(2008/486/WE)(Dz.U.UE L z dnia 26 czerwca 2008 r.)
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności(1), w szczególności jego art. 25 ust. 1,
uwzględniając listę kandydatów przedłożoną Radzie przez Komisję Wspólnot Europejskich,
uwzględniając opinię wyrażoną przez Parlament Europejski,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Nieodzowne jest zapewnienie niezależności, wysokich standardów naukowych, przejrzystości i sprawności działania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Niezbędna jest również współpraca z państwami członkowskimi.
(2) Kadencja połowy składu zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności zakończy się w dniu 30 czerwca 2008 r.
(3) W celu mianowania siedmiu nowych członków zarządu dokonano analizy kandydatur na podstawie dokumentacji dostarczonej przez Komisję oraz z uwzględnieniem opinii Parlamentu Europejskiego. Celem jest zapewnienie najwyższych standardów kompetencji, szerokiego zakresu wymaganej fachowości, na przykład w zakresie zarządzania i administracji publicznej, oraz możliwie najszerszej pod względem geograficznym reprezentacji w obrębie Unii.
(4) Trzech z tych członków powinno posiadać doświadczenie w pracy organizacji konsumenckich i innych grup zajmujących się tematyką łańcucha żywnościowego,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 23 czerwca 2008 r.
|
W imieniu Rady |
|
I. JARC |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 202/2008 (Dz.U. L 60 z 5.3.2008, s. 17).
(*) Członek, który ma doświadczenie w pracy organizacji konsumenckich i innych grup zajmujących się tematyką łańcucha żywnościowego.