Limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 6 lutego 2003 r.
w sprawie limitów tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych

Na podstawie art. 38 ust. 5 pkt 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
§  1.
Określa się limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych, stanowiące załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK

LIMITY TOLERANCJI ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH I DODATKÓW PASZOWYCH

Lp. Nazwa składnika pokarmowego albo dodatku paszowego Jednostka składnika pokarmowego albo dodatku paszowego 1) Zawartość składnika pokarmowego albo dodatku paszowego 2) Limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego 3)
w przypadku stwierdzenia mniejszej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego w przypadku stwierdzenia większej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego
1 2 3 4 5 6
I. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w materiałach paszowych
1. Białko surowe g poniżej 100 10 g -
od 100 do 200 10 % -
powyżej 200 20 g -
2. Cukier ogółem, g poniżej 50 5 g -
cukry redukujące, sacharoza, laktoza, od 50 do 200 10 % -
glukoza (dekstroza) powyżej 200 20 g -
3. Skrobia, inulina g poniżej 100 10 g -
od 100 do 300 10 % -
powyżej 300 30 g -
4. Tłuszcz surowy g poniżej 50 6 g -
od 50 do 150 12 % -
powyżej 150 18 g -
5. Włókno surowe g poniżej 60 - 9 g
od 60 do 140 - 15 %
powyżej 140 - 21 g
6. Popiół surowy g poniżej 50 - 5 g
od 50 do 100 - 10 %
powyżej 100 - 10 g
7. Woda g poniżej 50 - 5 g
od 50 do 100 - 10 %
powyżej 100 - 10 g
8. Fosfor, magnez, g poniżej 20 2 g -
wapń od 20 do 150 10 % -
powyżej 150 15 g -
9. Węglan wapnia, sód g poniżej 20 - 2 g
od 20 do 150 - 10 %
powyżej 150 - 15 g
10. Chlorki wyrażone g poniżej 30 - 3 g
jako NaCl, popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym od 30 - 10 %
11. Karoten mg bez względu na zawartość 30 % -
12. Ksantofile mg bez względu na zawartość 30 % -
13. Witamina A jednostka międzynarodowa 4) bez względu na zawartość 30 % -
14. Lizyna, metionina g bez względu na zawartość 20 % -
15. Lotne związki azotowe, wolny amoniak mg bez względu na zawartość - 20 %
16. Substancje mg poniżej 20 - 2 g
nierozpuszczalne w eterze naftowym od 20 do 150 - 10 %
powyżej 150 -
17. Liczba kwasowa 5) poniżej 2 - 0,2
od 2 do 15 - 10 %
powyżej 15 - 1,5
II. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich
1. Białko surowe g poniżej 100 10 g 20 g
od 100 do 200 10 % 20 %
powyżej 200 20 g 40 g
2. Tłuszcz surowy g poniżej 80 8 g 16 g
od 80 do 150 10 % 20 %
powyżej 150 15 g 30 g
3. Skrobia, cukier g poniżej 100 10 g 20 g
ogółem wraz ze skrobią od 100 do 250 10 % 20 %
powyżej 250 25 g 50 g
4. Cukier ogółem g poniżej 100 10 g 20 g
od 100 do 200 10 % 20 %
powyżej 200 20 g 40 g
5. Potas, magnez, sód g poniżej 7 1 g 3 g
od 7 do 50 15 % 45 %
powyżej 50 do 75 7,5 g 22,5 g
powyżej 75 do 150 10 % 30 %
powyżej 150 15 g 45 g
6. Wapń, fosfor g poniżej 10 1,5 g 4,5 g
od 10 do 60 15 % 45 %
powyżej 60 do 120 9 g 27 g
powyżej 120 do 160 7,5 % 22,5 %
powyżej 160 12 g 36 g
7. Metionina, lizyna, treonina g bez względu na zawartość 15 % -
8. Cystyna, tryptofan g bez względu na zawartość 20 % -
9. Woda g poniżej 50 - 5 g
od 50 do 100 - 10 %
powyżej 100 - 10 g
10. Włókno surowe g poniżej 60 27 g 9 g
od 60 do 120 45 % 15 %
powyżej 120 54 g 18 g
11. Popiół surowy g poniżej 50 15 g 5 g
od 50 do 100 30 % 10 %
powyżej 100 30 g 10 g
12. Popiół g poniżej 40 - 4 g
nierozpuszczalny w kwasie od 40 do 100 - 10 %
chlorowodorowym powyżej 100 - 10 g
III. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt domowych
1. Białko surowe g poniżej 125 20 g 40 g
od 125 do 200 16 % 32 %
powyżej 200 32 g 64 g
2. Tłuszcz surowy g bez względu na zawartość 25 g 25 g
3. Woda g poniżej 200 - 15 g
od 200 do 400 - 7,5 %
powyżej 400 - 30 g
4. Włókno surowe g bez względu na zawartość 30 g 10 g
5. Popiół surowy g bez względu na zawartość 45 g 15 g
IV. Dodatki paszowe w paszach
1. Dodatki paszowe mg poniżej 0,5 40 % 40 %
jednostka międzynarodowa 4) poniżej 500 40 % 40 %
mg od 0,5 do 1 0,2 mg 0,2 mg
jednostka międzynarodowa4) od 500 do 1.000 200 jednostek międzynarodowych 200 jednostek międzynarodowych
mg powyżej 1 do 50 20 % 20 %
jednostka międzynarodowa4) powyżej 1.000 do 50.000 20 % 20 %
mg powyżej 50 do 100 10 mg 10 mg
jednostka międzynarodowa4) powyżej 50.000 do 100.000 10.000 jednostek międzynarodowych 10.000 jednostek międzynarodowych
mg powyżej 100 do 500 10 % 10 %
jednostka międzynarodowa4) powyżej 100.000 do 500.000 10 % 10 %
mg powyżej 500 do 1.000 50 mg 50 mg
jednostka międzynarodowa4) powyżej 500.000 do 1.000.000 50.000 jednostek międzynarodowych 50.000 jednostek międzynarodowych
mg powyżej 1.000 5 % 5 %
jednostka międzynarodowa4) powyżej 1.000.000 5 % 5 %
Objaśnienia:

1) Jednostka składnika pokarmowego albo dodatku paszowego została podana w 1 kilogramie materiału paszowego, mieszanki paszowej, dodatku paszowego w paszy.

2) Dotyczy zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego podanej na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych.

3) Wartości określone jako limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego oznaczają dopuszczalną różnicę między zawartością składników pokarmowych albo dodatków paszowych stwierdzoną w wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych a zawartością tych składników albo dodatków podaną na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania tych środków etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych, w przypadku mieszanek wprowadzanych do obrotu luzem albo w niezamkniętych opakowaniach lub w pojemnikach.

4) Jednostka aktywności witaminy A i D3:

a) jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy A odpowiada:

- 0,300 μg retinolu

- 0,344 μg octanu retinolu

- 0,550 μg palmitynianu retinolu

- 359 μg propionianu retinolu,

b) jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy D3 odpowiada:

- 0,025 μg cholekalcyferolu.

5) Liczba kwasowa została podana jako liczba niemianowana i wyraża ilość wodorotlenku potasu (KOH) niezbędną do zobojętnienia wolnych kwasów organicznych zawartych w 1 gramie materiału paszowego.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.33.277

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych.
Data aktu: 06/02/2003
Data ogłoszenia: 26/02/2003
Data wejścia w życie: 13/03/2003