Decyzja wykonawcza 2012/416/UE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Belgii

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 19 lipca 2012 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Belgii

(notyfikowana jako dokument nr C(2012) 4933)

(Jedynie teksty w języku francuskim i niderlandzkim są autentyczne)

(2012/416/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 21 lipca 2012 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, które to metody mogą być wyłącznie statystycznie udowodnionymi metodami szacowania opartymi na pomiarze fizycznym jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w art. 23 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen(2).

(2) Decyzją 97/107/WE(3) Komisja zatwierdziła stosowanie pięciu metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Belgii.

(3) Z powodu zmian w populacji świń wzory wykorzystywane w tych metodach obecnie niedoszacowują zawartości chudego mięsa. Należy zatem uaktualnić wzór zatwierdzonych metod oraz otrzymać i stosować trzy nowe metody klasyfikacji.

(4) Belgia zwróciła się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie ośmiu metod klasyfikacji tusz wieprzowych na swoim terytorium i przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy, na których wspomniane metody są oparte, wyniki próbnego rozbioru oraz równania stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.

(5) Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji w Belgii.

(6) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany w urządzeniach lub metodach klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

(7) Ze względu na przejrzystość i pewność prawa należy uchylić decyzję 97/107/WE.

(8) Ze względu na warunki techniczne w trakcie wprowadzania nowych urządzeń oraz nowych równań, metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone decyzją 97/107/EWG należy stosować do dnia 30 września 2012 r.

(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Belgii:

a)
przyrząd "Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika;
b)
przyrząd "Giralda Choirometer Pork Grader (PG 200)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 załącznika;
c)
przyrząd "Hennessy Grading Probe (HGP 4)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 3 załącznika;
d)
przyrząd "Fat-O-Meat'er (FOM II)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika;
e)
przyrząd "OptiScan TP" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 5 załącznika;
f)
przyrząd "CSB Image-Meater" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 6 załącznika;
g)
przyrząd "VCS 2000" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 7 załącznika;
h)
przyrząd "AutoFOM III" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 8 załącznika.
Artykuł  2

Nie zezwala się na jakiekolwiek zmiany w zatwierdzonych przyrządach lub metodach oceny, chyba że zmiany te zostaną wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

Artykuł  3

Decyzja 97/107/WE zostaje uchylona.

Jednakże do dnia 30 września 2012 r. Belgia może stosować metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone decyzją 97/107/WE.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Królestwa Belgii.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 lipca 2012 r.

W imieniu Komisji

Dacian CIOLOȘ

Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.

(3) Dz.U. L 39 z 8.2.1997, s. 17.

ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH W BELGII

CZĘŚĆ  1

Capteur gras/maigre - sydel (CGM)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM)".

2. Przyrząd ten jest wyposażony w sondę Sydel o wysokiej rozdzielczości i szerokości 8 milimetrów, diodę elektroluminescencyjną w podczerwieni (Honeywell) oraz dwa czujniki światła (Honeywell). Odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 105 milimetrów. Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość mięsa chudego przy pomocy samego przyrządu CGM.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 66,09149 - 0,82047 × X1 + 0,10762 × X2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X1 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii cięcia pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od końca,

X2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co X1.

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 130 kilogramów.

CZĘŚĆ  2

Giralda choirometer pork grader (PG200)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "Giralda Choirometer Pork Grader (PG 200)".

2. Przyrząd PG200 wyposażony jest w sondę (Siemens KOM 2110) o szerokości 6 mm, diodę emitującą światło (LED Siemens F 28) i czujnik światła (Siemens F 232). Odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 125 milimetrów. Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość mięsa chudego przy pomocy samego przyrządu PG200.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 70,09860 - 0,84616 × X1 + 0,091860 × X2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X1 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona prostopadle do grzbietu tuszy (7 cm od linii cięcia na zewnątrz i ± 4 cm od linii cięcia wewnątrz) pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu,

X2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co X1.

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 130 kilogramów.

CZĘŚĆ  3

Hennessy grading probe (HGP4)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy urządzenia znanego pod nazwą "Hennessy Grading Probe (HGP4)".

2. Przyrząd HGP4 jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetra (6,3 milimetra ma ostrze na czubku sondy), zawierającą fotodiodę i fotodetektor oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 milimetrów. Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu HGP4 lub przy użyciu podłączonego do niego komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 70,37871 - 0,86986 × X1 + 0,080138 × X2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X1 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii cięcia pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od końca,

X2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co X1.

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 130 kilogramów.

CZĘŚĆ  4

Fat-o-meat'er (FOM II)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "Fat-O-Meat'er (FOM II)".

2. Przyrząd stanowi nową wersję systemu pomiarowego Fat-O-Meat'er. Przyrząd FOM II składa się z optycznej sondy z nożem, urządzenia do pomiaru głębokości o odcinku pomiarowym wynoszącym od 0 do 125 mm oraz panelu do gromadzenia i analizy danych - Carometec Touch Panel i15 computer (Ingress Protection IP69K). Przyrząd FOM II sam przelicza wyniki pomiarów na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 68,85997 - 0,94985 × X1 + 0,088314 × X2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X1 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona prostopadle do grzbietu tuszy (7 cm od linii cięcia na zewnątrz i ± 4 cm od linii cięcia wewnątrz) pomiędzy drugim i trzecim żebrem od dołu,

X2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co X1.

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 130 kilogramów.

CZĘŚĆ  5

Optiscan TP

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "OptiScan-TP".

2. Przyrząd OptiScan-TP jest wyposażony w cyfrowy rejestrator obrazu prześwietlający dwa miejsca pomiarowe na tuszy. Obraz jest podstawą do obliczenia grubości słoniny i mięśnia zgodnie z metodą dwóch punktów zwaną metodą "ZweiPunkte Messverfahren (ZP)".

Wyniki pomiarów są przetwarzane na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu OptiScan-TP. Zapisane obrazy są przechowywane i mogą być następnie poddane kontroli. Zintegrowany interfejs Bluetooth® umożliwia łatwy transfer danych.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 58,81491 - 0,64150 × X1 + 0,16873 × X2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X1 = minimalna grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, mierzona na mięśniu M. gluteus medius,

X2 = grubość mięśnia lędźwiowego w milimetrach, zmierzona jako najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia M. gluteus medius i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego.

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 130 kilogramów.

CZĘŚĆ  6

CSB Image Meater (CSB)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "CSB Image-Meater".

2. Przyrząd CSB-Image-Meater jest systemem przetwarzania obrazu online, w którym półtusze są automatycznie filmowane kamerą. Dane graficzne są następnie przetwarzane komputerowo za pomocą specjalnego oprogramowania do przetwarzania obrazów. Zmienne wykorzystywane przez Image-Meater mierzone są na linii cięcia w okolicach szynki (około mięśnia M. gluteus medius). Wyniki pomiarów przelicza się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 71,65733 - (0,22223 × S) + (0,032383 × F) - (0,20522 × MS) + (0,053050 × MF) - (0,13195 × WL) -(0,16384 × WaS)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

S = minimalna grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, mierzona na mięśniu M. gluteus medius,

F = grubość mięśnia lędźwiowego w milimetrach, zmierzona jako najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia M. gluteus medius i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego,

MS = średnia z pomiaru grubości okrywy tłuszczowej mięśnia M. gluteus medius (w milimetrach),

MF = średnia grubość mięśnia mierzona poniżej mięśnia M.gluteus medius (w milimetrach),

WL = średnia długość kręgu włącznie z dyskami międzykręgowymi (w milimetrach),

WaS = średnia z pomiaru grubości okrywy tłuszczowej na pierwszym mierzonym kręgu (a) (w milimetrach).

4. Opis punktów pomiarowych znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze belgijskie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 130 kilogramów.

CZĘŚĆ  7

VCS 2000

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "VCS 2000".

2. Przyrząd VCS 2000 jest systemem przetwarzania obrazu online, w którym półtusze są automatycznie filmowane kamerą. Dane graficzne są następnie przetwarzane komputerowo za pomocą specjalnego oprogramowania do przetwarzania obrazów. Wyniki pomiarów przelicza się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 51,85549 + (0,013351 × TL1) + (0,020216 × TL4) + (0,012917 × TL6) - (0,0061754 × TL7) + (0,014479 × TL8) - (0,000020016 × HF13) - (0,0067020 × HL7) - (0,015821 × HL8) + (10,97550 × HV1) -(0,000010969 × HF26) - (0,00043912 × HF28) - (0,000021232 × HF31) - (0,000019406 × HF34) -(0,024227 × HL15) - (0,0099866 × HL17) - (0,0085447 × HL18) - (0,020238 × HL20) - (0,0086577 × HL21) - (0,0076468 × HL23) - (0,0074809 × HL24) + (0,074204 × HV19) - (0,0058634 × HL31) -(0,015560 × SBAR1) - (0,015265 × SBAR2) - (0,019170 × SBAM2) + (0,043510 × VBAM2) - (0,026957 × FBAR4) - (0,010999 × KBAR4) - (0,018434 × FBAM4) - (0,017239 × SBAR5) + (0,072272 × VBAR5) -(0,0071030 × SBAM5) + (0,068737 × VBM5) - (3,68219 × TL2/TL8) - (1,17220 × TL5/TL8) - (3,19090 × TL7/TL8) + (4,49917 × TL1/TL5) + (9,13323 × TL4/TL5) + (4,82528 × TL6/TL5) - (6,62198 × HL15/HL7) -(2,36961 × HL17/HL7) - (1,75295 × HL18/HL7) - (5,58346 × HL20/HL7) - (1,66395 × HL23/HL7) + (2,85610 × HL30/HL7) + (0,0034487 × HL1/HL18) + (0,0036430 × HL4/HL18) + (0,0046569 × HL9/HL18) + (0,096880 × HL10/HL18) + (0,0051002 × HL12/HL18) + (0,076501 × HL13/HL18) + (0,0054646 × HL14/ HL18) - (1,49515 × HL15/HL18) - (1,18547 × HL20/HL18) + (0,082962 × HL27/HL18) + (0,071890 × HL30/ HL18) + (0,086655 × HL32/HL18) + (44,62296 × HF2/HF1) - (44,62325 × HF3/HF1) + (26,92160 × HF4/HF1) - (2,60469 × HF26/HF1) - (138,22300 × HF28/HF1) - (5,26517 × HF31/HF1) - (4,09877 × HF34/HF1) + (108,30840 × HF37/HF1) + (8,05099 × HF40/HF1) + (0,30959 × HF4/HF26) + (1,21963 × HF20/HF26) -(20,88758 × HF28/HF26) + (1,67606 × HF37/HF26) + (0,15193 × HF40/HF26)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

TL1, TL4, TL6 ... HF40/HF26 to zmienne mierzone przez przyrząd VCS 2000.

4. Opis punktów pomiarowych znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze belgijskie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 130 kilogramów.

CZĘŚĆ  8

AutoFOM III

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "Autofom III".

2. Przyrząd ten jest wyposażony w szesnaście przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Carometec A/S), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm. Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej, grubości mięśnia i związanych z nimi parametrów. Wyniki pomiarów przeliczane są na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 72,82182 - (0,055746 × R2P2) - (0,056757 × R2P3) - (0,054895 × R2P4) - (0,055823 × R2P6) -(0,056800 × R2P7) - (0,054876 × R2P8) - (0,056419 × R2P10) - (0,055541 × R2P11) - (0,022251 × R2P13) - (0,022702 × R2P14) - (0,051975 × R2P15) - (0,030301 × R2P16) + (0,011064 × R3P1) + (0,011312 × R3P3) + (0,011353 × R3P5) + (0,011789 × R3P6) + (0,012286 × R3P7) + (0,010915 × R3P9) - (0,033450 × R4P7) - (0,020275 × R4P8) - (0,032423 × R4P9) - (0,038300 × R4P10) - (0,062709 × R4P11) - (0,027456 × R4P12) - (0,052494 × R4P13) - (0,064748 × R4P15) - (0,076343 × R4P16)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

R2P2, R2P3, R2P4 ... R4P16 - to zmienne mierzone przez przyrząd AutoFOM III.

4. Opis punktów pomiarowych znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze belgijskie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 130 kilogramów.

Zmiany w prawie

Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024