KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003 r. w sprawie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego używanych lub przeznaczonych do użycia w środkach spożywczych lub na ich powierzchni 1 , w szczególności jego art. 6 ust. 1 i art. 18 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 stanowi, że do obrotu w Unii mogą być wprowadzane wyłącznie środki aromatyzujące dymu wędzarniczego wymienione w unijnym wykazie dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego ("unijny wykaz").
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1321/2013 2 ustanowiono unijny wykaz, określający dozwolone produkty początkowe dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, ich specyfikacje i warunki stosowania. Zezwolenia na produkty początkowe dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego od SF-001 do SF-010 były ważne od dnia 1 stycznia 2014 r. przez 10 lat i przedłużane na kolejne 10-letnie okresy na wniosek posiadacza zezwolenia złożony Komisji.
(3) W odniesieniu do produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego SF-007 i SF-010 nie złożono wniosku o odnowienie zezwolenia, a zezwolenie wygasło w dniu 1 stycznia 2024 r.
(4) W odniesieniu do produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 i SF-009 wnioski o odnowienie zezwolenia złożono w czerwcu 2022 r. Decyzjami wykonawczymi Komisji (UE) (2024)2071 3 , (UE) (2024)2066 4 , (UE) (2024)2073 5 , (UE) (2024) 2072 6 , (UE) (2024)2079 7 , (UE) (2024)2078 8 , (UE) (2024)2069 9 i (UE) (2024)2077 10 Komisja odmówiła odnowienia zezwolenia na produkty początkowe dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 i SF-009.
(5) Ponieważ te dziesięć produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego nie jest już dozwolonych, należy usunąć odpowiednie pozycje z unijnego wykazu.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1321/2013.
(7) Jednakże w świetle obaw Urzędu związanych z produktami początkowymi dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 i SF-009, ale także w świetle faktu, że produkty początkowe dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego są często stosowane w szerokiej gamie produktów spożywczych oraz że wszystkie dozwolone zastosowania produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego nadających aromat "wędzony" lub w niektórych przypadkach, stosowanych jako alternatywa dla tradycyjnego procesu wędzenia, wygasła lub nie została odnowiona, należy wprowadzić odpowiednie środki dostosowane do różnych rodzajów zastosowań podstawowych produktów dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, aby umożliwić podmiotom działającym na rynku spożywczym znalezienie rozwiązań alternatywnych.
(8) Należy zezwolić na wprowadzanie do obrotu do dnia 1 lipca 2029 r. żywności należącej do kategorii 1.7 (Ser i produkty serowe), 8 (Mięso), 9.2 (Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki i mięczaki), 9.3 (Ikra rybia) oraz odpowiadających im podkategorii, do których dodano te produkty początkowe dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego i które są zgodne z przepisami ustanowionymi dla tych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego w unijnym wykazie przed dniem 21 sierpnia 2024 r., a także do pozostania na rynku do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia, ponieważ stosowanie podstawowych produktów aromatyzujących dymu wędzarniczego w takich środkach spożywczych lub na ich powierzchni zastępuje tradycyjne procesy wędzenia, a dostosowanie procesów produkcji może wymagać znacznych inwestycji, a niektóre przypadki mogą się wiązać z przedłużającymi się procedurami administracyjnymi.
(9) Środki spożywcze wszystkich innych kategorii, do których dodaje się te produkty początkowe dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego i które są zgodne z przepisami ustanowionymi dla tych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego w unijnym wykazie przed dniem 21 sierpnia 2024 r., powinny być wprowadzane do obrotu do dnia 1 lipca 2026 r. i pozostawać w obrocie do daty ich minimalnej trwałości lub daty przydatności do spożycia, aby dać podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze wystarczająco dużo czasu na dostosowanie receptury ich środków spożywczych.
(10) Z tych samych powodów preparaty zawierające te produkty początkowe dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego i nieprzeznaczone do spożycia jako takie powinny być dopuszczone do obrotu do dat określonych dla środków spożywczych, dla których są przeznaczone.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: