Wymagania, jakie powinna spełniać dokumentacja dołączana do wniosku o dopuszczenie do obrotu w Unii Europejskiej materiału paszowego z grupy białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii i drożdży.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 23 maja 2007 r.
w sprawie wymagań, jakie powinna spełniać dokumentacja dołączana do wniosku o dopuszczenie do obrotu w Unii Europejskiej materiału paszowego z grupy białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii i drożdży2)

Na podstawie art. 24 ust. 7 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa wymagania, jakie powinna spełniać dokumentacja dołączana do wniosku o dopuszczenie do obrotu w Unii Europejskiej materiału paszowego z grupy białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii i drożdży, w tym jej zakres oraz zakres badań, których wyniki zamieszcza się w dokumentacji.
§  2.
1.
Dokumentacja dołączana do wniosku o dopuszczenie do obrotu w Unii Europejskiej materiału paszowego z grupy białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii i drożdży zawiera:
1)
informacje oraz wyniki badań materiału paszowego dotyczące:
a)
tożsamości mikroorganizmu wytwarzającego ten materiał,
b)
składu pożywki mikrobiologicznej i procesu jej wytwarzania,
c)
właściwości materiału paszowego,
d)
identyfikacji tego materiału,
e)
warunków stosowania tego materiału,
f)
metod badań analitycznych,
g)
wartości odżywczej tego materiału,
h)
tolerancji tego materiału u zwierząt, dla których ten materiał jest przeznaczony,
i)
oddziaływania toksycznego na ludzi, środowisko i gatunki zwierząt, dla których jest przeznaczony;
2)
szczegółowe sprawozdanie zawierające informacje o wszystkich przeprowadzonych badaniach, sporządzone zgodnie z wymaganiami określonymi w załączniku do rozporządzenia;
3)
podsumowanie wyników badań:
a)
przeprowadzonych zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia,
b)
dołączonych do wniosku o dopuszczenie do obrotu w Unii Europejskiej materiału paszowego;
4)
szczegółowe uzasadnienie - w przypadku braku wymaganych badań dotyczących materiału paszowego;
5)
publikacje naukowe zawierające informacje mające znaczenie dla oceny materiału paszowego.
2.
Dokumentację składa się w formie papierowej i na informatycznym nośniku danych.
3.
Jeżeli dokumentacja dołączona do wniosku nie wystarcza do przeprowadzenia prawidłowej oceny materiału paszowego, wnioskodawca uzupełnia ją, podając dodatkowe informacje w tym zakresie.
§  3.
W przypadku dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa stosowania materiału paszowego zakres badań oddziaływania toksycznego na ludzi i środowisko zależy od:
1)
charakteru materiału paszowego;
2)
zwierzęcia, dla którego ten materiał jest przeznaczony;
3)
metabolizmu materiału paszowego u zwierząt laboratoryjnych.
§  4.
Do dokumentacji, o której mowa w § 1, dołącza się:
1)
opinie naukowe zawierające ocenę wyników badań dotyczących jakości materiału paszowego oraz skuteczności i bezpieczeństwa jego stosowania;
2)
próbki materiału paszowego w różnych postaciach wraz z informacjami dotyczącymi jego identyfikacji, które są określone w załączniku do rozporządzenia w części I w ust. 5.
§  5.
Szczegółowe wymagania, jakie powinna spełniać dokumentacja dołączana do wniosku o dopuszczenie do obrotu w Unii Europejskiej materiału paszowego z grupy białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii i drożdży, w tym jej zakres oraz zakres badań, których wyniki zamieszcza się w tej dokumentacji, są określone w załączniku do rozporządzenia.
§  6.
Przepisy § 2-5 do zmiany procesu wytwarzania materiału paszowego lub warunków jego stosowania stosuje się odpowiednio.
§  7.
Wymagania, jakie powinna spełniać dokumentacja dołączana do wniosku o dopuszczenie do obrotu w Unii Europejskiej materiału paszowego zawierającego, składającego się lub pochodzącego z organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO), są określone w rozporządzeniu (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 432).
§  8.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2004 r. w sprawie wymagań dotyczących dokumentacji dołączanej do wniosku o dopuszczenie do obrotu w Unii Europejskiej materiału paszowego z grupy białka, uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii i drożdży (Dz. U. Nr 122, poz. 1279).
§  9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 83/228/EWG z dnia 18 kwietnia 1983 r. w sprawie ustalenia wskazówek dotyczących oceny niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. WE L 126 z 13.05.1983, str. 23; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 261).

ZAŁĄCZNIK 

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA, JAKIE POWINNA SPEŁNIAĆ DOKUMENTACJA DOŁĄCZANA DO WNIOSKU O DOPUSZCZENIE DO OBROTU W UNII EUROPEJSKIEJ MATERIAŁU PASZOWEGO Z GRUPY BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUP BAKTERII I DROŻDŻY, W TYM JEJ ZAKRES ORAZ ZAKRES BADAŃ, KTÓRYCH WYNIKI ZAMIESZCZA SIĘ W TEJ DOKUMENTACJI

I. Zakres dokumentacji zawierającej informacje dotyczące tożsamości mikroorganizmu, składu pożywki mikrobiologicznej i procesu jej wytwarzania, właściwości i identyfikacji materiału paszowego oraz warunków jego stosowania i metod badań analitycznych

1. Informacje dotyczące tożsamości mikroorganizmu wytwarzającego materiał paszowy obejmują:

1.1. klasyfikację, pochodzenie, cechy morfologiczne i właściwości biologiczne mikroorganizmu oraz modyfikację genetyczną w przypadku szczepów modyfikowanych genetycznie;

1.2. wskazanie nieszkodliwości i zachowania aktywności biologicznej mikroorganizmu w warunkach innych niż w jego hodowli oraz wpływ mikroorganizmu na środowisko;

1.3. wskazanie stałości i czystości hodowanych szczepów oraz opis metod badań analitycznych stosowanych do określenia tych cech.

2. Informacje dotyczące użytej pożywki mikrobiologicznej do hodowli mikroorganizmu oraz procesu jej wytwarzania zawierają opis:

2.1. składu substratu i substancji dodanych;

2.2. procesu wytwarzania, suszenia i oczyszczania pożywki mikrobiologicznej oraz procesu pozbawiania żywotności mikroorganizmu, metody badań analitycznych stosowanych w celu określenia stałości składu produktu otrzymanego z hodowli mikroorganizmu oraz zawartości zanieczyszczeń, uszkodzeń chemicznych, fizycznych lub biologicznych powstałych w procesie jego wytwarzania;

2.3. procesów technicznych stosowanych w celu przygotowania pożywki mikrobiologicznej do stosowania.

3. Informacje dotyczące charakterystyki materiału paszowego zawierają określenie:

3.1. właściwości fizycznych i fizykochemicznych, w tym: budowę makroskopową i mikroskopową, wielkość cząstek, gęstość, ciężar właściwy, higroskopijność, rozpuszczalność, właściwości elektrostatyczne;

3.2. składu chemicznego obejmującego:

3.2.1. zawartość wody, białka ogólnego, tłuszczu surowego, celulozy surowej, popiołu surowego, węglowodanów oraz granice zmienności zawartości tych składników,

3.2.2. zawartość azotu ogólnego, azotu amoniakalnego, azotu amidowego, azotanów i azotynów, kwasów nukleinowych i białka, skład jakościowy i ilościowy aminokwasów ogólnych i wolnych oraz zasad purynowych i pirymidynowych,

3.2.3. skład jakościowy i ilościowy tłuszczowców, w tym kwasów tłuszczowych, składników nieulegających zmydlaniu, barwników rozpuszczalnych w tłuszczach i fosfolipidów,

3.2.4. skład frakcji węglowodanowej,

3.2.5. skład jakościowy i ilościowy składników nieorganicznych,

3.2.6. skład jakościowy i ilościowy witamin,

3.2.7. skład jakościowy i ilościowy innych składników, w tym dodatków, pozostałości substratu i rozpuszczalników oraz innych potencjalnie szkodliwych pozostałości metabolizmu pożywki użytej do hodowli mikroorganizmu i procesu wytwarzania;

3.3. mikrobiologicznego zanieczyszczenia materiału paszowego;

3.4. trwałości materiału paszowego w określonych warunkach jego przechowywania oraz w mieszankach paszowych.

4. Informacje dotyczące identyfikacji materiału paszowego i warunków jego stosowania obejmują:

4.1. nazwę handlową tego materiału;

4.2. postać handlową tego materiału;

4.3. wskazanie zastosowania tego materiału w żywieniu zwierząt, z uwzględnieniem zawartości materiału paszowego w mieszankach paszowych pełnoporcjowych i dziennych dawkach pokarmowych dla zwierząt, dla których ten materiał jest przeznaczony.

5. Informacje dotyczące metod kontroli materiału paszowego obejmują opis jakościowych i ilościowych metod badań analitycznych stosowanych przy kontroli zawartości materiału paszowego w mieszankach paszowych pełnoporcjowych i uzupełniających, w tym informacje na temat specyficzności, czułości, granic wykrywalności, granicy błędu i możliwych interferencji.

II. Zakres badań dotyczących skuteczności działania materiału paszowego

1. Badania ustalające wartość odżywczą materiału paszowego jako źródła białka obejmują badania:

1.1. chemiczne, biochemiczne i mikrobiologiczne;

1.2. przeprowadzane na zwierzętach laboratoryjnych w celu ustalenia wartości białka, w porównaniu z białkiem wzorcowym.

2. Badania wykonywane na zwierzętach, dla których jest przeznaczony materiał paszowy, w porównaniu z grupą kontrolną zwierząt, otrzymującą w tych samych warunkach bilansu żywieniowego paszę zawierającą równoważne ilości azotu białkowego, a w przypadku zwierząt przeżuwających - azotu ogólnego, obejmują badania ustalające:

2.1. wartość odżywczą materiału paszowego jako źródła białka i energii w proponowanych warunkach zastosowania oraz w dawkach pokarmowych przeznaczonych dla zwierząt w różnych stanach fizjologicznych, w tym w okresie wzrostu, ciąży i nieśności;

2.2. wpływ materiału paszowego, w proponowanych warunkach zastosowania, na wzrost zwierząt, zużycie paszy, zachorowalność i śmiertelność;

2.3. optymalną zawartość materiału paszowego w dawkach pokarmowych;

2.4. wpływ materiału paszowego na cechy technologiczne, organoleptyczne lub inne mające wpływ na jakość środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego w proponowanych warunkach zastosowania.

3. Informacje dotyczące warunków badań przeprowadzanych na zwierzętach, dla których jest przeznaczony materiał paszowy, z uwzględnieniem szczegółowego opisu tych badań, obejmują:

3.1. wskazanie zwierząt wykorzystanych w badaniach, z wyszczególnieniem gatunku, rasy, wieku, płci i sposobu ich identyfikowania;

3.2. liczbę grup doświadczalnych i grup kontrolnych oraz liczbę zwierząt w każdej grupie, z uwzględnieniem możliwości dokonania analizy statystycznej przy zastosowaniu odpowiednich parametrów statystycznych;

3.3 wskazanie zawartości materiału paszowego oraz ilościowego i jakościowego składu dawki pokarmowej wraz z analizą tej dawki;

3.4. wskazanie miejsca przeprowadzonych badań, stanu fizjologicznego i ogólnego stanu zdrowia zwierząt oraz warunków chowu;

3.5 podanie dokładnego czasu trwania badań oraz daty ich wykonania;

3.6. wskazanie skutków niepożądanych, które wystąpiły w czasie doświadczenia i okresu ich występowania.

III. Zakres badań dotyczących bezpieczeństwa materiału paszowego

1. Badania biologiczne wykonywane na zwierzętach, dla których jest przeznaczony materiał paszowy, w porównaniu z grupą kontrolną zwierząt, otrzymującą w tych samych warunkach bilansu żywieniowego paszę zawierającą równoważne ilości azotu białkowego, a w przypadku zwierząt przeżuwających - azotu ogólnego, obejmują badania:

1.1. mające na celu ustalenie maksymalnej zawartości materiału paszowego w dziennej dawce pokarmowej niepowodującej skutków niepożądanych;

1.2. wpływu materiału paszowego na rozród i płodność zwierząt, jeżeli to konieczne;

1.3. wpływu materiału paszowego na drobnoustroje flory jelitowej przewodu pokarmowego oraz na zasiedlenie przewodu pokarmowego przez drobnoustroje chorobotwórcze, wykonywane z uwzględnieniem proponowanych warunków zastosowania;

1.4. pozostałości materiału paszowego, w tym substratu, pożywki mikrobiologicznej, rozpuszczalników i zanieczyszczeń w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, wykonywane z uwzględnieniem proponowanych warunków zastosowania;

1.5. pozostałości materiału paszowego, w tym substratu, pożywki mikrobiologicznej, rozpuszczalników i zanieczyszczeń, w wydalinach zwierząt, wykonywane z uwzględnieniem proponowanych warunków zastosowania.

2. Badania biologiczne wykonywane na zwierzętach laboratoryjnych obejmują:

2.1. badania metaboliczne materiału paszowego w organizmie zwierząt mające na celu ustalenie jego wchłaniania, rozmieszczenia, metabolizmu i wydalania;

2.2. badania mające na celu ustalenie działania mutagennego w odniesieniu do zanieczyszczeń, w szczególności zanieczyszczeń mikotoksynami i zanieczyszczeń mikrobiologicznych lub pozostałości materiału paszowego, w tym substratu, pożywki mikrobiologicznej, rozpuszczalników i zanieczyszczeń, z uwzględnieniem testów monitoringowych in vitro z zastosowaniem systemów aktywacji metabolizmu;

2.3. badania toksykologiczne ustalające przyczynę i mechanizm powstania skutków toksycznych oraz potwierdzające, że skutki te nie wystąpiły w wyniku nieprawidłowego zbilansowania paszy lub przekroczenia dopuszczalnej zawartości materiału paszowego w diecie, wykonywane w porównaniu z grupą kontrolną zwierząt, otrzymującą w tych samych warunkach bilansu żywieniowego paszę zawierającą równoważne ilości azotu białkowego, a w przypadku zwierząt przeżuwających - azotu ogólnego, w tym badania:

2.3.1. toksyczności podprzewlekłej, przy czym:

- czas tych badań wynosi co najmniej 90 dni,

- wykonuje się je na dwóch gatunkach zwierząt, z których jeden należy do gryzoni,

- grupy zwierząt obejmują odpowiednią liczbę zwierząt obu płci,

- badania uwzględniające grupę kontrolną wykonuje się na małych podgrupach zwierząt, wyodrębnionych z grup podstawowych, w odpowiednich odstępach czasu i na zwierzętach, które przeżyły do końca badań,

- materiał paszowy jest podawany w dziennej dawce pokarmowej co najmniej w dwóch różnych dawkach, dobranych w sposób umożliwiający ustalenie zarówno dawki niepowodującej żadnych skutków, jak i dawki powodującej skutki niepożądane;

- dane uzyskane w wyniku tych badań, zapisywane w odpowiednich odstępach czasu, w szczególności dotyczą wskaźnika wzrostu, pobrania paszy, hematologii, analizy moczu, parametrów biochemicznych, śmiertelności, wagi narządów zwierzęcia, zmian ogólnych i histologicznych głównych narządów i tkanek,

- szczegółowe wyniki badań zawierają ocenę statystyczną,

2.3.2. toksyczności przewlekłej, przy czym:

- czas badania na szczurach wynosi co najmniej 2 lata, a na myszach co najmniej 80 tygodni,

- wykonuje się je na dwóch gatunkach zwierząt, z których jeden należy do gryzoni,

- grupy zwierząt obejmują odpowiednią liczbę zwierząt obu płci,

- materiał paszowy jest podawany w dziennej dawce pokarmowej co najmniej w dwóch różnych dawkach,

- badania zawsze uwzględniają grupę kontrolną,

2.3.3. działania rakotwórczego, przy czym:

- wyniki tych badań w szczególności dotyczą czasu i miejsca wystąpienia guzów oraz ich typów histologicznych,

- wpływ na występowanie guzów oraz występowanie lub rozwój chorób ocenia się w odniesieniu do grup kontrolnych,

- szczegółowe wyniki badań zawierają ocenę statystyczną;

2.4. badania nad wpływem materiału paszowego na rozród i płodność, obejmujące co najmniej dwa pokolenia zwierząt, w połączeniu z badaniem działania teratogennego obejmującym badanie embriotoksyczności, przy czym:

- ocena wpływu na rozród jest dokonywana na podstawie oceny płodności zwierząt i rozwoju potomstwa,

- stosowanie innej metody badań jest dopuszczalne, jeżeli metoda ta ma, potwierdzone badaniami naukowymi, znaczenie dla oceny materiału paszowego;

2.5. warunki badań przeprowadzanych na zwierzętach laboratoryjnych, z uwzględnieniem szczegółowego opisu tych badań, w tym:

2.5.1. zwierząt wykorzystanych w badaniach, z wyszczególnieniem: gatunku, rasy, szczepu i płci,

2.5.2. liczby grup doświadczalnych i grup kontrolnych oraz liczby zwierząt w każdej grupie, z uwzględnieniem możliwości dokonania analizy statystycznej przy zastosowaniu odpowiednich parametrów statystycznych,

2.5.3. zawartości materiału paszowego oraz ilościowego i jakościowego składu dawki pokarmowej wraz z analizą tej dawki,

2.5.4. warunków chowu w czasie całego okresu badań,

2.5.5. dokładnego czasu trwania badań i daty ich wykonania,

2.5.6. wskaźnika śmiertelności i daty wystąpienia padnięć w obrębie badanych grup zwierząt,

2.5.7. objawów klinicznych i zmian patologicznych, które wystąpiły w czasie badań, i wskazanie czasu ich wystąpienia.

3. Badania mające na celu ustalenie oddziaływania na środowisko pozostałości materiału paszowego, w tym substratu, pożywki, rozpuszczalników i zanieczyszczeń w wydalinach zwierząt, dla których ten materiał jest przeznaczony, obejmują badania ustalające przemiany pozostałości materiału paszowego w nawozie naturalnym oraz środowisku glebowym i wodnym oraz ich wpływ na organizmy środowiska glebowego i wodnego oraz wzrost roślin.

IV. Badania inne niż wymienione w częściach II i III

Badania ustalające bezpieczeństwo stosowania materiału paszowego dla pracowników zatrudnionych przy produkcji lub stosowaniu materiału paszowego, lub przy wykonywaniu innych czynności wymagających kontaktu z materiałem paszowym, w zależności od charakteru materiału paszowego i warunków jego zastosowania, obejmują badania uczuleniowe, drażnienie skóry i błon śluzowych, w tym oczu, dróg oddechowych i przewodu pokarmowego.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2007.101.683

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania, jakie powinna spełniać dokumentacja dołączana do wniosku o dopuszczenie do obrotu w Unii Europejskiej materiału paszowego z grupy białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii i drożdży.
Data aktu: 23/05/2007
Data ogłoszenia: 06/06/2007
Data wejścia w życie: 07/07/2007