KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1638/98(2), w szczególności jego art. 35a,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2248/98(4) określa właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz właściwe metody analizy;
w celu zharmonizowania warunków przygotowywania próbek oliwy z oliwek do analizy zgodnie z przepisami rozporządzenia (EWG) nr 2568/91, to rozporządzenie powinno wymagać zastosowania dodatkowo międzynarodowej normy EN ISO 5555 do już stosowanej międzynarodowej normy EN ISO 661;
w celu umożliwienia wprowadzenia okresu dostosowawczego do nowych norm i zapewnienia czasu na wprowadzenie środków stosowania tych norm, należy odroczyć stosowanie niniejszego rozporządzenia;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 19 lutego 1999 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 210 z 28.7.1998, str. 32.
(3) Dz.U. L 248 z 5.9.1991, str. 1.
(4) Dz.U. L 282 z 20.10.1998, str. 55.