Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.

ROZPORZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO PAŃSTWOWEJ KOMISJI PLANOWANIA GOSPODARCZEGO
z dnia 3 lutego 1955 r.
w sprawie zatwierdzenia norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.

Na podstawie art. 13 ust. 2 dekretu z dnia 4 marca 1953 r. o normach i o Polskim Komitecie Normalizacyjnym (Dz. U. Nr 15, poz. 61) zarządza się, co następuje:
§  2.
Zatwierdza się jako normy państwowe (PN) obowiązujące na całym obszarze Państwa następujące normy ustalone przez Polski Komitet Normalizacyjny:
Lp. Numer normy Tytuł normy Data ustalenia normy
1 A-74013 Przetwory zbożowe.

Kontrola organoleptyczna.

30 czerwca 1952 r.
2 A-74017 Przetwory zbożowe.

Opakowanie i transport.

22 października 1951 r. ze zmianą z dnia 20 sierpnia 1953 r.
3 A-74102 Pieczywo.

Oznaczanie porowatości.

23 maja 1952 r.
4 A-74104 Pieczywo.

Pobieranie próbek.

15 października 1952 r.
5 A-74118 Pieczywo.

Kontrola organoleptyczna.

14 października 1952 r.
6 A-74154 Pieczywo.

Oznaczanie wilgotności.

14 października 1952 r.
7 53/A-74851 Cukier rafinowany. 4 listopada 1953 r.

ze zmianą z dnia 29

maja 1954 r.

8 53/A-74855 Cukier.

Metody badania.

5 grudnia 1953 r.
9 53/A-74856 Cukier.

Pobieranie próbek.

4 listopada 1953 r.
10 53/A-74857 Cukier biały przemysłowy. 4 listopada 1953 r.
11 A-75019 Przeciery owocowe.

Oznaczanie alkoholu etylowego.

24 marca 1952 r.
12 A-75020 Przeciery owocowe.

Oznaczanie ekstraktu.

30 czerwca 1952 r.
13 A-75021 Przeciery owocowe.

Oznaczanie kwasowości lotnej.

31 lipca 1952 r.
14 A-75022 Przeciery owocowe.

Oznaczanie ogólnego dwutlenku siarki.

29 maja 1952 r.
15 A-75023 Przeciery owocowe.

Oznaczanie substancji nierozpuszczalnych w wodzie.

21 maja 1952 r.
16 A-75026 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie cynku.

7 listopada 1952 r.
17 A-75027 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie miedzi.

5 listopada 1952 r.
18 A-75029 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie kwasu benzoesowego.

31 grudnia 1952 r.
19 A-75031 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie cyny.

7 listopada 1952 r.
20 A-75036 Przeciery owocowe.

Oznaczanie zdolności galaretowacenia.

31 grudnia 1952 r.
21 A-77710 Przetwory warzywne.

Kapusta kwaszona.

Pobieranie próbek do oznaczeń laboratoryjnych.

27 października 1952 r. ze zmianą z dnia 16 listopada 1953 r.
22 A-85809 Słonina surowa.

Pobieranie próbek.

13 grudnia 1952 r.
23 A-85814 Smalec.

Kontrola organoleptyczna

19 grudnia 1952 r.
24 A-85815 Smalec.

Pobieranie próbek.

19 grudnia 1952 r.
25 A-86007 Mleko.

Oznaczanie ogólnej ilości drobnoustrojów.

16 lipca 1952 r. ze zmianą z dnia 11 marca 1953 r.
26 A-86008 Mleko.

Pobieranie próbek.

30 kwietnia 1952 r.
27 A-86011 Mleko.

Oznaczanie miana Coli.

16 lipca 1952 r.
28 A-86015 Mleko i przetwory mleczne.

Przygotowanie sprzętu do badań bakteriologicznych.

29 lutego 1952 r.
29 A-86016 Mleko.

Próba reduktazowa.

29 lutego 1952 r.
30 53/A-86735 Przetwory rybne.

Oznaczanie trójmetyloaminy.

5 września 1953 r.
31 53/A-86736 Przetwory rybne.

Oznaczanie lotnych zasad.

20 lipca 1953 r.
32 53/A-86737 Przetwory rybne.

Wykrywanie siarkowodoru.

20 lipca 1953 r.
33 53/A-86738 Przetwory rybne.

Oznaczanie saletry.

3 września 1953 r.
34 53/A-86739 Przetwory rybne.

Oznaczanie soli kuchennej.

4 lipca 1953 r.
35 53/A-86740 Przetwory rybne.

Oznaczanie cukru w zalewach.

4 lipca 1953 r.
36 53/A-86741 Przetwory rybne.

Oznaczanie liczby kwasowej zalewy olejowej.

4 lipca 1953 r.
37 53/A-86742 Przetwory rybne.

Oznaczanie liczby nadtlenkowej zalewy olejowej.

4 lipca 1953 r.
38 53/A-86743 Przetwory rybne.

Oznaczanie surowego białka.

28 września 1953 r.
39 53/A-86744 Przetwory rybne.

Oznaczanie zanieczyszczeń mineralnych.

3 września 1953 r.
40 53/A-86745 Przetwory rybne.

Oznaczanie suchej substancji zalewy pomidorowej.

5 września 1953 r.
41 53/A-86746 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasowości ogólnej.

5 września 1953 r.
42 53/A-86747 Przetwory rybne.

Wykrywanie amoniaku.

1 listopada 1953 r.
43 53/A-86748 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasu benzoesowego.

30 grudnia 1953 r.
44 53/A-87052 Przetwory rybne.

Oznaczanie miedzi.

30 grudnia 1953 r.
45 53/A-87053 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasu bornego.

30 grudnia 1953 r.
46 53/A-87056 Przetwory rybne.

Oznaczanie arsenu.

30 grudnia 1953 r.
47 R-64784 Pasze.

Śruty poekstrakcyjne i makuchy.

Kontrola organoleptyczna.

12 lipca 1952 r. ze zmianą z dnia 24 czerwca 1954 r.
48 R-64786 Pasze sypkie i makuchy.

Oznaczanie zanieczyszczeń metalami ferromagnetycznymi.

26 czerwca 1952 r.
49 R-64787 Pasze.

Śruty poekstrakcyjne i makuchy. Stwierdzanie obecności rozkruszków.

12 lipca 1952 r.
50 53/R-74004 Ziarno zbóż.

Oznaczanie zawartości ziarn innych zbóż kłosowych, ziarn poślednich i zanieczyszczeń.

17 lipca 1953 r.
51 53/R-74006 Ziarno zbóż.

Oznaczanie wilgotności.

14 lipca 1953 r.
52 R-74007 Ziarno zbóż.

Oznaczanie gęstości.

30 kwietnia 1952 r. ze zmianą z dnia 20 sierpnia 1953 r.
53 R-74008 Ziarno zbóż.

Oznaczanie ziarn szklistych.

31 maja 1952 r.
54 R-74009 Ziarno zbóż.

Oznaczanie zaśniecenia pszenicy.

30 kwietnia 1952 r.
55 53/R-74010 Ziarno zbóż.

Pobieranie próbek.

17 lipca 1953 r.
56 R-74013 Ziarno zbóż.

Kontrola organoleptyczna.

30 czerwca 1952 r.
§  2.
Od dnia wejścia w życie rozporządzenia nie wolno w zakresie norm wymienionych w § 1 w stosunku do produktów znajdujących się w obrocie:
1)
oznaczać cech organoleptycznych przetworów zbożowych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 1;
2)
pakować i transportować przetworów zbożowych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 2;
3)
oznaczać porowatości, cech organoleptycznych, wilgotności pieczywa inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 3, 5 i 6;
4)
pobierać próbek pieczywa inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 4;
5)
produkować cukru rafinowanego i cukru białego przemysłowego innych jakości, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 7 i 10;
6)
pobierać próbek i badać jakości cukru inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 8 i 9;
7)
oznaczać: alkoholu etylowego, ekstraktu, kwasowości lotnej, ogólnego dwutlenku siarki, substancji nierozpuszczalnych w wodzie i zdolności galaretowacenia przecierów owocowych przeznaczonych do dalszego przerobu - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 11 - 15 i 20;
8)
oznaczać w przetworach owocowych i warzywnych cynku, miedzi, kwasu benzoesowego i cyny - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 16 - 19;
9)
pobierać próbek do oznaczeń laboratoryjnych kapusty kwaszonej inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 21;
10)
pobierać próbek słoniny surowej i smalcu inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 22 i 24;
11)
oznaczać cech organoleptycznych smalcu inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 23;
12)
pobierać próbek i oznaczać ogólnej ilości drobnoustrojów, miana Coli i próby reduktazowej mleka - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 25 - 27 i 29;
13)
przygotowywać sprzętu do badań bakteriologicznych mleka i przetworów mlecznych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 28;
14)
oznaczać: trójmetyloaminy, lotnych zasad, saletry, soli kuchennej, cukru w zalewach, liczby kwasowej zalewy olejowej, liczby nadtlenkowej zalewy olejowej, surowego białka, zanieczyszczeń mineralnych, suchej substancji zalewy pomidorowej, kwasowości ogólnej, kwasu benzoesowego, kwasu bornego, miedzi i arsenu oraz wykrywać obecności siarkowodoru i amoniaku w przetworach rybnych - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 30-46;
15)
oznaczać cech organoleptycznych oraz stwierdzać obecności rozkruszków w śrutach poekstrakcyjnych i makuchach przeznaczonych na paszę - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 47 i 49;
16)
oznaczać zanieczyszczeń metalami ferromagnetycznymi pasz sypkich i makuchów - inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 48;
17)
oznaczać zawartości ziarn poślednich i zanieczyszczeń, ziarn innych zbóż kłosowych, wilgotności, gęstości, ilości ziarn szklistych, zaśniecenia pszenicy oraz cech organoleptycznych zbóż - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 50 - 54 i 56;
18)
pobierać próbek zbóż inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 55.
§  3.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1)
produktów przeznaczonych na eksport w tym przypadku, gdy zamawiający stawia inne wymagania;
2)
prac naukowo-badawczych.
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 1955 r.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1955.7.44

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.
Data aktu: 03/02/1955
Data ogłoszenia: 18/02/1955
Data wejścia w życie: 01/04/1955