a także mając na uwadze, co następuje:(1) Produkcja ekologiczna jest ogólnym systemem zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności, łączącym najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych, stosowanie wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt i metodę produkcji odpowiadającą wymaganiom niektórych konsumentów preferujących wyroby wytwarzane przy użyciu substancji naturalnych i naturalnych procesów. Ekologiczna metoda produkcji pełni zatem podwójną funkcję społeczną: z jednej strony dostarcza towarów na specyficzny rynek kształtowany przez popyt na produkty ekologiczne, a z drugiej strony jest działaniem w interesie publicznym, ponieważ przyczynia się do ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt i rozwoju obszarów wiejskich.
(2) Udział sektora rolnictwa ekologicznego rośnie w większości państw członkowskich. W ostatnich latach szczególnie wyraźny jest wzrost zapotrzebowania konsumentów na produkty rolnictwa ekologicznego. Niedawne reformy wspólnej polityki rolnej, kładąc nacisk na dostosowanie produkcji do potrzeb rynku i dostarczanie produktów wysokiej jakości w celu zaspokojenia oczekiwań klientów, prawdopodobnie przyczynią się do dalszego powiększenia się rynku produktów rolnictwa ekologicznego. W związku z powyższym prawodawstwo dotyczące produkcji ekologicznej odgrywa coraz większą rolę w ramach polityki rolnej i jest ściśle związane z rozwojem rynków rolnych.
(3) 2 Celem wspólnotowych ram prawnych regulujących sektor produkcji ekologicznej powinno być zapewnienie uczciwej konkurencji i właściwego funkcjonowania rynku wewnętrznego produktów ekologicznych, a także utrzymanie i uzasadnienie zaufania konsumentów w stosunku do produktów oznaczonych jako ekologiczne. Ponadto celem ram prawnych powinno być stworzenie takich warunków, w których sektor ten będzie mógł się rozwijać zgodnie z tendencjami rynkowymi i tendencjami w dziedzinie produkcji.
(4) W komunikacie Komisji do Rady i Parlamentu Europejskiego dotyczącym Europejskiego planu działania na rzecz żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego zaproponowano, aby poprawić i wzmocnić wspólnotowe normy dotyczące rolnictwa ekologicznego, a także wymogi dotyczące przywozu i kontroli. W konkluzjach z dnia 18 października 2004 r. Rada wezwała Komisję do przeprowadzenia przeglądu wspólnotowych ram prawnych w tej dziedzinie, mając na uwadze ich uproszczenie i ogólną spójność, a w szczególności ustanowienie zasad wspierających harmonizację norm oraz, w stosownych przypadkach, zmniejszenie stopnia ich szczegółowości.
(5) 3 W związku z tym stosowne jest bardziej jednoznaczne określenie celów, zasad i reguł mających zastosowanie do produkcji ekologicznej, co przyczyni się do zwiększenia przejrzystości i do wzrostu zaufania konsumentów, jak również do zharmonizowanego rozumienia koncepcji produkcji ekologicznej.
(6) W tym celu należy uchylić rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych 4 i zastąpić je nowym rozporządzeniem.
(7) 5 Konieczne jest stworzenie ogólnych wspólnotowych ram obejmujących zasady ekologicznej produkcji roślinnej, zwierzęcej oraz produktów akwakultury, w tym zasad dotyczących zbioru dziko rosnących roślin i wodorostów, zasad konwersji, jak również zasad dotyczących produkcji żywności przetworzonej, w tym wina, a także pasz oraz drożdży ekologicznych. Komisja powinna zezwolić na wykorzystanie produktów i substancji oraz zadecydować co do metod stosowanych w rolnictwie ekologicznym i w trakcie przetwarzania żywności ekologicznej.
(8) Należy w większym stopniu ułatwić rozwój produkcji ekologicznej, w szczególności poprzez wspieranie wykorzystania nowych, lepiej dostosowanych do potrzeb produkcji ekologicznej technik i substancji.
(9) Organizmy modyfikowane genetycznie i wyprodukowane z nich lub z ich zastosowaniem produkty nie są zgodne z koncepcją produkcji ekologicznej i sposobem, w jaki konsumenci postrzegają produkty rolnictwa ekologicznego. Z tego względu nie powinny być one stosowane w rolnictwie ekologicznym lub w trakcie przetwarzania produktów rolnictwa ekologicznego.
(10) Należy dążyć do tego, by w produktach rolnictwa ekologicznego występowało jak najmniej organizmów modyfikowanych genetycznie. Istniejące wartości progowe obowiązujące dla znakowania stanowią pułapy odnoszące się wyłącznie do przypadkowego i nieuniknionego pod względem technicznym występowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie.
(11) 6 Rolnictwo ekologiczne powinno funkcjonować przede wszystkim w oparciu o zasoby odnawialne, w ramach systemów rolniczych zorganizowanych na poziomie lokalnym. W celu ograniczenia zużycia zasobów nieodnawialnych odpady i produkty uboczne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego powinny być poddawane recyklingowi, w celu przywrócenia składników pokarmowych do uprawianej gleby.
(12) Ekologiczna produkcja roślinna powinna przyczyniać się do utrzymywania i zwiększania żyzności gleby, a także zapobiegać jej erozji. Rośliny powinny być nawożone poprzez ekosystem gleby, a nie za pomocą dodawanych do gleby nawozów rozpuszczalnych.
(13) Podstawowymi elementami systemu zarządzania ekologiczną produkcją roślinną są: zarządzanie żyznością gleby, wybór gatunków i odmian, wieloletni płodozmian, recykling substancji organicznych i odpowiednie techniki uprawy. Dodatkowe nawozy, środki poprawiające żyzność gleby i środki ochrony roślin powinny być używane wyłącznie w przypadku, gdy ich użycie jest zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej.
(14) 7 Produkcja zwierzęca ma podstawowe znaczenie w organizacji produkcji rolnej w gospodarstwach ekologicznych, ponieważ dostarcza ona materii organicznej i składników pokarmowych dla uprawianej gleby, przyczyniając się w ten sposób do poprawy stanu gleby i zrównoważonego rozwoju rolnictwa.
(15) Aby uniknąć zanieczyszczenia środowiska, a w szczególności zasobów naturalnych, takich jak gleba i woda, ekologiczna produkcja zwierzęca powinna być z zasady powiązana z użytkami rolniczymi, odpowiednimi wieloletnimi systemami płodozmianu i żywieniem zwierząt ekologicznymi paszami, wytworzonymi przez dane gospodarstwo lub przez sąsiadujące z nim gospodarstwa ekologiczne.
(16) Ponieważ ekologiczny chów zwierząt jest działalnością powiązaną z użytkami rolniczymi, zwierzęta powinny mieć, jeżeli jest to możliwe, dostęp do otwartej przestrzeni lub pastwisk.
(17) 8 Ekologiczna produkcja zwierzęca powinna opierać się na zasadzie poszanowania wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt, zaspokajać potrzeby związane z trybem życia danego gatunku zwierząt, a zarządzanie w odniesieniu do zdrowia zwierząt powinno opierać się na zapobieganiu chorobom. W związku z powyższym szczególną uwagę należy zwrócić na warunki w pomieszczeniach dla zwierząt, praktyki gospodarskie i obsadę zwierząt. Ponadto należy wybierać rasy zwierząt, zwracając uwagę na zdolność zwierząt do przystosowania się do lokalnych warunków. Przepisy wykonawcze dotyczące produkcji zwierzęcej i produkcji w sektorze akwakultury powinny zapewniać co najmniej zgodność z przepisami Europejskiej konwencji o ochronie zwierząt hodowlanych i gospodarskich i następującymi po niej zaleceniami stałego komitetu (T-AP).
(18) 9 Celem systemu ekologicznej produkcji zwierzęcej powinno być to, aby w pełnym cyklu produkcyjnym różnych gatunków zwierząt znalazły się wyłącznie zwierzęta pochodzące z chowu ekologicznego. Dlatego system ten powinien wspierać wzbogacanie materiału genetycznego zwierząt ekologicznych i przyczyniać się do zwiększenia samodzielności sektora, zapewniając w ten sposób jego rozwój.
(19) Ekologiczne produkty przetworzone powinny być produkowane przy użyciu takich metod przetwarzania, które gwarantują przestrzeganie zasad produkcji ekologicznej i utrzymanie zasadniczych cech produktu na wszystkich etapach produkcji.
(20) Żywność przetworzona powinna być oznaczona jako ekologiczna, wyłącznie jeżeli wszystkie lub niemal wszystkie składniki pochodzenia rolnego są ekologiczne. Należy jednak ustanowić szczególne przepisy dotyczące znakowania żywności przetworzonej zawierającej składniki rolne, których nie można otrzymać ekologicznie, np. produkty myślistwa i rybactwa. Ponadto w celu informowania konsumentów, zapewnienia przejrzystości rynku i przyczynienia się do stosowania składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego należy pod pewnymi warunkami umożliwić odniesienie do produkcji ekologicznej w wykazie składników.
(21) 10 Aby umożliwić dostosowanie norm i wymogów ekologicznych do lokalnych warunków klimatycznych lub geograficznych, szczególnych praktyk gospodarskich i stopnia rozwoju, należy stworzyć możliwość elastycznego podejścia do zasad produkcji. Powinno to umożliwić stosowanie odstępstw od tych zasad, jednak wyłącznie w stopniu ograniczonym przez szczególne warunki określone w prawodawstwie Wspólnoty.
(22) Ważną kwestią jest utrzymanie zaufania konsumentów do produktów rolnictwa ekologicznego. Z tego względu wyjątki od wymogów mających zastosowanie do produkcji ekologicznej powinny ograniczać się wyłącznie do takich przypadków, w których zastosowanie odstępstw od zasad produkcji zostanie uznane za uzasadnione.
(23) W celu ochrony konsumentów i uczciwej konkurencji terminy używane do oznaczania produktów rolnictwa ekologicznego powinny podlegać ochronie, tak aby nie mogły być używane do oznaczania produktów nieekologicznych w obrębie Wspólnoty i niezależnie od języka. Ochronie powinny podlegać także zwyczajowe pochodne tych określeń i ich wersje skrócone, bez względu na to, czy są one używane osobno czy łącznie.
(24) Aby sytuacja na rynku wspólnotowym była jasna dla konsumentów, należy wprowadzić obowiązek umieszczania logo UE na wszystkich pakowanych żywnościowych produktach rolnictwa ekologicznego wytwarzanych we Wspólnocie. Ponadto należy umożliwić dobrowolne umieszczanie logo UE w przypadku niepakowanych produktów rolnictwa ekologicznego wytwarzanych we Wspólnocie lub wszelkich produktach rolnictwa ekologicznego importowanych z państw trzecich.
(25) Uważa się jednak za wskazane ograniczenie stosowania logo UE do produktów zawierających wyłącznie lub niemal wyłącznie składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego, by nie wprowadzać konsumentów w błąd co do ekologicznego charakteru całego produktu. Dlatego też nie należy zezwalać na stosowanie tego logo do znakowania produktów wytworzonych w okresie konwersji lub przetworzonych środków spożywczych, w których mniej niż 95 % składników pochodzenia rolnego to składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego.
(26) Logo UE w żadnym wypadku nie uniemożliwia stosowania wraz z nim logo krajowych lub prywatnych.
(27) 11 Ponadto, by uniknąć oszustw i wszelkiego możliwego wprowadzania konsumentów w błąd co do pochodzenia produktu ze Wspólnoty lub spoza niej, w każdym przypadku zastosowania logo UE należy informować konsumentów o miejscu wytworzenia nieprzetworzonych produktów rolnych będących składnikami danego produktu.
(28) Wspólnotowe zasady powinny propagować zharmonizowaną koncepcję produkcji ekologicznej. Właściwe organy, w tym organy kontrolne i jednostki kontrolne, powinny powstrzymywać się od podejmowania działań, które mogłyby przeszkadzać w swobodnym przepływie produktów spełniających wymogi, które to produkty zostały zatwierdzone przez organ lub jednostkę mające siedzibę w innym państwie członkowskim. W szczególności nie należy wymagać żadnych dodatkowych kontroli ani nakładać dodatkowych obciążeń finansowych.
(29) W celu zapewnienia spójności z prawodawstwem Wspólnoty dotyczącym innych dziedzin w przypadku produkcji roślinnej i zwierzęcej państwom członkowskim należy zezwolić na stosowanie na swoim terytorium zasad bardziej rygorystycznych niż wspólnotowe zasady dotyczące produkcji ekologicznej, jeżeli zasady te stosuje się również do produkcji nieekologicznej oraz jeżeli są one zgodne z prawem wspólnotowym.
(30) 12 Stosowanie w produkcji ekologicznej organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) jest zabronione. Mając na uwadze klarowność i spójność, jeżeli dany produkt należy oznaczyć jako zawierający GMO, składający się z GMO lub wyprodukowany z GMO, umieszczanie na nim etykiety stwierdzającej, że jest ekologiczny, nie powinno być możliwe.
(31) 13 W celu zapewnienia, aby produkty rolnictwa ekologicznego były wytwarzane zgodnie z wymogami ustanowionymi na mocy wspólnotowych ram prawnych dotyczących produkcji ekologicznej, działania podejmowane przez podmioty gospodarcze na każdym etapie produkcji, przygotowania i dystrybucji produktów ekologicznych powinny być kontrolowane w ramach systemu kontroli ustanowionego i zarządzanego zgodnie z zasadami określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt 14 .
(32) W niektórych przypadkach stosowanie wymogów dotyczących zgłoszeń i kontroli w odniesieniu do niektórych rodzajów podmiotów gospodarczych zajmujących się handlem detalicznym, takich jak podmioty sprzedające produkty bezpośrednio konsumentom lub użytkownikom końcowym, może wydawać się nieproporcjonalne. Należy zatem umożliwić państwom członkowskim zwolnienie takich podmiotów gospodarczych z obowiązku spełnienia wymienionych wymogów. W celu uniknięcia nadużyć jest jednak konieczne wyłączenie ze zwolnienia tych podmiotów gospodarczych zajmujących się handlem detalicznym, które produkują, przygotowują lub składują produkty inaczej niż za pośrednictwem punktu sprzedaży, które importują produkty rolnictwa ekologicznego lub które zawarły ze stroną trzecią umowę o wykonanie wspomnianych czynności.
(33) 15 Wprowadzanie na rynek Wspólnoty importowanych produktów rolnictwa ekologicznego jako produktów ekologicznych powinno być dozwolone pod warunkiem, że zostały one wyprodukowane zgodnie z zasadami produkcji i podlegały takim mechanizmom kontroli, które są zgodne lub równoważne z mechanizmami ustanowionymi w prawodawstwie Wspólnoty. Ponadto produkty importowane w ramach równoważnego systemu powinny posiadać świadectwo wydane przez właściwy organ lub uznany organ kontrolny lub jednostkę certyfikującą państwa trzeciego, którego to dotyczy.
(34) Ocena równoważności importowanych produktów powinna uwzględniać międzynarodowe normy ustanowione w Kodeksie żywnościowym (Codex Alimentarius).
(35) 16 Uznaje się, że właściwe jest utrzymanie wykazu państw trzecich uznanych przez Komisję za państwa posiadające takie normy produkcji i mechanizmy kontroli, które są równoważne normom i mechanizmom przewidzianym w prawodawstwie Wspólnoty. W przypadku państw, które nie znajdują się w wymienionym wykazie, Komisja powinna sporządzić wykaz organów kontrolnych i jednostek certyfikujących uznawanych za właściwe do wykonywania zadań związanych z zapewnieniem kontroli i wydawaniem świadectw w zainteresowanych państwach trzecich.
(36) W celu zebrania wiarygodnych danych koniecznych do wykonania rozporządzenia i przeprowadzenia związanych z nim dalszych działań, które to dane mogą również służyć producentom, operatorom rynku i decydentom politycznym, należy zgromadzić odpowiednie informacje statystyczne. Konieczne w tym przypadku informacje statystyczne należy określić w kontekście wspólnotowego programu statystycznego.
(37) Początek stosowania niniejszego rozporządzenia należy określić w taki sposób, aby Komisja miała wystarczająco dużo czasu na przyjęcie środków koniecznych do jego wykonania.
(38) Środki niezbędne do wykonania niniejszego rozporządzenia powinny zostać przyjęte zgodnie z decyzją Rady 1999/ 468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji 17 .
(39) Ze względu na dynamiczny rozwój sektora rolnictwa ekologicznego pewne wysoce wrażliwe kwestie związane z metodami produkcji ekologicznej oraz potrzebę zapewnienia sprawnego funkcjonowania rynku wewnętrznego i systemu kontroli właściwe jest umożliwienie w przyszłości przeglądu przepisów wspólnotowych dotyczących rolnictwa ekologicznego, biorąc pod uwagę doświadczenie zdobyte podczas ich stosowania.
(40) Do czasu przyjęcia szczegółowych wspólnotowych zasad produkcji dotyczących pewnych gatunków zwierząt, roślin wodnych oraz glonów jednokomórkowych, państwa członkowskie powinny mieć możliwość stosowania krajowych norm lub, w przypadku ich braku, norm ustalonych przez prywatne przedsiębiorstwa, przyjętych lub uznawanych przez państwa członkowskie,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Opinia z dnia 22 maja 2007 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
2 Motyw 3 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
3 Motyw 5 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
5 Motyw 7 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
6 Motyw 11 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
7 Motyw 14 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
8 Motyw 17 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
9 Motyw 18 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
10 Motyw 21 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
11 Motyw 27 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
12 Motyw 30 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
13 Motyw 31 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
14 Dz.U. L 165 z 30.4.2004, str. 1.
15 Motyw 33 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
16 Motyw 35 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
17 Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23. Decyzja zmieniona decyzją 2006/ 512/WE (Dz.U. L 200 z 22.7.2006, str. 11).
18 Art. 1 ust. 2 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
19 Art. 1 ust. 3 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
20 Art. 2 lit. d) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
21 Art. 2 lit. e) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
22 Art. 2 lit. f) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
23 Dz.U. L 223 z 15.8.2006, str. 1.
24 Art. 2 lit. i) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
26 Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/142/WE (Dz.U. L 368 z 23.12.2006, str. 110).
27 Art. 2 lit. s) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
28 Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/31/WE (Dz.U. L 140 z 1.6.2007, str. 44).
31 Art. 2 lit. x) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
32 Art. 2 lit. z) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
33 Dz.U. L 159 z 29.6.1996, str. 1.
34 Dz.U. L 66 z 13.3.1999, str. 16. Dyrektywa zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
35 Art. 3 lit. a) ppkt (i) zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
36 Art. 3 lit. a) ppkt (iv) zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
37 Art. 3 lit. c) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
38 Art. 4 lit. a) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
39 Art. 4 lit. a) ppkt (ii) zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
40 Art. 4 lit. b) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
41 Art. 4 lit. d) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
42 Art. 5 lit. e) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
43 Art. 5 lit. f) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
44 Art. 5 lit. k) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
45 Art. 5 lit. l) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
46 Art. 5 lit. n) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
47 Art. 5 lit. o) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
48 Dz.U. L 358 z 31.12.2002, str. 59.
49 Art. 6 lit. b) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
50 Art. 6 lit. d) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
51 Art. 7 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
52 Art. 7 lit. d) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
53 Art. 9 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
55 Art. 10 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
56 Art. 12 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
90
57 Dz.U. L 327 z 22.12.2000, str. 1. Dyrektywa zmieniona decyzją nr 2455/2001/WE (Dz.U. L 331 z 15.12.2001, str. 1).
58 Dz.U. L 376 z 27.12.2006, str. 14.
59 Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 206.
91
60 Art. 14 ust. 1 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
61 Art. 15 ust. 1 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
62 Art. 16 ust. 1 lit. b) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
63 Art. 16 ust. 2 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
64 Art. 17 ust. 1 lit. d) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
65 Art. 18 ust. 1 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
66 Art. 18 ust. 4 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
67 Art. 19 ust. 2 lit. b) zmieniona przez sprostowanie z dnia 24 lutego 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.47.20).
68 Art. 19 ust. 2 lit. d) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
69 Art. 20 ust. 2 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
70 Art. 21 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
71 Art. 22 ust. 2 lit. b) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
72 Art. 22 ust. 2 lit. f) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
73 Art. 23 ust. 4 lit. c) ppkt (i) zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
74 Art. 24 ust. 1 lit. a) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
75 Art. 25 ust. 1 zmieniony przez sprostowanie z dnia 23 grudnia 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.332.204).
76 Art. 27 ust. 4 lit. b) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
77 Art. 27 ust. 5 lit. c) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
78 Art. 27 ust. 9 lit. a) zmieniona przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
79 Art. 27 ust. 12 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
80 Art. 27 ust. 13 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
81 Art. 28 ust. 4 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
82 Art. 29 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
83 Art. 30 ust. 1:- zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
- zmieniony przez sprostowanie z dnia 18 października 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.300.72).
84 Art. 32 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
85 Art. 33 ust. 3 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
86 Art. 38 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
87 Art. 40 zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 czerwca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.156.12/2).
88 Art. 42 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 967/2008 z dnia 29 września 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.264.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 października 2008 r.
89 Załącznik zmieniony przez art. 1 ust. 1 lit. e) rozporządzenia nr 517/2013 z dnia 13 maja 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.158.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2013 r.