Wymagania weterynaryjne w zakresie handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 30 kwietnia 2004 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych w zakresie handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi2)*

Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288) zarządza się, co następuje:

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne w zakresie handlu:
1)
świeżym mięsem pozyskanym z bydła domowego, świń, owiec i kóz oraz ze zwierząt nieparzystokopytnych;
2)
produktami mięsnymi.
§  2.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
świeże mięso - każdy rodzaj mięsa, które nie zostało poddane procesowi konserwacji, z wyjątkiem chłodzenia lub mrożenia;
2)
produkty mięsne - produkty otrzymane w wyniku obróbki mięsa lub produkty zawierające mięso, niewykazujące na przekroju cech mięsa świeżego; nie uważa się za produkty mięsne produktów otrzymanych z mięsa poddanego jedynie obróbce na zimno, produktów otrzymanych z mięsa mielonego i wyrobów z mięsa surowego;
3)
państwo wysyłki - państwo członkowskie, z którego świeże mięso lub produkty mięsne są wysyłane do innego państwa członkowskiego;
4)
państwo przeznaczenia - państwo członkowskie, do którego świeże mięso lub produkty mięsne są wysyłane z innego państwa członkowskiego;
5) 1
 (uchylony).

Rozdział  2

Wymagania weterynaryjne w zakresie handlu świeżym mięsem

§  3. 2
 Przedmiotem handlu może być świeże mięso, które zostało pozyskane od zwierząt domowych, takich jak owce, kozy lub zwierzęta jednokopytne, które przebywały na terytorium państwa członkowskiego co najmniej przez 21 dni przed ich ubojem, a w przypadku zwierząt mających mniej niż 21 dni życia - od dnia ich urodzenia.
§  4.
1.
Przedmiotem handlu może być świeże mięso świń, owiec i kóz, uzyskane ze zwierząt, które pochodzą z gospodarstw w państwie wysyłki, niepodlegających ograniczeniom z powodu wystąpienia brucelozy świń, owiec i kóz.
2. 3
 Świeże mięso pozyskane ze zwierząt pochodzących z gospodarstw, o których mowa w ust. 1, może być przedmiotem handlu po upływie co najmniej 6 tygodni od stwierdzenia ostatniego przypadku choroby w gospodarstwie.
§  5.
1. 4
 Świeżego mięsa, które nie spełnia wymagań określonych w § 4, nie znakuje się owalnym znakiem weterynaryjnym określonym w przepisach odrębnych3), z wyłączeniem świeżego mięsa nieprzeznaczonego do handlu, które może zostać oznakowane owalnym znakiem weterynaryjnym, pod warunkiem że dodatkowo zostanie opatrzone znakiem weterynaryjnym, który jest określony w załączniku do rozporządzenia.
2.
Wymagania dotyczące przechowywania i używania narzędzi do znakowania mięsa, o którym mowa w ust. 1, i opakowań z tym mięsem są określone w przepisach odrębnych4).
§  6.
Świeże mięso nieprzeznaczone do handlu pozyskuje się, poddaje rozbiorowi i transportuje oddzielnie lub w innym czasie niż mięso przeznaczone do handlu.
§  7. 5
 
1.
Dopuszcza się wwóz na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej świeżego mięsa, które nie spełnia wymagania, o którym mowa w § 3, po uprzednim powiadomieniu Komisji Europejskiej i innych państw członkowskich5).
2.
Dopuszcza się przewóz przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej świeżego mięsa, które nie spełnia wymagania, o którym mowa w § 3, zaopatrzonego w wydane przez właściwy organ państwa członkowskiego Unii Europejskiej miejsca przeznaczenia zezwolenie na wwóz mięsa do tego państwa.
§  8.
1.
Świeże mięso ze świń nie może być przedmiotem wywozu z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli w czasie ostatnich 12 miesięcy przed wywozem na terytorium tym stwierdzono afrykański pomór świń.
2.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się do tych części terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, co do których został zniesiony, na podstawie przepisów Unii Europejskiej6), zakaz wywozu mięsa ze świń.
§  9. 6
 (uchylony).
§  10.
Dopuszcza się wwóz na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przewóz przez to terytorium świeżego mięsa świń, jeżeli zostało pozyskane od świń:
1)
nieszczepionych, pochodzących z gospodarstw wolnych od pomoru świń, znajdujących się na części terytorium państwa członkowskiego wolnego od pomoru świń oraz poddanych ubojowi na tym terytorium;
2)
nieszczepionych, pochodzących z gospodarstw wolnych od pomoru świń, znajdujących się na części terytorium państwa członkowskiego wolnego od pomoru świń oraz poddanych ubojowi w rzeźni, w której nie dokonywano uboju świń szczepionych w czasie ostatnich 12 miesięcy albo poddano je ubojowi w innym terminie, albo w innym pomieszczeniu niż ubój świń szczepionych, jeżeli mięso uzyskane od świń szczepionych jest przechowywane oddzielnie od mięsa świń nieszczepionych.

Rozdział  3

Wymagania weterynaryjne dla handlu produktami mięsnymi

§  11.
1.
Przedmiotem handlu mogą być produkty mięsne wytworzone ze świeżego mięsa bydła domowego, Bubalus bubalis i Bison bison, świń, owiec, kóz i zwierząt nieparzystokopytnych, które:
1)
zostało pozyskane na terytorium państwa członkowskiego, zgodnie z przepisami odrębnymi7) i spełnia wymagania określone w § 3 i 4;
2) 7
 zostało przywiezione zgodnie z przepisami o weterynaryjnej kontroli granicznej.
2.
Produkty mięsne mogą być wytworzone również ze świeżego mięsa zapakowanego próżniowo lub w zmodyfikowanej atmosferze.
§  12. 8
 Przedmiotem handlu mogą być produkty mięsne, które zostały przygotowane ze świeżego mięsa spełniającego wymagania weterynaryjne określone w art. 4a ust. 1 i 2 oraz art. 5a ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego, zwanej dalej "ustawą", oraz w przepisach wydanych na podstawie art. 5a ust. 2 ustawy.
§  13-17. 9
 (uchylone).
§  18. 10
 Jeżeli na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej stwierdzono afrykański pomór świń, to przedmiotem wywozu mogą być produkty mięsne spełniające wymagania weterynaryjne określone w art. 4a ust. 1 i 2 i art. 5a ust. 1 ustawy oraz w przepisach wydanych na podstawie art. 5a ust. 2 ustawy.
§  19. 11
 (uchylony).

Rozdział  4

Przepis końcowy

§  20.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia:

1) dyrektywy 72/461/EEC z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych mających wpływ na handel świeżym mięsem (Dz. Urz. WE L 302 z 31.12.1972 r.);

2) dyrektywy 80/215/EEC z dnia 22 stycznia 1980 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 47 z 21.02.1980 r.).

Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.

3) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, które wdrażają postanowienia rozdziału IX załącznika I dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121 z 29.07.1964).

4) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, które wdrażają punkt 39 rozdziału IX załącznika I dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

5) Obowiązek powiadamiania Komisji Europejskiej i państw członkowskich wynika z art. 7 dyrektywy 72/461/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych mających wpływ na handel świeżym mięsem (Dz. Urz. WE L 302 z 31.12.1972).

6) Decyzja Komisji Europejskiej podjęta zgodnie z procedurą określoną w art. 9 dyrektywy 72/461/EEC z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych mających wpływ na handel świeżym mięsem (Dz. Urz. WE L 302 z 31.12.1972 r., str 24).

7) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanych na rynku, które wdrażają art. 2 dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 121, z 29.07.1964 r.).

ZAŁĄCZNIK

ZNAK WETERYNARYJNY DLA MIĘSA NIEPRZEZNACZONEGO DO HANDLU

1. Na świeżym mięsie nieprzeznaczonym do handlu, po oznakowaniu owalnym znakiem weterynaryjnym umieszczonym na podstawie odrębnych przepisów*), na etykiecie lub zawieszce dołączonej do tego mięsa, umieszcza się dwie linie proste, przecinające się pod kątem prostym, z punktem przecięcia usytuowanym w centralnej części pieczęci. Sposób umieszczenia linii nie powinien wpływać na czytelność znaku.

2. Mięso można oznakować również owalną pieczęcią o długości 6,5 cm i szerokości 4,5 cm.

3. Na pieczęci powinny zostać umieszczone informacje:

1) w górnej części, literami drukowanymi - POLSKA lub PL;

2) w środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni;

3) w dolnej części - EEC-CEE-EWG-EEG-EĆF - (94/598) CE RESM - (Traktat Akcesyjny) ETY.

4. Pieczęć powinna być wykonana w taki sposób, aby dwie proste linie przecinające się pod kątem prostym w centralnej części pieczęci nie zakrywały informacji na niej zawartej.

5. Wysokość liter na pieczęci wynosi 0,8 cm, a cyfr - 1 cm.

6. Pieczęć, o której mowa w ust. 2, powinna zawierać informacje pozwalające na identyfikację lekarza weterynarii, który dokonał badania mięsa.

______

*) Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i zwierząt jednokopytnych, umieszczanych na rynku, które wdrażają postanowienia załącznika I rozdziału IX dyrektywy 64/433/EEC z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa.

* Z dniem 17 lutego 2006 r. nin. rozporządzenie zachowuje moc w zakresie nieuregulowanym w rozporządzeniu nr 853/2004 i rozporządzeniu nr 854/2004 oraz w przepisach Unii Europejskiej wydanych w trybie tych rozporządzeń, zgodnie z art. 38 ust. 3 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U.06.17.127).
1 § 2 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.
2 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.
3 § 4 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.
4 § 5 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.
5 § 7 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.
6 § 9 uchylony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.
7 § 11 ust. 1 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.
8 § 12 zmieniony przez § 1 pkt 8 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.
9 § 13-17 uchylone przez § 1 pkt 9 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.
10 § 18 zmieniony przez § 1 pkt 10 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.
11 § 19 uchylony przez § 1 pkt 11 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2004.108.1150

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania weterynaryjne w zakresie handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi.
Data aktu: 30/04/2004
Data ogłoszenia: 11/05/2004
Data wejścia w życie: 11/05/2004