(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)(notyfikowana jako dokument nr C(2007) 2073)
(2007/343/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 17 maja 2007 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dnia 4 maja 2005 r. przedsiębiorstwo Enzymotec złożyło wniosek do właściwych organów niderlandzkich o wprowadzenie do obrotu oleju wzbogaconego fitosterolami/ fitostanolami jako nowego składnika żywności.
(2) Dnia 23 maja 2006 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Niderlandach wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że spożycie oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami nie stwarza zagrożenia dla ludzi.
(3) Dnia 29 maja 2006 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania do obrotu przedmiotowego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(5) Zgłoszone sprzeciwy dotyczyły raczej kwestii zarządzania ryzykiem niż oceny ryzyka, dlatego też przeprowadzenie konsultacji z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie było konieczne.
(6) Zatwierdzenie wprowadzenia do obrotu oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami powinno dotyczyć wyłącznie wykorzystania w żywności, w której dopuszczono dodawanie fitosteroli/fitostanoli. Przepisy dotyczące prezentacji i etykietowania żywności z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli mają zastosowanie.
(7) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 608/2004(2) z dnia 31 marca 2004 r. dotyczącym etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli gwarantuje się, że konsument otrzymuje konieczne informacje, których znajomość umożliwia zapobieganie nadmiernemu spożyciu dodawanych fitosteroli/fitostanoli.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 maja 2007 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Markos KYPRIANOU |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 97 z 1.4.2004, str. 44.
ZAŁĄCZNIKI