Rozporządzenie delegowane 2024/585 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 w odniesieniu do przepisów szczegółowych dotyczących oznaczania i określania składników aromatyzowanych produktów sektora wina

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2024/585
z dnia 8 grudnia 2023 r.
uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 w odniesieniu do przepisów szczegółowych dotyczących oznaczania i określania składników aromatyzowanych produktów sektora wina

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania aromatyzowanych produktów sektora wina oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91 1 , w szczególności jego art. 6a ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 2  zmieniło rozporządzenie (UE) nr 251/2014.

(2) W kontekście tej zmiany wykaz składników i informację o wartości odżywczej, o których mowa odpowiednio w art. 9 ust. 1 lit. b) i l) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 3 , wprowadzono jako obowiązkowe dane szczegółowe w art. 6a rozporządzenia (UE) nr 251/2014. Rozporządzeniem (UE) 2021/2117 upoważniono również Komisję do przyjmowania aktów delegowanych uzupełniających rozporządzenie (UE) nr 251/2014 przez doprecyzowanie przepisów dotyczących oznaczania i określania składników na potrzeby stosowania nowego wymogu dotyczącego etykietowania.

(3) Chociaż odpowiednie przepisy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 mają zastosowanie do oznaczania i określania składników aromatyzowanych produktów sektora wina, należy ustanowić szczegółowe przepisy uwzględniające niektóre szczególne cechy aromatyzowanych produktów sektora wina oraz szczególne procesy i terminy ich produkcji, aby zapewnić konsumentom wyczerpujące i dokładne informacje. Przepisy te powinny mieć zastosowanie w przypadku umieszczenia wykazu składników na etykiecie aromatyzowanego produktu sektora wina, ale również w przypadku, gdy wykaz składników jest podany za pomocą środków elektronicznych wskazanych na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie, zgodnie z art. 6a ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 251/2014.

(4) Ponieważ aromatyzowane produkty sektora wina uzyskuje się zawsze z przynajmniej jednego produktu sektora wina spośród zdefiniowanych w części II pkt 1-11 załącznika VII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 4 , należy wprowadzić wymóg, aby wszystkie składniki produktów sektora wina wykorzystywane do produkcji aromatyzowanych produktów sektora wina wymieniano zgodnie ze szczegółowymi przepisami dotyczącymi oznaczania i określania składników produktów sektora wina, określonymi w art. 48a rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 5 .

(5) Składniki produktów sektora wina wykorzystywane jako baza do otrzymania aromatyzowanego produktu sektora wina należy odróżnić wizualnie od pozostałych dodawanych do nich składników. Składniki produktów sektora wina należy zatem wskazać w nawiasie, po wyrazie "wino" lub innym terminie określającym konkretny wykorzystany produkt sektora wina, a wszystkie inne składniki dodawane do bazowych produktów sektora wina powinny znajdować się poza nawiasem w porządku malejącym pod względem objętości lub masy odnotowanych w momencie ich wykorzystania w procesie produkcji aromatyzowanego produktu sektora wina, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.

(6) Jeżeli jednak do bazowych produktów sektora wina wykorzystywanych do otrzymania aromatyzowanego produktu sektora wina dodawane są niektóre składniki, w odniesieniu do ich oznaczenia w wykazie składników powinny mieć zastosowanie szczegółowe przepisy.

(7) Ze względu na spójność z przepisami dotyczącymi oznaczania składników produktów sektora wina oraz w celu ułatwienia konsumentom zrozumienia tych informacji należy zezwolić na stosowanie określenia "zagęszczony moszcz winogronowy" do oznaczenia zarówno zagęszczonego moszczu winogronowego, jak i rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego, w przypadku gdy są one dodawane do produktów sektora wina wykorzystywanych do otrzymania aromatyzowanego produktu sektora wina.

(8) W przypadku gdy do produkcji aromatyzowanych produktów sektora wina wykorzystuje się siarczyny, jaja i produkty na bazie jaj lub mleko i produkty na bazie mleka, należy je wskazać na etykiecie przy użyciu określeń tradycyjnie stosowanych w etykietowaniu produktów sektora wina. Jeżeli alergeny te są wykorzystywane do produkcji produktów sektora wina, należy je wskazać w nawiasie, natomiast w przypadkach, gdy dodaje się je do aromatyzowanego produktu sektora wina przed butelkowaniem - poza nawiasem.

(9) Z tego samego powodu w przypadku aromatyzowanych produktów sektora wina należy zezwolić na stosowanie tych samych piktogramów ilustrujących siarczyny, jaja i produkty na bazie jaj lub mleko i produkty na bazie mleka, jak stosowane w przypadku produktów sektora wina.

(10) Jeżeli przed butelkowaniem do aromatyzowanego produktu sektora wina dodaje się jakiekolwiek inne substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, należy je podać zgodnie z art. 21 ust. 1 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.

(11) W przypadku gdy siarczyny, jaja i produkty na bazie jaj lub mleko i produkty na bazie mleka są zarówno stosowane w bazowych produktach sektora wina, jak i dodawane do aromatyzowanego przed butelkowaniem, jeżeli pełny wykaz składników jest podawany za pomocą środków elektronicznych, składniki te należy wskazać na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie tylko raz po wyrazie "zawiera".

(12) Głównym celem niektórych dodatków wykorzystywanych jako gazy do pakowania (dwutlenek węgla, argon i azot) jest usuwanie tlenu podczas butelkowania aromatyzowanych produktów sektora wina, ale nie stają się one częścią spożywanego produktu. Ze względu na to, że wskazanie ich w wykazie składników może dezorientować konsumentów co do prawdziwego charakteru i składu aromatyzowanego produktu sektora wina, właściwe wydaje się zastąpienie ich konkretną daną szczegółową opisującą ich funkcję poprzez użycie określenia "butelkowane w atmosferze ochronnej".

(13) Ze względu na obowiązek podawania od dnia 8 grudnia 2023 r. wykazu składników zgodnie z art. 6 akapit piąty rozporządzenia (UE) 2021/2117 należy zezwolić na wyczerpanie zapasów aromatyzowanych produktów sektora wina, które zostały oznakowane zgodnie z art. 6a ust. 1 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 251/2014 w okresie od dnia 8 grudnia 2023 r. do dnia 18 lutego 2024 r.,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wykaz składników

1. 
Produkty sektora wina wykorzystane do otrzymania aromatyzowanego produktu sektora wina są oznaczane w wykazie składników określeniem "wino" lub nazwą konkretnych wykorzystanych produktów sektora wina. Bezpośrednio po tych określeniach wymienia się w nawiasie składniki tych produktów sektora wina zgodnie z art. 48a rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33.
2. 
W przypadku gdy następujące składniki są dodawane do bazowych produktów sektora wina przed butelkowaniem aromatyzowanego produktu sektora wina lub w trakcie jego butelkowania, można je wskazać poza nawiasem, o którym mowa w ust. 1, w następujący sposób:
a)
"zagęszczony moszcz winogronowy" lub "rektyfikowany zagęszczony moszcz winogronowy" można oznaczać używając określenia "zagęszczony moszcz winogronowy";
b)
siarczyny, jaja i produkty na bazie jaj oraz mleko i produkty na bazie mleka można oznaczać używając określeń wymienionych w części A załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33;
c)
dodatki należące do kategorii "gazy opakowaniowe" można zastąpić jedną z danych szczegółowych: "butelkowane w atmosferze ochronnej".

Do celów akapitu pierwszego lit. b), w przypadku gdy wykaz składników jest podawany za pomocą środków elektronicznych, określenia te umieszcza się również raz na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie po wyrazie "zawiera" wraz ze wskazaniem wszelkich innych możliwych substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wykorzystanych do produkcji aromatyzowanego produktu sektora wina. Określeniom tym może towarzyszyć odpowiedni piktogram określony w części B załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33.

Artykuł  2

Przepisy przejściowe

Zapasy aromatyzowanych produktów sektora wina etykietowanych zgodnie z przepisami określonymi w art. 6a ust. 1 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 251/2014 w okresie od dnia 8 grudnia 2023 r. do dnia 18 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu aż do wyczerpania zapasów, nawet jeżeli nie spełniają one odpowiednich wymogów dotyczących etykietowania określonych w niniejszym rozporządzeniu.

Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 grudnia 2023 r.

1 Dz.U. L 84 z 20.3.2014, s. 14.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 z dnia 2 grudnia 2021 r. zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina i (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych w Unii Europejskiej (Dz.U. L 435 z 6.12.2021, s. 262).
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18).
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
5 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji (Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2).

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.585

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie delegowane 2024/585 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 w odniesieniu do przepisów szczegółowych dotyczących oznaczania i określania składników aromatyzowanych produktów sektora wina
Data aktu: 08/12/2023
Data ogłoszenia: 15/02/2024
Data wejścia w życie: 18/02/2024