Rozporządzenie wykonawcze 2024/2046 zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących etykietowania nowej żywności częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa)

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/2046
z dnia 29 lipca 2024 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących etykietowania nowej żywności "częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa)"
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3) Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 zawiera częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie.

(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2851 3  zezwoliło na wprowadzenie na rynek częściowego hydrolizatu białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) jako nowej żywności do stosowania w niektórych środkach spożywczych przeznaczonych dla ogółu populacji.

(5) Dnia 6 lutego 2024 r. przedsiębiorstwo Evergrain LLC ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę szczegółowych wymogów dotyczących etykietowania nowej żywności "częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa)". Wnioskodawca zwrócił się o zmianę szczegółowych wymogów dotyczących etykietowania, w szczególności zmianę oznaczenia nowej żywności na "hydrolizat białka z jęczmienia i ryżu".

(6) Zgodnie z pierwotnym wymogiem dotyczącym etykietowania było to "częściowo hydrolizowane białko ze zużytego jęczmienia i ryżu". Wnioskodawca uważa, że zmiana oznaczenia jest konieczna, ponieważ słowo "częściowo" nie jest pojęciem jasno zdefiniowanym, w szczególności dla przeciętnego konsumenta, który nie wie, w jakim stopniu białko jest hydrolizowane, zwłaszcza w porównaniu z innymi białkami roślinnymi. Wnioskodawca wskazuje ponadto, że wyraz "zużyty" nie jest stosowany w odniesieniu do innych nowych białek, na które wydano zezwolenie, przetwarzanych w podobny sposób, i w związku z tym uważa, że stosowanie tego określenia w odniesieniu do przedmiotowej nowej żywności może być mylące. Ponadto wnioskodawca wskazuje również, że w przypadku przetwarzania jęczmienia i ryżu jako surowców pierwszym etapem jest usunięcie skrobi, tak samo jak w przypadku wszelkich innych białek roślinnych.

(7) Komisja uważa, że wnioskowana aktualizacja unijnego wykazu polegająca na zmianie szczegółowych wymogów dotyczących etykietowania, w szczególności oznaczenia nowej żywności "częściowo hydrolizowane białko ze zużytego jęczmienia i ryżu" zgodnie z propozycją wnioskodawcy nie ma wpływu na zdrowie człowieka oraz że przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczne. Na podstawie uzasadnienia przedstawionego przez wnioskodawcę Komisja jest zdania, że słowo "zużytego" można pominąć przy oznaczaniu nowej żywności do celów etykietowania. Komisja nie zgadza się jednak z usunięciem słowa "częściowo" z oznaczenia nowej żywności. Zgodnie z przepisami dotyczącymi etykietowania, w szczególności z art. 10 ust. 2 lit. g) rozporządzenia (UE) 2015/2283, szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania nie powinny wprowadzać konsumenta w błąd. Ponadto zgodnie z art. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 4  informacje na temat żywności nie powinny wprowadzać w błąd, w szczególności co do cech środków spożywczych oraz, między innymi, ich właściwości i składu. Z uwagi na to, że stopień hydrolizy nowej żywności wynosi 1-7 %, Komisja uważa, że w oznaczeniu nowej żywności należy zachować słowo "częściowo". Ponadto, gdyby wnioskodawca chciał dodatkowo poinformować konsumenta o stopniu hydrolizy, może go dobrowolnie podać na etykiecie produktu zgodnie z art. 36 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011. Nowa żywność powinna być zatem oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako "częściowy hydrolizat białka z jęczmienia i ryżu".

(8) Informacje przedstawione we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany w szczegółowych wymogach dotyczących etykietowania nowej żywności są zgodne z warunkami określonymi w art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 lipca 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

W tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wpis dotyczący częściowego hydrolizatu białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) otrzymuje brzmienie:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Warunki stosowania nowej żywności Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania Inne wymogi Ochrona danych
"Częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) Określona kategoria żywności Maksymalne poziomy Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »częściowy hydrolizat białka z jęczmienia i ryżu«.

Zgodnie z art. 21 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.

Zezwolenie wydane w dniu 10 stycznia 2024 r. Niniejszy wpis opiera się na zastrzeżonych dowodach naukowych i danych naukowych objętych ochroną zgodnie z art. 26 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

Wnioskodawca: Evergrain LLC, 3205 S. 9th St, St. Louis, Missouri, 63118 USA. W okresie ochrony danych nowa żywność, częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hor- deum vulgare) i ryżu (Oryza sativa), może być wprowadzana na rynek w Unii wyłącznie przez przedsiębiorstwo Evergrain LLC, chyba że kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie dotyczące przedmiotowej nowej żywności bez powoływania się na zastrzeżone dowody naukowe lub dane naukowe objęte ochroną zgodnie z art. 26 rozporządzenia (UE) 2015/2283 lub za zgodą Evergrain LLC.

Data zakończenia ochrony danych: 10 stycznia 2029 r."

Smażone lub ekstrudowane zboża, nasiona lub produkty na bazie korzeni 5 g/100 g
Wyroby cukiernicze (włącznie z czekoladkami) 5 g/100 g
Śniadaniowe przetwory zbożowe 5 g/100 g
Dania na bazie makaronów i ryżu (lub innych zbóż) 8 g/100 g
Zupy (mieszanka suszu) 50 g/100 g
Zupy (gotowe do spożycia) 5 g/100 g
Sosy 10 g/100 g
Preparaty w proszku do sporządzania sosów 50 g/100 g
Analogi mięsa 15 g/100 g
Batony zbożowe 30 g/100 g
Mieszanki masła i margaryny z olejem 10 g/100 g
Lody na bazie analogów mleka 10 g/100 g
Analogi mleka 5 g/100 ml
Pasta/emulsja z orzechów/nasion 15 g/100 g
Napoje energetyczne 8 g/100 ml
Napoje bezalkoholowe wprowadzane do obrotu w związku z ćwiczeniami fizycznymi 5 g/100 ml
Napoje typu »Cola« 5 g/100 g
Preparaty w proszku do sporządzania napojów 90 g/100 g
Napoje na bazie soków owocowych lub warzywnych 5 g/100 ml
Analogi (inne niż sojowe) śmietany, sera i jogurtu 10 g/100 g
Humus 10 g/100 g
Piwo bezalkoholowe 5 g/100 ml
Środki spożywcze zastępujące posiłek, do kontroli masy ciała 30 g/100 g
1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2851 z dnia 20 grudnia 2023 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek częściowego hydrolizatu białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (Dz.U. L, 2023/2851, 21.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2851/oj).
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/1169/oj).

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.2046

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2024/2046 zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących etykietowania nowej żywności częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa)
Data aktu: 29/07/2024
Data ogłoszenia: 30/07/2024
Data wejścia w życie: 19/08/2024