united kingdom
ukraine

Dyrektywa 83/201/EWG ustanawiająca wyjątki od dyrektywy Rady 77/99/EWG dotyczące niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego

DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 12 kwietnia 1983 r.
ustanawiająca wyjątki od dyrektywy Rady 77/99/EWG dotyczące niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego

(83/201/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 28 kwietnia 1983 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi(1), w szczególności jej art. 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 18 dyrektywy 77/99/EWG można zadecydować, że niektóre przepisy tej dyrektywy nie mają zastosowania do niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych;

procent świeżego mięsa lub produktu mięsnego w produktach zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego musi zostać ustalony jako stosunek użytego świeżego mięsa lub produktu mięsnego do produktu końcowego; w odniesieniu do niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, oraz które są odwodnione lub poddane koncentracji na etapie produkcji i które są daniami gotowymi do spożycia, produktem końcowym do celów tej kalkulacji jest produkt gotowy do użycia po przygotowaniu zgodnie z instrukcjami producentów;

uwzględniając rodzaj i skład produktów, odnośnie do niektórych produktów mogą zostać dopuszczone wyjątki;

wyjątki te mogą odnosić się jedynie do warunków zatwierdzania zakładów ustanowionych w rozdziale I załącznika A, wymagań inspekcji opisanych w rozdziałach IV i V załącznika A, jak również wymagań związanych ze oznakowaniem zdrowotności oraz świadectwem zdrowia ustanowionych w art. 3 ust. 1 pkt 9 i 10 dyrektywy 77/99/EWG; nie naruszając przepisów niniejszej dyrektywy Państwa Członkowskie muszą zapewniać że produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, przeznaczone do handlu wewnątrzwspólnotowego są produktami zdrowymi, przygotowanymi ze świeżego mięsa lub produktów mięsnych w rozumieniu dyrektywy 77/99/EWG;

produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego są wytwarzane w zakładach produkujących wyłącznie ten typ produktu lub w zakładach produkujących, dodatkowo oprócz wspomnianego powyżej typu produktu, również produkty mięsne lub inne środki spożywcze, które nie zawierają mięsa lub produktu mięsnego; te typy produktów mogą być przygotowywane w odrębnych częściach tego samego zakładu;

zakłady wytwarzające produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, które są w pełni zgodne z przepisami dyrektywy 77/99/EWG, muszą mieć możliwość skorzystania z wyjątków określonych w art. 8 ust. 1 lit. c) tej dyrektywy;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Niniejsza dyrektywa ustanawia, które przepisy dyrektywy 77/99/EWG nie mają zastosowania, na podstawie jej art. 8, do niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych.

Artykuł  2

Produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych oznaczają produkty zawierające nie więcej niż 10 % użytego mięsa lub produktu mięsnego w stosunku do produktu końcowego gotowego do użycia po przygotowaniu zgodnie z instrukcjami producentów.

Artykuł  3

W celu zatwierdzenia zakładów wytwarzających produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego:

1. Warunki ustanowione w rozdziale I załącznika A do dyrektywy 77/99/EWG dotyczą wyłącznie tej części zakładu, w której świeże mięso lub produkt mięsny jest odbierany, składowany, obrabiany i dodawany do produktów mięsnych lub produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, jak również gdzie produkty te są przetwarzane i składowane.

2. a) W przypadkach, gdy producent używa wyłącznie produktów, które zostały poddane pełnej obróbce w celu przygotowania produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, właściwy organ może zadecydować, że chłodnie określone w rozdziale I ust. 1 lit. a) i) załącznika A do dyrektywy 77/99/EWG nie są wymagane.

b) To samo pomieszczenie może być używane do czynności, które mają być wykonywane w oddzielnych pomieszczeniach, określonych w rozdziale I ust. 2 lit. a), b), c), d), e), g) i h) załącznika A do dyrektywy 77/99/EWG pod warunkiem, że nie ma to szkodliwego wpływu na świeże mięso i produkty mięsne.

Wyjątki przewidziane w lit. a) i b) mają zastosowanie tylko do tej części zakładu, w której produkowane są produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego.

3. Jeżeli zakład wytwarza również inne produkty żywnościowe niezawierające mięsa lub produktu mięsnego, pomieszczenia określone w rozdziale I ust. 1 lit. c), e), i), l), n) i o) załącznika A oraz urządzenia określone w lit. f), g), h) i k) dyrektywy 77/99/EWG, które są wymagane do produktów określonych w art. 1 niniejszej dyrektywy, mogą być wspólne z pomieszczeniami i urządzeniami do wytwarzania innych produktów żywnościowych niezawierających mięsa lub produktu mięsnego. Jednakże właściwy organ określony w art. 3 ust. 1 pkt 6 dyrektywy 77/99/EWG musi mieć dostęp do tych pomieszczeń i urządzeń.

4. Państwa Członkowskie zapewniają, aby weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładów lub ich części zatwierdzonych zgodnie z niniejszą dyrektywą był poprzedzony cyfrą 8, po której następuje myślnik (tj. "8-").

5. Weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładów, które są w pełni zgodne z przepisami dyrektywy 77/99/EWG, może być poprzedzony cyfrą 8, po której następuje myślnik (tj. "8-") do celów wewnątrzwspólnotowego handlu produktami objętymi niniejszą dyrektywą.

Artykuł  4

W stosunku do produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego stosuje się rozdziale IV załącznika A do dyrektywy 77/99/EWG; jednakże do celów ust. 22 właściwy organ decyduje o okresach, podczas których sprawowany jest nadzór. W tym celu właściwy organ bierze pod uwagę okresy, podczas których świeże mięso lub produkty mięsne oraz produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego są wprowadzane, składowane, obrabiane i przygotowywane w zakładach, przy czym nadzór ma zastosowanie tylko do części zakładu zatwierdzonego zgodnie z niniejszą dyrektywą.

Producent informuje właściwy organ o okresach, podczas których świeże mięso lub produkty mięsne oraz produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych są wprowadzane, składowane, obrabiane i przygotowywane w jego zakładzie.

Artykuł  5
1.
Dla zakładów produkujących produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, świadectwo zdrowia przewidziane w art. 3 ust. 1 pkt 10 dyrektywy 77/99/EWG nie jest wymagane dla tych produktów, jeśli znak jakości zdrowotnej jest uzupełniony przedrostkiem-cyfrą 8, po której następuje myślnik (tj. "8-") przed numerem zatwierdzenia zakładu.
2.
Państwa Członkowskie powiadamiają inne Państwa Członkowskie i Komisję o zakładach korzystających z ust. 1.
Artykuł  6 1

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie, nie później niż do dnia 1 czerwca 1984 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 kwietnia 1983 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85.

1 Art. 6 zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 83/577/EWG z dnia 15 listopada 1983 r. (Dz.U.UE.L.83.334.21) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 15 listopada 1983 r.

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1983.112.28

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 83/201/EWG ustanawiająca wyjątki od dyrektywy Rady 77/99/EWG dotyczące niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego
Data aktu: 12/04/1983
Data ogłoszenia: 28/04/1983
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 19/04/1983