Szczegółowy sposób produkcji wyrobów winiarskich gronowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 4 lutego 2003 r.
w sprawie szczegółowego sposobu produkcji wyrobów winiarskich gronowych

Na podstawie art. 29 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401) zarządza się, co następuje:
§  1.
W procesie produkcji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących czynności technologicznych:
1)
napowietrzanie;
2)
dodawanie czystego tlenu gazowego;
3)
barbotaż przy użyciu argonu lub azotu;
4)
obróbkę termiczną;
5)
odwirowywanie lub filtrację przy użyciu obojętnego czynnika filtrującego, w szczególności ziemi okrzemkowej, albo bez jego użycia, pod warunkiem że w wyrobie gotowym po odwirowaniu lub filtracji nie pozostaną resztki czynnika filtrującego;
6)
eliminację dwutlenku siarki, dokonywaną metodami fizycznymi, w szczególności przez odparowanie przy obniżonym ciśnieniu w wyparce;
7)
obróbkę węglem drzewnym;
8)
oczyszczanie;
9)
odkwaszanie;
10)
leżakowanie lub stabilizację;
11)
rozlew.
§  2.
W trakcie fermentacji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
dwutlenek węgla;
2)
argon;
3)
azot;
4)
dwutlenek siarki;
5)
drożdże;
6)
kwas winowy L(+);
7)
wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu);
8)
metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
9)
preparaty uzyskane ze ścian komórkowych drożdży w ilości nieprzekraczającej 40 gramów na hektolitr;
10)
bakterie fermentacji mlekowej w zawiesinie winnej;
11)
fosforan amonu lub ortofosforan dwuamonu w ilości nieprzekraczającej 0,3 grama na litr;
12)
siarczan amonu lub dwusiarczan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,2 grama na litr;
13)
chlorowodorek tiaminy w ilości nieprzekraczającej 0,6 miligrama na litr;
14)
siarczyn sodu;
15)
wodorosiarczyn sodu;
16)
pirosiarczyn sodu;
17)
siarczyn wapnia;
18)
wodorosiarczyn wapnia.
§  3.
W procesie oczyszczania wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
żelatynę spożywczą;
2)
karuk;
3)
kazeinę lub kazeinian potasu;
4)
albuminę jaja kurzego;
5)
albuminę mleka;
6)
bentonit;
7)
dwutlenek krzemu w postaci żelu lub zawiesiny koloidalnej;
8)
kaolin;
9)
taninę;
10)
enzymatyczne preparaty betaglukanazy;
11)
enzymy pektynolityczne;
12)
poliwinylopolipirolidon (PVPP) w ilości nieprzekraczającej 80 gramów na hektolitr;
13)
lizozym.
§  4.
Do odkwaszania wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
neutralny winian potasu;
2)
wodorowęglan potasu;
3)
węglan wapnia, który może zawierać niewielkie ilości podwójnej soli wapniowej kwasów winowego L(+) oraz jabłkowego L(-);
4)
winian wapniowy;
5)
jednorodny preparat składający się w równych częściach z kwasu winowego oraz węglanu wapniowego.
§  5.
W procesie stabilizacji lub konserwacji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się:
1)
kwas sorbowy lub sorbinian potasu lub
2)
dwutlenek siarki.
§  6.
W procesie produkcji moszczu gronowego przeznaczonego do produkcji rektyfikowanego zagęszczonego moszczu gronowego stosuje się:
1)
jedną lub kilka z czynności technologicznych, o których mowa w § 1;
2)
żywicę jonowymienną w postaci styrenu i kopolimerów diwinylobenzenu, zawierającą kwas sulfonowy lub grupy aminowe;
3)
dwutlenek siarki;
4)
wodorosiarczyn (dwusiarczyn) potasu lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
5)
węglan wapnia, który może zawierać niewielkie ilości podwójnej soli wapniowej kwasów winowego L(+) oraz jabłkowego L(-);
6)
siarczyn sodu;
7)
wodorosiarczyn sodu;
8)
pirosiarczyn sodu;
9)
siarczyn wapnia;
10)
wodorosiarczyn wapnia.
§  7.
W procesie produkcji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się:
1)
jedną lub kilka czynności technologicznych, o których mowa w § 1;
2)
elektrodializę.
§  8.
1.
Podczas trwania fermentacji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 2 pkt 1-4.
2.
W trakcie fermentacji win gronowych musujących i win gronowych półmusujących stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 2 pkt 2-4.
3.
Do wyrobów, o których mowa w ust. 1 i 2, stosuje się również jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
świeży, zdrowy i nierozcieńczony drożdżowy osad winiarski, zawierający drożdże pochodzące z ostatniej produkcji win wytrawnych w ilości nieprzekraczającej 5% tego wina;
2)
wodorosiarczyn (dwusiarczyn) potasu lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
3)
kwas winowy L(+) lub jego neutralną sól potasową;
4)
preparaty uzyskane ze ścian komórkowych drożdży w ilości nieprzekraczającej 40 gramów na hektolitr;
5)
bakterie fermentacji mlekowej w zawiesinie winnej;
6)
drożdże winne suszone lub w zawiesinie winnej;
7)
tiaminę w ilości nieprzekraczającej 0,6 miligrama na litr;
8)
ortofosforan dwuamonu lub fosforan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,3 grama na litr;
9)
siarczan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,2 grama na litr;
10)
alginian wapnia lub alginian potasu przy produkcji win musujących metodą fermentacji w butelce oraz usuwania osadu przez zlanie klarownej cieczy znad osadu (metoda dekantowania);
11)
enzymy amylolityczne;
12)
enzymy pektynolityczne;
13)
siarczyn sodu;
14)
wodorosiarczyn sodu;
15)
pirosiarczyn sodu;
16)
siarczyn wapnia;
17)
wodorosiarczyn wapnia.
§  9.
W procesie oczyszczania moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 3, oraz:
1)
enzymy amylolityczne lub
2)
węgiel drzewny w ilości nieprzekraczającej 100 gramów suchej wagi na hektolitr.
§  10.
Do odkwaszania moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka substancji, o których mowa w § 4.
§  11.
1.
W procesie leżakowania lub stabilizacji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
dwutlenek siarki, wodorosiarczyn (dwusiarczyn) potasu lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
2)
kwas L-askorbinowy w ilości nieprzekraczającej 150 miligramów na litr;
3)
kwas cytrynowy w ilości nieprzekraczającej 1 grama na litr;
4)
dwutlenek węgla w ilości nieprzekraczającej 2 gramów na litr;
5)
wodorowinian potasu;
6)
lizozym;
7)
ureazę w ilości nieprzekraczającej 75 miligramów na litr;
8)
kwas metawinowy w ilości nieprzekraczającej 100 miligramów na litr;
9)
taninę;
10)
żelazocyjanek potasu;
11)
fitinian wapnia;
12)
kwas sorbowy lub sorbinian potasu, z tym że ostateczna zawartość kwasu sorbowego w wyrobie gotowym nie powinna przekroczyć 200 miligramów na litr;
13)
gumę arabską;
14)
siarczan miedzi w ilości nieprzekraczającej 1 grama na hektolitr.
2.
Ograniczenie ilościowe dwutlenku węgla, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, nie dotyczy win musujących gazowanych i półmusujących gazowanych.
3.
Dwutlenku węgla, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, nie dodaje się do win gronowych musujących i win gronowych półmusujących.
4.
Zastosowanie żelazocyjanku potasu, o którym mowa w ust. 1 pkt 10, jest dozwolone pod warunkiem, że:
1)
w wyrobie gotowym pozostaną śladowe ilości żelaza;
2)
wyrób gotowy nie zawiera cyjanków pochodzących z procesu klarowania.
§  12.
W procesie leżakowania lub stabilizacji wina likierowego jest możliwe dodanie karmelu dla wzmocnienia koloru.
§  13.
Przed lub w trakcie rozlewu wyrobów winiarskich gronowych stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
kwas sorbowy;
2)
sorbinian potasu;
3)
dwutlenek siarki;
4)
wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu);
5)
metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
6)
metasiarczyn sodu;
7)
dwutlenek węgla;
8)
kwas L-askorbinowy.
§  14.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.29.245

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowy sposób produkcji wyrobów winiarskich gronowych.
Data aktu: 04/02/2003
Data ogłoszenia: 19/02/2003
Data wejścia w życie: 06/03/2003