Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu zielarskiego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 5 maja 1969 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu zielarskiego.

Na podstawie art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 30 marca 1965 r. o bezpieczeństwie i higienie pracy (Dz. U. Nr 13, poz. 91) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przepisy rozporządzenia dotyczą bezpieczeństwa i higieny pracy osób zatrudnionych w zakładach przemysłu zielarskiego, zwanych w dalszej części rozporządzenia "zakładami", oraz osób zatrudnionych przy sprzedaży gotowych form leków ziołowych w branżowych sklepach podległych tym zakładom.

Rozdział  1.

Przepisy ogólne.

§  2.
1.
Przewody doprowadzające i odprowadzające parę, wodę, powietrze, kondensat oraz płynne surowce, półprodukty i produkty przy aparatach destylacyjnych, parownicach otwartych, suszarniach i innych aparatach powinny przebiegać w miejscach nie przeznaczonych na stanowiska obsługi ani drogi komunikacyjne.
2.
Jeżeli przeprowadzenie przewodów w sposób określony w ust. 1 jest niemożliwe, powinny być one zainstalowane na wysokości co najmniej 2,20m nad poziomen stanowisk obsługi lub dróg komunikacyjnych albo poniżej poziomu podłogi.
§  3.
Przewody wymienione w § 2 powinny być szczelne, a w razie przewodzenia substancji o wysokiej temperaturze, również zaopatrzone w izolację zabezpieczającą przed nadmiernym promieniowaniem ciepła i poparzeniem.
§  4.
1.
Kotły do gotowania syropów oraz przewody doprowadzające parę powinny być zaopatrzone w izolację zabezpieczającą przed poparzeniem i nadmiernym promieniowaniem.
2.
Dopuszcza się do używania kotła bez izolacji, w razie gdy przygotowanie syropu dokonywane jest w temperaturze niższej niż 45o.
§  5.
Aparaty i urządzenia pracujące pod zwiększonym ciśnieniem lub próżnią powinny być wyposażone w sprawnie działającą aparaturę pomiarowo-kontrolną (manometry, hygrometry, termometry, wakumetry itp.).
§  6.
Aparatura pomiarowo-kontrolna powinna mieć zaznaczone na tarczach lub skalach odczytu czerwonymi kreskami dopuszczalne nadciśnienie, temperaturę, podciśnienie, wilgotność lub inne parametry.
§  7.
Czyszczenie i naprawa maszyn i urządzeń pracujących w podwyższonej temperaturze mogą być dokonywane po schłodzeniu do temperatury niższej niż 35o.
§  8.
Palenie tytoniu na terenie całego zakładu - z wyjątkiem wydzielonych do tego celu pomieszczeń i miejsc - jest wzbronione.
§  9.
1.
W pomieszczeniach uznanych za niebezpieczne pod względem wybuchowym zabrania się noszenia obuwia posiadającego na podeszwach lub obcasach części metalowe, np. gwoździe, podkówki, blaszki itp.
2.
Przy wejściu do pomieszczenia wymienionego w ust. 1 należy umieścić odpowiedni napis ostrzegawczy.
§  10.
Filtracja (sączenie) wyciągów ziół i syropów powinna odbywać się w urządzeniach szczelnych.
§  11.
Każda prasa mechaniczna do wytłaczania surowców zielarskich lub filtracji płynów powinna mieć dostosowane działanie zaworu bezpieczeństwa do ciśnienia roboczego.
§  12.
Transport płynnych półproduktów i wyrobów gotowych - w ilościach przekraczających 150 kg na jedną szarżę - pomiędzy poszczególnymi oddziałami produkcyjnymi powinien odbywać się przewodami rurowymi.
§  13.
Następujące działy pracy zakładów zielarskich powinny mieć wyodrębnione pomieszczenia:
1)
magazynowania ziół,
2)
magazynowania przetworów zielarskich,
3)
przerobu ziół bez zmiany ich postaci,
4)
ekstrakcji ziół oraz destylacji ziół, płynów wyciągowych, rozpuszczalników itp.,
5)
paczkowania ziół, rozlewu i nadawania form leków.
§  14.
1.
Ściany pomieszczeń magazynowania ziół i przetworów zielarskich oraz przerobu ziół bez zmiany ich postaci powinny być przystosowane do łatwego oczyszczania.
2.
Ściany pomieszczeń ekstrakcji i destylacji ziół powinny być gładkie, łatwo zmywalne i nienasiąkliwe.
3.
Ściany pomieszczeń rozlewu, nadawania form i paczkowania ziół powinny być pokryte do wysokości co najmniej 1,60 m od poziomu podłogi płytkami o powierzchni gładkiej, nienasiąkliwej i łatwo zmywalnej.
§  15.
W pomieszczeniach magazynowania przetworów zielarskich oraz przerobu ziół bez zmiany ich postaci powinny znajdować się zawory czerpalne do wody bieżącej i węże do spłukiwania podłóg wodą.
§  16.
Urządzenia wentylacyjne w pomieszczeniach pracy zakładów zielarskich powinny zapewnić nieprzekraczanie w powietrzu najwyższych dopuszczalnych stężeń szkodliwych pyłów, par, gazów i substancji szkodliwych dla zdrowia.
§  17.
1.
Odpylanie pomieszczeń pracy w zakładach zielarskich powinno odbywać się przy pomocy mechanicznych odpylaczy,np. elektroluksów przemysłowych.
2.
Zainstalowane maszyny i urządzenia do przerobu ziół powinny mieć obudowę pyłoszczelną, a usuwanie pyłów powinno następować bezpośrednio z miejsc ich powstawania przy pomocy urządzeń odpylających (wyciągi wentylacyjne).
§  18.
Używanie do sztucznego oświetlania pomieszczeń produkcyjnych i magazynowych innego światła niż elektryczne jest zabronione.
§  19.
1.
W pomieszczeniach magazynowania ziół i przetworów zielarskich, w razie gdy mają być ogrzewane, temperatura nie powinna przekraczać 12o.
2.
Temperatura pomieszczeń, w których odbywa się przerób, ekstrakcja, destylacja, rozlew i paczkowanie ziół lub ich przetworów, powinna wynosić co najmniej 18o, z wyjątkiem olejkarni sezonowych, w których dopuszcza się przeciętną temperaturę około 15o.
§  20.
Pomieszczenia pracy i magazyny powinny być ogrzewane tylko przy pomocy centralnego ogrzewania przy zastosowaniu elementów grzejnych o powierzchni gładkiej, łatwej do oczyszczenia z pyłu. Postanowienie to nie dotyczy urządzeń do ogrzewania, stosowanych w procesie produkcyjnym (np. suszenie ziół).
§  21.
Dezynfekcja i wyjaławianie pomieszczeń i urządzeń mogą być przeprowadzane tylko przez specjalnie przeszkolonych w tym zakresie pracowników, a ponadto w czasie nieobecności osób zatrudnionych w tych pomieszczeniach.
§  22.
Do dezynfekcji i wyjaławiania pomieszczeń pracy w zakładach zielarskich mogą być używane środki dopuszczone obowiązującymi normami.
§  23.
Pomieszczenia ampułkarni powinny być wyjaławiane przy pomocy lamp kwarcowych (UV).
§  24.
Pomieszczenia przerobu ziół, ekstrakcji, destylacji, rozlewni, formowania oraz paczkowania ziół powinny być co najmniej raz dziennie dokładnie sprzątane i czyszczone.
§  25.
W pomieszczeniach pracy zakładów zielarskich należy:
1)
co najmniej raz na miesiąc usunąć pył ze ścian i sufitów,
2)
co najmniej raz na miesiąc myć szyby w oknach i drzwiach,
3)
odpadki zbierać do specjalnych naczyń i codziennie usuwać,
4)
w pomieszczeniach przerobu ziół bez zmiany ich postaci oraz w pomieszczeniach rozlewu, nadawania form i paczkowania leków codziennie zmywać podłogi,
5)
ściany i sufity nie dające się zmywać należy bielić co najmniej raz na rok.
§  26.
Transport materiałów pomiędzy stanowiskami pracy znajdującymi się na różnych poziomach, w sąsiadujących ze sobą pomieszczeniach lub budynkach powinien odbywać się przy pomocy mechanicznych środków transportu (przenośników, wózków itp.).

Rozdział  2.

Przygotowanie surowców zielarskich do produkcji.

§  27.
1.
W zakładach nowo budowanych lub przebudowywanych skup surowców zielarskich powinien odbywać się w miejscach zabezpieczonych dachem.
2.
Dostawy surowców olejkowych w partiach powyżej 400 kg mogą być przyjmowane w miejscach pokrytych dachem i osłoniętych przynajmniej dwiema ścianami. W innych wypadkach skup surowców zielarskich powinien odbywać się w pomieszczeniach odpowiadających warunkom określonym dla pomieszczeń wymienionych w § 13 pkt 1.
§  28.
Surowców zielarskich nie przyjętych przez punkt skupu nie należy magazynować w pomieszczeniach przeznaczonych do skupu.
§  29.
Przed przystąpieniem do suszenia ziół należy sprawdzić stan techniczny aparatury pomiarowo-kontrolnej suszarni, a w suszarniach ogniowych - stan pieców i przewodów odprowadzających gazy spalinowe, w suszarniach zaś parowych - stan grzejników, zaworów, przewodów pary i kondensatu, przewodów nawiewno-wywiewnych oraz wentylatora.
§  30.
Przed przystąpieniem do wyładunku komory suszarni o pracy periodycznej należy obniżyć jej temperaturę do 35o i doprowadzić do intensywnego przewietrzenia suszarni ze szkodliwych substancji aromatycznych, tak aby stężenia substancji szkodliwych dla zdrowia w powietrzu nie przekraczały dopuszczalnych w tym zakresie norm.
§  31.
Grzejniki suszarni ziół w miejscach dostępnych dla obsługi i grożących poparzeniem powinny być osłonięte.
§  32.
W czasie załadunku i wyładunku suszarni o pracy periodycznej urządzenia ogrzewnicze i wentylacyjne powinny być unieruchomione.
§  33.
W razie uszkodzenia wentylatora lub przewodów nawiewno-wywiewnych należy:
1)
w suszarniach ogrzewanych parą zamknąć zawór przewodu odprowadzającego parę do suszarni,
2)
w suszarniach ogniowych stopniowo wygasić ogień, przewietrzając skutecznie wnętrze suszarni przez otwarcie drzwi załadunkowych lub innych otworów w obudowie suszarni.
§  34.
Zsyp surowców wysuszonych powinien odbywać się w sposób nie powodujący wydzielania się pyłu w ilościach przekraczających dopuszczalne normy.
§  35.
Suche surowce zielarskie należy składować w sposób uniemożliwiający ich obsunięcie lub spadnięcie.
§  36.
1.
Szerokość regału z półkami nie powinna przekraczać 1,00m, a wysokość - 2,25m, odległość zaś między regałami nie powinna być mniejsza niż 1,20m.
2.
Regały powinny być zabezpieczone przed wywróceniem.
§  37.
1.
Do obsługi półek i regałów należy używać drabin dwuramiennych, zabezpieczonych przed rozsunięciem się, lub drabin przystawnych, zabezpieczonych przed poślizgiem.
2.
Drabiny powinny mieć stopnie zamiast szczebli.
§  38.
1.
Aromatyczne i silnie działające surowce zielarskie powinny być składowane w oddzielnych zamkniętych pomieszczeniach i poddane nadzorowi specjalnie wyznaczonych pracowników.
2.
Wewnątrz pomieszczeń, o których mowa w ust. 1, oraz na zewnętrznej stronie drzwi do tych pomieszczeń należy umieścić napisy ostrzegawcze o treści:

"Uwaga! Manipulacja ziołami szkodliwymi dla zdrowia dozwolona jest jedynie przy stosowaniu rękawic i fartuchów ochronnych. Przed jedzeniem lub paleniem tytoniu należy wypłukać usta i umyć ręce ciepłą wodą z mydłem".

§  39.
Stan techniczny komór dezynsekcyjnych i innych urządzeń służących do dezynsekcji ziół powinien gwarantować bezpieczne i skuteczne przeprowadzenie dezynsekcji.
§  40.
Załadunek i wyładunek surowców z komory dezynsekcyjnej może być dokonywany po uprzednim przewietrzeniu wnętrza komory i jej zawartości.
§  41.
Wchodzenie do komory dezynsekcyjnej w czasie jej pracy jest wzbronione.
§  42.
Pomieszczenia, w których odbywa się zsyp surowców po dezynsekcji powinny być tak przewietrzane i odpylone, by stężenie par środka owadobójczego i zawartości pyłu w powietrzu nie przekraczało dopuszczalnych w tym zakresie norm.
§  43.
Na zewnątrz komory dezynsekcyjnej w czasie jej pracy należy umieścić w miejscach widocznych znaki i napisy ostrzegawcze o treści: "Uwaga! Teren zagazowany - grozi zatruciem", z wizerunkiem trupiej czaszki nad tym napisem.
§  44.
Pracownicy obsługujący komory dezynsekcyjne obowiązani są przed jedzeniem i paleniem papierosów zdjąć odzież ochronną i umyć ręce ciepłą wodą z mydłem.
§  45.
Rozsypywanie surowców na stół do sortowania ręcznego, zasypywanie do urządzeń sortujących oraz przesypywanie surowców przesortowanych powinno być dokonywane w odzieży ochronnej przy zastosowaniu środków ochrony osobistej (maski, okulary, tampony) i w pomieszczeniu, w którym są zainstalowane urządzenia odpylające.
§  46.
Przed uruchomieniem urządzenia sortującego i maszyny rozdrabniającej należy sprawdzić stan techniczny oraz stopień i stan zabezpieczeń (osłon), chroniących obsługę przed zetknięciem z poruszającymi się w czasie pracy niebezpiecznymi elementami urządzenia sortującego i maszyny rozdrabniającej.
§  47.
Pracownicy zatrudnieni przy nawilżaniu surowców powinni wykonywać pracę w odzieży ochronnej, fartuchach i rękawicach wodoodpornych.
§  48.
Transport surowców do maszyn rozdrabniających powinien być dokonywany mechanicznie przy pomocy przenośników, których części wirujące i będące w ruchu w czasie pracy powinny być zabezpieczone osłonami.
§  49.
Czynności wykonywane z surowcem rozdrobnionym (przesypywanie, powtórne kierowanie do rozdrobnienia, załadowywanie do transportu itp.) - jeżeli nie są zmechanizowane - należy wykonywać zgodnie z wymaganiami § 45.

Rozdział  3

Produkcja wyrobów zielarskich.

§  50.
1.
Substancje używane do ekstrakcji powinny być przechowywane w naczyniach wykonanych z materiałów niepalnych i nie tłukących się. Naczynia te powinny być stale szczelnie zamknięte i posiadać napisy informujące o ich zawartości.
2.
Naczynia wymienione w ust. 1 nie mogą być przechowywane w pobliżu jakichkolwiek źródeł ciepła.
3.
Puste naczynia po spirytusie powinny być składowane osobno, z zachowaniem warunków, o których mowa w ust. 2.
§  51.
1.
Magazyn płynów ekstrakcyjnych powinien mieścić się w osobnym budynku, wykonanym i wyposażonym zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi.
2.
Magazynowanie płynów ekstrakcyjnych w budynkach mieszkalnych biurowych bądź produkcyjnych jest wzbronione.
3.
Magazyn płynów ekstrakcyjnych powinien mieć dogodny dojazd dla samochodów pożarniczych przynajmniej z dwóch stron budynku.
§  52.
W dziale ekstrakcji dopuszczalne jest przechowywanie płynów ekstrakcyjnych jedynie w ilości potrzebnej do jednorazowego przerobu, z zachowaniem warunków, o których mowa w § 50 ust. 2.
§  53.
Rozcieńczanie płynów ekstrakcyjnych powinno być dokonywane w naczyniach szczelnych, posiadających napisy informujące o ich zawartości.
§  54.
Transport płynów ekstrakcyjnych do aparatów ekstrakcyjnych powinien odbywać się szczelnymi przewodami rurowymi.
§  55.
Szczelność aparatury ekstrakcyjnej oraz sprawne działanie aparatury pomiarowo-kontrolnej powinny być stale kontrolowane przez personel obsługujący i kierownika działu.
§  56.
Pomieszczenia działu ekstrakcji powinny być zaopatrzone w sprawnie działającą instalację sygnalizacyjną przeciwpożarową.
§  57.
Jeżeli praca w dziale ekstrakcji związana jest w doraźnych wypadkach z jakichkolwiek przyczyn z wydzielaniem się znacznych ilości par rozpuszczalników, osoby tam zatrudnione powinny pracować przy użyciu właściwego sprzętu osobistej ochrony organów oddechowych.
§  58.
W razie gdy ze względów technicznych i technologicznych prowadzi się ekstrakcję w miejscach pokrytych dachem, a nie posiadających ścian bocznych, urządzenia sterownicze powinny być umieszczone w pomieszczeniach zamkniętych, odpowiadających warunkom określonym dla pomieszczeń na przerób ziół bez zmiany ich postaci.
§  59.
Transport surowca na pomosty załadunkowe przy aparatach destylacyjnych powinien odbywać się mechanicznie lub pneumatycznie.
§  60.
Wchodzenie do rozgrzanego powyżej 40o oraz nie przewietrzonego aparatu destylacyjnego jest wzbronione.
§  61.
Aparaty destylacyjne powinny być szczelne i zaopatrzone w izolację zapobiegającą nadmiernemu promieniowaniu ciepła.
§  62.
Chłodnica o nie zamkniętym obiegu powinna być szczelnie przykryta, z wyprowadzeniem powstającej pary wodnej na zewnątrz budynku.
§  63.
Złącze przewodu odprowadzającego olejki z chłodnicy z odbieralnikiem powinno być szczelne i połączone z urządzeniem do pochłaniania par olejków lub do odprowadzenia ich na zewnątrz budynku.
§  64.
Odpływ wody aromatycznej z odbieralnika do zbiornika powinien odbywać się szczelnie połączonymi przewodami rurowymi.
§  65.
Zbiornik wody aromatycznej powinien być szczelnie zamknięty, a przykrycie powinno posiadać konstrukcję wytrzymującą obciążenie co najmniej 250 kg.
§  66.
1.
Transport wody aromatycznej ze zbiorników do aparatów powinien być dokonywany przewodami rurowymi przy pomocy pompy.
2.
Przenoszenie wody aromatycznej wiadrami jest wzbronione.
§  67.
1.
Wyładunek odpadów podestylacyjnych powinien być dokonywany przy pomocy narzędzi na długich trzonkach.
2.
Wyładowywanie odpadów podestylacyjnych bezpośrednio rękami jest wzbronione.
§  68.
1.
Destylację płynów można prowadzić w aparacie o sprawnie działających zaworach bezpieczeństwa, umieszczonych w częściach aparatu pracującego pod ciśnieniem.
2.
Transport płynów do i z aparatów destylacyjnych powinien być dokonywany mechanicznie.
§  69.
1.
Mieszanie ekstraktu podczas zagęszczania powinno odbywać się mechanicznie.
2.
Parownice powinny być zaopatrzone w urządzenia zabezpieczające przed przedostawaniem się oparów do pomieszczenia produkcyjnego.
3.
Opróżnianie parownic z zagęszczonego ekstraktu powinno być dokonywane po uprzednim ochłodzeniu ekstraktu do temperatury niższej niż 35o.
§  70.
1.
Autoklawy do stabilizacji surowców świeżych powinny być szczelne oraz zaopatrzone na zewnątrz izolacją zabezpieczającą przed oparzeniem oraz nadmiernym promieniowaniem ciepła.
2.
Otwarcie autoklawu, w których panuje podwyższone ciśnienie i podwyższona temperatura, dopuszczalne jest po uprzednim wyrównaniu ciśnienia do ciśnienia atmosferycznego i ochłodzeniu autoklawu do temperatury niższej niż 35o.
3.
Transport płynów do i z autoklawów powinen być dokonywany przewodami rurowymi przy pomocy pomp lub grawitacyjnie.
4.
Gromadzenie surowca świeżego luzem w pomieszczeniach, w których zainstalowane są autoklawy, jest wzbronione.
§  71.
1.
Kotły do gotowania syropów powinny być zakryte przykrywą dzieloną, wykonaną w sposób pozwalający na podnoszenie każdej części oddzielnie.
2.
Podniesiona przykrywa powinna mieć zabezpieczenie przed opadnięciem.
§  72.
Kotły do gotowania syropów powinny posiadać mieszadła o napędzie indywidualnym.
§  73.
1.
Ręczny zasyp cukru bezpośrednio do kotła dopuszczlny jest w wypadku, gdy otwór wsypowy umieszczony jest na wysokości 30-70 cm od podłogi.
2.
W razie stosowania przenośnika otwór wsypowy do przenośnika nie powinien znajdować się wyżej niż 60 cm od podłogi.
§  74.
Tace używane przy suszeniu półproduktów i produktów zielarskich nie mogą posiadać ostrych krawędzi.
§  75.
Załadunek półproduktów i produktów zielarskich do suszarni może być dokonywany tylko po uprzednim ochłodzeniu jej wnętrza do temperatury niższej niż 35o.
§  76.
1.
Do wyładunku produktów z suszarni można przystąpić tylko po uprzednim wyrównaniu ciśnienia do ciśnienia atmosferycznego wewnątrz suszarni i ochłodzeniu wnętrza do temperatury niższej niż 35o.
2.
W wypadkach awaryjnych, gdy powstanie konieczność wyładunku przed ochłodzeniem wnętrza suszarni do temperatury określonej w ust. 1, pracownicy dokonujący wyładunku powinni być zaopatrzeni w sprzęt ochronny, zabezpieczający przed oparzeniem.
§  77.
W razie trudnego oddzielania się wysuszonego ekstraktu od tac i konieczności zeskrobywania pracownicy zatrudnieni przy tej czynności powinni być zaopatrzeni w okulary ochronne.
§  78.
Suszenia rozpyłowego można dokonywać tylko przy sprawnie działających automatycznych zabezpieczeniach, sygnalizujących oliwienie części wirujących oraz ciśnienie płynu.
§  79.
Suszarnię rozpyłową należy wyłączyć z ruchu, jeżeli dwa identyczne, a działające niezależnie od siebie urządzenia pomiarowo-kontrolne wykazują różnice w rejestracji tych samych parametrów.
§  80.
Przy każdej prasie do wyciskania surowców zielarskich powinna być na widocznym miejscu umieszczona wywieszka z podanym dopuszczalnym ciśnieniem roboczym dla każdej prasy.
§  81.
Surowiec powinien być transportowany do stanowiska pracy przy pomocy przenośników lub wózków.
§  82.
Ładowanie surowca do prasy bezpośrednio rękami jest wzbronione.
§  83.
Przed rozpoczęciem tłoczenia każdego załadunku surowcem zielarskim należy dokładnie oczyścić otwory i rynienki spływowe wytłaczanego płynu.
§  84.
Manipulowanie przy koszu prasy będącej pod ciśnieniem od momentu włączenia pomp jest wzbronione.
§  85.
Wyładowywanie wytłoków z prasy może odbywać się dopiero po wyrównaniu ciśnienia wewnętrznego z ciśnieniem atmosferycznym.
§  86.
Przy obsłudze urządzeń do suszenia granulatów powinny być przestrzegane warunki określone w §§ 29-33.
§  87.
Elementy grzejne drażownic powinny być osłonięte w sposób zapobiegający oparzeniu.
§  88.
Suszenie granulatów, tabletek i drażetek powinno odbywać się w oddzielnych pomieszczeniach przeznaczonych na ten cel.
§  89.
Otwory załadunkowy i wyładunkowy mieszarki do mieszanek ziołowych powinny posiadać szczelne zamknięcie, zabezpieczone przed samoczynnym otwarciem się w czasie ruchu.

Rozdział  4.

Mycie opakowań szklanych i magazynowanie wyrobów gotowych.

§  90.
Myjki i wanny używane do mycia opakowań szklanych nie powinny posiadać ostrych obrzeźy i krawędzi oraz powinny być zaopatrzone w osłony zapobiegające rozpryskiwaniu wody.
§  91.
1.
Przy myciu ręcznym wyjmowanie opakowań szklanych zatopionych w wodzie powinno być dokonywane przy pomocy specjalnych grabi.
2.
Wyjmowanie zatopionych opakowań szklanych lub stłuczki rękami jest wzbronione.
§  92.
Stłuczkę szklaną powstałą przy myciu i suszeniu opakowań szklanych oraz przy rozlewie produktów płynnych należy zbierać do oddzielnych pojemników i bieżąco usuwać.
§  93.
Przy obsłudze suszarń do suszenia opakowań szklanych powinny być przestrzegane warunki określone w §§ 29-33.
§  94.
Instalacje elektryczne urządzeń oraz pomieszczeń myjni opakowań szklanych powinny odpowiadać wymaganiom określonym dla warunków wilgotnych.
§  95.
Gotowe wyroby zielarskie (preparaty orz zioła), wyprodukowane bez zmiany formy surowca, powinny być składowane w sposób przewidziany w §§ 35-37, z tym że szerokość regału z półkami nie powinna przekraczać 0,80m.
§  96.
Gotowe wyroby zielarskie (przetwory) nie powinny być magazynowane na półkach i regałach w opakowaniach zbiorczych lub w opakowaniach szklanych, których waga wraz z zawartością przekracza 5 kg netto.
§  97.
Balony szklane wypełnione roztworami zielarskimi powinny być osłonięte koszami wiklinowymi lub metalowymi.
§  98.
Gotowe wyroby - zioła i przetwory zielarskie silnie działające, trujące oraz narkotyczne należy magazynować oddzielnie, w sposób przewidziany obowiązującymi przepisami.

Rozdział  5.

Ochrona przed szkodliwym działaniem alkaloidów i innych wyodrębnionych ciał czynnych oraz ampułkowanie.

§  99.
1.
Przy produkcji alkaloidów, glikozydów i innych wyodrębnionych ciał czynnych oraz przy ich wykorzystywaniu do dalszego przerobu zabronione jest zatrudnianie osób uczulonych na te związki chemiczne.
2.
Przy procesie izolowania alkaloidów sporyszu i ich przerobie chemicznym w ilości większej niż laboratoryjna zabronione jest zatrudnianie kobiet.
3.
Przy przerobie surowców zawierających glikozydy nasercowe zabronione jest zatrudnianie osób cierpiących na zaburzenia akcji serca.
§  100.
Pracownicy zatrudnieni przy procesie izolowania i przerobie izolowanych ciał czynnych, obowiązani są przed spożywaniem posiłków zdejmować odzież ochronną oraz dokładnie myć ręce i twarz wodą z mydłem i płukać usta.
§  101.
1.
Stałe jarzenie lamp kwarcowych, obejmujące całą powierzchnię pomieszczenia przeznaczonego do ampułkowania, dopuszczalne jest tylko w pomieszczeniach, w których pracownicy przebywają okresowo, nie dłużej jednak niż łącznie 2 godziny w ciągu dnia pracy.
2.
W pomieszczeniach, w których pracownicy przebywają stale, należy stosować okresowe jarzenie lamp kwarcowychm, z tym że jedynie punkty i urządzenia szczególnie narażone na zakażenie mogą posiadać stałe naświetlenie indywidualne.
3.
Przy rozmieszczeniu lamp kwarcowych w punktach i nad urządzeniami szczególnie narażonymi na zakażenie (ust. 2) odstępy pomiędzy poszczególnymi lampami nie mogą być mniejsze niż 1,50m.
4.
Pracownicy pozostający okresowo w zasięgu promieniowania lamp kwarcowych powinni w tym czasie używać okularów ochronnych, zatrzymujących promienie ultrafioletowe.
§  102.
Przygotowanie i przenoszenie płynów o temperaturze powyżej 35o w naczyniach szklanych nie zaopatrzonych w osłonę zabezpieczającą przed pęknięciem lub wylaniem jest wzbronione.
§  103.
Mycie i używanie pękniętych bądź uszkodzonych naczyń szklanych i ampułek jest wzbronione.
§  104.
W razie ręcznego obcinania ampułek pracownik obowiązany jest pracować w okularach ochronnych.
§  105.
Pracownikom zatrudnionym przy napełnianiu i zatapianiu ampułek należy umożliwić wykonywanie pracy w pozycji siedzącej. Krzesło do tej pracy powinno mieć regulowaną wysokość siedzenia i oparcia.

Rozdział  6.

Przepisy higieniczno-sanitarne.

§  106.
Szatnie dla pracowników zatrudnionych w olejkarniach powinny być urządzone w sposób umożliwiający intensywne przewietrzenie odzieży z par olejków.
§  107.
1.
Szatnie dla pracowników zatrudnionych w pomieszczeniach sterylnych powinny być urządzone w dwóch oddzielnych pomieszczeniach, z których jedno przeznaczone jest na odzież wyjściową, a drugie na odzież roboczą.
2.
Dla tej grupy pracowników w nowo budowanych lub przebudowywanych zakładach przemysłowych należy przewidzieć szatnię typu przepustowego w rozumieniu przepisów dotyczących warunków higieniczno-sanitarnych.
§  108.
Oprócz umywalek, których zainstalowania wymagają ogólne przepisy, należy dodatkowo umieścić umywalki w następujących działach: gotowalni syropów, drażetkarni, tabletkarni, kapsułkarni, ampułkarni, rozlewni i paczkowni leków.
§  109.
Przy pracach, przy których zanieczyszczenie powietrza szkodliwymi substancjami przekracza dorażnie dopuszczalne w tym zakresie normy, obowiązkowe jest stosowanie przez pracowników masek przeciwpyłowych lub tamponów z waty nie odtłuszczonej i szczelnych okularów.
§  110.
Przy pracach, przy których pracownicy są narażeni na uszkodzenie, poparzenie lub skażenie skóry rąk, obowiązkowe jest stosowanie rękawic ochronnych, ochraniaczy palców itp.
§  111.
1.
Pracownicy zatrudnieni bezpośrednio przy przerobie surowca lub przy produkcji powinni być poddawani okresowym badaniom lekarskim co najmniej raz na pół roku.
2.
Pracownicy zatrudnieni w działach nie wymienionych w ust. 1 powinni być poddawani okresowym badaniom lekarskim co najmniej raz na rok.
§  112.
W razie stwierdzenia u pracownika uczulenia na niektóre gatunki ziół lub ich składniki (§ 99 ust. 1) należy go niezwłocznie skierować do lekarza specjalisty i przenieść do innej pracy z zachowaniem warunków wynikających z przepisów prawa pracy.

Rozdział  7.

Przepisy końcowe.

§  113.
Pozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1970 r., z tym że przepisy §§ 17, 48, 59, 64, 69 i 107 wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 1971 r.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1969.16.119

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu zielarskiego.
Data aktu: 05/05/1969
Data ogłoszenia: 30/05/1969
Data wejścia w życie: 01/01/1971, 01/01/1970