KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000(2), w szczególności jego art. 13 ust. 12 i art. 22,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2331/97(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2882/2000(4), ustanawia kryteria jakościowe, jakie należy spełnić w celu przyznania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny.
(2) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3846/87 z dnia 17 grudnia 1987 r. ustanawiające nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych(5), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 488/2002(6), wymienia produkty z wieprzowiny, dla których mogą być przyznane refundacje wywozowe.
(3) Kody produktów wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2331/97 muszą być dostosowane do ostatnich zmian rozporządzenia (EWG) nr 3846/87, a kryteria jakościowe muszą zostać określone w odniesieniu do produktów objętych kodami CN 1602 41 10, 1602 42 10 i 1602 49 19.
(4) Komitet Zarządzający ds. Wieprzowiny nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 21 marca 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.
(2) Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5.
(3) Dz.U. L 323 z 26.11.1997, str. 19.
(4) Dz.U. L 333 z 29.12.2000, str. 72.
(5) Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1.
(6) Dz.U. L 76 z 19.3.2002, str. 11.