RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 1,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
w ramach dyrektywy 90/642/EWG Komisja otrzymała mandat do opracowania i przedstawienia Radzie do zatwierdzenia wykazu pozostałości pestycydów oraz ich najwyższych dopuszczalnych poziomów;
pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego, włączając owoce i warzywa, mogą wynikać ze stosowanych praktyk rolniczych; należy wziąć pod uwagę odpowiednie dane odnoszące się do dozwolonego użycia pestycydów, a także ich stosowania podczas nadzorowanych prób;
w celu dokładniejszego ustalenia poboru pozostałości pestycydu z pokarmem zaleca się, aby w odpowiednim przypadku dopuszczalne poziomy pozostałości dla poszczególnych pestycydów zostały równocześnie określone we wszystkich głównych częściach diety; poziomy te odzwierciedlają użycie minimalnej ilości pestycydów niezbędnej dla osiągnięcia odpowiedniej kontroli, przy czym pestycydy stosowane są w taki sposób, aby wielkość ich pozostałości była jak najmniejsza oraz była dopuszczalna ze względów toksykologicznych;
należy obecnie ustalić najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości niektórych pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego; odnosi się to do następujących pestycydów: metydation, metomyl, tiodikarb, amitraz, pirymifos metylowy, aldikarb, tiabendazol; jednakże nie jest możliwe ich ustalenie dla wszystkich pozostałości pestycydów w odniesieniu do połączeń produktów, w których one występują, ze względu na niewystarczające dane;
w odniesieniu do tiabendazolu istniejące dane nie wystarczają, by zgodnie z istniejącymi przepisami ustanowić najwyższy dopuszczalny poziom jego pozostałości dla owoców cytrusowych; jednakże tiabendazol został włączony do wykazu substancji uwzględnionych w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 3600/92(2) i jest objęty pierwszą fazą programu roboczego przewidzianego w art. 8 ust. 2 dyrektywy 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzenia do obrotu środków ochrony roślin(3); ważnym aspektem tego programu będzie ustanowienie najwyższych dopuszczalnych poziomów wynikających ze stosowania środków ochrony roślin;
niektóre pozostałości pestycydów mogą pozostać przede wszystkim w przyprawach korzennych, które mogą wymagać kontroli; niezbędna jest zmiana załącznika I dyrektywy 90/642/EWG, aby takie przyprawy korzenne objęte zostały wykazem grup produktów, dla których obowiązują najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości;
ustanowienie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w przyprawach korzennych wydaje się być niezbędne tylko przy określonych pestycydach, uwzględniając toksyczny charakter ich pozostałości i sposób ich stosowania;
dostępne dane nie wystarczają jednak, by zgodnie z obecnymi normami ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla określonych kombinacji pozostałości pestycydów i produktów; w tych przypadkach rozsądny wydaje się okres nie więcej niż czterech lat na pozyskanie niezbędnych danych; dlatego na podstawie tych danych najwyższe dopuszczalne poziomy powinny zostać ustanowione najpóźniej do dnia 1 lipca 2000 r.; jeśli do tego momentu nie będzie zadawalających danych, należy jako najwyższe dopuszczalne poziomy ustanowić stosowne poziomy oznaczania; najpóźniej rok po przyjęciu niniejszej dyrektywy należy poczynić wystarczające uzgodnienia dla pozyskania tych danych;
ustanowione w niniejszej dyrektywie najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości należy sprawdzić w ramach sprawdzania substancji czynnych objętych programem roboczym zgodnie z art. 8 ust. 2 dyrektywy 91/414/EWG,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 17 lipca 1995 r.
|
W imieniu Rady |
|
L. ATIENZA SERNA |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 94/30/WE (Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 70).
(2) Dz.U. L 366 z 15.12.1992, str. 10.
(3) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 94/43/WE (Dz.U. L 227 z 1.9.1994, str. 31).