a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .
(2) Substancje akrylan etylu, izowalerian pentylu, 2-metylomaślan butylu, 2-metyloundekanal, kwas (2E)-metylokroto- nowy, (E,Z)-deka-2,4-dienian etylu, butan-2-on, octan cykloheksylu, 3,4-dimetylocyklopentano-1,2-dion, 5-etylo- 3-hydroksy-4-metylofuran-2(5H)-on, maślan fenyloetylu, fenylooctan heksylu, 4-metyloacetofenon, 4-metoksyace- tofenon, 3-metylofenol, 3,4-dimetylofenol, 1-metoksy-4-metylobenzen, trimetylooksazol i 4,5-dihydrotiofen-3 (2H)-on zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatek paszowy dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono szereg wniosków o ponowną ocenę tych dodatków w odniesieniu do wszystkich gatunków zwierząt.
(4) Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie substancji aromatyzujących w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone.
(5) Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(6) W opiniach z dnia 1 lutego 2012 r. 3 , 7 marca 2012 r. 4 , 25 kwietnia 2012 r. 5 , 17 października 2012 r. 6 , 12 marca 2013 r. 7 , 5 marca 2014 r. 8 , 20 października 2015 r. 9 , 26 stycznia 2016 r. 10 , 8 marca 2016 r. 11 , 20 kwietnia 2016 r. 12 , 25 maja 2016 r. 13 , 12 lipca 2016 r. 14 i 19 października 2016 15 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania dodatki nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził również, że dodatki należy uznać za substancje drażniące dla skóry, oczu i dróg oddechowych oraz za działające uczula- jąco na skórę. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku.
(7) Urząd stwierdził, że dodatki są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, w związku z czym ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.
(8) Ocena dodatków dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(9) Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać zalecaną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów.
(10) Fakt, że stosowanie dodatków jako środków aromatyzujących w wodzie do pojenia nie jest dozwolone, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.
(11) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2012;10(2):2573.
4 Dziennik EFSA 2012;10(3):2625.
5 Dziennik EFSA 2012;10(5):2678.
6 Dziennik EFSA 2012;10(10):2927.
7 Dziennik EFSA 2013;11(4):3169.
8 Dziennik EFSA 2014;12(3):3608.
9 Dziennik EFSA 2015;13(11):4268.
10 Dziennik EFSA 2016;14(2):4390.
11 Dziennik EFSA 2016;14(6):4441.
12 Dziennik EFSA 2016;14(6):4475.
13 Dziennik EFSA 2016;14(6):4512.
14 Dziennik EFSA 2016;14(8):4557.
15 Dziennik EFSA 2016;14(11):4618.