KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 52 ust. 3 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 wniosek Kambodży o rejestrację nazwy (Skor Thnot Kampong Speu) jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG) został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej w dniu 3 października 2017 r. 2
(2) W dniu 22 grudnia 2017 r. Komisja otrzymała powiadomienie o sprzeciwie oraz powiązane z nim uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie od cukrowni Sucre Suisse SA z siedzibą w Szwajcarii. W dniu 9 stycznia 2018 r. Komisja przekazała Kambodży uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie przesłane przez Sucre Suisse SA.
(3) W dniu 3 stycznia 2018 r. Komisja otrzymała powiadomienie o sprzeciwie oraz powiązane z nim uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie od Belgii. W dniu 9 stycznia 2018 r. Komisja przekazała Kambodży powiadomienie o sprzeciwie oraz uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie przesłane przez Belgię. W dniu 8 marca 2018 r. Belgia poinformowała Komisję o wycofaniu swojego sprzeciwu wobec wniosku o rejestrację (Skor Thnot Kampong Speu).
(4) Przedsiębiorstwo Sucre Suisse SA zgłosiło sprzeciw wobec rejestracji nazwy (Skor Thnot Kampong Speu), ponieważ opis produktu "cukier palmowy" jest zbyt ogólny, a produkt nie spełnia wymogów definicji cukrów ustanowionej w dyrektywie Rady 2001/111/WE 3 odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
(5) Uznając ten sprzeciw za dopuszczalny zgodnie z art. 51 ust. 3 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, pismem z dnia 3 kwietnia 2018 r. Komisja wezwała Kambodżę i Sucre Suisse SA do podjęcia odpowiednich konsultacji w okresie trzech miesięcy w celu osiągnięcia porozumienia zgodnie z ich procedurami wewnętrznymi.
(6) W dniu 29 czerwca 2018 r. Kambodża zwróciła się o przedłużenie terminu konsultacji. Zgodnie z art. 51 ust. 3 ostatni akapit rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 Komisja przedłużyła termin konsultacji o dodatkowe trzy miesiące, począwszy od dnia 4 lipca 2018 r.
(7) Po przeprowadzeniu konsultacji zainteresowane strony doszły do porozumienia. Kambodża przekazała Komisji wyniki porozumienia w dniu 3 października 2018 r.
(8) Kambodża i Sucre Suisse SA uzgodniły, że nie ma potrzeby wprowadzania zmian do jednolitego dokumentu opublikowanego na podstawie art. 50 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. Zainteresowane strony uznały, że użyteczne jest wyjaśnienie, czym jest produkt (Skor Thnot Kampong Speu) poprzez dodanie uwagi, że "»Skor Thnot Kampong Speu« jest cukrem otrzymywanym z drzew palmowych. Cukier palmowy nie jest zdefiniowany w dyrektywie 2001/111/WE odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, ale może być wprowadzany do obrotu w UE z zastrzeżeniem ogólnych wymogów prawnych. Cukier palmowy jest od wieków spożywany przez ludzi na całym świecie."
(9) Porozumienie jest zgodne z przepisami rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 i prawodawstwem UE, dlatego treść porozumienia zawartego między Kambodżą a Sucre Suisse SA należy wziąć pod uwagę.
(10) W związku z powyższym należy wpisać nazwę (Skor Thnot Kampong Speu) do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: