KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2204/90 z dnia 24 lipca 1990 r. ustanawiające dodatkowe ogólne zasady w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych w odniesieniu do sera(1), w szczególności jego art. 1 ust. 2 i art. 3 ust. 3 akapit drugi,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 4 ust. 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2742/90(2) ustala kwotę należną za ilości kazeiny i/lub kazeinianów używane bez zezwolenia, uwzględniając ceny kazeiny i kazeinianów stosowane na rynku w drugim kwartale 1990 r.; tendencja spadkowa tych cen w drugiej połowie 1990 r. wymaga zwiększenia tej kwoty;
Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2742/90 podaje maksymalną zawartość procentową kazeiny i/lub kazeinianów w serze; art. 2 ust. 2 tego rozporządzenia stanowi, że Załącznik może zostać zmieniony w celu uwzględnienia uzasadnionych wniosków dostarczających dowodów na istnienie technologicznej konieczności dodawania kazeiny lub kazeinianów; zbadanie dwóch wniosków ukazało taką potrzebę w odniesieniu do przetworzonego sera proszkowanego i przetworzonego sera tartego; w związku z tym należy odpowiednio uzupełnić ten Załącznik;
Komitet Zarządzający ds. Mleka i Przetworów Mlecznych nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez swojego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 4 kwietnia 1991 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 201 z 31.7.1990, str. 7.
(2) Dz.U. L 264 z 27.9.1990, str. 20.