Rozporządzenie wykonawcze 2024/239 w sprawie sprostowania i zmiany rozporządzeń wykonawczych (UE) 2022/1421, (UE) 2022/652, (UE) 2022/1490 i (UE) 2022/320

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/239
z dnia 15 stycznia 2024 r.
w sprawie sprostowania i zmiany rozporządzeń wykonawczych (UE) 2022/1421, (UE) 2022/652, (UE) 2022/1490 i (UE) 2022/320
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Użycie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dopuszczono rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/1421 2  dla wszystkich gatunków zwierząt na okres 10 lat. W art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 błędnie pominięto środki przejściowe dotyczące materiałów paszowych i mieszanek paszowych zawierających przedmiotowe dodatki, które są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności. Ponadto, w opinii z dnia 29 września 2021 r. 3 , Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. Urząd doprecyzował również, że skoncentrowany olejek pomarańczowy z numerem identyfikacyjnym 2b143-f-ii w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 nie jest przeznaczony dla koni, królików, psów, kotów, ryb ozdobnych, ani ptaków ozdobnych. Gatunków tych nie należało zatem zawierać w kolumnie "Gatunek lub kategoria zwierzęcia" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 w związku z przedmiotowymi dodatkami. Należy zmienić tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 tak, aby odzwierciedlić fakt, że zezwolenie na stosowanie tych dodatków dotyczy tylko niektórych gatunków zwierząt.

(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/652 4  zezwolono na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt na okres 10 lat. W opinii z 23 czerwca 2021 r. 5 , Urząd nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla psów, kotów i ryb ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. Ponadto, błędnie pominięto pozycję dotyczącą gatunków zwierząt innych niż te wymienione w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652. W związku z tym, kolumna "Gatunek lub kategoria zwierzęcia" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 powinna odnosić się do wszystkich gatunków zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych oraz ptaków ozdobnych, które zwykle nie są narażone na działanie produktów ubocznych owoców cytrusowych, co wynika z wniosków opinii Urzędu z dnia 29 września 2021 r.

(3) W rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2022/1490 6  zezwolono na stosowanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt na okres 10 lat. W opinii z 18 marca 2021 r. 7 , Urząd nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa tłoczonego olejku cytrynowego i frakcji jego pozostałości oraz olejku z limonek jako dodatku paszowego dla zwierząt domowych i ryb ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. Ryb ozdobnych nie należało zatem zawierać w kolumnie "Gatunek lub kategoria zwierzęcia" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 w odniesieniu do dodatku z numerem identyfikacyjnym 2b141-eo. Ponadto, błędnie pominięto pozycję dotyczącą innych gatunków zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych oraz ptaków ozdobnych, które również nie są zwykle narażone na działanie produktów ubocznych owoców cytrusowych zgodnie z wnioskami Urzędu zawartymi w opinii z dnia 29 września 2021 r. i należy ją zawrzeć w kolumnie "Gatunek lub kategoria zwierzęcia" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 w związku z dodatkami z numerami identyfikacyjnymi 2b139-eo, 2b139-rf i 2b141-eo. Pozycja "inne gatunki zwierząt" została błędnie pominięta i należy zawrzeć ją w kolumnie "Gatunek lub kategoria zwierzęcia" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 w odniesieniu do dodatku z numerem identyfikacyjnym 2b139-di.

(4) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/320 8  zezwolono na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla drobiu, świń, przeżuwaczy, koni, królików i łososiowatych na okres 10 lat. W art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 błędnie pominięto środki przejściowe dotyczące materiałów paszowych i mieszanek paszowych zawierających przedmiotowy dodatek, przeznaczonych dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności. Pozycja "inne gatunki zwierząt" została błędnie pominięta w kolumnie "Gatunek lub kategoria zwierzęcia" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320. W opinii z dnia 5 maja 2021 r. 9 , Urząd nie mógł stwierdzić bezpieczeństwa tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla psów, kotów i ryb ozdobnych, ponieważ zwykle nie mają one kontaktu z produktami ubocznymi owoców cytrusowych. W opinii z dnia 29 września 2021 r. Urząd stwierdził, że również ptaki ozdobne nie są zwykle narażone na działanie produktów ubocznych owoców cytrusowych. W związku z tym, pozycję dotyczącą innych gatunków zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych oraz ptaków ozdobnych należy zawrzeć w kolumnie "Gatunek lub kategoria zwierzęcia" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320. Należy zmienić tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 tak, aby odzwierciedlić fakt, że zezwolenie na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki dotyczy poszerzonej listy gatunków zwierząt.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia wykonawcze (UE) 2022/1421, (UE) 2022/652, (UE) 2022/1490 oraz (UE) 2022/320.

(6) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, w rozporządzeniach wykonawczych (UE) 2022/1421, (UE) 2022/652, (UE) 2022/1490 i (UE) 2022/320 należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia wymagań wynikających ze zmiany. Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421

1. 
Tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 otrzymuje brzmienie:

"Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1421 z dnia 22 sierpnia 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt".

2. 
Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 2

Środki przejściowe

1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.".

3. 
Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1421 zastępuje się załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652

1. 
Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 2

Środki przejściowe

1. Substancja wyszczególniona w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.".

2. 
Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 zastępuje się załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  3

Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490

1. 
Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 2

Środki przejściowe

1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.".

2. 
Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/1490 zastępuje się załącznikiem III do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  4

Sprostowanie i zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320

1. 
Tytuł rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 otrzymuje brzmienie:

"Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/320 z dnia 25 lutego 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt".

2. 
Art. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 2

Środki przejściowe

1. Substancja wyszczególniona w załączniku oraz premiksy zawierające tę substancję, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów.

2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.

3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancję wyszczególnioną w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 5 lutego 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 5 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu i stosować aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.".

3. 
Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/320 zastępuje się załącznikiem IV do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  5

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 stycznia 2024 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b143-eo Tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny Skład dodatku

Tłoczony pomarańczowy olejek eteryczny ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck (1).

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Olejek eteryczny otrzymany w wyniku tłoczenia na zimno ze skórki owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck, zgodnie z definicją Rady (2).

We frakcji lotnej:

d-limonen: 93-97 %

Mircen: 1,5-3,5 %

Sabinen: 0,1-1,0 %

a-pinen: 0,4-0,8 %

Linalol: 0,1-0,7 %

Dekanal: 0,1-0,7 %

Oktanal: 0,1-0,6 %

Perillaldehyd: < 0,05 %

Numer CAS: 8028-48-6

Numer EINECS: 232-433-8

Numer FEMA: 2825

Numer CoE: 143

Metoda analityczna (3)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją pło- mieniowo-jonizacyjną (GC-FlD)

(zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

Indyki rzeźne

- - 80 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

12 września

2032 r.

Wszystkie świniowate rzeźne - - 172
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych - - 144
Lochy wszystkich gatunków świniowatych - - 200
Przeżuwacze - - 130
Konie - - 230
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - 50
(1) Synonimy: Citrus sinensis (L.) Pers., Citrus aurantium (L.) Dulcis.

(2) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(3) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b143-di Destylowany pomarańczowy olejek eteryczny Skład dodatku

Destylat (frakcja lotna) pomarańczowego olejku eterycznego, otrzymywany ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Frakcja lotna z destylacji pomarańczowego olejku eterycznego tłoczonego (tłoczonego na zimno) otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1).

d-limonen: 93-97,5 %

Mircen: 1,5-3,5 %

Sabinen: 0,2-1,0 %

a-pinen: 0,3-0,8 %

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

Indyki rzeźne

- - 80 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

12 września

2032 r.

Świniowate - - 200
Przeżuwacze - - 130
Konie - - 225
Linalol: 0,05-0,5 %

Oktanai: 0,05-0,4 %

Perillaldehyd: < 0,005 %

numer CAS: 8028-48-6

Numer CoE: 143

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją pło- mieniowo-jonizacyjną (GC-FID)

(zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - 80 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b143-f Skoncentrowany olejek pomarańczowy Skład dodatku

Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Frakcja nielotna: 10,5 %

We frakcji lotnej: d-limonen: 89-96 % Dekanal: 0,5-2 % Linalol: 0,7-1,7 % Mircen: 0,1-1,0 % Geraniol: 0,1-1,0 % Perillaldehyd: < 0,3 %

numer CAS: 8028-48-6 numer FEMA: 2822

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 15,5 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

12 września

2032 r.

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego - - 23,5
Indyki rzeźne - - 21
Wszystkie świniowate rzeźne - - 34
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych - - 28,5
Lochy wszystkich gatunków świniowatych - - 41,5
Cielęta (preparaty mlekozastępcze) - - 66,5
Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją pło- mieniowo-jonizacyjną (GC-FlD)

(zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

Owce i kozy Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych - - 62,5 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
Przeżuwacze mleczne inne niż owce mleczne i kozy mleczne - - 40,5
Konie - - 62,5
Króliki - - 25
Ryby z wyjątkiem ryb ozdobnych - - 70
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - 15,5
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b143-f-i Skoncentrowany olejek pomarańczowy Skład dodatku

Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Frakcja nielotna: 20,9 %

We frakcji lotnej: d-limonen: 79-89 % Dekanal: 3,0-5,0 % Linalol: 2,0-5,0 % Mircen: 0,1-1,0 % Geraniol: 0,5-1,8 % Perillaldehyd: < 0,6 %

Numer CAS: 8028-48-6 Numer FEMA: 2822

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 5,5 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilość perillaldehydu dodanego do materiału paszowego przez takie mieszanki jest niższa niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

12 września

2032 r.

Kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego - - 8
Indyki rzeźne - - 7
Wszystkie świniowate rzeźne - - 11,5
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych - - 9,5
Lochy wszystkich gatunków świniowatych - - 14
Cielęta (preparaty mlekozastępcze) - - 23
Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją pło- mieniowo-jonizacyjną (GC-FID) (na podstawie ISO 11024)

Owce i kozy Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych - - 21,5 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
Przeżuwacze mleczne inne niż owce mleczne i kozy mleczne - - 14
Konie - - 21,5
Króliki - - 8,5
Ryby z wyjątkiem ryb ozdobnych - - 24,5
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - 5,5
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b143-f-ü Skoncentrowany olejek pomarańczowy Skład dodatku

Skoncentrowany olejek pomarańczowy ze skórek owoców pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Skoncentrowany olejek produkowany w wyniku destylacji frakcyjnej tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego otrzymywanego ze skórki owoców Citrus sinensis (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Frakcja nielotna: 18 %

We frakcji lotnej:

d-limonen: 85-95 %

Linalol: 0,5-4 %

Numer CAS: 8028-48-6

Numer FEMA: 2822

Inne gatunki zwierząt i kategorie z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowejpełnoporcjowejo wilgotności 12 %:

- Kurczęta rzeźne i inne podrzędne gatunki drobiu rzeźnego, kury nioski i inne podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego, indyki rzeźne, świniowate: 50 mg;

- Cielęta (preparaty mlekozastęp- cze), owce, kozy: 70 mg;

12 września

2032 r.

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją pło- mieniowo-jonizacyjną (GC-FlD)

(zgodnie z metodą określoną w normie ISO 3140)

- Przeżuwacze, z wyjątkiem owiec i kóz: 60 mg;

- Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem koni, królików, psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych: 2 mg".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

ZAŁĄCZNIK  II

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b136-ex - Wyciąg z pomarańczy gorzkiej Skład dodatku

Wyciąg z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium L.

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Wyciąg z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium L. zgodnie z definicją Rady Europy (1).

Flawonoidy: 45-55 %, w tym

- Naringina: 20-30 %

- Neohesperydyna: 10-20 %

5-metoksypsoralen (znany również jako bergapten): < 0,03 %

(-)-Synefryna: < 1 %

Numer CoE: 136

Inne gatunki zwierząt i kategorie z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego: 102 mg;

- Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu odchowywanego na nioski: 151 mg;

- Indyki rzeźne: 136 mg;

11 maja 2032 r.
Metoda analityczna (2)

Do oznaczania ilościowego naringiny (znacznika fitochemicznego) w dodatku paszowym:

- wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) z detekcją spektrofo- tometryczną (UV)

- Prosięta wszystkich gatunków świniowatych: 182 mg;

- Wszystkie świniowate rzeźne: 217 mg;

- Lochy wszystkich gatunków świniowatych: 268 mg;

- Przeżuwacze mleczne inne niż owce mleczne i kozy mleczne: 259 mg;

- Cielęta (preparaty mlekozastępcze), owce, kozy, inne przeżuwacze rzeźne, konie, łososiowate i wszystkie inne ryby: 400 mg;

- Króliki: 161 mg;

- Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych: 102 mg".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Zezwala się na mieszanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości 5-metoksypsoralenu i (-)-syferyny w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż ilości wynikające ze stosowania pojedynczego dodatku przy maksymalnym lub zalecanym poziomie dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

6. Mieszanie w paszach wyciągu z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium L. z innymi dopuszczonymi dodatkami otrzymywanymi z Citrus aurantium L. nie jest dozwolone.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i pre- miksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

ZAŁĄCZNIK  III

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b139-eo - Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny Skład dodatku

Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Tłoczony cytrynowy olejek eteryczny otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1) d-limonen: 60-73 %

p-pinen (pin-2(10)-en): 9-18 %

Y-terpinen: 6-12 %

a-pinen (pin-2(3)-en): 1,3-3,0 %

Sabinen (4(10)-tujen): 0,3-3,0 %

Geraniol: 0,1-2,0 %

Neral: 0,1-1,8 %

Perillaldehyd: < 0,023 %

Furokumaryny: < 0,3 %

Metoksykumaryny: < 0,06 %

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 35 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillalde- hydu, furokumaryn

i metoksykumaryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż ilości wynikające ze stosowania pojedynczego dodatku przy maksymalnym lub zalecanym poziomie dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

29 września 2032 r.
Indyki rzeźne

Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych

40
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego 52
Wszystkie świniowate rzeźne 74
Numer CAS: 84929-31-7

Numer FEMA: 2625

Numer CoE: 139

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 855)

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych 62 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.
Lochy wszystkich gatunków świniowatych 92
Cielęta (preparaty mlekozas- tępcze)

Przeżuwacze rzeźne inne niż owce i kozy

Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy

90
Konie 137
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych 30
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b139- rf - Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego Skład dodatku

Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Frakcja pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego otrzymywanego w wyniku destylacji cytrynowego olejku eterycznego ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1)

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 11 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillal- dehydu, furokumaryn i me- toksykumaryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

29 września 2032 r.
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego

Indyki rzeźne

Króliki

Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych

12
Przeżuwacze 20
Specyfikacje substancji czynnej są następujące:

d-limonen: 51-63 %

Y-terpinen: 8-17 %

Geraniol: 6-12 %

Neral: 5-9 %

p-pinen (pin-2(10)-en): 0,3-5,5 %

p-bisabolen: 0,3-4 %

Perillaldehyd: < 0,092 %

Furokumaryny: < 0,8 %

Metoksykumaryny: < 0,22 %

Numer CoE: 139

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 855)

Prosięta wszystkich gatunków świniowatych 20 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
Wszystkie świniowate rzeźne 24
Lochy wszystkich gatunków świniowatych 30
Konie 35
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych 11
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b139-di - Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) Skład dodatku

Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) otrzymywany z tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Destylowany cytrynowy olejek eteryczny (frakcja lotna) otrzymywany z tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, ze skórki owoców Citrus limon (L.) Osbeck zgodnie z definicją Rady Europy (1)

Specyfikacje substancji czynnej są następujące:

d-limonen: 66-78 %

p-pinen (pin-2(10)-en): 5-20 %

Y-terpinen: 1,5-9,5 %

a-Pinen (pin-2(3)-en): 0,5-3,0 % sabinen: 0,3-3,0 %

Furokumaryny: < 0,1 mg/kg

Metoksykumaryny: < 0,1 mg/kg

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 36 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillaldehydu, furokumaryn i metoksyku- maryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

29 września 2032 r.
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego 53
Króliki 56
Indyki rzeźne 48
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych 64
Wszystkie świniowate rzeźne 76
Lochy wszystkich gatunków świniowatych 94
Numer CoE: 139

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 855)

Cielęta (preparaty mlekozas- tępcze)

Owce i kozy

Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych

95 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
Konie 141
Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy 91
Łososiowate, ryby ozdobne i wszystkie inne ryby

Psy

60
Wszystkie inne gatunki i kategorie zwierząt 30
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b141-eo - Destylowany limonkowy olejek eteryczny Skład dodatku

Destylowany limonkowy olejek eteryczny otrzymywany z nieobranych owoców gatunku roślin Citrus aurantifolia (Christm.) Swingle

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Destylowany limonkowy olejek eteryczny otrzymywany w drodze destylacji z nieobranych owoców gatunku roślin Citrus aurantifolia(Christm.) Swingle zgodnie z definicją Rady Europy (1)

Specyfikacje substancji czynnej są następujące:

d-limonen: 45-52 %

Y-terpinen: 10-14 %

Terpinolen: 5,5-10,5 %

aterpineol: 6-8 %

p-kariofylen: 0,2-0,8 %

Furokumaryny: < 0,0083 %

Metoksykumaryny: < 0,03 %

Kurczęta rzeźne i podrzędne gatunki drobiu rzeźnego - - 8,5 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie destylowanego limonkowego olejku eterycznego z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości pe- rillaldehydu, furokumaryn i metoksykumaryn w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku dla danego gatunku lub danej kategorii zwierząt.

29 września 2032 r.
Kury nioski i podrzędne gatunki drobiu nieśnego i hodowlanego 12,5
Indyki rzeźne 11
Prosięta wszystkich gatunków świniowatych 15
Wszystkie świniowate rzeźne 18
Lochy wszystkich gatunków świniowatych 22
Numer CoE: 141

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 3519)

Owce i kozy Inne gatunki przeżuwaczy rzeźnych

Konie

33,5 4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
Cielęta (preparaty mlekozas- tępcze) 35,5
Przeżuwacze mleczne inne niż owce i kozy 21,5
Króliki 13,5
Łososiowate i inne ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych 30
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych 8,5
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

ZAŁĄCZNIK  IV

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b142-eo - Tłoczony olejek eteryczny z mandarynki Skład dodatku

Olejek eteryczny z mandarynki otrzymywany ze skórki owoców gatunku Citrus reticulata Blanco.

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Tłoczony olejek eteryczny z mandarynki otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno ze skórki owoców Citrus reticulata Blanco, zgodnie z definicją Rady Europy (1).

d-limonen: 65-80 %

Y-terpinen: 13-22 %

a-pinen (pin-2(3)-en):

1-3,5 %

Mircen: 1-2 %

p-pinen (pin-2(10)-en):

1-2 %.

N-metyloantranilan metylu: 0,15-0,7 %

Perillaldehyd: < 0,063 %

Drób

Króliki

Łososiowate

- - 15 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Zezwala się na mieszanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki z innymi dodatkami botanicznymi, pod warunkiem że ilości perillal- dehydu w materiałach paszowych i mieszankach paszowych są niższe niż maksymalna lub zalecana ilość przy zastosowaniu pojedynczego dodatku gatunku lub danej kategorii zwierząt.

20 marca 2032 r.
Świniowate - - 33
Przeżuwacze - - 30
Konie - - 40
Inne gatunki i kategorie zwierząt z wyłączeniem psów, kotów, ryb ozdobnych i ptaków ozdobnych - - 15
Numer CAS: 8008-31-9

Numer FEMA: 2657

Numer CoE: 142

Metoda analityczna (2)

Do oznaczenia d-limonenu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:

- chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) - (na podstawie ISO 3528)

4. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej skóry, oczu i dróg oddechowych.
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).

(2) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1421 z dnia 22 sierpnia 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego pomarańczowego olejku eterycznego, destylowanego pomarańczowego olejku eterycznego i skoncentrowanego olejku pomarańczowego otrzymanych z pomarańczy gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L 218 z 23.8.2022, s. 27).
3 Bezpieczeństwo i skuteczność dodatków paszowych składających się z tłoczonego olejku ze skórek owoców słodkiej pomarańczy i jego frakcji Citrus sinensis (L.) Osbeck do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(11):6891. doi: org/10.2903/j.efsa.2021.6891).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/652 z dnia 20 kwietnia 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt (Dz.U. L 119 z 21.4.2022, s. 74).
5 Bezpieczeństwo i skuteczność dodatku paszowego składającego się z bogatego we flawonoidy suszonego wyciągu z owoców Citrus x aurantium L. (wyciąg z pomarańczy gorzkiej) do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(7):6709. doi: 10.2903/j.efsa.2021.6709).
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1490 z dnia 1 marca 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego cytrynowego olejku eterycznego, frakcji pozostałości tłoczonego cytrynowego olejku destylowanego, destylowanego cytrynowego olejku eterycznego (frakcja lotna) i destylowanego limonkowego olejku eterycznego jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt (Dz.U. L 234 z 9.9.2022, s. 1).
7 Bezpieczeństwo i skuteczność dodatku paszowego składającego się z tłoczonego olejku cytrynowego i jego frakcji z Citrus limon (L.) Osbeck oraz olejku z limonek z Citrus aurantiifolia (Christm.) Swingle do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(4):6548. doi: org/10.2903/j.efsa.2021.6548).
8 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/320 z dnia 25 lutego 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie tłoczonego olejku eterycznego z mandarynki jako dodatku paszowego dla drobiu, świń, przeżuwaczy, koni, królików i łososiowatych (Dz.U. L 55 z 28.2.2022, s. 41).
9 Bezpieczeństwo i skuteczność dodatku paszowego składającego się z tłoczonego olejku ze skórek owoców mandarynki Citrus reticulata Blanco do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt (FEFANA asbl) (Dziennik EFSA 2021; 19(6):6625. doi: 10.2903/ j.efsa.2021.6625).

Zmiany w prawie

Przedłużenie ważności rozporządzenia o warunkach zabudowy z podpisem prezydenta

Podczas ostatniego posiedzenia Senat nie wniósł poprawek do noweli ustawy o dostępności wydłużającej o dwa lata ważność rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ma ono wygasnąć 20 września br. Brak rozporządzenia sparaliżowałby realizację inwestycji. W piątek prezydent podpisał ustawę.

Renata Krupa-Dąbrowska 19.07.2024
Nieczytelna preskrypcja? Farmaceuta sam zadecyduje o dawkowaniu leku

Jeśli na recepcie w ogóle nie wypisano dawkowania leku albo jest ono niemożliwe do rozczytania, farmaceuta sam będzie mógł zadecydować, jaka dawka będzie odpowiednia dla pacjenta. Będzie mógł wydać też pacjentowi maksymalnie cztery opakowania leku, a nie jak do tej pory dwa. Te zasady nie będą jednak dotyczyły leków zawierających substancje psychotropowe lub środki odurzające.

Inga Stawicka 19.07.2024
Renta wdowia będzie dużo kosztować

Współmałżonek zmarłej osoby będzie mógł pobierać równocześnie rentę rodzinną i inne świadczenie emerytalno-rentowe w wybranym przez siebie wariancie – tzw. rentę wdowią. Nie będzie już musiał, jak obecnie, decydować się na wybór tylko jednego świadczenia. Nowe przepisy miałyby wejść w życie od początku 2025 roku. Koszt wprowadzenia renty wdowiej dla państwa wyniesie tylko na początku 8-10 mld zł rocznie.

Beata Dązbłaż 18.07.2024
Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024