Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 15 kwietnia 2004 r.
w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej

Na podstawie art. 41 ust. 8 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Ustala się wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
2.
Wykaz, o którym mowa w ust. 1, dotyczy towarów przywożonych z państw niebędących członkami Unii Europejskiej.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej. 3

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRE PODLEGAJĄ GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ

Lp. Kod CN Nazwa towaru
1. ex0701 Ziemniaki, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0701 10 00 - Sadzeniaki i 0701 90 10 - Do produkcji krochmalua)
2. 0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone
3. ex0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0703 10 11 - Dymka
4. 0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone
5. 0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
6. 0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
7. 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
8. 0708 Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0708 10 00 - Groch (Pisum sativum)
9. ex0709 Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem kodu 0709 60 95 - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych
10. ex0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem kodu 0710 21 00 - Groch (Pisum sativum)
11. 0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
12. ex0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, z wyłączeniem kodu 0712 90 11 - Odmiany do siewu
13. ex0713 Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone, z wyłączeniem kodów: 0713 10 10 - Do siewu, 0713 33 10 - Do siewu, 0713 90 00 - Pozostałe
14. 0714 Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowcaa)
15. ex0801 Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea)
16. ex0802 Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane a)
17. 0803 00 Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone
18. 0804 Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone
19. 0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone
20. 0806 Winogrona, świeże lub suszone
21. 0807 Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże
22. 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
23. 0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
24. 0810 Pozostałe owoce, świeże
25. 0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
26. 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
27. 0813 Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem
28. 0814 00 00 Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących
29. ex0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji, z wyłączeniem kodu 0901 90 10 - Łupinki i łuski kawy
30. 0902 Herbata, nawet aromatyzowana
31. 0903 00 00 Maté (herbata paragwajska)
32. ex0904 Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimpenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
33. 0905 00 00 Wanilia
34. 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowca
35. 0907 00 00 Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki)
36. 0908 Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony
37. 0909 Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca
38. 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne
39. ex1001 Pszenica (meslin), z wyłączeniem kodu 1001 90 10 - Orkisz do siewu a)
40. ex1002 00 00 Żytoa)
41. ex1003 00 Jęczmień, z wyłączeniem kodu 1003 00 10 - Nasionaa)
42. ex1004 00 00 Owies a)
43. ex1005 Kukurydza, z wyłączeniem podpozycji 1005 10 - Nasionaa)
44. ex1006 Ryż, z wyłączeniem kodu1006 10 10 - Do siewu a)
45. ex1007 00 Ziarno sorgo, z wyłączeniem kodu 1007 00 10 - Hybrydy do siewu a)
46. ex1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża a)
47. ex1101 00 Mąka pszenna lub z meslina)
48. ex1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslina)
49. ex1103 Kasze, mączki i granulki, zbożowe a)
50. ex1104 Ziarna zbóż obrobione w inny sposób ( na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone a)
51. ex1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane a)
52. ex1106 Mąka, mączka i proszek, z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8a)
53. ex1107 Słód, nawet palony a)
54. ex1108 Skrobie; inulina a)
55. ex1109 00 00 Gluten pszenny, nawet suszony a)
56. ex1201 00 Nasiona soi, nawet łamane, z wyłączeniem kodu 1201 00 10 - Do siewu a)
57. ex1202 Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem kodu 1202 10 10 - Do siewu a)
58. ex1203 00 00 Kopra a)
59. ex1204 00 Nasiona lnu, nawet łamane, z wyłączeniem kodu 1204 00 10 - Do siewu a)
60. ex1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, z wyłączeniem kodów: 1205 10 10 - Do siewu i 1205 90 00 - Pozostałe a)
61. ex1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem kodu 1206 00 10 - Do siewu a)
62. ex1207 Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane, z wyłączeniem kodów: 1207 10 10, 1207 30 10, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 60 10, 1207 91 10, 1207 99 20 - Do siewu, oraz podpozycji 1207 20 - Nasiona bawełny i kodu 1207 99 91 - Nasiona konopi a)
63. ex1208 Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy a)
64. ex1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina a)
65. ex1211 10 00 Korzenie lukrecji a)
66. ex1211 20 00 Korzenie żeńszenia a)
67. ex1211 90 97 Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) (gałązki, łodyżki, liście) a)
68. ex1211 90 97 Szałwia (Salvia officinalis) (liście i kwiaty) a)
69. ex1212 Chleb świętojański, wodorosty morskie i pozostałe algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, z wyłączeniem kodów dotyczących nasion chleba świętojańskiego: 1212 10 91 - Niełuszczone, niekruszone ani niemielone i 1212 10 99 - Pozostałe oraz kodu 1212 30 00 - Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń (włącznie z nektarynami) i śliwek a)
70. ex1301 10 00 Szelak a)
71. ex1301 20 00 Guma arabska a)
72. ex1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych, z wyłączeniem kodu 1302 19 91 - Lecznicze, oraz kodów: 1302 11 00 - Opium, 1302 14 00 - Ze złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon, 1302 19 05 - Olej żywiczny z wanilii a)
73. ex1507 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1507 10 10 i 1507 90 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzia)
74. ex1508 Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1508 10 10 i 1508 90 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi a)
75. ex1509 Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
76. ex1510 00 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 a)
77. ex1511 Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1511 10 10 i 1511 90 91 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi a)
78. ex1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1512 11 10, 1512 19 10, 1512 21 10, 1512 29 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi a)
79. ex1513 Olej kokosowy (z kopry) oraz jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1513 11 10, 1513 19 30, 1513 29 30 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi a)
80. ex1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1514 11 10, 1514 19 10, 1514 91 10, 1514 99 10 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi a)
81. ex1515 Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem kodów: 1515 19 10, 1515 21 10, 1515 29 10, 1515 50 11, 1515 50 91, 1515 90 21, 1515 90 31, 1515 90 40, 1515 90 60 - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi oraz podpozycji 1515 30 - Olej rycynowy i jego frakcje i kodu 1515 40 00 - Olej tungowy i jego frakcjea)
82. ex1516 Tłuszcze i oleje roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone, z wyłączeniem kodów: 1516 20 10 - Uwodorniony olej rycynowy, tzw. "wosk opalowy" i 1516 20 95 - Olej rzepikowy, lniany, rzepakowy, słonecznikowy, illipe, karite, makore, toloucouna lub babassu, do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż wytwarzanie artykułów spożywczych a) b)
83. ex1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516 b)
84. ex1518 00 Tłuszcze i oleje roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, napowietrzane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516 a) b)
85. ex1520 00 00 Gliceryna surowa, wody glicerynowe i ługi glicerynowe a)
86. ex1521 Woski roślinne (inne niż triglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione a)
87. ex1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej a)
88. ex1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel, z wyłączeniem kodu 1702 90 60 - Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnyma)
89. ex1703 Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru a)
90. ex1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, z wyłączeniem kodu 1704 90 55 - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu
91. 1801 00 00 Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone
92. 1803 Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona
93. ex1804 00 00 Masło, tłuszcze i olej, kakaowe a)
94. ex1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego a)
95. 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao
96. 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
97. ex1902 Makarony, nawet gotowane lub nadziewane lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowanyb)
98. 1903 00 00 Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
99. ex1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznienie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone b)
100. ex1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby b)
101. 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym
102. 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym
103. 2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym
104. ex2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 b)
105. ex2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 b)
106. 2006 00 Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
107. 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
108. 2008 Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
109. 2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
110. 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
111. ex2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia a)
112. ex2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda c)
113. ex2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane c)
114. ex2105 00 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao c)
115. ex2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone c)
116. 2201 Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg
117. ex2202 Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009 b)
118. 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu
119. 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
120. 2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi
121. 2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
122. ex2207 10 00 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80% obj. lub większej a)
123. ex2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe
124. ex2209 00 Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego a)
125. ex2302 Otręby zbożowe a)
126. ex2501 00 Sól (włączając sól kuchenną) i czysty chlorek sodu, nawet w roztworze wodnym lub zawierająca dodatek środków zapobiegających zbrylaniu lub środków zapewniających dobrą sypkość a)
127. ex2508 10 00 Bentonit a)
128. ex2508 20 00 Ziemie odbarwiające i ziemia bieląca a)
129. ex2512 00 00 Skały krzemionkowe kopalne (na przykład ziemia okrzemkowa, trypla i diatomit) i podobne ziemie krzemionkowe, nawet kalcynowane, o pozornej gęstości l lub mniejszeja)
130. ex2711 12 Propan a)
131. ex2711 13 Butany a)
132. ex2712 Wosk mikrokrystaliczny a)
133. ex2801 20 00 Jod a)
134. ex2804 10 00 Wodór a)
135. ex2804 21 00 Argon a)
136. ex2804 30 00 Azot a)
137. ex2804 40 00 Tlen a)
138. ex2805 12 00 Wapń a)
139. ex2806 10 00 Chlorowodór (kwas chlorowodorowy) a)
140. ex2807 00 10 Kwas siarkowy a)
141. ex2809 20 00 Kwas fosforowy a)
142. ex2811 21 00 Ditlenek węgla a)
143. ex2811 22 00 Ditlenek krzemu a)
144. ex2811 23 00 Ditlenek siarki a)
145. ex2811 29 30 Tlenki azotu a)
146. ex2815 11 00 Wodorotlenek sodu, stały a)
147. ex2815 12 00 Wodorotlenek sodu, w roztworze wodnym (ług sodowy lub ciekła soda) a)
148. ex2815 20 Wodorotlenek potasu (potaż żrący) a)
149. ex2816 10 00 Wodorotlenek magnezu a)
150. ex2821 10 00 Tlenki i wodorotlenki żelaza a)
151. ex2823 00 00 Tlenki tytanu a)
152. ex2825 90 11 Wodorotlenek wapnia a)
153. ex2825 90 19 Tlenek wapnia a)
154. ex2827 Chlorki, jodki a)
155. ex2832 Siarczyny a)
156. ex2833 Siarczany a)
157. ex2834 Azotyny; azotany a)
158. ex2835 Fosforany, polifosforany a)
159. ex2836 Węglany, wodorowęglany a)
160. ex2837 20 00 Cyjanki złożone a)
161. ex2839 Krzemiany a)
162. ex2842 10 00 Krzemiany podwójne lub złożone, włącznie z glinokrzemianami, nawet niezdefiniowanymi chemicznie a)
163. ex2902 11 00 Cykloheksan a)
164. ex2902 90 30 Bifenyl a)
165. ex2903 12 00 Dichlorometan (chlorek metylu)a)
166. ex2905 11 00 Metanol (alkohol metylowy)a)
167. ex2905 12 00 Propanol-1 (alkohol propylowy) i propanol-2 (alkohol izopropylowy) a)
168. ex2905 13 00 Butanol-1 (alkohol n-butylowy) a)
169. ex2905 32 00 Glikol propylenowy (propanodiol-1,2) a)
170. ex2905 43 00 Mannita)
171. ex2905 44 D-sorbit (sorbitol) a)
172. ex2905 45 00 Gliceryna a)
173. ex2905 49 80 Estry gliceryny a)
174. ex2906 11 00 Mentol a)
175. ex2907 11 00 Fenol i jego sole (hydroksybenzen) a)
176. ex2909 11 00 Eter dietylu (eter etylowy) a)
177. ex2912 41 00 Wanilina (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) a)
178. ex2912 42 00 Etylowanilina (3-etoksy-4-hydroksybenzaldehyd) a)
179. ex2915 21 00 Kwas octowy
180. ex2915 22 00 Octan sodu a)
181. ex2915 29 00 Pozostałe octany a)
182. ex2915 31 00 Octan etylu a)
183. ex2915 39 30 Octan metylu i octany gliceryny a)
184. ex2915 50 00 Kwas propionowy i jego sole a)
185. ex2915 70 Kwas palmitynowy, kwas stearynowy, ich sole i estry a)
186. ex2915 90 10 Kwas laurynowy a)
187. ex2916 15 00 Kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, ich sole i estry a)
188. ex2916 31 00 Kwas benzoesowy, jego sole i estry a)
189. ex2917 12 Kwas adypinowy, jego sole i estry a)
190. ex2918 11 00 Kwas mlekowy i jego estry a)
191. ex2918 12 00 Kwas winowy a)
192. ex2918 13 00 Sole i estry kwasu winowego a)
193. ex2918 14 00 Kwas cytrynowy a)
194. ex2918 15 00 Sole i estry kwasu cytrynowego a)
195. ex2918 16 00 Kwas glukonowy, jego sole i estry a)
196. ex2918 29 30 Kwas 4-hydroksybenzoesowy, jego sole i estry a)
197. ex2918 29 80 Kwas galusowy, jego sole i estry a)
198. ex2922 42 00 Kwas glutaminowy i jego sole a)
199. ex2923 20 00 Lecytyny a)
200. ex2925 11 00 Sacharyna i jej sole a)
201. ex2930 90 13 Cysteina a)
202. ex2936 10 00 Prowitaminy, niezmieszane a)
203. ex2936 21 00 Witaminy A i ich pochodne a)
204. ex2936 22 00 Witamina B1 i jej pochodne a)
205. ex2936 23 00 Witamina B2 i jej pochodne a)
206. ex2936 24 00 Kwas pantotenowy (witamina B3 lub B5) i jego pochodne a)
207. ex2936 25 00 Witamina B6 i jej pochodne a)
208. ex2936 26 00 Witamina B12 i jej pochodne a)
209. ex2936 27 00 Witamina C i jej pochodne a)
210. ex2936 28 00 Witamina E i jej pochodne a)
211. ex2936 29 Pozostałe witaminy i ich pochodne a)
212. ex2936 90 Pozostałe witaminy, włącznie z naturalnymi koncentratami a)
213. ex2939 21 Chinina i jej sole a)
214. ex2939 30 00 Kofeina i jej sole a)
215. ex2942 00 00 Pozostałe związki organiczne a)
216. ex3203 00 Środki barwiące pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego a)
217. ex3204 Syntetyczne organiczne środki barwiące a)
218. ex3301 Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, nielotnych olejkach, woskach lub w podobnych substancjach, otrzymanych w procesie maceracji, nawet tłuszczami (enfleurage); terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych a)
219. ex3302 Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów a)
220. ex3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane) a)
221. ex3507 Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone a)
222. ex3824 90 55 Mieszaniny mono-, di- i triestrów glicerynowych kwasów tłuszczowych (emulgatory tłuszczów) a)
223. ex3917 10 Sztuczne jelita (osłonki kiełbas) z utwardzonych białek lub materiałów celulozowych b)
224. ex3923 Artykuły do transportu lub pakowania towarów, z tworzyw sztucznych; korki, pokrywki, kapsle i pozostałe zamknięcia, z tworzyw sztucznych d)
225. ex3924 Naczynia stołowe, kuchenne, pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z tworzyw sztucznych d)
226. ex4402 00 00 Węgiel drzewny (włączając węgiel z łupin lub orzechów), nawet aglomerowany a)
227. ex4416 00 00 Beczki, baryłki, kadzie, cebry i pozostałe wyroby bednarskie oraz ich części, z drewna, włącznie z klepkami d)
228. ex4419 00 Przybory kuchenne i stołowe, z drewna d)
229. ex4503 Artykuły z korka naturalnego d)
230. ex4602 10 91 Wyroby koszykarskie, wikliniarskie i pozostałe wyroby z materiałów do wyplatania d)
231. ex4805 40 00 Papier i tektura filtracyjne d)
232. ex4806 Pergamin roślinny, papiery tłuszczoodporne, kalki kreślarskie, papier pergaminowy satynowany oraz pozostałe satynowane papiery przezroczyste lub przeświecające, w zwojach lub w arkuszach d)
233. ex4812 00 00 Bloki, płyty i płytki filtracyjne, z masy papierniczej d)
234. ex4819 Kartony, pudła, pudełka, torby i pozostałe pojemniki do pakowania, z papieru, tektury, waty celulozowej lub wstęg włókien celulozowych; podobne artykuły z papieru lub tektury, w rodzaju stosowanych w sklepach d)
235. ex4823 Pozostały papier, tektura, wata celulozowa i wstęgi włókien celulozowych, pocięte do wymiaru lub kształtu; pozostałe artykuły z masy papierniczej, papieru, tektury, waty celulozowej lub wstęg włókien celulozowych d)
236. ex6305 Worki i torby, w rodzaju stosowanych do pakowania towarów d)
237. ex6909 Garnki, słoje i podobne wyroby, w rodzaju stosowanych do transportu lub pakowania towarów, ceramiczne d)
238. ex6911 Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego, z porcelany, również chińskiej d)
239. ex6912 00 Ceramiczne zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz pozostałe artykuły gospodarstwa domowego inne niż z porcelany, również chińskiej d)
240. ex6914 Pozostałe wyroby ceramiczne d)
241. ex7010 Balony, butle, butelki, słoje, dzbany, fiolki, ampułki i pozostałe pojemniki ze szkła, w rodzaju stosowanych do transportu lub pakowania towarów; słoje szklane na przetwory; korki, przykrywki i pozostałe zamknięcia, ze szkła d)
242. ex7012 00 Wkłady szklane do termosów lub innych naczyń próżniowych d)
243. ex7013 Wyroby ze szkła, w rodzaju stosowanych do celów stołowych, kuchennych (inne niż te objęte pozycją 7010 lub 7018) d)
244. ex7114 Artykuły jubilerskie ze złota lub srebra oraz ich części, z metalu szlachetnego lub metalu platerowanego metalem szlachetnym d)
245. ex7309 00 Zbiorniki, cysterny, kadzie i podobne pojemniki na dowolny materiał (inny niż sprężony lub skroplony gaz), z żeliwa lub stali, o pojemności przekraczającej 300 l, nawet pokryte lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne d)
246. ex7310 Cysterny, beczki, bębny, puszki, skrzynki i podobne pojemniki na dowolny materiał (inny niż sprężony lub skroplony gaz), z żeliwa lub stali, o pojemności nieprzekraczającej 300 l, nawet pokryte lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne d)
247. ex7321 Piece, kuchnie, ruszty, kuchenki (włącznie z tymi, które wyposażone są w kotły centralnego ogrzewania), rożna, piecyki koksowe, palniki gazowe, podgrzewacze płytowe i podobne nieelektryczne urządzenia stosowane w gospodarstwie domowym oraz ich części, z żeliwa lub stali d)
248. ex7323 Stołowe, kuchenne lub pozostałe artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z żeliwa lub stali, z wyłączeniem podpozycji 7323 10 00 d)
249. ex7417 00 00 Urządzenia do gotowania i ogrzewania, w rodzaju stosowanych w gospodarstwie domowym, nieelektryczne, oraz ich części, z miedzi d)
250. ex7418 Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z miedzi, z wyłączeniem podpozycji 7418 20 00 d)
251. ex7607 Folia aluminiowa (nawet zadrukowana, łączona z papierem, tekturą, z tworzywami sztucznymi lub podobnym materiałem podłożowym), o grubości (z wyłączeniem dowolnego podłoża) nieprzekraczającej 0,2 mm d)
252. ex7611 00 00 Zbiorniki, cysterny, kadzie i podobne pojemniki, z aluminium, na dowolny materiał (inny niż sprężony lub skroplony gaz), o pojemności przekraczającej 300 litrów, nawet pokrywane lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne d)
253. ex7612 Beczki, bębny, puszki, skrzynki i podobne pojemniki z aluminium (włączając sztywne i składane pojemniki rurowe), na dowolny materiał (inny niż sprężony lub skroplony gaz), o pojemności nieprzekraczającej 300 litrów, nawet pokryte lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne d)
254. ex7615 Stołowe, kuchenne lub pozostałe artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z aluminium d)
255. ex8005 00 00 Folia cynowa (nawet zadrukowana, łączona z papierem, tekturą, z tworzywami sztucznymi lub podobnym materiałem podłożowym), o grubości (z wyłączeniem dowolnego podłoża) nieprzekraczającej 0,2 mm d)
256. ex8007 00 00 Pozostałe artykuły z cyny d)
257. ex8208 30 Noże i ostrza tnące, do urządzeń kuchennych lub do maszyn używanych w przemyśle spożywczym
258. ex8210 00 00 Ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne, o masie 10 kg lub mniejszej, stosowane do przygotowania, obróbki lub podawania potraw lub napojów d)
259. ex8211 Noże z ostrzami tnącymi, nawet ząbkowanymi (włączając noże ogrodnicze), inne niż noże objęte pozycją 8208 oraz ostrza do nich d)
260. ex8214 90 00 Pozostałe artykuły nożownicze (np. tasaki rzeźnicze, noże do siekania i mielenia mięsa)d)
261. 8215 Łyżki, widelce, chochle, cedzidła, łopatki do podawania tortów, noże do ryb, noże do masła, szczypce do cukru i podobne artykuły kuchenne lub stołowe
262. ex8309 Korki, pokrywki i wieczka (włączając korki z główką, zakrętki i korki ułatwiające nalewanie), kapsle do butelek, plomby i pozostałe akcesoria do opakowań, z metali nieszlachetnych d)
263. ex8402 Kotły wytwarzające parę wodną lub inną parę (inne niż kotły centralnego ogrzewania do gorącej wody, mogące również wytwarzać parę o niskim ciśnieniu); kotły wodne wysokotemperaturowe d)
264. 8417 20 Piece piekarnicze, włączając piece do wyrobów cukierniczych
265. ex8418 Chłodziarki, zamrażarki i pozostałe urządzenia chłodzące lub zamrażające, elektryczne lub inne; pompy cieplne inne niż klimatyzatory objęte pozycją 8415 d)
266. ex8421 Wirówki, włączając suszarki wirówkowe; urządzenia i aparatura do filtrowania lub oczyszczania cieczy lub gazów d)
267. ex8422 30 00 Urządzenia do napełniania, zamykania, uszczelniania butelek, puszek, pudełek, worków lub innych pojemników; urządzenia do kapslowania butelek, słoików, tubek i podobnych pojemników; maszyny do gazowania napojów d)
268. ex8422 40 00 Pozostałe urządzenia do pakowania lub paczkowania (włączając urządzenia do pakowania termokurczliwego) d)
269. ex8423 Urządzenia do ważenia (z wyłączeniem wag o czułości 5 cg lub czulszych), włączając maszyny do liczenia lub kontroli przez ważenie d)
270. ex8434 Dojarki mechaniczne i urządzenia mleczarskie d)
271. 8435 Prasy, tłocznie, rozdrabniacze i podobne urządzenia stosowane w produkcji wina, jabłecznika, soków owocowych lub podobnych napojów
272. ex8437 Urządzenia do czyszczenia, sortowania lub klasyfikowania nasion, ziarna lub suszonych warzyw strączkowych; urządzenia stosowane w przemyśle zbożowym lub do obróbki zbóż, lub suszonych warzyw strączkowych, inne niż urządzenia stosowane w gospodarstwie rolnym d)
273. 8438 Maszyny, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w niniejszym dziale, do przemysłowego przygotowania lub produkcji żywności, napojów, inne niż maszyny do otrzymywania lub przyrządzania tłuszczów, olejów zwierzęcych lub roślinnych
274. ex8476 Automaty do sprzedaży różnych artykułów (np. potraw lub napojów) d)
275. 8509 40 00 Młynki i miksery spożywcze; sokowirówki
276. ex8509 80 00 Pozostałe urządzenia gospodarstwa domowego d)
277. ex8516 Podgrzewacze elektryczne do wody, natychmiastowe lub zbiornikowe oraz grzałki nurnikowe; urządzenia elektrotermiczne, w rodzaju stosowanych do użytku domowego; elektryczne oporowe elementy grzejne, inne niż te objęte pozycją 8545 d)
278. ex9604 00 00 Sita i przesiewacze, ręczne d)
279. ex9617 00 Termosy i pozostałe pojemniki próżniowe, kompletne z obudowami, z wyłączeniem podpozycji 9617 00 90 d)
a) Wyłącznie do celów spożywczych.

b) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.

c) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego niebędące dozwolonymi substancjami dodatkowymi.

d) Przeznaczone do kontaktu z żywnością.

1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833 oraz z 2003 r. Nr 199, poz. 1941).
2 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 128, poz. 1408, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362, z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 130, poz. 1187, Nr 199, poz. 1938 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 33, poz. 288.
3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone obwieszczeniem Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej (M.P. Nr 61, poz. 882), które traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej na podstawie art. 11 ustawy z dnia 30 października 2003 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 208, poz. 2020).

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2004.86.809

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.
Data aktu: 15/04/2004
Data ogłoszenia: 28/04/2004
Data wejścia w życie: 01/05/2004