Rozporządzenie wykonawcze 2024/2197 w sprawie niezatwierdzenia sproszkowanych skorup jaj jako substancji podstawowej zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2197 z dnia 4 września 2024 r.
w sprawie niezatwierdzenia sproszkowanych skorup jaj jako substancji podstawowej zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 13 ust. 2 w związku z art. 23 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 25 czerwca 2020 r. Komisja otrzymała od SAMO ("wnioskodawca") wniosek o zatwierdzenie sproszkowanych skorup jaj jako substancji podstawowej do stosowania w ochronie roślin w charakterze repelenta grzybów na winorośli.

(2) Pierwsza zmiana wniosku wpłynęła do Komisji w dniu 12 września 2021 r. Przy ostatecznej kontroli dopuszczalności wniosku otrzymanego w dniu 4 marca 2022 r. zostały do niego dołączone informacje wymagane na podstawie art. 23 ust. 3 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.

(3) Dostępnych było też szereg stosownych ocen przeprowadzonych zgodnie z innymi przepisami unijnymi, o których mowa w art. 23 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009. Udostępniono szereg konkluzji Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("urząd") z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, a także różne opinie naukowe opracowane przez panel ANS, panel CEP, panel CONTAM, panel FAF i panel NDA urzędu 2 . Wyniki tych ocen zostały uwzględnione zarówno przez urząd, jak i przez Komisję.

(4) Komisja zwróciła się do urzędu o pomoc naukową zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009. W dniu 31 października 2023 r. urząd przedstawił Komisji sprawozdanie techniczne dotyczące sproszkowanych skorup jaj 3 .

(5) W odniesieniu do tożsamości produktu urząd stwierdził, że dokładne parametry procesu produkcji są niejasne. Urząd zauważył, że w zależności od zastosowanej temperatury i czasu ogrzewania wytworzony materiał będzie miał różny skład i właściwości (np. pH). Głównymi składnikami (ok. 50 %) zamierzonej substancji podstawowej są węglan wapnia i tlenek wapnia (CaCO3/CaO), w różnych proporcjach w zależności od warunków procesu produkcyjnego. CaCO3 jest substancją czynną 4  zatwierdzoną zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1107/2009. CaO klasyfikuje się jako powodujące poważne uszkodzenie oczu kategorii 1 w zależności od pH, powodujące podrażnienie skóry i mogące powodować podrażnienie dróg oddechowych.

(6) W odniesieniu do zdrowia ludzi urząd stwierdził, że zawartość ołowiu w sproszkowanych skorupach jaj wskazana w specyfikacji przedstawionej przez wnioskodawcę może budzić obawy związane ze negatywnymi skutkami neuro- rozwojowymi w kontekście szacunków narażenia z dietą dla konsumentów (w przypadku konsumentów dużych ilości winogron stołowych (dzieci) i winogron do produkcji wina (dorośli)). W związku z tym urząd stwierdził, że zamierzonego zastosowania sproszkowanych skorup jaj o proponowanym w specyfikacji poziomie ołowiu nie można uznać za bezpieczne. Według urzędu istnieje też duże prawdopodobieństwo obecności pozostałości sproszkowanych skorup jaj na gronach z powodu zamierzonego ostatniego zastosowania ich w czasie, gdy grona są dojrzałe do zbioru. Urząd zauważył również, że zgodnie z prawem żywnościowym UE 5 jaja i ich produkty pochodne wymagają informowania o alergenach na etykietach. Spowodowałoby to obowiązek etykietowania gotowych środków spożywczych.

(7) Jeżeli chodzi o wpływ sproszkowanych skorup jaj na środowisko, urząd zauważył, że dokumentacja zawiera niewiele danych dotyczących narażenia i oceny zagrożeń w odniesieniu do organizmów niebędących przedmiotem zwalczania. Ponadto w odniesieniu do żadnej grupy organizmów niebędących przedmiotem zwalczania nie były dostępne ani ilościowa ocena ryzyka, ani ocena ryzyka oparta na solidnych dowodach.

(8) W dniu 22 maja 2024 r. Komisja przedstawiła Stałemu Komitetowi ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz sprawozdanie z przeglądu 6 , a w dniu 10 lipca 2024 r. - projekt niniejszego rozporządzenia wykonawczego.

(9) Komisja zwróciła się do wnioskodawcy o przedstawienie uwag do sprawozdania technicznego urzędu i do sprawozdania z przeglądu sporządzonego przez Komisję. Wnioskodawca przedstawił swoje uwagi, które zostały należycie uwzględnione.

(10) Argumenty przedstawione przez wnioskodawcę nie pozwoliły jednak wyeliminować obaw związanych z bezpieczeństwem stosowania przedmiotowej substancji w odniesieniu do ochrony zdrowia ludzkiego i środowiska.

(11) W związku z tym nie stwierdzono, że warunki określone w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 zostały spełnione. Nie należy zatem zatwierdzać sproszkowanych skorup jaj jako substancji podstawowej.

(12) Niniejsze rozporządzenie nie wyklucza złożenia nowego wniosku o zatwierdzenie sproszkowanych skorup jaj jako substancji podstawowej zgodnie z art. 23 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Substancji sproszkowane skorupy jaj nie zatwierdza się jako substancji podstawowej.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 4 września 2024 r.

1 Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1107/oj.
2 Odniesienia do tych ocen są dostępne w konkluzjach EFSA. Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (ANS); panel EFSA ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów oraz substancji pomocniczych w przetwórstwie (CEP); panel EFSA ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym (CONTAM); panel EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF); panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA). Publikacja dodatkowa EFSA 2023:EN-8434. 20 s. doi:10.2903/sp.efsa.2023.EN-8434.
3 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), 2023. Ogólne konkluzje dotyczące wniosku o zatwierdzenie sproszkowanych skorup jaj jako substancji podstawowej do stosowania w ochronie roślin jako repelenta grzybów na winorośli. Publikacja dodatkowa EFSA 2023:EN-8434. 20 s. doi:10.2903/sp.efsa.2023.EN-8434.
4 Dz.U. L 313 z 6.9.2021, s. 15.
5 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).
6 Final Review report for the basic substance eggshell powder finalised by the Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed on 11 July 2024 in view of the non-approval of eggshell powder as basic substance in accordance with Regulation (EC) No 1107/2009 (Końcowe sprawozdanie z przeglądu dotyczące substancji podstawowej sproszkowanych skorup jaj, sfinalizowane przez Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz na posiedzeniu w dniu 11 lipca 2024 r. w związku z niezatwierdzeniem sproszkowanych skorup jaj jako substancji podstawowej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009).

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.2197

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2024/2197 w sprawie niezatwierdzenia sproszkowanych skorup jaj jako substancji podstawowej zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin
Data aktu: 04/09/2024
Data ogłoszenia: 05/09/2024
Data wejścia w życie: 25/09/2024