Nadzór sanitarny nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 31 grudnia 1960 r.
w sprawie nadzoru sanitarnego nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.

Na podstawie art. 8 lit. a), b), c), d), e) i g) przepisów z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. z 1928 r. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977, z 1939 r. Nr 54, poz. 342, z 1946 r. Nr 5, poz. 44 i z 1949 r. Nr 42, poz. 311) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Mięso mielone lub siekane chłodzone lub mrożone może być wytwarzane i wprowadzane do obrotu na warunkach określonych w niniejszym rozporządzeniu.
2.
Użyte w dalszym ciągu rozporządzenia określenie "mięso" oznacza mięso mielone lub siekane chłodzone albo mrożone.
§  2.
1.
Mięso może być wytwarzane tylko w uspołecznionych zakładach przemysłu mięsnego, chłodniczego lub garmażeryjnego, wyznaczonych przez jednostki nadrzędne tych zakładów w porozumieniu z właściwym wojewódzkim inspektorem sanitarnym (inspektorem miasta wyłączonego z województwa) i wojewódzkim lekarzem weterynarii.
2.
Produkcja mięsa powinna być prowadzona pod stałą kontrolą lekarzy weterynarii sprawujących nadzór sanitarno-weterynaryjny w zakładach, o których mowa w ust 1.
§  3.
Mięso dostarczone do sprzedaży powinno znajdować się w firmowych opakowaniach wytwórni, na których oprócz oznaczeń wymaganych w myśl przepisów o oznaczaniu artykułów wprowadzanych do obrotu powinna być zamieszczona data produkcji i znak kontroli organu sanitarno-weterynaryjnego, o którym mowa w § 2 ust. 2.
§  4.
1.
Sprzedaż detaliczna mięsa może być prowadzona tylko w uspołecznionych sklepach mięsnych wyznaczonych przez właściwy do spraw handlu wewnętrznego organ prezydium wojewódzkiej rady narodowej (rady narodowej miasta wyłączonego z województwa) w porozumieniu z wojewódzkim inspektorem sanitarnym (inspektorem sanitarnym miasta wyłączonego z województwa).
2.
Sklepy, o których mowa w ust. 1, powinny być wyposażone w urządzenia chłodnicze zapewniające:
1)
temperaturę nie wyższą niż - 8oC - do przechowywania mięsa mrożonego oraz
2)
temperaturę nie przekraczającą +4oC - do przechowywania mięsa chłodzonego.
3.
Mięso nie sprzedane w godzinach, w których sklep jest czynny, wolno przechowywać tylko w odpowiednich urządzeniach chłodniczych określonych w ust. 2.
§  5.
Dostawy mięsa do miejsc sprzedaży mogą być dokonywane tylko przy użyciu środków transportu wyposażonych w urządzenia chłodnicze.
§  6.
Przepisy §§ 6, 11 ust. 5 §§ 12, 22, 37 i 38 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r. o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi (Dz. U. z 1936 r. Nr 92, poz. 643, z 1937 r. Nr 49, poz. 378, z 1952 r. Nr 12, poz. 75, z 1958 r. Nr 56, poz. 275 i z 1961 r. Nr 4, poz. 26) stosuje się odpowiednio.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Ratownik medyczny nauczy się na kursie, jak robić USG i stwierdzać zgon

Weszło w życie rozporządzenie w sprawie kursów kwalifikacyjnych dla ratowników medycznych. To konsekwencja przyznania tej grupie zawodowej nowych uprawnień: stwierdzania zgonu, do którego doszło podczas akcji medycznej, wykonania badania USG według protokołów ratunkowych oraz kwalifikacji do szczepienia i wykonania szczepienia przeciw COVID-19. Nowe przepisy określają jak będzie wyglądać egzamin i wzór zaświadczenia potwierdzającego odbycie kursu kwalifikacyjnego.

Agnieszka Matłacz 05.06.2024
MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1961.4.27

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Nadzór sanitarny nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.
Data aktu: 31/12/1960
Data ogłoszenia: 31/01/1961
Data wejścia w życie: 31/01/1961