32 90 |
Orzechy |
Zwolnienie |
100 |
ex 0802 90 90 |
Ziarna szyszek, świeże lub suszone |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0805 10 00 |
Pomarańcze, świeże lub suszone |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0805 20 00 |
Mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszone |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0807 11 00 |
Arbuzy, świeże |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0807 19 00 |
Melony, świeże, inne niż arbuzy |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
0809 10 11 0809 10 91
|
Morele, świeże, w otwartych opakowaniach: - od dnia 1 września do 30 czerwca zapakowane w inny sposób:
- od dnia 1 września do 30 czerwca
|
Zwolnienie |
2.100 |
0809 40 13 |
Śliwki, świeże, w otwartych opakowaniach, od dnia 1 lipca do 30 września |
0 |
600 |
0810 10 10 |
Truskawki, świeże, od dnia 1 września do 14 maja |
Zwolnienie |
10.000 |
0810 10 11 |
Truskawki, świeże, od dnia 15 maja do 31 sierpnia |
0 |
200 |
0810 20 11 |
Maliny, świeże, od dnia 1 czerwca do 14 września |
0 |
250 |
0810 50 00 |
Kiwi, świeże |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
ex 0811 10 00 |
Truskawki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego |
10 |
1.000 |
ex 0811 20 90 |
Maliny, jeżyny, morwy, krzyżówki maliny i jeżyny (loganberries), porzeczki czarne, białe lub czerwone, agrest, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego |
10 |
1.200 |
0811 90 10 |
Borówki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących |
0 |
200 |
0811 90 90 |
Jadalne owoce, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących (z wyjątkiem truskawek, malin, jeżyn, morw, krzyżówek maliny i jeżyny, porzeczek czarnych, białych lub czerwonych, agrestu, borówek i owoców tropikalnych) |
0 |
1.000 |
0904 20 90 |
Owoce z rodzaju Capsicum lub rodzaju Pimenta, suszone lub łamane, lub w proszku, przetworzone |
0 |
150 |
0910 20 00 |
Szafran |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
1001 90 60 |
Pszenica (zboże) i zboże mieszane (z wyjątkiem pszenicy (zboża) twardej), do żywienia zwierząt |
Obniżka o 0,6 od zastosowanego cła |
50.000 |
1005 90 30 |
Kukurydza do żywienia zwierząt |
Obniżka o 0,5 od zastosowanego cła |
13.000 |
1509 10 91 1509 10 99 |
Oliwa z oliwek, tłoczona na zimno, inna niż do żywienia zwierząt: - w pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 2 l
- w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w innych pojemnikach
|
60,60(4) 86,70(4)
|
Nieograniczona Nieograniczona |
1509 90 91 1509 90 99
|
Oliwa z oliwek i jej frakcje, również rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt: - w pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 2 l
- w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w innych pojemnikach
|
60,60(4) 86,70(4)
|
Nieograniczona Nieograniczona |
ex 0210 19 91 |
Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku |
Zwolnienie |
3.715 |
ex 0210 19 91 |
Mięso w kawałku, bez kości, wędzone |
1601 00 11 1601 00 21
|
Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; potrawy oparte na tych produktach zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyłączeniem dzików |
ex 0210 19 91 ex 1602 49 10
|
Karkówka wieprzowa, suszona na powietrzu, doprawiana lub nie, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona |
2002 10 10 2002 10 20
|
Pomidory, całe lub w kawałkach, przyrządzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym: - w pojemnikach przekraczających 5 kg
- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
|
2,50 4,50
|
Nieograniczona Nieograniczona
|
2002 90 10 |
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, inne niż w całości lub w kawałkach: - w pojemnikach przekraczających 5 kg
|
Zwolnienie |
Nieograniczona |
2002 90 21 |
Miąższ, puree i koncentraty pomidorowe, w szczelnie zamkniętych pojemnikach, których zawartość suchej masy stanowi 25 % wagowo lub więcej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
2002 90 29 |
Pomidory przyrządzone lub konserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, inne niż w całości lub w kawałkach i inne niż miąższ, puree i koncentraty pomidorowe: - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
|
Zwolnienie |
Nieograniczona |
2003 10 00 |
Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym |
0 |
1.700 |
ex 2004 90 18 ex 2004 90 49
|
Karczochy przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: - w pojemnikach przekraczających 5 kg
- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
|
17,5 24,5 |
Nieograniczona Nieograniczona
|
2005 60 10 2005 60 90
|
Szparagi przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: - w pojemnikach przekraczających 5 kg
- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
|
Zwolnienie |
Nieograniczona |
2005 70 10 2005 70 90
|
Oliwki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: - w pojemnikach przekraczających 5 kg
- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
|
Zwolnienie |
Nieograniczona |
ex 2005 99 11 ex 2005 99 41
|
Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: - w pojemnikach przekraczających 5 kg
- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
|
17,5 24,5
|
Nieograniczona Nieograniczona
|
2008 30 90 |
Cytrusy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
2008 50 10 |
Miąższ moreli, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony |
10 |
Nieograniczona |
2008 50 90 |
Morele, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
15 |
Nieograniczona |
2008 70 10 |
Miąższ brzoskwiń, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
2008 70 90 |
Brzoskwinie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
Zwolnienie |
Nieograniczona |
ex 2009 39 19 ex 2009 39 20
|
Soki wszystkich cytrusów innych niż pomarańcze, grejpfruty lub pomelo, niesfermentowane, bez dodatku alkoholu: - bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane
- z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane
|
6 14
|
Nieograniczona Nieograniczona
|
2204 21 50 2204 29 50
|
Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o pojemności: - nieprzekraczającej 2 l(5)
- przekraczającej 2 l(5)
|
8,5 8,5
|
Nieograniczona Nieograniczona
|
ex 2204 21 50 |
Porto, w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(6) |
Zwolnienie |
1.000 hl |
ex 2204 2121 |
Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(7) |
Zwolnienie |
500 hl |
|
Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności przekraczającej 2 l, według opisu(7), o objętościowej zawartości alkoholu: |
ex 2204 29 21 |
- przekraczającej 13 % obj. |
ex 2204 29 22 |
- nieprzekraczającej 13 % obj. |
(1) W tym 480 t dla szynki parmeńskiej i San Daniele, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Wspólnotą a Szwajcarią z dnia 25 stycznia 1972 r. (2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Wspólnotą a Szwajcarią z dnia 25 stycznia 1972 r.
(3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60.000 sadzonek.
(4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe magazynowanie.
(5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do Umowy.
(6) Opis: przez wino "Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie (Oporto w Portugali) zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1493/1999.
(7) Opis: przez wino "Retsina" rozumie się wino stołowe w rozumieniu przepisów wspólnotowych, o których mowa w pkt A.2 załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.
|