Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach spożywczych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 29 czerwca 1953 r.
w sprawie obowiązkowego asortymentu pieczywa w sklepach spożywczych.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) w celu polepszenia zaopatrzenia konsumentów w pieczywo zarządza się, co następuje:
§  1.
W sklepach uspołecznionych branży piekarniczej, spożywczo-kolonialnej i nabiałowo-piekarniczej powinno stale znajdować się w sprzedaży pieczywo w asortymencie (grupach, gatunkach i typach) nie mniejszym od asortymentu obowiązkowego ustalonego w §§ 3-5.
§  2.
Pieczywo dopuszczone do obrotu na podstawie zarządzeń Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 20 lutego 1953 r. w sprawie określenia rodzajów, gatunków oraz norm zużycia surowców do wypieku pieczywa i norm wydajności wypieku (Monitor Polski Nr A-27, poz. 318) i z dnia 6 maja 1953 r. w sprawie ustalenia receptur na pieczywo cukiernicze (Monitor Polski Nr A-50, poz. 568) dzieli się na następujące grupy:

A.

grupę I - obejmującą 9 gatunków pieczywa żytniego:

1)
chleb żytni z mąki 60%,
2)
chleb żytni z mąki 82%,
3)
chleb żytni z mąki 97%,
4)
chleb żytni z mąki razowej specjalnej, tzw. starogardzki,
5)
chleb żytni z mąki 45%, tzw. lubelski,
6)
chleb żytni z mąki pośledniej 45-72%, tzw. sitkowy,
7)
chleb żytni z mąki 60% z dodatkiem łuski pszennej, tzw. kujawski,
8)
chleb żytni z mąki 82% z dodatkiem melasy, tzw. amatorski,
9)
chleb żytni z mąki 95%, tzw. razowiec;

B.

grupę II - obejmującą 10 gatunków pieczywa pszennego zwykłego:

1)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. domowy,
2)
chleb pszenny z mąki razowej specjalnej, tzw. Grahama,
3)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. razowy,
4)
chleb pszenny z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostocki,
5)
drobne pieczywo pszenne z mąki 72% (gatunek ten dzieli się na 10 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
montówki wodne,
b)
kajzerki,
c)
rogale,
d)
obwarzanki,
e)
mularki,
f)
parki,
g)
paryskie,
h)
krakowskie,
i)
jeżyki,
j)
strucle wodne,
6)
bułki pszenne z mąki 97%, tzw. domowe,
7)
bulki pszenne z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostockie,
8)
chały zwykłe z mąki 72% posypane makiem,
9)
chały zwykłe z mąki 72% smarowane jajkiem,
10)
chały zdobne z mąki 50% luksusowe;

C.

grupę III - obejmującą 11 gatunków pieczywa mieszanego:

1)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 72%, tzw. nałęczowski,
2)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 50-72%, tzw. wiejski,
3)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60%, 82% i pszennej 72%, tzw. łódzki,
4)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 50%, tzw. łęczycki,
5)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej bułkowej, tzw. sandomierski,
6)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 97% w stosunku 50:50, tzw. poznański,
7)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 97% w stosunku 70:30, tzw. pomorski,
8)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 85% w stosunku 50:50, tzw. mazowiecki,
9)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 85% w stosunku 70:30, tzw. olsztyński,
10)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 72%, tzw. podlaski,
11)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 50%, tzw. zakopiański;

D.

grupę IV - obejmującą 7 gatunków pieczywa pszennego wyborowego:

1)
bułki maślane, rogaliki kruche i bułki królewskie z mąki pszennej 72% i 50%,
2)
bułki pszenne z mąki pszennej 72% i 50% (gatunek ten dzieli się na 12 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
warszawianki maszynowe i ręczne,
b)
rogale,
c)
obwarzanki,
d)
bułki francuskie,
e)
bułki karlsbadzkie,
f)
bułki poznańskie,
g)
małgorzatki,
h)
montówki,
i)
czubajki,
j)
plecionki,
k)
solanki,
l)
specjalne,
3)
solanki z mąki pszennej 72%,
4)
szwedki z mąki pszennej 72% i 50%,
5)
grahamki z mąki pszennej 72% i specjalnej "Grahama",
6)
obwarzanki (bajgle) z mąki pszennej 72% i żytniej 60%,
7)
bułki z kminkiem z mąki pszennej 72%;

E.

grupę V - obejmującą 4 gatunki pieczywa pszennego półcukierniczego:

1)
bułki maślane z makiem z mąki pszennej 72% i 50%,
2)
bułki z marmoladą z mąki pszennej 72% i 50%,
3)
bułki maślane z mąki pszennej 72% i 50% (gatunek ten dzieli się na 9 typów) a mianowicie:
a)
bułki maślane,
b)
półfrancuskie,
c)
bułki filipowskie,
d)
maglowniczki,
e)
mikada,
i)
melony,
g)
rozańczyki,
h)
precle,
i)
papatacze,
4)
bułki drożdżowe z serem z mąki pszennej 72% i 50%;

F.

grupę VI - obejmującą wyroby mączno-cukiernicze trwałe i nietrwale;

G.

grupę VII - obejmującą suchary.

Ogółem więc dopuszczony do obrotu asortyment pieczywa składa się z 7 grup zasadniczych, 40 gatunków i w niektórych gatunkach z 31 typów.
§  3.
Ustala się następujący asortyment obowiązkowy pieczywa:

A.

W ośrodkach miejskich:

1)
dla sklepów branży piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 3 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 4 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 4 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 4 typach,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 2 gatunki w 3 typach,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze:

trwałe - 3 gatunki,

nietrwale - 5 gatunków,

g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek, 1 typ;
2)
dla sklepów branży nabiałowo-piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 3 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 3 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 3 typach,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek w 2 typach,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;
3)
dla sklepów branży spożywczo-kolonialnej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki w 3 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 2 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek w 2 typach,
e)
grupa V - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
f)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;

B.

w ośrodkach rolniczych:

1)
dla sklepów branży piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),
c)
grupa III - pieczywo pszenne mieszane - 2 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 2 gatunki,
g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;
2)
dla sklepów branży spożywczo-kolonialnej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 1 gatunek,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek,
e)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe.
§  4.
Na 1 godzinę przed zamknięciem sklepy mogą posiadać asortyment obowiązkowy zmniejszony nie więcej jednak niż o 50% w stosunku do asortymentu ustalonego niniejszym zarządzeniem.
§  5.
1.
Przedsiębiorstwa handlowe mają prawo za pisemną zgodą wydziałów handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych wprowadzić zmiany w zakresie obowiązującego asortymentu dla poszczególnych kategorii sklepów w zależności od rejonu, warunków lokalnych, położenia i potrzeb rynku.
2.
Wydziały handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych mogą zwolnić na piśmie od obowiązku prowadzenia sprzedaży pieczywa sklepy branży kolonialno-spożywczej i nabiałowej, w pobliżu których znajdują się sklepy branży piekarniczej.
§  6.
Sklepy prowadzące sprzedaż pieczywa mają obowiązek umieszczenia na widocznym miejscu wywieszki zawierającej nazwy sprzedawanych gatunków pieczywa z podaniem przy każdym gatunku numeru właściwej receptury oraz wagi sztuki i ceny.
§  7.
Zarządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po ogłoszeniu.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1953.A-68.836

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach spożywczych.
Data aktu: 29/06/1953
Data ogłoszenia: 23/07/1953
Data wejścia w życie: 30/07/1953