ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/2858
z dnia 12 listopada 2024 r.
zmieniające rozporządzenie (UE) 2019/1871 w odniesieniu do stosowania punktów odniesienia dla działań kontrolnych dotyczących nitrofuranów i ich metabolitów w kolagenie
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia 6 maja 2009 r. ustanawiające wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów pozostałości substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady 1 , w szczególności jego art. 18,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) 2019/1871 2 ustanowiono punkty odniesienia dla działań kontrolnych dotyczące niektórych niedozwolonych substancji farmakologicznie czynnych obecnych w żywności pochodzenia zwierzęcego, dla których nie określono maksymalnych limitów pozostałości. W przypadku semikarbazydu (SEM), metabolitu nitrofurazonu nitrofuranu, w odniesieniu do niektórych przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego przyznano wyłączenie ze stosowania punktów odniesienia dla działań kontrolnych, chyba że w danych produktach przetworzonych oprócz SEM stwierdzono obecność innych nitrofuranów lub ich metabolitów.
(2) Na podstawie dostarczonych przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze i inne zainteresowane strony danych i informacji z badań dotyczących parametrów i czynników na etapach przetwarzania, które powodują powstawanie SEM podczas przetwarzania produktów przetworzonych, wyższy poziom SEM, będący efektem przetwarzania i niemający związku z nielegalnym stosowaniem nitrofuranów, występuje również w kolagenie. W związku z tym do produktów przetworzonych pochodzenia zwierzęcego objętych wyłączeniem dotyczącym stosowania punktów odniesienia dla działań kontrolnych w odniesieniu do SEM należy dodać kolagen.
(3) Ponieważ podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze i inne zainteresowane strony przekazały wymagane dane i informacje w terminie, o którym mowa w przypisie 2 w załączniku do rozporządzenia (UE) 2019/1871, wymóg ten należy skreślić.
(4) Należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) 2019/1871.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 12 listopada 2024 r.