Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 27 kwietnia 2001 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

Na podstawie art. 4 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i z 2000 r. Nr 120, poz. 1268) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72 i Nr 15, poz. 165) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1:
a)
pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych i używek według numerycznego systemu oznaczeń Unii Europejskiej, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia, z wyłączeniem substancji dodatkowych dozwolonych podnoszących walory odżywcze środków spożywczych,"

b)
po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:

"2a) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych podnoszących walory odżywcze środka spożywczego oraz ich dopuszczalne ilości, stanowiący załącznik nr 2a do rozporządzenia,";

2)
skreśla się § 6;
3)
skreśla się § 7;
4)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)
w części 5 "Kwasy i regulatory kwasowości"
lp. 15 otrzymuje brzmienie:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"15 Kwas fosforowy E 338 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 339, E 340, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
b)
w części 6 "Stabilizatory i emulgatory"
na końcu lp. 11 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 339 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 340, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 12 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 340 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451 E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 13 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 341 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
po lp. 13 dodaje się lp. 13a w brzmieniu:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"13a Fosforany magnezu E 343 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 39 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 450 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 40 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 451 Aromatyzowane

napoje

bezalkoholowe

0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla

sportowców

0,5 E 450, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 41 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 452 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla sportowców 0,5 E 450, E 451, wyrażone jako P205"
5)
dodaje się załącznik nr 2a do rozporządzenia w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 7 maja 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI

Lp. Substancja dodatkowa Nazwa środka spożywczego Maksymalna dopuszczalna ilość w 100 g produktu końcowego
1 Witamina A Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) 900 μg

(3.000 j.m.)*

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu 900 μg

(3.000 j.m.)*

Mieszaniny masła z olejem 900 μg

(3.000 j.m.)*

2 Witamina D3 Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) 7,5 μg

(300 j.m.)**

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu 7,5 μg

(300 j.m.)**

Mieszaniny masła z olejem 7,5 μg

(300 j.m.)**

3 Jodek potasu

Jodan potasu

Sól spożywcza jodowana 2,3 mg ***
* 1 μg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A

** 1 μg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D3

*** w przeliczeniu na jod - wartość średnia

4 Witamina A Oleje roślinne jadalne 900 μg

(3.000 j.m.)

Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* 40 μg

(133 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* 40 μg

(133 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku 1.500 μg

(5.000 j.m.)

5 Witamina D3 Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* 0,5 μg

(20 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* 0,5 μg

(20 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku 12,5 μg

(500 j.m.)

6 Witamina E Oleje roślinne jadalne 50 mg
Margaryny 30 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 8 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 5 mg
7 Witamina C Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 60 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 60 mg
Koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego 100 mg
Koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego 100 mg
Zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego 100 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 50 mg
8 Tiamina Mąka i inne przetwory zbożowe 0,7 mg
(witamina B1) Zbożowe produkty śniadaniowe 1,4 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,4 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,4 mg
9 Ryboflawina Mąka i inne przetwory zbożowe 0,8 mg
(witamina B2) Zbożowe produkty śniadaniowe 1,6 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,5 mg
10 Niacyna Mąka i inne przetwory zbożowe 9 mg
(witamina PP) Zbożowe produkty śniadaniowe 18 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 5 mg
11 Witamina B12 Mąka i inne przetwory zbożowe 0,5 μg
Zbożowe produkty śniadaniowe 1 μg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,3 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,3 μg
12 Pantotenian Zbożowe produkty śniadaniowe 6 mg
wapnia Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 2 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 2 mg
13 Kwas foliowy Mąka i inne przetwory zbożowe 100 μg
Zbożowe produkty śniadaniowe 200 μg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 100 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 100 μg
14 Witamina B6 Mąka i inne przetwory zbożowe 1,0 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 2,0 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,5 mg
15 Biotyna Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,05 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,05 μg
16 Prowitamina A Soki i nektary owocowe 2 mg
(β-karoten) Soki warzywne 3 mg
Napoje z udziałem soków owocowych 2 mg
17 Węglan wapnia Mąka i inne przetwory zbożowe 120 mg
Wyroby ciastkarskie 160 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 90 mg
18 Mleczan wapnia Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 90 mg
19 Siarczan żelazawy Mąka i inne przetwory zbożowe 3 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 14 mg

* Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oznacza mleko o zawartości 1,5% tłuszczu i poniżej.

Uwaga:

Proponowane ilości witamin i składników mineralnych odnoszą się do witamin, a nie do ich pochodnych (np. do tiaminy, a nie azotanu tiaminy), a w przypadku wapnia i żelaza dotyczą pierwiastków, a nie ich związków chemicznych.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.40.464

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.
Data aktu: 27/04/2001
Data ogłoszenia: 07/05/2001
Data wejścia w życie: 07/05/2001