Rozporządzenie 2213/83 ustanawiające normy jakości cebuli i cykorii liściowej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2213/83
z dnia 28 lipca 1983 r.
ustanawiające normy jakości cykorii liściowej 1

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1035/72 z dnia 18 maja 1972 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1) ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1738/82(2), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

normy jakości cebuli są ustanowione w załączniku II/6 do rozporządzenia nr 23(3); normy te zostały zmienione rozporządzeniem nr 87/64/EWG(4);

normy jakości cykorii liściowej są ustanowione w załączniku I/2 do rozporządzenia nr 58(5);

nastąpiła zmiana w produkcji i obrocie tymi produktami, szczególnie w zakresie wymagań rynku konsumenckiego i hurtowego; w związku z tym, wspólne normy jakości cebuli i cykorii powinny zostać zmienione, aby uwzględnić nowe wymagania;

zmiany takie pociągają za sobą konieczność wprowadzenia poprawek do definicji dodatkowej klasy jakości, ustanowionej w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 1194/69(6); przy definiowaniu tej klasy, należy wziąć pod uwagę znaczenie gospodarcze, jakie dla producentów mają dane produkty, jak również potrzebę zaspokojenia wymagań konsumentów;

normy stosowane są na wszystkich etapach obrotu; transport na duże odległości, składowanie przez pewien okres oraz różnorodne czynności przeładunkowe mogą powodować pogorszenie jakości produktu wynikające z jego biologicznego rozwoju lub jego tendencji do psucia się; dlatego takie pogorszenie należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu następujących po wysyłce; produkty w klasie ekstra muszą być szczególnie starannie sortowane i pakowane, w odniesieniu do nich bierze się pod uwagę jedynie obniżenie świeżości lub turgoru;

ze względu na jasność i pewność wymogów prawnych oraz dla ułatwienia stosowania, normy tak zmienione należy ująć w jednolity tekst;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1 2

Normą handlową dla cykorii liściowej objętej kodem CN 0705 21 00 jest norma określona w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Normy te stosuje się na wszystkich etapach obrotu, na warunkach określonych w rozporządzeniu (EWG) nr 1035/72.

Jednakże, na etapach następujących po wysyłce, w porównaniu z wymaganiami określonych norm, produkty:

– mogą wykazywać nieznaczne obniżenie świeżości i turgoru,

– zaliczone do innych klas niż klasa ekstra, mogą wykazywać niewielkie zmiany spowodowane rozwojem biologicznym i ich tendencją do psucia się.

Artykuł  2
1.
W art. 2 rozporządzenia nr 23 skreśla się wyrazy "do cebul", w art. 1 rozporządzenia nr 58 wyraz "cykoria liściowa" i w art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1194/69 wyrazy "cebule, cykoria liściowa".
2.
Uchyla się załącznik II/6 do rozporządzenia nr 23 i załącznik I/2 do rozporządzenia nr 58 oraz załączniki II i III do rozporządzenia (EWG) nr 1194/69.
Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 1983 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 lipca 1983 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 118 z 20.5.1972, str. 1.

(2) Dz.U. L 190 z 1.7.1982, str. 7.

(3) Dz.U. 30 z 20.4.1962, str. 965/62.

(4) Dz.U. 116 z 21.7.1964, str. 1050/64.

(5) Dz.U. 56 z 7.7.1962, str. 1607/62.

(6) Dz.U. L 157 z 28.6.1969, str. 1.

ZAŁĄCZNIK 3

NORMY JAKOŚCI CYKORII LIŚCIOWEJ

I.

DEFINICJA PRODUKTU

Przedmiotem niniejszej normy jest cykoria, tj. pędy cykorii uzyskane z korzeni różnych odmian (uprawnych) "cykorii liściowej", pochodzącej od Cichorium intybus L. var foliosum HEGI, dostarczane w stanie świeżym konsumentowi, z wyłączeniem cykorii przeznaczonej do celów przetwórstwa przemysłowego.

II.

PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI

Celem niniejszej normy jest określenie wymogów jakości cykorii po jej przygotowaniu i opakowaniu.

A.

Wymagania minimalne

We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem szczegółowych przepisów dla danej klasy i dopuszczalnych tolerancji, cykoria musi być:

– cała,

– zdrowa; nie dopuszcza się produktu z objawami gnicia lub z takimi uszkodzeniami, które czynią go niezdatnym do spożycia,

– bez czerwonawego przebarwienia, nadmarznięcia i śladów obicia,

– bez uszkodzeń spowodowanych przez gryzonie lub choroby,

– bez uszkodzeń spowodowanych przez owady lub pasożyty,

– bez tworzącego się pędu kwiatostanowego powyżej trzech czwartych długości główki,

– czysta, w szczególności bez zabrudzonych listków i praktycznie bez żadnych widocznych zanieczyszczeń obcych,

– jasna, tj. barwy białej lub żółtawo-białej,

– czysto wycięta lub wyłamana na wysokości szyjki,

– o świeżym wyglądzie,

– bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,

– bez obcych zapachów i/lub smaków.

Stopień rozwoju i jakość cykorii powinny być takie, aby mogła:

– wytrzymać transport oraz przeładunek, i

– dotrzeć w dobrym stanie do miejsca przeznaczenia.

B.

Klasyfikacja

Cykorię dzieli się na cztery klasy określone niżej:

i) Klasa ekstra

Cykoria w tej klasie musi być najwyższej jakości, w szczególności musi być:

– dobrze uformowana,

– zwarta,

– o zamkniętych główkach, tj. z główkami o ostrych, dobrze zamkniętych wierzchołkach,

– z liśćmi zewnętrznymi o długości nie mniejszej niż trzy czwarte długości cykorii,

– nie zielonkawa ani szklista.

ii) Klasa I

Cykoria w tej klasie musi być dobrej jakości, w szczególności musi być:

– dostatecznie zwarta,

– o zewnętrznych liściach o długości co najmniej połowy cykorii,

– nie zielonkawa ani szklista.

Jej kształt może być mniej regularny, a główki mniej zwarte i nie tak zamknięte jak w przypadku cykorii w klasie ekstra, o ile średnica otwarcia główki nie przekracza jednej piątej maksymalnej średnicy główki.

iii) Klasa II

Do tej klasy zalicza się cykorię, która nie odpowiada wymaganiom wyższych klas, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne.

Jednakże może ona wykazywać następujące wady:

– lekko nieregularny kształt,

– lekko zielonkawy odcień wierzchołków liści,

– lekko otwarte główki (średnica otwarcia nie może przekraczać jednej trzeciej maksymalnej średnicy główki).

Ponadto, do klasy tej może być zaliczana cykoria o nieregularnym kształcie, pod warunkiem, że występuje ona oddzielnie w jednolitym opakowaniu oraz spełnia inne wymagania ustanowione dla tej klasy.

iv) (skreślony).

III.

PRZEPISY DOTYCZĄCE WIELKOŚCI

Wielkość cykorii określa się po pierwsze według średnicy mierzonej w najszerszym miejscu główki pod kątem prostym do jej osi podłużnej, a po drugie według długości główki. Wielkość cykorii w poszczególnych klasach ustala się następująco:
(w cm)
Ekstra I II
Średnica minimalna
- cykoria do 14 cm długości 2,5 2,5 2,5
- cykoria o długości 14 cm lub więcej 3 3 2,5
Średnica maksymalna 6 8 -
Długość minimalna 9 9 9(1)
Długość maksymalna 17 20 24
(1) Jednakże cykoria mieszcząca się w granicach długości od 6 do 12 cm

może być zaliczana do klasy II, pod warunkiem że na opakowaniu

zostaną podane maksymalne i minimalne długości główek znajdujących

się wewnątrz.

W każdym opakowaniu:

i) maksymalna dopuszczalna różnica długości między poszczególnymi główkami cykorii wynosi 5 cm dla klasy ekstra, 8 cm dla klasy I i 10 cm dla klasy II;

ii) maksymalna dopuszczalna różnica średnicy między poszczególnymi główkami cykorii wynosi 2,5 cm dla klasy "ekstra", 4 cm dla klasy I i 5 cm dla klasy II.

IV.

PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI

Dla cykorii, która w zakresie jakości i wielkości nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się tolerancje w każdym opakowaniu.

A.

Tolerancje dotyczące jakości

i) Klasa ekstra

5 % liczbowo lub wagowo główek cykorii niespełniających wymogów tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami klasy I lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla klasy I.

ii) Klasa I

10 % liczbowo lub wagowo główek cykorii niespełniających wymogów klasy, lecz zgodnych z wymaganiami klasy II lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla klasy II.

iii) Klasa II

10 % liczbowo lub wagowo główek cykorii niespełniających ani wymogów tej klasy, ani wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się jednak produktu porażonego zgnilizną lub z innym pogorszeniem jakości, które czynią go niezdatnym do spożycia.

iv) (skreślony).

B.

Tolerancje dotyczące wielkości

Dla wszystkich klas: 10 % liczbowo lub wagowo główek cykorii o długości i średnicy mniejszej lub większej o 1 cm niż podano w dziale III w skali klasyfikacyjnej. Nie dopuszcza się jednak żadnych tolerancji w odniesieniu do średnicy minimalnej.

V.

PRZEPISY DOTYCZĄCE WYGLĄDU

A.

Jednolitość

Zawartość każdego opakowania musi być jednolita i obejmować jedynie cykorię tego samego pochodzenia, tej samej odmiany, jakości i wielkości.

Widoczna część zawartości każdego opakowania musi być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości.

Bez naruszania dotychczasowych przepisów w tym zakresie produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane, w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży o wadze netto równej trzem kilogramom lub mniejszej, z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw na warunkach przewidzianych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(2).

B.

Konfekcjonowanie

Cykoria zaliczona do klasy ekstra oraz do klas I i II musi być konfekcjonowana w następujący sposób:

– albo równo ułożona w warstwach,

– albo w małych opakowaniach.

Cykoria w klasie II o nieregularnym kształcie musi znajdować się w opakowaniach o wadze 7 kilogramów lub większej.

C.

Pakowanie

Cykoria musi być pakowana w taki sposób, aby należycie chronić produkt.

W przypadku pakowania w drewniane skrzynki, cykoria musi być oddzielona materiałem zabezpieczającym od wszystkich stron skrzynki.

Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, w szczególności papieru lub stempla ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane przy użyciu nietoksycznego tuszu lub kleju

Opakowania nie mogą zawierać żadnych substancji obcych.

Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.

VI.

PRZEPISY DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA

Na każdym opakowaniu muszą się znaleźć następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz:

A.

Identyfikacja

Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającegoWzmiankę tę można zastąpić:

– dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia "Podmiot pakujący i/lub wysyłający"(lub odpowiednich skrótów);

– dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia "Pakowane dla:"lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.

B.

Charakterystyka produktu

"Cykoria", jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz.

C.

Pochodzenie produktu

Kraj pochodzenia i nieobowiązkowo, rejon uprawy lub nazwa krajowa, regionalna albo lokalna danego miejsca.

D.

Specyfikacje handlowe

– Klasa, a w przypadku klasy II, wyrazy: "nieregularny kształt", gdzie ma to zastosowanie, i do wyboru równoważny opis krajowy.

– długość maksymalna i minimalna cykorii w klasie II, tylko wtedy, gdy opakowanie zawiera cykorię o długości od 6 do 12 cm.

E.

Znak kontroli urzędowej (nieobowiązkowo)

Na opakowaniach zbiorczych nie muszą być umieszczone szczegóły wymienione w pierwszym akapicie, jeżeli opakowania te zawierają opakowania detaliczne, wyraźnie widoczne z zewnątrz, a na każdym z opakowań detalicznych umieszczone są te szczegóły. Na opakowaniach takich nie mogą być umieszczone żadne wskazówki wprowadzające w błąd. Jeżeli opakowania te umieszczone są na paletach, szczegóły te podaje się na informacji umieszczonej w oczywistym miejscu na co najmniej dwóch stronach palety.

______

(1) Dodatkowa klasa w rozumieniu art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1035/72. Stosowanie tej klasy lub niektórych jej wymogów podlega decyzji, którą podejmuje się zgodnie z art. 4 ust. 1 tego rozporządzenia.

(2) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.

1 Tytuł zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 1508/2001 z dnia 24 lipca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.200.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2002 r.
2 Art. 1:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2390/97 z dnia 1 grudnia 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.330.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 grudnia 1997 r.

- zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 1508/2001 z dnia 24 lipca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.200.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2002 r.

3 Załącznik:

-zmieniony przez rozporządzenia nr 1872/91 z dnia 28 czerwca 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.168.60) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1991 r.

- zmieniony przez art. 1 ust. 1 lit. a)orazust. 2 rozporządzenia nr 888/97 z dnia 16 maja 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.126.11) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1997 r.

- według numeracji ustalonej przez art. 2 pkt 4 rozporządzenia nr 1508/2001 z dnia 24 lipca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.200.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2002 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.

- zmieniony przez art. 1-3rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1983.213.13

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2213/83 ustanawiające normy jakości cebuli i cykorii liściowej
Data aktu: 28/07/1983
Data ogłoszenia: 04/08/1983
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/09/1983