Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.

ROZPORZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO PAŃSTWOWEJ KOMISJI PLANOWANIA GOSPODARCZEGO
z dnia 3 lutego 1955 r.
w sprawie zatwierdzenia norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.

Na podstawie art. 13 ust. 2 dekretu z dnia 4 marca 1953 r. o normach i o Polskim Komitecie Normalizacyjnym (Dz. U. Nr 15, poz. 61) zarządza się, co następuje:
§  2.
Zatwierdza się jako normy państwowe (PN) obowiązujące na całym obszarze Państwa następujące normy ustalone przez Polski Komitet Normalizacyjny:
Lp. Numer normy Tytuł normy Data ustalenia normy
1 A-74013 Przetwory zbożowe.

Kontrola organoleptyczna.

30 czerwca 1952 r.
2 A-74017 Przetwory zbożowe.

Opakowanie i transport.

22 października 1951 r. ze zmianą z dnia 20 sierpnia 1953 r.
3 A-74102 Pieczywo.

Oznaczanie porowatości.

23 maja 1952 r.
4 A-74104 Pieczywo.

Pobieranie próbek.

15 października 1952 r.
5 A-74118 Pieczywo.

Kontrola organoleptyczna.

14 października 1952 r.
6 A-74154 Pieczywo.

Oznaczanie wilgotności.

14 października 1952 r.
7 53/A-74851 Cukier rafinowany. 4 listopada 1953 r.

ze zmianą z dnia 29

maja 1954 r.

8 53/A-74855 Cukier.

Metody badania.

5 grudnia 1953 r.
9 53/A-74856 Cukier.

Pobieranie próbek.

4 listopada 1953 r.
10 53/A-74857 Cukier biały przemysłowy. 4 listopada 1953 r.
11 A-75019 Przeciery owocowe.

Oznaczanie alkoholu etylowego.

24 marca 1952 r.
12 A-75020 Przeciery owocowe.

Oznaczanie ekstraktu.

30 czerwca 1952 r.
13 A-75021 Przeciery owocowe.

Oznaczanie kwasowości lotnej.

31 lipca 1952 r.
14 A-75022 Przeciery owocowe.

Oznaczanie ogólnego dwutlenku siarki.

29 maja 1952 r.
15 A-75023 Przeciery owocowe.

Oznaczanie substancji nierozpuszczalnych w wodzie.

21 maja 1952 r.
16 A-75026 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie cynku.

7 listopada 1952 r.
17 A-75027 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie miedzi.

5 listopada 1952 r.
18 A-75029 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie kwasu benzoesowego.

31 grudnia 1952 r.
19 A-75031 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie cyny.

7 listopada 1952 r.
20 A-75036 Przeciery owocowe.

Oznaczanie zdolności galaretowacenia.

31 grudnia 1952 r.
21 A-77710 Przetwory warzywne.

Kapusta kwaszona.

Pobieranie próbek do oznaczeń laboratoryjnych.

27 października 1952 r. ze zmianą z dnia 16 listopada 1953 r.
22 A-85809 Słonina surowa.

Pobieranie próbek.

13 grudnia 1952 r.
23 A-85814 Smalec.

Kontrola organoleptyczna

19 grudnia 1952 r.
24 A-85815 Smalec.

Pobieranie próbek.

19 grudnia 1952 r.
25 A-86007 Mleko.

Oznaczanie ogólnej ilości drobnoustrojów.

16 lipca 1952 r. ze zmianą z dnia 11 marca 1953 r.
26 A-86008 Mleko.

Pobieranie próbek.

30 kwietnia 1952 r.
27 A-86011 Mleko.

Oznaczanie miana Coli.

16 lipca 1952 r.
28 A-86015 Mleko i przetwory mleczne.

Przygotowanie sprzętu do badań bakteriologicznych.

29 lutego 1952 r.
29 A-86016 Mleko.

Próba reduktazowa.

29 lutego 1952 r.
30 53/A-86735 Przetwory rybne.

Oznaczanie trójmetyloaminy.

5 września 1953 r.
31 53/A-86736 Przetwory rybne.

Oznaczanie lotnych zasad.

20 lipca 1953 r.
32 53/A-86737 Przetwory rybne.

Wykrywanie siarkowodoru.

20 lipca 1953 r.
33 53/A-86738 Przetwory rybne.

Oznaczanie saletry.

3 września 1953 r.
34 53/A-86739 Przetwory rybne.

Oznaczanie soli kuchennej.

4 lipca 1953 r.
35 53/A-86740 Przetwory rybne.

Oznaczanie cukru w zalewach.

4 lipca 1953 r.
36 53/A-86741 Przetwory rybne.

Oznaczanie liczby kwasowej zalewy olejowej.

4 lipca 1953 r.
37 53/A-86742 Przetwory rybne.

Oznaczanie liczby nadtlenkowej zalewy olejowej.

4 lipca 1953 r.
38 53/A-86743 Przetwory rybne.

Oznaczanie surowego białka.

28 września 1953 r.
39 53/A-86744 Przetwory rybne.

Oznaczanie zanieczyszczeń mineralnych.

3 września 1953 r.
40 53/A-86745 Przetwory rybne.

Oznaczanie suchej substancji zalewy pomidorowej.

5 września 1953 r.
41 53/A-86746 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasowości ogólnej.

5 września 1953 r.
42 53/A-86747 Przetwory rybne.

Wykrywanie amoniaku.

1 listopada 1953 r.
43 53/A-86748 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasu benzoesowego.

30 grudnia 1953 r.
44 53/A-87052 Przetwory rybne.

Oznaczanie miedzi.

30 grudnia 1953 r.
45 53/A-87053 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasu bornego.

30 grudnia 1953 r.
46 53/A-87056 Przetwory rybne.

Oznaczanie arsenu.

30 grudnia 1953 r.
47 R-64784 Pasze.

Śruty poekstrakcyjne i makuchy.

Kontrola organoleptyczna.

12 lipca 1952 r. ze zmianą z dnia 24 czerwca 1954 r.
48 R-64786 Pasze sypkie i makuchy.

Oznaczanie zanieczyszczeń metalami ferromagnetycznymi.

26 czerwca 1952 r.
49 R-64787 Pasze.

Śruty poekstrakcyjne i makuchy. Stwierdzanie obecności rozkruszków.

12 lipca 1952 r.
50 53/R-74004 Ziarno zbóż.

Oznaczanie zawartości ziarn innych zbóż kłosowych, ziarn poślednich i zanieczyszczeń.

17 lipca 1953 r.
51 53/R-74006 Ziarno zbóż.

Oznaczanie wilgotności.

14 lipca 1953 r.
52 R-74007 Ziarno zbóż.

Oznaczanie gęstości.

30 kwietnia 1952 r. ze zmianą z dnia 20 sierpnia 1953 r.
53 R-74008 Ziarno zbóż.

Oznaczanie ziarn szklistych.

31 maja 1952 r.
54 R-74009 Ziarno zbóż.

Oznaczanie zaśniecenia pszenicy.

30 kwietnia 1952 r.
55 53/R-74010 Ziarno zbóż.

Pobieranie próbek.

17 lipca 1953 r.
56 R-74013 Ziarno zbóż.

Kontrola organoleptyczna.

30 czerwca 1952 r.
§  2.
Od dnia wejścia w życie rozporządzenia nie wolno w zakresie norm wymienionych w § 1 w stosunku do produktów znajdujących się w obrocie:
1)
oznaczać cech organoleptycznych przetworów zbożowych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 1;
2)
pakować i transportować przetworów zbożowych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 2;
3)
oznaczać porowatości, cech organoleptycznych, wilgotności pieczywa inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 3, 5 i 6;
4)
pobierać próbek pieczywa inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 4;
5)
produkować cukru rafinowanego i cukru białego przemysłowego innych jakości, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 7 i 10;
6)
pobierać próbek i badać jakości cukru inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 8 i 9;
7)
oznaczać: alkoholu etylowego, ekstraktu, kwasowości lotnej, ogólnego dwutlenku siarki, substancji nierozpuszczalnych w wodzie i zdolności galaretowacenia przecierów owocowych przeznaczonych do dalszego przerobu - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 11 - 15 i 20;
8)
oznaczać w przetworach owocowych i warzywnych cynku, miedzi, kwasu benzoesowego i cyny - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 16 - 19;
9)
pobierać próbek do oznaczeń laboratoryjnych kapusty kwaszonej inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 21;
10)
pobierać próbek słoniny surowej i smalcu inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 22 i 24;
11)
oznaczać cech organoleptycznych smalcu inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 23;
12)
pobierać próbek i oznaczać ogólnej ilości drobnoustrojów, miana Coli i próby reduktazowej mleka - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 25 - 27 i 29;
13)
przygotowywać sprzętu do badań bakteriologicznych mleka i przetworów mlecznych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 28;
14)
oznaczać: trójmetyloaminy, lotnych zasad, saletry, soli kuchennej, cukru w zalewach, liczby kwasowej zalewy olejowej, liczby nadtlenkowej zalewy olejowej, surowego białka, zanieczyszczeń mineralnych, suchej substancji zalewy pomidorowej, kwasowości ogólnej, kwasu benzoesowego, kwasu bornego, miedzi i arsenu oraz wykrywać obecności siarkowodoru i amoniaku w przetworach rybnych - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 30-46;
15)
oznaczać cech organoleptycznych oraz stwierdzać obecności rozkruszków w śrutach poekstrakcyjnych i makuchach przeznaczonych na paszę - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 47 i 49;
16)
oznaczać zanieczyszczeń metalami ferromagnetycznymi pasz sypkich i makuchów - inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 48;
17)
oznaczać zawartości ziarn poślednich i zanieczyszczeń, ziarn innych zbóż kłosowych, wilgotności, gęstości, ilości ziarn szklistych, zaśniecenia pszenicy oraz cech organoleptycznych zbóż - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 50 - 54 i 56;
18)
pobierać próbek zbóż inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 55.
§  3.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1)
produktów przeznaczonych na eksport w tym przypadku, gdy zamawiający stawia inne wymagania;
2)
prac naukowo-badawczych.
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 1955 r.

Zmiany w prawie

Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikujemy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1955.7.44

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.
Data aktu: 03/02/1955
Data ogłoszenia: 18/02/1955
Data wejścia w życie: 01/04/1955