KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiające unijny kodeks celny 1 , w szczególności jego art. 57 ust. 4 i art. 58 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury scalonej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 2 , konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji niektórych towarów.
(2) W pkt 2 załącznika do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 316/91 3 zaklasyfikowano białą masę o ciastowatej konsystencji nazwaną "creamed coconut", na ogół stosowaną w kuchni do przygotowywania sosów i innych środków spożywczych, uzyskaną na skutek drobnego kruszenia masy orzecha kokosowego i pasteryzacji, do pozycji 2008 Nomenklatury scalonej jako inaczej przetworzone orzechy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone. Wykluczona została klasyfikacja produktu do pozycji 0801 Nomenklatury scalonej, jako że w dziale 8 nie dopuszcza się pasteryzacji.
(3) Nomenklatura scalona, ustanowiona rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87, jest oparta na międzynarodowym Zharmonizowanym Systemie Oznaczania i Kodowania Towarów ("System Zharmonizowany"), opracowanym przez Radę Współpracy Celnej (obecnie Światową Organizację Celną), przyjętym w formie międzynarodowej konwencji zawartej w Brukseli w dniu 14 czerwca 1983 r. oraz zatwierdzonej w imieniu Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej w drodze decyzji Rady 87/369/EWG 4 .
(4) Uwaga 3a) do działu 8 została wprowadzona do Systemu Zharmonizowanego w 1992 r. Dopuszcza ona obróbkę termiczną na potrzeby dodatkowego zakonserwowania lub przedłużenia trwałości suszonych orzechów objętych tym działem. Zgodnie z historycznymi dokumentami z Systemu Zharmonizowanego określenie "pasteryzacja" pierwotnie zaproponowane w tekście tej uwagi, zostało ostatecznie zastąpione bardziej ogólnym określeniem "umiarkowana obróbka termiczna". W Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej 5 do działu 8 sprecyzowano na szczeblu Unii, że pasteryzacja jest między innymi dopuszczalna dla suszonych owoców i orzechów objętych tym działem.
(5) W związku z powyższym należy skreślić pkt 2 w tabeli zamieszczonej w załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 316/91, aby uniknąć ewentualnych rozbieżności w klasyfikacji taryfowej produktów z suszonych orzechów kokosowych, takich jak "creamed coconut", który został uzyskany na skutek umiarkowanej obróbki termicznej oraz aby zapewnić jednolite stosowanie Nomenklatury scalonej w Unii Europejskiej.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 316/91.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 8 maja 2017 r.
|
W imieniu Komisji, za Przewodniczącego, |
|
Stephen QUEST |
|
Dyrektor Generalny Dyrekcja Generalna ds. Podatków i Unii Celnej
|
1 Dz.U. L 269 z 10.10.2013, s. 1.
2 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).
3 Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 316/91 z dnia 7 lutego 1991 r. dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej (Dz.U. L 37 z 9.2.1991, s. 25).
4 Decyzja Rady 87/369/EWG z dnia 7 kwietnia 1987 r. dotycząca zawarcia Międzynarodowej konwencji w sprawie zharmonizowanego systemu oznaczania i kodowania towarów oraz protokołu zmian do tej konwencji (Dz.U. L 198 z 20.7.1987, s. 1).
5 Dz.U. C 214 z 30.6.2015, s. 4.