Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 89/07)

(Dz.U.UE C z dnia 24 kwietnia 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"CARNE DE BÍSARO TRANSMONTANO" lub "CARNE DE PORCO TRANSMONTANO"

Nr WE: PT/PDO/005/0457/20.04.2005

CHNP (X) CHOG ()

Niniejsze stwierdzenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy departament w państwie członkowskim:

Nazwa: Instituto de Desenvolvimento Rural e Hidráulica

Adres: Av. Afonso Costa, n.°3

P-1949-002 Lisboa

Telefon: (351) 21.844 22 00

Faks: (351) 21.844 22 02

e-mail: idrha@idrha.min-agricultura.pt

2. Grupa:

Nazwa: ANCSUB - Associação Nacional de Criadores de Suínos de Raça Bísara

Adres: Edifício da Casa do Povo

Largo do Toural

P-5320-311 Vinhais

Telefon: (351) 273.771.340

Faks: (351) 273.770.048

e-mail: ancsub@bisaro.info

Skład: Producent/przetwórca (X) Inny ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.1 - Świeże mięso i podroby

4. Specyficacja:

(streszczenie wymogów aart. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa: "Carne de Bísaro Transmontano" lub "Carne de Porco Transmontano"

4.2. Opis: Mięso uzyskane z uboju prosiąt lub z rozbioru tusz świń rasy Bísaro, hodowanych w tradycyjnych, semi-ekstensywnych systemach produkcji i karmionych produktami i produktami ubocznymi pochodzącymi z lokalnych upraw. Tusze zwierząt poddanych ubojowi przed osiągnięciem 45 dnia życia (prosięta) ważą do 12 kg. Mięso jest mało marmurkowate, ma dość soczyste i gładkie mięśnie, tłuszcz biały, równomiernie rozłożony, jednolity, o stałej konsystencji i gładkiej teksturze. Tusze zwierząt (wykastrowane osobniki męskie lub żeńskie) poddane ubojowi w wieku powyżej ośmiu miesięcy ważą powyżej 60 kg i są klasyfikowane jako R, O lub P. Mięśnie są jasnoczerwone, a tłuszcz różowy. Mięso nie jest bardzo tłuste, dość przerośnięte, bardzo soczyste i gładkie, o zbitej teksturze. Mięso grillowane ma bardzo charakterystyczny smak wynikający z metody produkcji i rodzaju paszy dla zwierząt.

4.3. Obszar geograficzny: Ze względu na tradycyjna metodę produkcji, wiedzę na temat hodowli i karmienia zwierząt, skład gleby i konieczne warunki glebowo-klimatyczne, obszar produkcji "carne de porco transmontano" (miejsce, gdzie zwierzęta się rodzą, gdzie są hodowane, tuczone, poddawane ubojowi oraz gdzie mięso jest rozbierane i pakowane) jest ograniczony do gmin Alfândega da Fé, Bragança, Carrazeda de Anciães, Freixo de Espada à Cinta, Macedo de Cavaleiros, Miranda do Douro, Mirandela, Mogadouro, Torre de Moncorvo, Vila Flor, Vimioso i Vinhais w okręgu Bragança oraz do gmin Alijó, Boticas, Chaves, Mesão Frio, Mondim de Basto, Montalegre, Murça, Régua, Ribeira de Pena, Sabrosa, Santa Marta de Penaguião, Valpaços, Vila Pouca de Aguiar i Vila Real w okręgu Vila Real. Pasza pochodzi z tego obszaru geograficznego z wyjątkiem niektórych pełnowartościowych mieszanek paszowych stosowanych wyłącznie do karmienia macior, które zasadniczo nie stanowią więcej niż 5 % spożywanej przez nie paszy rocznie.

4.4. Dowód pochodzenia: Gospodarstwa rolne, zakłady uboju, rozbioru i pakowania mięsa muszą posiadać zezwolenie przyznane przez zrzeszenie hodowców na podstawie wstępnej opinii organu kontrolnego i znajdować się na wyżej wymienionym obszarze. Całość procesu produkcji, od gospodarstw rolnych produkujących surowiec aż po miejsce sprzedaży wyrobu, podlega ścisłemu procesowi kontroli, umożliwiającemu pełną identyfikowalność wyrobu. Oznaczenie kontrolne umieszczone na każdej tuszy lub każdym kawałku mięsa posiada numer umożliwiający pełną identyfikowalność wyrobu począwszy od gospodarstwa rolnego, w którym rozpoczęto produkcję. Pochodzenie może zostać udowodnione w każdym momencie i na każdym etapie łańcucha produkcji na podstawie numeru serii, wchodzącego obowiązkowo w skład oznaczenia kontrolnego.

4.5. Metoda produkcji: Gospodarka zwierzęca opiera się na przekazywanych z pokolenia na pokolenie, tradycyjnych metodach produkcji, które od wielu pokoleń są stosowane na tym obszarze. Gospodarstwa rolne muszą dysponować odpowiednią przestrzenią wystarczającą do produkcji pasz dla zwierząt lub do zapewnienia im wybiegu i do ich wypasania. Hodowla bydła prowadzona jest w zabudowaniach jedynie zimą. W październiku i listopadzie rolnicy wypasają zwierzęta na terenach, gdzie rosną kasztanowce, tak aby zwierzęta mogły żywić się kasztanami, które spadły na ziemię. Pasza jest zróżnicowana i zależy od zbiorów w danym roku. Podstawą paszy jest mieszanka zbóż (zazwyczaj pszenicy, kukurydzy, żyta i owsa), która jest dostępna przez cały rok, uzupełniana dynią, rzepą, ziemniakami, burakami, różnymi owocami, słodką kukurydzą, kapustą, suszem paszowym, roślinami pastewnymi i kasztanami. Po uboju, tusze są przechowywane w temperaturze 7 °C (+/- 1 °C) przez przynajmniej 24 godziny, po czym są stopniowo schładzane do 2 °C. Tusze nie mogą być mrożone do momentu sprzedaży konsumentom. Przez 45 minut po uboju pH mięsa wynosi 5,95, a po 24 godzinach wynosi 5,56. Niezależnie od wieku zwierząt w chwili uboju mięso może znajdować się w obrocie handlowym w dwóch formach:

– jako oznakowane i opisane tusze lub półtusze, na których umieszczono w sposób odporny na próby fałszerstwa i nieusuwalny oznaczenie pochodzenia i oznaczenie kontrolne;

– jako całe lub pokrojone kawałki, zapakowane w materiał przystosowany do kontaktu z produktem w normalnych lub kontrolowanych warunkach bądź w próżni, odpowiednio etykietowany oraz posiadający odporne na próby fałszerstwa i nieusuwalne oznaczenie kontrolne.

Ubój, ćwiartowanie, rozbiór i pakowanie mogą być przeprowadzane jedynie w należycie zatwierdzonych zakładach znajdujących się na geograficznym obszarze produkcji. Ponieważ świnie tej rasy są większe i mają odmienną budowę niż świnie innych ras, konieczne jest stosowanie przez ubojnię większego sprzętu i zapewnienie możliwości opalania tusz, a nie po prostu oparzania. Cechy szczególne tusz oznaczają, że ćwiartowanie i rozbiór muszą być przeprowadzane przez specjalistów, którzy są w stanie najlepiej je przygotować do celów handlowych i uzyskać wyręby mięsne wykazujące charakterystyczne przetłuszczenie śród- i międzywłóknowe przy jednoczesnej małej ilości tłuszczu na powierzchni mięsa. Ze względu na produkowane ilości rzeźników specjalizujących się w rozbiorze takich tusz można znaleźć jedynie na obszarze pochodzenia.

Po poćwiartowaniu i rozbiorze mięso musi zostać natychmiast zapakowane, aby nie zjełczało oraz aby nie zaszły w nim żadne inne zmiany chemiczne (w szczególności w związku z zawartością tłuszczu) ani zmiany mikrobiologiczne, jeżeli nie jest natychmiast zabezpieczone i odpowiednio schłodzone, lub zmiana pH na wartość przekraczającą normę.

Aby zapewnić odpowiednie cechy fizyczne i sensoryczne mięso "carne de porco transmontano" jest poddawane systematycznemu badaniu przez specjalistów przed zapakowaniem produktu dla konsumenta końcowego. Kontrolowana jest zwłaszcza świeżość i marmurkowatość produktu; produkty niespełniające wymagań są wycofywane z obrotu.

4.6. Związek: O znaczeniu i długiej tradycji hodowli świń w tym regionie świadczą liczne skalne rysunki zwierząt oraz wzmianki o daninach płaconych od świń i ich produktów ubocznych w szeregu edyktów królewskich z tego regionu. Hodowla świń gatunku Bísaro ma kluczowe znaczenie nie tylko dla utrzymania tradycyjnych systemów produkcji, ale również dla zachowania przedsiębiorstw rodzinnych w małych gospodarstwach. Hodowane ekstensywnie zwierzęta są szczególnie dobrze przystosowane do warunków środowiska panujących na tym obszarze, surowego klimatu i lokalnej paszy. Budowa tuszy, ilość i rozmieszczenie tłuszczu, jak również smak i zapach mięsa są bezpośrednio związane ze sposobem hodowli i karmienia zwierząt, a w szczególności ze spożywaniem przez nie kasztanów. Podsumowując, związek produktu z regionem wynika z miejscowej rasy, istniejących warunków glebowo-klimatycznych, metody gospodarki zwierzęcej oraz lokalnych produktów, którymi karmione są zwierzęta. Połączenie tych elementów sprawia, że mięso tych zwierząt posiada własne rozpoznawalne cechy organoleptyczne.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: Tradição e Qualidade - Associação Interprofissional para Produtos Agro-Alimentares de Trás-os-Montes

Adres: Av. 25 de Abril, 273 S/L

P-5370-202 Mirandela

Telefon: (351) 278.261.410

Faks: (351) 278.261.410

e-mail: tradição-qualidade@clix.pt

Organ "Tradição e Qualidade" uznano za spełniający wymogi Normy 45011:2001.

4.8. Etykietowanie: Niezależnie od sposobu prezentacji mięsa lub jego opakowania, każdy kawałek mięsa lub tuszy, oprócz oznaczenia przewidzianego w prawodawstwie ogólnym, musi posiadać następujące oznaczenie:"Carne de Bísaro Transmontano - Denominação de Origem Protegida" (chroniona nazwa pochodzenia) lub "Carne de Porco Transmontano - Denominação de Origem Protegida" (chroniona nazwa pochodzenia). Po opakowaniu mięso musi również posiadać logo Wspólnoty oraz specjalne logo, którym oznaczane są produkty pochodzące z Vinhais, przedstawione poniżej. Na etykiecie musi również znajdować się oznaczenie kontrolne, wskazujące nazwę produktu i odpowiednie oznaczenie, organ kontrolny i numer seryjny.

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2007.89.23

Rodzaj: Informacja
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 24/04/2007
Data ogłoszenia: 24/04/2007