RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 42 i 43,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
Wspólnota jest Umawiającą się Stroną Międzynarodowej Konwencji w sprawie zharmonizowanego systemu oznaczania i kodowania towarów, zwanego dalej "Systemem Zharmonizowanym", która zastępuje Konwencję z dnia 15 grudnia 1950 r. w sprawie nomenklatury klasyfikacji towarów w taryfach celnych;
rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87(3) ustanowiono z dniem 1 stycznia 1988 r. Nomenklaturę Scaloną towarów, która spełnia wymogi zarówno Wspólnej Taryfy Celnej, jak i statystyk w dziedzinie handlu zewnętrznego Wspólnoty;
dlatego należy sformułować opis towarów i numery pozycji taryfowych zawartych w rozporządzeniu (EWG) nr 2771/75(4), ostatnio zmienionym rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 4000/87(5), stosownie do terminów występujących w Nomenklaturze Scalonej opartej na Systemie Zharmonizowanym;
jaja gotowane w skorupkach i formowane produkty jajeczne, takie jak cylindryczne "jaja długie" były sklasyfikowane w podpozycji pozycji 21.07 (przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone) Wspólnej Taryfy Celnej obowiązującej do dnia 31 grudnia 1987 r.; powyższe produkty jajeczne nie były więc uważane za produkty objęte załącznikiem II Traktatu; wraz ze wprowadzeniem Nomenklatury Scalonej produkty te są obecnie klasyfikowane w kodach CN 0407 (jaja ptasie, w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane) lub 0408 (jaja ptasie, bez skorupek i żółtek, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub nie); jaja gotowane w skorupce i formowane produkty jajeczne można wykorzystywać w ten sam sposób lub w zastępstwie, jak jaja zakonserwowe, w skorupce lub bez skorupki; jaja zakonserwowane znajdują się w wyżej wymienionym załączniku II i są dlatego wyszczególnione w rozporządzeniu (EWG) nr 2771/75; logiczne i pożądane jest, aby jaja gotowane w skorupce i formowane produkty jajeczne zostały również ujęte w wymienionym rozporządzeniu;
rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 powinno stracić moc;
należy dostosować wiele rozporządzeń dotyczących sektora jaj w celu uwzględnienia stosowania nowej nomenklatury; na podstawie art. 15 rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 dokonywane mogą być jedynie zmiany o charakterze czysto technicznym; odpowiednio, należy wprowadzić przepisy, aby wszystkie inne dostosowania były przeprowadzane zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2771/75, pod warunkiem że takie dostosowania wynikają wyłącznie z wprowadzania Systemu Zharmonizowanego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Luksemburgu, dnia 17 października 1988 r.
|
W imieniu Rady |
|
Y. POTTAKIS |
|
Przewodniczący |
______
(1) Opinia wydana dnia 14 października 1988 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(2) Dz.U. C 237 z 12.9.1988, str. 42.
(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(4) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 49.
(5) Dz.U. L 377 z 31.12.1987, str. 42.