RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Zgromadzenia(2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 4 ust. 1 rozporządzenia nr 136/66/EWG(4), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2260/84(5), stanowi, że jeżeli podczas roku gospodarczego nastąpi znacząca zmiana w zakresie czynników stosowanych do wyznaczenia reprezentatywnej ceny rynkowej oliwy z oliwek, to zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 38 niniejszego rozporządzenia może zostać podjęta decyzja o dostosowaniu reprezentatywnej ceny rynkowej oraz ceny progowej podczas roku gospodarczego; w interesie prawidłowego zarządzania rynkiem należy ustalić szczegółowe zasady, które mogą być stosowane w celu określenia czynników tworzących istotne zmiany w danych czynnikach; należy również ustanowić przepis w celu niezbędnego dostosowania poziomu pomocy w odniesieniu do konsumpcji, jak również udziału procentowego pomocy w odniesieniu do konsumpcji, jaki ma być podstawą finansowania zarówno działalności uznanych organizacji handlowych, jak i pewnych systemów informacji i wspierania konsumpcji oliwy z oliwek,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 29 stycznia 1985 r.
|
W imieniu Rady |
|
G. ANDREOTTI |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 317 z 28.11.1984, str. 8.
(2) Opinia wydana dnia 18 stycznia 1985 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(3) Dz.U. C 103 z 16.4.1984, str. 35.
(4) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(5) Dz.U. L 208 z 3.8.1984, str. 1.