Wymagania weterynaryjne dla handlu i przy przywozie świeżego mięsa drobiowego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 7 kwietnia 2004 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych dla handlu i przy przywozie świeżego mięsa drobiowego 2

Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne dla handlu i przy przywozie świeżego mięsa drobiowego, włącznie z zapakowanym próżniowo lub w kontrolowanej atmosferze, niepoddanego żadnym zabiegom, z wyłączeniem chłodzenia lub zamrożenia w celu konserwacji, zwanego dalej "świeżym mięsem drobiowym".
§  2.
1.
Świeże mięso drobiowe, będące przedmiotem handlu, pozyskuje się z drobiu, który:
1)
przebywał na terytorium Unii Europejskiej od czasu wylęgu lub został przywieziony z państw trzecich zgodnie z przepisami w sprawie wymagań weterynaryjnych w handlu drobiem i produktami niejadalnymi;
2)
pochodzi z gospodarstw, które:
a)
ze względów zdrowotnych nie są objęte ograniczeniami związanymi ze zwalczaniem chorób drobiu,
b)
nie znajdują się w obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym wysoce zjadliwą grypą ptaków (d. pomorem drobiu) lub rzekomym pomorem drobiu;
3)
nie miał kontaktu podczas transportu do rzeźni z drobiem zakażonym wysoce zjadliwą grypą ptaków (d. pomorem drobiu) lub rzekomym pomorem drobiu;
4)
pochodzi z rzeźni, w której w czasie uboju nie stwierdzono przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (d. pomoru drobiu) lub rzekomego pomoru drobiu;
5)
jest oznakowany zgodnie z przepisami w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego.
2.
Niedopuszczalny jest transport, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, przez terytorium uznane za zakażone wysoce zjadliwą grypą ptaków (d. pomorem drobiu) lub rzekomym pomorem drobiu, z wyłączeniem przypadku gdy transport odbywa się głównymi lądowymi szlakami komunikacyjnymi.
3.
Niedopuszczalny jest handel świeżym mięsem drobiowym w przypadku wystąpienia podejrzenia zakażenia tego mięsa znajdującego się w rzeźni, zakładzie rozbioru lub chłodni składowej albo podczas transportu.
§  3.
Przepisów § 2 nie stosuje się do świeżego mięsa drobiowego:
1)
stanowiącego część bagażu osobistego podróżnych, przeznaczonego do bezpośredniego spożycia przez te osoby;
2)
wysyłanego jako małe paczki i przeznaczonego dla osób fizycznych, niesprowadzanego przez te osoby do celów handlowych;
3)
przeznaczonego do spożycia przez załogę i pasażerów w środkach transportu komunikacji międzynarodowej.
§  4.
1.
Świeże mięso drobiowe niespełniające wymagań, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 i 4 oraz § 2 ust. 3, umieszcza się wyłącznie na rynku krajowym i znakuje w sposób określony w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego, przy czym znak weterynaryjny przestemplowuje się dodatkowo znakiem składającym się z 2 linii prostych przecinających się pod kątem prostym, z punktem skrzyżowania w środku pieczęci tak, aby informacja na nim umieszczona była czytelna.
2.
Mięso, o którym mowa w ust. 1, pozyskuje się, poddaje rozbiorowi, transportuje i przechowuje oddzielnie lub w innym czasie niż mięso będące przedmiotem handlu na terytorium Unii Europejskiej.
3.
Mięso, o którym mowa w ust. 1, może zostać użyte do produkcji produktów mięsnych mogących być przedmiotem handlu, jeżeli produkty te w czasie produkcji zostały poddane jednej z metod obróbki, określonych w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych dla handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi. 3
§  5.
W przypadku wystąpienia rzekomego pomoru drobiu, świeże mięso drobiowe znakuje się w sposób określony w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego 4 , jeżeli mięso to nie zostało pozyskane z drobiu, który:
1)
pochodzi z gospodarstw położonych w obszarze zagrożonym, nieznajdujących się w obszarze zapowietrzonym, zgodnie z przepisami w sprawie szczegółowego sposobu i trybu zwalczania rzekomego pomoru drobiu;
2)
pochodzi ze stada, w którym badanie wirusologiczne o wyniku negatywnym przeprowadzono na reprezentatywnej próbie stada na 5 dni przed wysyłką;
3)
został zbadany klinicznie przez urzędowego lekarza weterynarii nie później niż na 24 godziny przed wysyłką i podczas tego badania nie wykazywał klinicznych objawów rzekomego pomoru drobiu;
4)
jest transportowany bezpośrednio z gospodarstwa pochodzenia do rzeźni; środki transportu powinny być zaplombowane przez urzędowego lekarza weterynarii oraz czyszczone i odkażane przed i po każdym transporcie;
5)
został poddany badaniu przedubojowemu, a następnie badaniu poubojowemu w zatwierdzonej rzeźni.
§  6.
1.
Świeże mięso drobiowe może być przywożone na terytorium Unii Europejskiej, jeżeli:
1)
pochodzi z państw trzecich lub ich części, które znajdują się na listach ogłaszanych przez Komisję Europejską, wolnych od wysoce zjadliwej grypy ptaków (d. pomoru drobiu) lub rzekomego pomoru drobiu;
2)
pochodzi ze stad drobiu, które przed wysyłką znajdowały się nieprzerwanie na terytorium państwa trzeciego lub jego części przez czas, który zostanie określony w przepisach Unii Europejskiej 5 ;
3)
spełnia wymagania sanitarne dla zwierząt, określone w przepisach Unii Europejskiej 6 .
2.
Partię wysyłkową świeżego mięsa drobiowego zaopatruje się w oryginał świadectwa zdrowia, które powinno:
1)
być wystawione, w dniu załadunku partii świeżego mięsa drobiowego do państwa przeznaczenia, przez urzędowego lekarza weterynarii państwa trzeciego;
2)
być sporządzone w urzędowym języku lub językach państwa wysyłającego, państwa przeznaczenia oraz w jednym z urzędowych języków państwa, w którym będą przeprowadzane kontrole związane z przywozem produktu;
3)
stanowić jedną kartkę papieru;
4)
być wystawione dla jednego odbiorcy.
3.
Wzór świadectwa zdrowia, o którym mowa w ust. 2, jest określony w przepisach Unii Europejskiej 7 .
§  7.
1.
Przepisów § 6 nie stosuje się do świeżego mięsa drobiowego:
1)
stanowiącego część bagażu osobistego podróżnych, przeznaczonego do bezpośredniego spożycia przez te osoby, lub
2)
wysyłanego jako małe paczki i przeznaczonego dla osób fizycznych, niesprowadzanego przez te osoby do celów handlowych

- jeżeli ilość przewożonego mięsa nie przekracza 1 kilograma na osobę i pochodzi ono z państw trzecich lub ich części, które znajdują się na listach ogłaszanych przez Komisję Europejską, oraz

3)
przeznaczonego do spożycia przez załogę i pasażerów w środkach transportu komunikacji międzynarodowej.
2.
Świeże mięso, o którym mowa w ust. 1, lub jego odpady kuchenne po wyładunku podlegają zniszczeniu.
3.
Przepisu ust. 2 nie stosuje się do bezpośredniego przeładunku świeżego mięsa lub jego odpadów kuchennych do innego środka transportu lub po tymczasowym jego zatrzymaniu pod dozorem celnym.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2 Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają do prawa polskiego postanowienia dyrektywy 91/494/EWG z dnia 26 czerwca 1991 r. w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt regulujących handel wewnątrzwspólnotowy oraz przywozu świeżego mięsa drobiowego z państw trzecich (Dz. Urz. WE L 001, z 3.01.1994 r.). Dane dotyczące ogłoszenia aktu prawa Unii Europejskiej, zamieszczonego w niniejszym rozporządzeniu, z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, dotyczą ogłoszenia tego aktu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.
3 Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych dla handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi wdrażające postanowienia art. 4 ust. 1 dyrektywy 80/215/EWG z dnia 22 stycznia 1980 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 47, z 21.02.1980 r.).
4 Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego wdrażające postanowienia art. 3 ust. 1 pkt A lit. e dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu świeżego mięsa drobiowego (Dz. Urz. WE L 55, z 8.03.1971 r. ).
5 Przepisy wydane na podstawie art. 17 dyrektywy 91/494/EWG z dnia 26 czerwca 1991 r. w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt regulujących handel wewnątrzwspólnotowy oraz przywozu świeżego mięsa drobiowego z państw trzecich ( Dz. Urz. WE L 001, z 3.01.1994 r.).
6 Przepisy wydane na podstawie art. 17 dyrektywy 91/494/EWG z dnia 26 czerwca 1991 r. w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt regulujących handel wewnątrzwspólnotowy oraz przywozu świeżego mięsa drobiowego z państw trzecich ( Dz. Urz. WE L 001, z 3.01.1994 r.).
7 Decyzja 94/984/EC z dnia 20 grudnia 1994 r. ustanawiająca warunki zdrowotne zwierząt i świadectwa weterynaryjne dla przywozu świeżego mięsa drobiowego z niektórych państw trzecich (Dz. Urz. WE L 378, z 31.12.1994 r.).

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2004.76.720

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania weterynaryjne dla handlu i przy przywozie świeżego mięsa drobiowego.
Data aktu: 07/04/2004
Data ogłoszenia: 23/04/2004
Data wejścia w życie: 01/05/2004