a także mając na uwadze, co następuje:(1) Niektóre pionowe dyrektywy dotyczące środków spożywczych powinny zostać uproszczone w celu uwzględnienia spełniania przez produkty, do których te dyrektywy się odnoszą, wyłącznie podstawowych wymogów, aby produkty te mogły podlegać swobodnemu przepływowi na rynku wewnętrznym, zgodnie z konkluzjami Rady Europejskiej z Edynburga z dnia 11 i 12 grudnia 1992 r., potwierdzonymi przez Radę Europejską z Brukseli w dniu 10 i 11 grudnia 1993 r.
(2) Dyrektywa Rady 93/77/EWG z dnia 21 września 1993 r. dotycząca soków owocowych i niektórych podobnych produktów 4 miała na celu kodyfikację dyrektywy 75/726/EWG 5 w tej samej sprawie.
(3) Dyrektywy 75/726/EWG i 93/77/EWG oparto na przekonaniu, że różnice w przepisach krajowych dotyczących soków owocowych i nektarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi mogą przyczyniać się do rozwoju warunków nieuczciwej konkurencji wprowadzających konsumentów w błąd, a tym samym wpływać bezpośrednio na tworzenie i funkcjonowanie wspólnego rynku.
(4) Przytoczone dyrektywy konsekwentnie ustanowiły wspólne zasady regulujące skład, użycie zastrzeżonych opisów, specyfikacje procesów produkcyjnych i etykietowanie omawianych produktów w celu zapewnienia ich swobodnego przepływu we Wspólnocie.
(5) Dla jasności należy zmienić dyrektywę 93/77/EWG, aby zasady dotyczące warunków wytwarzania i wprowadzania do obrotu soków owocowych i niektórych podobnych produktów były bardziej przystępne.
(6) Dyrektywa 93/77/EWG powinna być także zgodna z ogólnymi zasadami legislacji wspólnotowej dotyczącej środków spożywczych, w szczególności legislacji dotyczącej etykietowania, środków barwiących, słodzących i pozostałych zatwierdzonych dodatków.
(7) 6 Dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych 7 , w szczególności jej art. 7 ust. 2 i 5, powinno stosować się z zastrzeżeniem określonych warunków. Należy wyraźnie wskazać, w jakich przypadkach produkt jest mieszanką soku owocowego i soku owocowego otrzymanego z zagęszczonego soku oraz, jeśli chodzi o nektar owocowy, w jakich przypadkach otrzymuje się go całkowicie lub częściowo z zagęszczonego produktu. Lista składników na etykiecie zawiera nazwy zarówno soków owocowych jak i soków owocowych otrzymanych z zagęszczonych soków.
(8) Uwzględniając dyrektywę Rady 90/496/EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie oznaczania wartości odżywczej na środkach spożywczych 8 , dodawanie witamin do produktów zdefiniowanych w tej dyrektywie jest dopuszczalne w niektórych Państwach Członkowskich. Jednakże nie przewiduje się rozszerzenia takiej możliwości na całą Wspólnotę. Dlatego Państwa Członkowskie mają swobodę w kwestii zezwolenia lub zakazania dodawania witamin a także składniki mineralne, jako części procesu produkcyjnego. Jednakże zasada swobodnego przepływu produktów we Wspólnocie powinna być przestrzegana w każdej sytuacji, zgodnie z zasadami i regułami ustanowionymi w Traktacie. 9
(9) Zgodnie z zasadami pomocniczości i proporcjonalności ustalonymi w art. 5 Traktatu cel ustanowienia wspólnych definicji i zasad dotyczących omawianych produktów oraz dostosowania przepisów do ogólnych zasad legislacji wspólnotowej dotyczącej środków spożywczych nie może być osiągnięty w sposób wystarczający przez Państwa Członkowskie, a może, ze względu na charakter niniejszej dyrektywy, być lepiej osiągnięty przez Wspólnotę. Niniejsza dyrektywa odnosi się wyłącznie do kwestii niezbędnych do osiągnięcia wyżej omawianego celu.
(10) Środki niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy przyjmuje się zgodnie z decyzją Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji 10 .
(11) Aby uniknąć tworzenia nowych przeszkód dla swobodnego przepływu Państwa Członkowskie powinny powstrzymać się od przyjmowania, w stosunku do omawianych produktów, przepisów prawa krajowego nieprzewidzianych w niniejszej dyrektywie,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
1 Dz.U. L 231 z 9.8.1996, str. 14.
2 Dz.U. L 279 z 1.10.1999, str. 92.
3 Dz.U. L 56 z 24.2.1997, str. 20.
5 Dz.U. L 311 z 1.12.1975, str. 40.
6 Motyw 7 zmieniony przez sprostowanie z dnia 7 marca 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.68.42/1).
7 Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29.
8 Dz.U. L 276 z 6.10.1990, str. 40.
9 Motyw 8 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 stycznia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.10.58/1).
10 Dz.U. L 184 z 7.7.1999, str. 23.
11 Art. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
12 Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1.
13 Art. 2 skreślony przez art. 1 pkt 2 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
14 Art. 3 zmieniony przez art. 2 pkt 1 dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.
15 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18).
16 Art. 3 pkt 2 zmieniony przez pkt 2 sprostowania z dnia 12 stycznia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.10.58/1).
17 Art. 3 pkt 3:- zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.02.10.58/2).
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 lit. a) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
18 Art. 3 pkt 5 zmieniony przez pkt 3 sprostowania z dnia 12 stycznia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.10.58/1).
19 Art. 3 pkt 6:- zmieniony przez sprostowanie z dnia 7 marca 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.68.42/1).
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 dyrektywy Komisji nr 2009/106/WE z dnia 14 sierpnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.212.42) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 22 sierpnia 2009 r.
20 Art. 4:- zmieniony przez pkt 4 sprostowania z dnia 12 stycznia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.10.58/1).
- zmieniony przez art. 1 pkt 4 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
21 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
22 Art. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 5 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
23 Art. 6 zmieniony przez art. 2 pkt 2 dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.
24 Art. 7:- zmieniony przez art. 50 rozporządzenia nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiającego przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniającego dyrektywy 2001/112/WE, 2001/113/WE i rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 318/2006 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (Dz.U.UE.L.07.273.1) z dniem 1 stycznia 2008 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 6 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 3 dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.
25 Art. 7a dodany przez art. 1 pkt 7 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
26 Art. 7a ust. 2 zmieniony przez art. 2 pkt 4 lit. a dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.
27 Art. 7a ust. 3 zmieniony przez art. 2 pkt 4 lit. b dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.
28 Art. 7a ust. 5 zmieniony przez art. 2 pkt 4 lit. c dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.
29 Art. 7b dodany przez art. 2 pkt 5 dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.
30 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 182/2011 z dnia 16 lutego 2011 r. ustanawiające przepisy i zasady ogólne dotyczące trybu kontroli przez państwa członkowskie wykonywania uprawnień wykonawczych przez Komisję (Dz.U. L 55 z 28.2.2011, s. 13).
31 Art. 7c dodany przez art. 2 pkt 5 dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.
32 Art. 8 skreślony przez art. 1 pkt 8 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
33 Załącznik I:- zmieniony przez pkt 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10 i 11 sprostowania z dnia 12 stycznia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.10.58/1).
- zmieniony przez art. 22 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz.U.UE.L.08.354.7) z dniem 20 stycznia 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 dyrektywy Komisji nr 2009/106/WE z dnia 14 sierpnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.212.42) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 22 sierpnia 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 9 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1040/2014 z dnia 25 lipca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.288.1) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 5 października 2014 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 6 dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.
34 Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2020/2184 z dnia 16 grudnia 2020 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 435 z 23.12.2020, s. 1).
35 Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 9.
36 Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.
37 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 7.
38 Dz.U. L 338 z 13.11.2004, s. 4.
39 Załącznik II:- zmieniony przez pkt 3, 8 sprostowania z dnia 12 stycznia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.10.58/1).
- zmieniony przez art. 1 pkt 9 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
40 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
41 Dz.U. L 10 z 12.1.2002, s. 53.
42 Dz.U. L 10 z 12.1.2002, s. 47.
43 Załącznik III:- zmieniony przez art. 1 pkt 9 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 6 dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.
44 Załącznik IV:- zmieniony przez pkt 12, 13 i 14 sprostowania z dnia 12 stycznia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.10.58/1).
- zmieniony przez art. 1 pkt 9 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 7 dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.
45 Załącznik V:- dodany przez art. 1 pkt 3 dyrektywy Komisji nr 2009/106/WE z dnia 14 sierpnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.212.42) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 22 sierpnia 2009 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 9 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.115.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 27 kwietnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 8 dyrektywy nr 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.1438) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 2024 r.