Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2019/C 402/11)

(Dz.U.UE C z dnia 28 listopada 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"CAPPERO DELLE ISOLE EOLIE"

Nr UE: PDO-IT-02395 - 15.3.2018

ChNP (X) ChOG ( )

1.
Nazwa

"Cappero delle Isole Eolie"

2.
Państwo członkowskie lub Państwo Trzecie

Włochy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chroniona nazwa pochodzenia "Cappero delle Isole Eolie" odnosi się do "kaparów", tj. pąków kwiatowych i "jagód kapara", tj. owoców gatunku botanicznego Capparis spinosa, podgatunków spinosa i inermis, włączając typy biologiczne Nocellara, Nocella i Spinoso di Salina, które dopuszcza się do konsumpcji "w soli morskiej" lub "w solance".

W chwili dopuszczenia do konsumpcji kapary i jagody kapara o chronionej nazwie pochodzenia "Cappero delle Isole Eolie" muszą wykazywać następujące właściwości:

-
zwartą konsystencję,
-
kulisty lub lekko spłaszczony kształt z wystającym wierzchołkiem,
-
suchą powierzchnię,
-
kolor od zielonego do musztardowego z fioletowymi prążkami,
-
być wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych,
-
w przypadku kaparów - rozmiar nie może być mniejszy niż 4 mm,
-
w przypadku jagód kapara- rozmiar nie może być większy niż 20 mm,
-
smak: intensywny i ostry,
-
zapach: aromatyczny, silny, bez śladu pleśni czy jakichkolwiek obcych zapachów,
-
wytrzymałość na manipulacje,
-
zawartość kwasu oleinowego nie mniejszą niż 6 %.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Do "Cappero delle Isole Eolie" w soli morskiej dodaje się sól morską w jej naturalnej postaci i w różnych proporcjach; "Cappero delle Isole Eolie" w solance zawierają sól morską w roztworze wodnym (25 kg soli morskiej rozpuszczonej w 75 litrach wody).

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Cappero delle Isole Eolie" należy zbierać, poddawać dojrzewaniu (w solance lub w soli morskiej) i hodować na określonym obszarze.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Do konsumpcji dopuszcza się kapary i jagody kapara o chronionej nazwie pochodzenia "Cappero delle Isole Eolie" pakowane na wyznaczonym obszarze w następujący sposób:

a)
"w soli morskiej" - w opakowania różnej wielkości i wykonane z różnych materiałów;
b)
"w solance" - w opakowania różnej wielkości i wykonane z różnych materiałów.

Pakowanie "Cappero delle Isole Eolie" musi odbywać się na określonym obszarze produkcji, aby zagwarantować zachowanie cech produktu. Podczas pakowania produkt wyjmuje się z pojemników do dojrzewania i pakuje - stosownie do przypadku - z dodatkiem odpowiednich ilości soli lub solanki. Sól lub solankę dodają lokalne podmioty. Zastosowanie odpowiedniej ilości i prawidłowego stężenia soli ma kluczowe znaczenie, ponieważ gwarantuje, że zapakowany produkt, który trafia do klienta, zachowuje swoje właściwości. Wszelkie błędy w przetwarzaniu na tym etapie mogą prowadzić do uruchomienia procesów degradacji struktur komórkowych, które negatywnie wpływają na zwartą strukturę produktu i na jego szczególną jakość.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Wraz z wymaganą na mocy obowiązujących przepisów informacją i logo UE na opakowaniu należy również umieścić logo "Cappero delle Isole Eolie", jak przedstawiono poniżej. Na etykiecie można zamieścić nazwę wyspy, na której produkt jest wytwarzany, i nazwę producenta.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny, na którym wytwarza się i pakuje produkt o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP) "Cappero delle Isole Eolie", obejmuje całe terytorium administracyjne gminy Lipari, łącznie z wyspami Lipari, Vulcano, Filicudi, Alicudi, Panarea i Stromboli oraz gminy Santa Marina Salina, Malfa i Leni na wyspie Salina w prowincji Messina.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Na szczególny charakter "Cappero delle Isole Eolie" ma wpływ połączenie czynników naturalnych, takich jak klimat, wilgotność gleby i rodzaj podłoża, z czynnikami ludzkimi, które ukształtowały metody postępowania i produkcji związane z uprawą kaparów na Wyspach Eolskich.

Obszar, na którym uprawia się "Cappero delle Isole Eolie", całkowicie różni się od terenów wykorzystywanych pod uprawę kaparów w innych częściach regionu. Kapary rosną i dojrzewają w glebie pochodzenia wulkanicznego, która ze względu na wysoką zawartość minerałów i teksturę doskonałe nadaje się pod uprawę.

Gleby wulkaniczne na Wyspach Eolskich, charakteryzujące się lekką strukturą i wysoką zawartością pumeksu, piasku i często kamieni, pozwalają na swobodny przepływ powietrza i wody oraz stanowią idealne podłoże do asymilacji składników pokarmowych i wody.

Bogactwo szybko przyswajalnych makro- i mikroskładników w glebie pomaga w zwiększaniu plonów kaparów, a obecność wapnia sprawia, że zwiększa się odporność strukturalna tkanek - zwłaszcza ścian i błon komórkowych - w związku z czym zarówno pąki kwiatowe (kapary) i owoce (jagody kapara) są mocne i zwarte.

Warunki środowiskowe, w których wilgotność powietrza jest szczególnie wysoka ze względu na mikroklimat wysp będących obszarem produkcji (w lecie wynosi ok. 50 % przy cieplejszej i słonecznej pogodzie w godzinach dziennych; w nocy osiąga zaś szczególnie wysokie wartości przekraczające 90 %) sprawiają, że występuje częste zjawisko tzw. "ukrytych odpadów deszczu".

Zjawisko zapewnia uprawianej w suchych warunkach roślinie istotne dodatkowe źródło wody w postaci rosy, co jest niezbędne do przepływu mikro- i makroskładników pokarmowych obecnych w glebie i pozwala na optymalny rozwój rośliny bez deficytu wody.

Brak deficytu wody i odpowiednie wchłanianie mikro- i makroskładników odżywczych przez roślinę - zwłaszcza dostarczanego wraz z wodą wapnia - sprawiają, że zwiększa się odporność strukturalna błon komórkowych, a co za tym idzie, zarówno pąki kwiatowe (kapary) i owoce (jagody kapara) uprawiane na Wyspach Eolskich wykazują szczególną zwartość i są w związku z tym wyjątkowo odporne na przetwarzanie.

Ponadto porównawcza analiza chemiczna wykazała, że zawartość kwasu oleinowego przekracza 90 %, na co wpływ mają liczne czynniki związane z glebą i klimatem; pod względem sensorycznym "Cappero delle Isole Eolie" zawdzięcza temu swój intensywny i ostry smak.

Inną cechą "Cappero delle Isole Eolie" jest obecność fioletowego paska, który powstał w wyniku hodowli roślin przez eolskich rolników.

Udział człowieka przyczynił się do wyhodowania wyjątkowych kultywarów kapara typowych dla tego obszaru. Nieprzerwana hodowla roślin i ich ciągła reprodukcja przy użyciu sadzonek umożliwiły utrwalenie się tej charakterystycznej cechy, która nie występuje w kaparach pochodzących z innych źródeł.

Sadzonki są umiejętnie zbierane przez doświadczonych mieszkańców Wysp Eolskich i pochodzą wyłącznie od roślin matecznych, uprawianych przez wiele lat przez rolników.

Rośliny mateczne, utrwalone na przestrzeni wieków w wyniku rozmnażania przez sadzonkowanie, z biegiem czasu dostosowały się do dogodnego mikroklimatu określonego obszaru i do warunków glebowych, a obecnie stanowią praktycznie nieograniczone źródło sadzonek, które można sprzedawać w okresie przycinania roślin osobom pragnącym zacząć uprawę kaparów.

Zatem jednym z głównych czynników, jakie należy uwzględnić podczas wytwarzania "Cappero delle Isole Eolie", jest źródło roślinnego materiału rozmnożeniowego.

Połączenie niespotykanych nigdzie indziej warunków glebowych i klimatycznych oraz tradycyjnej metody uprawy "Cappero delle Isole Eolie" stanowi nierozerwalny związek przyczynowy pomiędzy obszarem geograficznym a cechami produktu.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi przedmiotowego rozporządzenia)

Pełny tekst specyfikacji produktu jest dostępny pod adresem:

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeAttachment.php/L/IT/D/c%252F3%252Fa% 252FD.85d4f26b54355e413d8d/P/BLOB%3AID%3D3335/E/pdf

lub bezpośrednio na stronie głównej włoskiego Ministerstwa Polityki w dziedzinie Rolnictwa, Żywności, Leśnictwa i Turystyki (www.politicheagricole.it) po otwarciu zakładki "Qualità", kliknięciu "Prodotti DOP IGP e STG" (po lewej stronie ekranu), a następnie wybraniu odnośnika "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.402.26

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 28/11/2019
Data ogłoszenia: 28/11/2019