(notyfikowana jako dokument nr C(2010) 7230)(Jedynie tekst w języku greckim jest autentyczny)
(2010/642/UE)
(Dz.U.UE L z dnia 26 października 2010 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku") 1 , w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z jego art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z pkt B.IV ppkt 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, które to metody mogą być wyłącznie statystycznie udowodnionymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub większej liczby części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w art. 23 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen 2 .
(2) Grecja skierowała do Komisji wniosek o zatwierdzenie jednej metody klasyfikacji skórowanych tusz wieprzowych. Przedłożyła ona szczegółowy opis jednolitego sposobu skórowania tusz w części pierwszej protokołu przewidzianego w art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008 oraz wyniki próbnego rozbioru w części drugiej wspomnianego protokołu. Obydwa protokoły zostały przedłożone pozostałym państwom członkowskim na posiedzeniach Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych w 2008, 2009 i 2010 r.
(3) Analiza tego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tej metody klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zatwierdzić w Grecji niniejszą metodę klasyfikacji.
(4) Zgodnie z pkt B.III akapit drugi załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 państwa członkowskie mogą zostać upoważnione do określenia innego sposobu prezentacji tusz wieprzowych niż standardowa prezentacja zdefiniowana w akapicie pierwszym, między innymi jeżeli zwykła praktyka handlowa stosowana na ich terytorium różni się od standardowej prezentacji.
(5) Grecja poinformowała Komisję, że w niektórych rzeźniach w Grecji praktyka handlowa wymaga dodatkowo usunięcia z tuszy skóry, oprócz usunięcia języka, szczeciny, racic, narządów płciowych, tłuszczu okołonerkowego, nerek oraz przepony, jak to jest wymagane w akapicie pierwszym. Należy zatem zatwierdzić w Grecji wspomnianą prezentację tusz wieprzowych, różniącą się od standardowej prezentacji.
(6) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.
(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: