Wykaz materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 stycznia 2005 r.
w sprawie wykazu materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu2)

Na podstawie art. 30s ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa wykaz materiałów paszowych z grup:
1)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup: bakterii, drożdży, glonów i grzybów,
2)
niebiałkowych związków azotowych

- które zostały dopuszczone do obrotu na podstawie przepisów Unii Europejskiej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.

§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. WE L 213 z 21.7.1982, str. 8; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 151, Dz. Urz. WE L 245 z 14.9.1984, str. 21; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 116, Dz. Urz. WE L 314 z 23.11.1985, str. 25; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 263, Dz. Urz. WE L 362 z 31.12.1985, str. 8, Dz. Urz. WE L 312 z 7.11.1986, str. 39; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 7, str. 117, Dz. Urz. WE L 239 z 30.8.1988, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 8, str. 132, Dz. Urz. WE L 270 z 19.9.1989, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 9, str. 174, Dz. Urz. WE L 227 z 21.8.1990, str. 33, Dz. Urz. WE L 353 z 17.12.1990, str. 48, Dz. Urz. WE L 179 z 22.7.1993, str. 2; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 329, Dz. Urz. WE L 206 z 18.8.1993, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 402, Dz. Urz. WE L 237 z 22. 9.1993, str. 23; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 74, Dz. Urz. WE L 167 z 18.7.1995, str. 17, Dz. Urz. WE L 332 z 30.12.1995, str. 15, Dz. Urz. WE L 125 z 23.5.1996, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, Dz. Urz. WE L 105 z 3.5.2000, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 73, Dz. Urz. WE L 80 z 25.3.1999, str. 20, Dz. Urz. WE L 268 z 18.10.2003, str. 1, Dz. Urz. WE L 268 z 18.10.2003, str. 29, Dz. Urz. WE L 284 z 31.10.2003, str. 1, Dz. Urz. WE L 295 z 13.11.2003, str. 83, Dz. Urz. UE L 379/81 z 24.12.2004). Dane dotyczące ogłoszenia powyższych aktów dotyczą ich ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ MATERIAŁÓW PASZOWYCH, KTÓRE ZOSTAŁY DOPUSZCZONE DO OBROTU NA PODSTAWIE PRZEPISÓW UNII EUROPEJSKIEJ

Lp. Nazwa grupy produktów Nazwa produktów Opis głównego składnika odżywczego lub tożsamość mikroorganizmu Podłoże kultury (specyfikacje, jeżeli są) Charakterystyczny skład preparatu Gatunek zwierzęcia
1 2 2 4 5 6 7
1. Białko uzyskiwane z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów
1 Bakterie hodowane na metanolu Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu Methylophilus methylotrophus NCIB szczep 10.515 Metanol Białko surowe: minimum 68 % Współczynnik odbicia: minimum 50 Świnie, cielęta, drób, ryby
2 Bakterie hodowane na gazie naturalnym Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus, i których komórki zostały unieczynnione Methylococcus capsulatus (Bath) NCIMB szczep 11132

Alcaligenes acidovorans szczep NCIMB 12387

Bacillus brevis szczep NCIMB 13288

Bacillus firmus szczep NCIMB 13280

Gaz naturalny zawierający w przybliżeniu:

91 % metanu,

5 % etanu,

2 % propanu,

0,5 % izobutanu,

0,5 % n-butanu,

1 % innych składników. Amoniak, sole mineralne

Białko surowe: minimum 65 % Tuczniki o masie ciała od 25 do 60 kg.

Cielęta o masie ciała od 80 kg. Łosoś

3 Drożdże: hodowane na substancjach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego Wszystkie drożdże

otrzymane z mikroorganizmów i substratów wymienionych odpowiednio w kolumnach 4 i 5 - których komórki zostały unieczynnione

Saccharomyces cerevisiae Saccharomyces carlsbergiensis Kluyveromyces lactis Kluyveromyces fragilis Melasa, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatkę, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne - Wszystkie gatunki zwierząt
Candida guilliermondii Melasa, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatkę, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne Zawartość suchej masy minimum 16 % Tuczniki
4 Glony - - -
5 Grzyby niższe

Produkty uzyskane w wyniku wytwarzania antybiotyków w drodze fermentacji

Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny i poddany obróbce cieplnej Azotowy składnik Penicillium chrysogenum ATCC 48271 Różnego pochodzenia węglowodany i ich hydrolizaty Zawartość azotu wyrażona jako białko surowe minimum 7 % Przeżuwacze, świnie
2. Niebiałkowe związki azotowe
1 Sole amonowe 1. Mleczan amonu

wytworzony

przez

fermentację

Lactobacillus

bulgaricus

CH3 CHOH-COONH4 Serwatka Azot wyrażony jako białko surowe:

minimum 44 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2. Octan amonu w

roztworze

wodnym

CH3 COONH4 - Octan amonu: minimum 55 % Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
3. Siarczan amonu

w roztworze

wodnym

(NH4)2SO4 - Siarczan amonu: 35 % Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2 Produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania aminokwasów w procesie fermentacji 1. Płynne

zatężone

produkty

uboczne

uzyskane w

wyniku

wytwarzania

kwasu L-

glutaminowego

w procesie

fermentacji

Corynebacterium

melassecola

Sole amonowe i inne składniki azotowe Sacharoza, melasa, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty - Azot wyrażony

jako białko

surowe:

minimum 48 %

- Wilgotność:

maksimum 28 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2. Płynne zatężone

produkty uboczne

uzyskane w

wyniku

wytwarzania

chlorowodorku

L-lizyny w

procesie

fermentacji

Brevibacterium

lactofermentum

Sole amonowe i inne składniki azotowe Sacharoza, melasa, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty Azot wyrażony jako białko surowe:

minimum 45 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania

Zmiany w prawie

Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Ratownik medyczny nauczy się na kursie, jak robić USG i stwierdzać zgon

Weszło w życie rozporządzenie w sprawie kursów kwalifikacyjnych dla ratowników medycznych. To konsekwencja przyznania tej grupie zawodowej nowych uprawnień: stwierdzania zgonu, do którego doszło podczas akcji medycznej, wykonania badania USG według protokołów ratunkowych oraz kwalifikacji do szczepienia i wykonania szczepienia przeciw COVID-19. Nowe przepisy określają jak będzie wyglądać egzamin i wzór zaświadczenia potwierdzającego odbycie kursu kwalifikacyjnego.

Agnieszka Matłacz 05.06.2024
MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.22.184

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu.
Data aktu: 25/01/2005
Data ogłoszenia: 09/02/2005
Data wejścia w życie: 24/02/2005