a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.
(3) Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje biomasę drożdży Yarrowia lipolytica jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie.
(4) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/760 3 zezwolono na wprowadzenie do obrotu biomasy drożdży Yarrowia lipolytica jako nowej żywności do stosowania w suplementach żywnościowych zgodnie z definicją w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 4 , z wyłączeniem suplementów żywnościowych dla niemowląt i małych dzieci.
(5) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2023/938 5 zezwolono na zmianę warunków stosowania nowej żywności biomasa drożdży Yarrowia lipolytica, dotyczącą w szczególności rozszerzenia stosowania nowej żywności na środki spożywcze zastępujące posiłek, do kontroli masy ciała, przeznaczone dla osób dorosłych.
(6) W dniu 5 lipca 2020 r. przedsiębiorstwo Skotan S.A. ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę warunków stosowania nowej żywności biomasa drożdży Yarro- wia lipolytica. W szczególności wnioskodawca zwrócił się o rozszerzenie stosowania biomasy drożdży Yarrowia lipoly- tica na szereg środków spożywczych.
(7) W dniu 9 listopada 2020 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o przeprowadzenie oceny dotyczącej rozszerzenia stosowania biomasy drożdży Yarrowia lipolytica jako nowej żywności.
(8) W dniu 26 października 2023 r. Urząd przyjął opinię naukową pt. "Bezpieczeństwo rozszerzenia stosowania biomasy drożdży Yarrowia lipolytica jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283" 6 zgodnie z art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(9) W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że proponowane rozszerzenie stosowania nowej żywności biomasa drożdży Yarrowia lipolytica jest bezpieczne w proponowanych warunkach stosowania, w związku z czym należy zmienić warunki stosowania biomasy drożdży Yarrowia lipolytica.
(10) W swojej opinii naukowej Urząd zauważył, że ze względu na nowo proponowane zastosowania nowej żywności do specyfikacji należy dodać limity dotyczące ołowiu, rtęci, kadmu i arsenu.
(11) Informacje podane we wniosku i opinia Urzędu dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany w specyfikacjach i warunkach stosowania nowej żywności są zgodne z warunkami ustanowionymi w art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone.
(12) Zmieniając warunki stosowania nowej żywności, należy podać informacje, o których mowa w art. 9 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283. W związku z tym, biorąc pod uwagę dodatkowe zastosowania nowej żywności, należy zmienić szczególny wymóg dotyczący etykietowania w odniesieniu do stosowania nowej żywności w suplementach żywnościowych.
(13) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 29 lipca 2024 r.